keksik Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 To była krótka wymiana zdań - bez żadnego fizycznego dowodu :) Byłam trochę zaniepokojona tym eksportem, więc się dopytałam. I o ile w nowelizacji będzie nadal: "Art. 48 1. Zwierzę kręgowe w ubojni może zostać uśmiercone tylko po uprzednim pozbawieniu go świadomości przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje." to uboju rytualnego nie można przeprowadzać, ponieważ jest on w swojej istocie ubojem bez ogłuszenia. Quote
karnyks Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 [quote name='Jurek2050'][quote name='farabutto']To, że Rząd nie popiera projektu obywatelskiego, to jest dla Ciebie jakaś nowość? No weź, nie załamuj mnie.[/QUOTE] Jest nowością, bo rządzi Platforma OBYWATELSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-([/quote] Czy, kierując się tą logiką, jest Pan także zdania, że w czasach, gdy rządziło Prawo i Sprawiedliwość, w kraju panowała powszechna SPRAWIEDLIWOŚĆ? Etykiety, proszę Pana, etykiety... Maskarada i pacynki. Quote
Jurek2050 Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 (edited) [quote name='karnyks']Czy, kierując się tą logiką, jest Pan także zdania, że w czasach, gdy rządziło Prawo i Sprawiedliwość, w kraju panowała powszechna SPRAWIEDLIWOŚĆ? Etykiety, proszę Pana, etykiety... Maskarada i pacynki.[/QUOTE] Ogólnie uważam, że cały system polityczno-wyborczy musi się zmienić. Zarzuty bardziej kieruję jeszcze wcześniej, gdy Samoobrona była w opozycji w 2002 roku. Pomimo tego odrzuciła veto senackie zmian ustawy uoz z projektu rządowego. Sam śp. Andrzej Lepper przed objęciem funkcji ministra lansował się jako przyjaciel zwierząt (na ile hodowca zwierząt może się tak nazywać? :( ) i za to odebrał medal , a będąc ministrem rolnictwa wręczał wyróżnienia firmie której właściciel jest jednym z największy gnębicieli zwierząt. Oczywiście doskonale wiedział co zaś. Edited February 29, 2012 by Jurek2050 Quote
pixel Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Podana w pierwszym poście strona w tajemniczy sposób zniknęła! [FONT=Calibri]http://www.premier.gov.pl/rzad/decyzje_rzadu/rzad_nie_popiera_obywatelskiej,9202/[/FONT] Gdyby nie zacytowana w całości przez autora wątku informacja przepadłaby na wieki i my, obywatele, wcale nie wiedzielibyśmy gdzie Rząd ma obywatelski projekt. Na stronie prac Rządu nie ma nawet śladu, że rząd w ogóle zajmował się projektem ustawy o ochronie zwierząt! http://www.premier.gov.pl/rzad/decyzje_rzadu/ http://www.premier.gov.pl/rzad/decyzje_rzadu/decyzje_z_dnia/date:20120228/ Ktoś się pewnie w Rządzie połapał, że takich rzeczy nie należy mówić Obywatelom, bo Obywatele mogą się na Rząd pogniewać! Quote
Jurek2050 Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) karnyks napisał(a):Czy, kierując się tą logiką, jest Pan także zdania, że w czasach, gdy rządziło Prawo i Sprawiedliwość, w kraju panowała powszechna SPRAWIEDLIWOŚĆ? Etykiety, proszę Pana, etykiety... Maskarada i pacynki. Nawet jeśli by z moich wniosków wynikało, że jestem przeciwny PO, to w cale nie oznaczało by, że jestem zwolennikiem PIS lub innej z obecnych partii. :) Uważam, że cały system partyjny winien być totalnie zreformowany. Edited March 11, 2012 by Jurek2050 Quote
suguo38 Posted May 31, 2012 Posted May 31, 2012 Czyli sprzedaż w Internecie zwierząt jest zabroniona. Quote
Figanna Posted May 31, 2012 Posted May 31, 2012 można ogłaszać (z chęcią sprzedaży) tylko zwierzęta rodowodowe ogłaszać by sprzedać bez rodowodu - nie można Quote
Klementynkaa Posted July 11, 2012 Posted July 11, 2012 jakie (i czy wogóle są) mamy przepisy wykonawcze do tej ustawy? chodzi mi konkretnie i kwestię rozmnażania psa w celu zarobkowym, psiak w typie rasy, człowiek nie jest zrzeszony nigdzie, ma suczke i pieska, chce kryć. dodatkowo zwierzęta są w bardzo złym stanie. Quote
Figanna Posted July 11, 2012 Posted July 11, 2012 tu sa akty wykonawcze i inne informacje http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19971110724 rozmnażania w celach zarobkowych zwierzat bez rodowowdu zakazuje ustawa Quote
Beatrx Posted July 11, 2012 Posted July 11, 2012 a jak zwierzęta są w bardzo złym stanie to na policję od razu to zgłosić, pod znęcanie się nad zwierzętami podchodzi i psy zostaną zabrane takiemu bezdusznemu idiocie. Quote
