Ptysiak Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Chyba wyślę Ptysia do Ciebie na szkolenie :D Mądra Lunka :) Quote
Jean Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 Ptysiak napisał(a):Chyba wyślę Ptysia do Ciebie na szkolenie :D Mądra Lunka :) a zapraszam, zapraszam :) Quote
Ptysiak Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Jean napisał(a):a zapraszam, zapraszam :) Zazwyczaj nauka na razie kończy się tym, że Ptyś ma dość zaczyna się wściekać i przynosi zabawki do zabawy. A jak nie chcę się z nim bawić i nadal usiłuję go uczyć to udaje zmęczonego i idzie spać :evil_lol: Chyba miałabyś dość po 2 dniach :) Quote
wikikoniki Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 a uczysz z pomocą klkera ? nie chce nic robić za zabawki ? może woli zabawę od jedzenia... Quote
*Magda* Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Ptysiak napisał(a):Zazwyczaj nauka na razie kończy się tym, że Ptyś ma dość zaczyna się wściekać i przynosi zabawki do zabawy. A jak nie chcę się z nim bawić i nadal usiłuję go uczyć to udaje zmęczonego i idzie spać :evil_lol: Chyba miałabyś dość po 2 dniach :) Jak długo z nim ćwiczysz? Bo może za długo na jedną sesję?! Przy takim maluszku ćwiczy się krótko (5min) i potem zabawa. I tak kilka razy dziennie ;) No i podstawą jest dobra motywacja ;) Quote
Ty$ka Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Kiedy pracuję ze szczeniakami nasze sesje nie trwają nawet minutę ;). I dzięki temu szczeniak jest wciąż skupiony na mnie. Quote
Ptysiak Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 magdabroy napisał(a):Jak długo z nim ćwiczysz? Bo może za długo na jedną sesję?! Przy takim maluszku ćwiczy się krótko (5min) i potem zabawa. I tak kilka razy dziennie ;) No i podstawą jest dobra motywacja ;) Ćwiczę z nim po 2 minuty kilka razy dziennie ale czasami on nie ma ochoty ćwiczyć nawet 30 sekund więc odpuszczam bo nie chcę go zrazić do tego :) Chciałabym żeby było to dobrą zabawą a nie przymusem. Ty$ka napisał(a):Kiedy pracuję ze szczeniakami nasze sesje nie trwają nawet minutę ;-). I dzięki temu szczeniak jest wciąż skupiony na mnie. On czasami potrafi skupić się dłużej zwłaszcza jak ma wielką ochotę na smakołyk, który dostanie w nagrodę :D Ale i tak wolę nie męczyć go długimi ćwiczeniami :) Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 No i niestety się zaczęło.. Lunka nie rozpocząwszy nawet 7-mego miesiąca zmieniła się w dojrzałą sunię.. Mamy pierwszą cieczkę.. Wczoraj wyszłam z nią na dwór pod wieczór, biegała ze swoją yorkową koleżanką, a jak zobaczyła w oddali psa(samca) to pobiegła i nie wracała na zawołanie.. Tak więc hormony szaleją.. 3 tygodnie wycięte z życiorysu.. Quote
Ptysiak Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Dzień dobry :) No to Lunka stała się małą kobietką:) Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 [quote name='Ptysiak']Dzień dobry :) No to Lunka stała się małą kobietką:)[/QUOTE] Dzien dobry :) Nie wiem czy sie cieszyć czy płakać :P Quote
Ptysiak Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Skoro ma cieczkę to dobrze się rozwija więc cieszyć :) No tylko faktycznie teraz będzie miała duże powodzenie... sznurek Kawalerów nie jest fajny na spacerkach :D Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 Dobrze, że ona jest mała to wezmę ją pod pachę :P U Safiry to się nie dało takiego triku odstawić ;) Quote
kalyna Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 [quote name='Jean']Dzien dobry :) Nie wiem czy sie cieszyć czy płakać :P[/QUOTE] a macie w planach sterylkę czy dopiero za dłuższy czas? będzie dobrze, choć to 3 tygodnie, wiec może stać się to uciążliwe... Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 [quote name='kalyna']a macie w planach sterylkę czy dopiero za dłuższy czas? będzie dobrze, choć to 3 tygodnie, wiec może stać się to uciążliwe...[/QUOTE] Z temperamentem Luny będzie chyba bardzo uciążliwe.. nie wiem jeszcze jak ze sterylką.. generalnie nie spieszy mi się do niej. Quote
*Magda* Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 No to Luna została kobietką :D Ja bym się nie cieszyła, że to tylko 3 tygodnie, bo sama osobiście pierwszą cieczkę u Tory musiałam przeżywać 5 tygodni :crazyeye: Także życzę dużo cierpliwości ;) bo różnie może być. Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 [quote name='magdabroy']No to Luna została kobietką :D Ja bym się nie cieszyła, że to tylko 3 tygodnie, bo sama osobiście pierwszą cieczkę u Tory musiałam przeżywać 5 tygodni :crazyeye: Także życzę dużo cierpliwości ;) bo różnie może być.[/QUOTE] Może większe psy mają dłuższe pierwsze? <pociesza się> :P Ja nie pamiętam jak było u Safiry.. Quote
motylek1007 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 [quote name='Jean']Dzien dobry :) Nie wiem czy sie cieszyć czy płakać :P[/QUOTE] pomyśl sobie ze jak Luna ma cieczkę to 2x do roku, a moje samce są "bombardowane" cieczkami w róznych porach roku i po kilka suczek ;) Quote
wikikoniki Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 a z moich obliczen wynika, że następna (o ile jej nie ciachniesz, polecam :diabloti:) będzie miała w listopadzie / grudniu, lepiej niż moja na wakacje.. Quote
Jean Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 nie wiem czy ciachać.. będe teraz na manicure, to się zapytam weta co o tym sądzi jej przypadku.. Quote
wikikoniki Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 [quote name='Jean']nie wiem czy ciachać.. będe teraz na manicure, to się zapytam weta co o tym sądzi jej przypadku..[/QUOTE] oczywiście zrobisz jak uważasz. ja ten trochę powyżej miesiąca mogę wymienić wady i zalety sterylki, ale Neska żyła 4 lata z cieczką, więc u niej to inaczej wygląda niż z Luniastą pewnie... Wadą jest to, że musiała tydzień leżeć cały czas w kojcu i się z niem zrobiła straszna księżniczka a zaletą to, że koniec z cieczkami :D Quote
Misia&Ruby Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Dość wcześnie Lunka stała się kobietką :) Jak poprzedniczki- bardzo polecam sterylizację;) Quote
Talucha Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Ja też jestem zadowolona z tego, że Lasti ciachnięty ;) Quote
ewes Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 i już cieczka... jak ten czas szybko leci ;) co do sterylki.... nie namawiam, nie odradzam... :) w każdym raziemy juz jesteśmy po dwóch (niestety)... i kolejnej nie wytrzymam :D ani dłuższych spacerów, ani spuszczania ze smyczy, przez caaaalutki miesiąc... Quote
Joann Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 o proszę jak ten czas szybko leci a jeszcze niedawno była to taka mała kluska;] ja tez doradzam sterylke, gdyby moja wiedza była kiedyś większa na ten temat to by moja suka Vera sie tak nie męczyła, a tak musiła przejsć przez to co przeszłai dopiero po 3 cieczce i chorobach ją ciachnełam. Quote
Recommended Posts