Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jean napisał(a):
Ucichło bo Pani robi teraz na dwa etaty i ma mniej czasu na pstrykanie fotek. Ale jak będzie ładna pogoda to w sobotę wybieramy się na wyjazdowy spacer to pewnie coś będzie :)

Pozdrawiamy!

To niech się pańcia nie przepracuje na tych dwóch etetach ;)

Oby Wam pogoda dopisała, bo chętnie pooglądam nowe foty ;)

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

magdabroy napisał(a):
To niech się pańcia nie przepracuje na tych dwóch etetach ;)

Oby Wam pogoda dopisała, bo chętnie pooglądam nowe foty ;)

Pani już ledwo zipie.. zrobiła się strasznie nieogarnięta - za dużo na głowie :(

Posted

Hej :)
Tak, zaczyna podjadać suche. Tak czy siak liczyliśmy kasowo i to samo by wyszło co z mokrą karmą puszkową. Więc jak mam do wyboru więcej babrania się przy surowiźnie a gotowe mięsko z puszki (plus makaron/ryż/kasza z warzywkami które jej gotuje) to wolę drugą opcję :)

Posted

ja bym proponowala zdecydować sie na jeden typ jedzenia albo suche albo mokre np dajesz tylko suchę i od święta mokre.

Nie bardzo też rozumiem po co do gotowej puszki dorzucasz ryż/makaron jak to tylko wypełniacz objętościowy.

Posted

[FONT=arial narrow]

motylek1007 napisał(a):
ja bym proponowala zdecydować sie na jeden typ jedzenia albo suche albo mokre np dajesz tylko suchę i od święta mokre.

Nie bardzo też rozumiem po co do gotowej puszki dorzucasz ryż/makaron jak to tylko wypełniacz objętościowy.

[/FONT]Wypełniacz ma za zadanie spowolnić wędrówkę karmy przez przewód pokarmowy, tak by została ona jak najdokładniej strawiona i by pies mógł przyswoić jak najwięcej składników odżywczych.
Najczęściej jest to ryż lub makaron, może być gotowany w wodzie lub na wywarze z kości albo po prostu z mięsem. Ryż jest mniej kaloryczny, nadaje się też dla rekonwalescentów i psów z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Makaron jako bardziej kaloryczny nadaje się dla psów bardziej aktywnych lub zbyt szczupłych. Można dodać do ryżu np. otręby pszenne.

Dlatego.
[FONT=arial narrow]
[/FONT]

Posted

Wczoraj zapisałam się na wolontariusza do Schroniska :)
Wzięliśmy pierwszą bidkę na spacer z Luną.
Bidka była przerażona, ale spacer był udany :)

Posted

Jean napisał(a):
[FONT=arial narrow]

[/FONT]Wypełniacz ma za zadanie spowolnić wędrówkę karmy przez przewód pokarmowy, tak by została ona jak najdokładniej strawiona i by pies mógł przyswoić jak najwięcej składników odżywczych.
Najczęściej jest to ryż lub makaron, może być gotowany w wodzie lub na wywarze z kości albo po prostu z mięsem. Ryż jest mniej kaloryczny, nadaje się też dla rekonwalescentów i psów z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Makaron jako bardziej kaloryczny nadaje się dla psów bardziej aktywnych lub zbyt szczupłych. Można dodać do ryżu np. otręby pszenne.

Dlatego.
[FONT=arial narrow]
[/FONT]

nie musisz mi pogrubiać tekstu żebym przeczytała.
Nie zgadzam sie z tym co napisałaś, ale każdy karmi swoje psy jak uważa za stosowne.

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Widziałam Twojego małża z Lunką przed schroniskiem. :)
Lunie się podobało?

Musiałyśmy się minąć.

Szkoda. Luna trochę zawiedziona, że nowa koleżanka nie chciała z nią pobiegać :)
A On się właśnie zastanawiał kto do niego 'Cześć' mówi :P

motylek1007 napisał(a):
nie musisz mi pogrubiać tekstu żebym przeczytała.
Nie zgadzam sie z tym co napisałaś, ale każdy karmi swoje psy jak uważa za stosowne.

Nie pogrubiałam, tylko skopiowałam to z mądrej stronki i tam już było taką czcionką. A co do nie zgadzania, to pewnie, masz prawo. Ale ja uważam że nie krzywdzę tym psa, ponieważ jeśli chodzi o karmę mokrą to dostaje jedną z lepszych, a to że dodaje do niej warzywa + trochę makaronu czy później ryżu nie jest żadną zbrodnią.

Ptysiak napisał(a):
http://i.imgur.com/qu6c1.jpg Kochana malutka Lunka :loveu:

Jak zareagowała na towarzysza spaceru?

Obie świetnie zaaragowały na siebie.

magdabroy napisał(a):
Śliczna Lunka :loveu: Schroniskowiec też :loveu:

I jak po wspólnym spacerze?

J.w :)

Posted

Jean napisał(a):
[FONT=arial narrow]

Dlatego.
[FONT=arial narrow]
[/FONT]

O matko droga, aż się zadławiłam :lol: Po tym ryżu dla rekonwalescentów jeden z moich szczeniaków na DT miał srakę, za przeproszeniem, jak stąd do Nowego Jorku :lol: Poza tym też uważam, że mieszanie spowoduje nie tylko wybrzydzanie, ale właśnie zakłóca trawienie - karma sucha i mokra trawi się zupełnie inaczej, tak samo byłoby, gdybyś karmiła połączeniem surowego z suchym czy surowego z gotowanym. O tej wędrówce przez układ pokarmowy to jest o tyle prawda, że wypełniacz doskonale zapycha układ pokarmowy - pies jest mniej głodny, ale i przy karmieniu różnymi stylami łatwiej może się przytkać ;) Nie mowię tego złośliwie, po prostu takie mam doświadczenie z adopcyjnymi psami, jak i z tymi już w domach.