Klementynkaa Posted July 11, 2012 Posted July 11, 2012 [quote name='Figanna']tu sa akty wykonawcze i inne informacje http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19971110724 rozmnażania w celach zarobkowych zwierzat bez rodowowdu zakazuje ustawa no ok, ja to wiem ale jak udowodnić gościowi, że on to robi w celach zarobkowch? jak to uzasadnić i gdzie zgłosić? Quote
Paulina87 Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 Ktoś wie coś więcej na temat prac nad kolejną nowelizacją ustawy? Quote
gagama Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Kochani poradzicie coś,w sobotę rano znalazłam ogłoszenie odnośnie shih tzu,po prostu zakochaliśmy się odrazu w tej pięknej mordce,mój niespełna trzylatek ucieszył się bo to taki chodzący aniołek jeśli chodzi o zwierzaki.Koleżanka ma shih tzu i syn szaleje za nim ale na psiaka z rodowodem nas nie stać więc skorzystaliśmy z ogłoszenia w którym była mowa o tym że pies poszukuje nowego właściciela,umówiliśmy się na spotkanie.Synowi psiak się spodobał no ale wyszliśmy bez psa bo "miła" Pani po tym jak nam się psiak spodobał powiedziała że nie jest za darmo,myślałam że ją uduszę :shake: Gadała jakieś bzdury o pieniądzach za utrzymanie itd,a przecież to jej obowiązek,wątpie też że w ciągu 9 tygodni na jednego psa wydała 700zł bo miała ich 5 więc to daje 3,5tys Znając obecnie panującą ustawę poprosiłam o dowody na to że tyle wydała na psa,oczywiście ich nie miała...no i moje dziecko pojechało do domu z płaczem... Powiedzcie mi jak można takiemu oszustowi skrócić takie przekręty... ? gdzie to się zgłasza ? Quote
Figanna Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 na policję należy zgłosić, lub do jakieś propsiowej organizacji, na pewno doradzą i pomogą a pania mozna jeszcze postraszyc US ponieważ to na pewno jej nielegalny biznes mozes zmi podeslac do niej numer na PW? sprzedawac można jedynie psy z rodowodem Quote
pantolini Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Gagana swoją drogą pani nie całkiem w zgodzie z prawem ,a Ty naiwna nie stać Cię na psa z rodowodem więc szukasz szczeniaka bez rodowodu ale o wyglądzie rasowca i do tego sczeniaka.Idź do schroniska tam sa psy które autentycznie szukają domu. Quote
hermionka Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Mój sąsiad ,,kupił" sobie rodowody dla swoich bulterierów. Koszt 50 zł. Do tej pory szczeniaki sprzedawał po 300 zł. Teraz będzie sprzedawał po 700 bo ceny poszły w górę. Powstały związki w których rodowód może otrzymać każdy pies. Co więc daje naprawdę ta ustawa? Quote
aleola Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Witam, mam pytanie, jak ma się do życia zapis z ustawy [rozdział 2, art. 11a, podpunkt 4)], który mówi, że Rada Gminy opracowuje program dla Schronisk, który obejmuje m.in. obligatoryjną sterylizację lub kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierząt. Czy to oznacza, że program ma po prostu traktować o tym temacie, czy że zabiegi te koniecznie muszą być wykonywane, a brak ich wykonania jest wykroczeniem przeciw ustawie? Quote
xxxx52 Posted November 14, 2012 Posted November 14, 2012 co daje ta nowelizacja ,wg.mnie , jest to tylko bezwartosciowy papier ,ktorego zwartosci i tak nikt nie respektuje tzn. np. szczeniaki sa nadal sprzedawane na bazarach,psy sa trzymane na lancuchach(bo ktos inteligentny wymyslil ,ze po 13 godzinach zaklucia nalezy psy wg.przepisow zwalniac,ale ci ponoc inteligentni ludzie sami nie pinuja zza plotu ile godzin wlasciwie pies jest do budy zakuty)Powinni zoragnaizowac kilku-milonowa grupe do nadzoru tych psow,bo w innym przypadku ta wydrukowana ustawa nie nadaje sie nawet do to........y. Mysliwi jak strzelali do psow i kotow tak strzelaja(lobby te jest b.silne. Hodowcy mnoza jak mnozyli w wielu przypadkach w koszmarnych warunkach pseudorasowe male chore monstra no i sprzedaja gdzie wlezie. Kury siedza w malutkich klatkachch na drutach tak jak siedzily ,bez pior ,chore pokaleczone itd i tak nie ma konca nieprawidlowosci i tragedi. Co dobrego dla zwierzat -ogolnie wszystkim dala ta USTAWA?????????? Quote
Recommended Posts