Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pracownicy w Ligocie twierdzą, że wójt od października zacznie rozwozić psy po innych placówkach, jakich? nie wiem... ale wiem, co może się stać ze staruszkiem:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111705[/URL]

Poza tym podobno gmina zaczęła wydawać psy, i tak np. już trafił nie wiadomo gdzie:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111704[/URL]

[COLOR=Red][B]CZY KTOŚ ZE STRAŻY MOŻE POTWIERDZIĆ LUB ZAPRZECZYĆ TYM INFORMACJOM? [/B]STRAŻNICY - WIECIE COŚ WIĘCEJ??[/COLOR]

We wtorek zawozimy korpusy drobiowe, ryż i płacimy za prąd - więc psy mają co jeść, ale co z nimi...? :-(

Posted

[quote name='diuna_wro'](...)

[COLOR=Red][B]CZY KTOŚ ZE STRAŻY MOŻE POTWIERDZIĆ LUB ZAPRZECZYĆ TYM INFORMACJOM? [/B]STRAŻNICY - WIECIE COŚ WIĘCEJ??[/COLOR]

[/quote]

:-o :-o :-o ... ja tylko nadzieje mam, ze nie jest to prawda.. Chociaz wójtowi na reke jest pozbyc sie psow! Z drugiej strony ponoc On juz nie placi za zatrudnienie pracownikow..(???)

Posted

poszedl 3-letni samiec, ten plowy podpalany, co byl przy budzie. SdZ dostala protokol tej adopcji i zdjecia kojca, gdzie bedzie trzymany u nowych wlascicieli. oraz adres tych ludzi.

Posted

A co z info, że psy zostaną rozwiezione? Czy SdZ będzie miała wybór placówek, kontrolę warunków transportu, czy [B]znów dowie się o wszystkim po fakcie[/B]?

Coś tu jest nie tak... Czy ktoś nadzoruje oficjalnie sprawy ligociaków czy już wszystko oddano w łapy wójta? Wolontariusze - czyli osoby prywatne, nie mają dostępu do uzgodnień, ani formalności, jednak chcielibyśmy wiedzieć...

Posted

Narazie nie maja byc rozwiezione. Poszedl ten pies, w czwartek prawdopodobnie wioze do domu suke plowa. 4-5 X robimy akcje adopcyjna (info wczesniej w radiu i gazetach). Do adopcji zostaje ok. 5 psow, za ktore mozna w miare reczyc. Plus staruszek bez ogona, panikarz i 3 w norze, dzikie (?)

Posted

Po pierwsze, formalnym opiekunem zwierząt w Nowej Ligocie jest ciągle Straż dla Zwierząt. Żadne psy nie są wydawane bez wiedzy SdZ. Żadne psy nie zostaną nigdzie rozwiezione. Jest to szukanie taniej sensacji, którą trudno nawet prostować.

Po drugie, 4-5 października w "Dzień Zwierząt", szykujemy kolejną promocję adopcji psów z Nowej Ligoty. SdZ w te dni czeka na ludzi, którzy chcą adoptować zwierzęta.

Po trzecie, część psów jest nieadopcyjna i wcześniej czy później trzeba w jakiś sposób zmierzyć się z tym problemem. Nie może być tak, że są one tam pozostawione same sobie na karku gminy. Taka sytuacja nie może trwać wiecznie. I nikt z nas nie bedzie tego od gminy Oleśnica wymagał. Czekamy na wszelkie pomysły i propozycje.

Po czwarte, 17.09.2008 M. Sobańska została uznana za winną popełnienia przestępstwa znęcania się nad zwierzątami poprzez utrzymywanie ich w niewłaściwych warunkach bytowych, a więc przestępstwa z art. 35 ust.1 w związku z art. 6 ust. 2 pkt. 10 i skazana na karę łączną 10 mc pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata.

Wyrok jest nieprawomocny, ale satysfakcjonuje oskarżycieli i nie będzie z naszej strony apelacji w tej sprawie.

Także na bazie tego wyroku przystępujemy do ścigania następnych winnych sytuacji w Nowej Ligocie.

Posted

[quote name='straż_wrocław']Po pierwsze, formalnym opiekunem zwierząt w Nowej Ligocie jest ciągle Straż dla Zwierząt. Żadne psy nie są wydawane bez wiedzy SdZ. Żadne psy nie zostaną nigdzie rozwiezione. Jest to szukanie taniej sensacji, którą trudno nawet prostować.
[/quote]

Widzę, że troska i zwyczajne zapytanie o prawdę jest szukaniem sensacji. Przekazałam to, co mówią pracownicy gminy z prośbą o weryfikację i nie rozumiem co w tym złego. Nie wyraziłam tego jako pewnik!

Posted

Nie powiedziałam, że są wydawane bez wiedzy, lecz że bez zgody... To zasadnicza różnica. Jednego już przywieźliście z powrotem, z gminnej adopcji.

Co do nieadopcyjnych: staruszka i panikarza - może nawiązać współpracę z Gajem i z Niemcami?

Posted

no i straz dla zwierzat sie milo pojawila :) dobrze dobrze, ktos musial Was w koncu tu przyprowadzic.
Dzieki za informacje nt. Ligociakow! Dobrze wiedziec, ze mimochodne informacje pracownikow gminy to pomowienia.

Posted

m.in. na str. 280 i 281

Jona pisała coś wczoraj, że płową sunię zabiera w czwartek do domu, więc być może dla niej nie trzeba będzie szukać. No i mam sprzeczne info: od pracowników gminy, że poszedł pies, na którego wołają Husky, a od Jony, że Biszkopt - ten przy budzie.

Posted

[IMG]http://soz.webd.pl/dziensdz_ligota.jpg[/IMG]

Psy do adopcji: [URL]http://www.strazdlazwierzat.wroclaw.pl/adopcje2.html[/URL]

(+1 którego nie ma, ale jest ładny, więc dla zachety dla przyszłych odwiedzających - może wezmą innego ;-))

Posted

FOKUS to piękny pies. Nieśmiały, ale bardzo szuka kontaktu z człowiekiem. Podbiega i ucieka, zagląda zza budy ciekawsko, znów podbiega liźnie rękę i znów czmycha. Jest w kojcu z czarnym mieszańcem (nr 134) nazywam go KOTLETEM - a ten to jakby mógł to wlazłby człowiekowi na ręce.

Posted

Fokus to moj faworyt :p !!!

Dzis bylysmy sprawdzic dom dla suczki plowej, ale mamy zastrzezenia, do 4 X ludzie maja sie namyslic, jak rowniez zrobic nowa siatke :razz: w ogrodzeniu. W sumie dobrzy ludzie, ale maja bardzo male dziecko, ktore juz chodzi, ale jest naprawde malutkie.