Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 502
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Wypociłam coś takiego, proszę o uwagi i poprawki:

Abakan to cudny, około 2letni pies w typie owczarka podhalańskiego.
Abi do swoich ludzi jest po prostu ideałem - łagodny, przyjacielski, wpatrzony w swoją tymczasową opiekunkę. Uwielbia pieszczoty, wita się z entuzjazmem i prosi o porcję głaskania. Skacze, przytula się, no po prostu słodziak :) Potrafi zaufać, a wtedy pozwala człowiekowi na bardzo wiele. Abi to pies, który potrzebuje człowieka - przewodnika i przyjaciela, zwłaszcza w schronisku czuł się bardzo zagubiony.
Jednak "Abakan" to znaczy "niedźwiedzia krew" i takowa również w nim płynie. Abi jest nieufny do obcych - na spacerach zachowuje dystans, ale nie wykazuje agresji. Natomiast gdy jest na swoim terenie - groźnie obszczekuje i pewnie byłby gotów przepędzić intruza, jest w końcu psem stróżującym. Abi musi mieć czas, by zapoznać się z nową osobą i ją zaakceptować. Nie powinien trafić do domu z małymi dziećmi. Weterynarzy nie lubi i przy wszelkich zabiegach w gabinecie musi być w kagańcu.
Abi grzecznie podróżuje samochodem, przyzwoicie chodzi na smyczy. Spacery uwielbia :)
Psisko trafiło do schroniska latem 2011. Tam na wstępie stwierdzono u niego problem z rzepkami kolanowymi. I z tą diagnozą żył sobie kilka miesięcy jakby w zawieszeniu - ani zdrowy ani leczony. Jego los odmienił się w ... piątek 13tego :) , w styczniu tego roku. Pies opuścił schronisko, został przebadany i przebywa w hoteliku. Diagnoza ze schroniska został potwierdzona, pies cierpi na wypadające rzepki kolanowe. Czeka go zabieg na oba kolana, pierwszy już wkrótce.
Prosimy o wsparcie naszego pięknego podopiecznego, by mógł spokojnie czekać na pełnię zdrowia i swój stały dom. Do tego dochodzą suplementy i koszt zabiegów.
Abakan oczywiście szuka domu, tego na zawsze, tego najlepszego pod słońcem - po zakończonym leczeniu, a jeszcze lepiej już teraz, by mógł do zdrowia dochodzić wśród własnej rodziny (w takiej sytuacji nie zostawimy nowego właściciela samego z kosztami).

jak będzie poprawione i zatwierdzone to myślę, że warto go ogłaszać, oże akurat już teraz wypatrzy go ten właściwy dom?

Edited by morisowa
Posted

[quote name='schroniskowiec']Zaraz coś spróbuję sklecić, a Ciebie poproszę o poprawki:)[/QUOTE]
Nie czytałam tego, kleciłam opis, wstawiłam a w między czasie ten wpis się pojawił. Ale jak Ci się podoba, to ok :)

Posted (edited)

:loveu:W pierwszej kolejności: paros, bardzo, bardzo dziękujemy!:loveu:
Dzięki wydarzeniu, które paros założyła Abiemu na facebooku nasz podhalan zyskał nowych przyjaciół.Facebook'owicze pomagają, w ciągu 2 dni na konto Abiego wpłynęło 160 złotych, to wielka radość:multi:

Uaktualnione rozliczenie:

deklaracje stałe:
20 - morisowa
30 - schroniskowiec
30 - Szarotka
50 - xidna
30 - gudzik
10 - megii1
50 - Basia
20 - winter7
30 - Akrim
_______
270 zł

WPŁATY DLA ABIEGO STYCZEŃ i LUTY 2012:
300-xidna
50-basia
30-gudzik
40-Szarotka
30-Szarotka
20-morisowa
200-Izabella(spoza forum)
217-Chita (bazarek kalendarzowy)
20-Winter7
567,76-pieniążki od Owieczki dla Abiego
20-mgog
30-schroniskowiec
50-Zbyszek M. z Warszawy (fb)
10-Iza P. z Olsztyna (fb)
100-Beata I. z Warszawy (fb)
50-xidna
50-Barbara W. z Rudnika (fb)
20-winter7
30-Ewa W. z Kwidzynia (fb)
50-basia
________
1884,76

Wydatki:
270- utrzymanie za styczeń
200-zal. na utrzymanie za luty
100-paliwo
248,00-rtg
_______
818,00

Stan konta na 07.02.2012: 1066,76 zł

Edited by schroniskowiec
aktualizacja wpłat
Posted (edited)

Zaktualizowałam post finansowy o dzisiejszy przelew.
Jeśli prognozy długoterminowe się potwierdzą to od 14 lutego mają się zacząć plusowe temperatury i chyba trzeba by było przystąpić do akcji z pierwszą łapą.
I jeszcze podziękowania dla xidny i Barbary z Rudnika za wpłaty z 03.02:)

Edited by schroniskowiec
Posted

morisowa napisał(a):
Wczoraj ogłosiłam Abakana na około 10u popularnych stronkach, w tym tablica i morusek wyróżnione

to teraz trzymamy kciuki i za operację i za fajny domek,MOCNO!:-)

Posted (edited)

Dziś wpłynęły pieniążki od winter7 i od Ewy W. z Kwidzyna, bardzo dziękujemy.
Za parę dni chyba trzeba zacząć się umawiać na operację.Mam nadzieję, że spełnią się proroctwa o dodatnich temperaturach od polowy lutego:)
Zaktualizowałam rozliczenie na 10 stronie.Jak przyjdzie morisowa, to może przekopiuje na 1 str.

Edited by schroniskowiec
Posted

A ja z pytaniem w kwestii fotek ;) wetki nie mają przypadkiem aparatu ? może coś by pstryknęły Abiemu bo strasznie tu biednie pod tym względem ;) :-)

Posted (edited)

Panie wetki postarają się jakieś fotki zrobić i mi wysłać.
Abi nauczył się chodzenia przy nodze na smyczy.
Jak się trochę wzmocnił, to spacery z nim wyglądały podobno tak, że człowiek leciał w powietrzu, a Abi leciał, gdzie chciał:)
W schronisku było inaczej-najczęściej człapał taki zrezygnowany...
Teraz uczy się ignorować inne psy na spacerach, podobno czasami się udaje, ale nie jest to jeszcze regułą:)

Edited by schroniskowiec
Posted (edited)

Zaktualizowałam pierwszy post - dodałam info, że pies w dt czeka na zabieg oraz aktualny tekst do ogłoszeń. W drugim poście wrzuciłam aktualne rozliczenie.

Miałam jeden mail o Abiego... szkoda gadać.

A przy okazji zapraszam na walentynkowy bazar z mojego podpisu - urocze zawieszki ręcznie robione :)

Edited by morisowa