Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

79beata napisał(a):
Co do twojej wypowiedzi a raczej części "Pozdrawiam wszystkich z dobrym sercem" dalaś odczuć że nie dotyczy mojej osoby. Mam serce, nie jednego pieska ratowala i uratowalam, w kilku akcjach bralam udzia jak wielu z nas. Jedną z ostatnich byla ta http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=37440&highlight=dog+de+bordeaux nie pierwszy taki "grubasek" i nie ostatni zostal uratowany.

Jeżeli zle Ciebie zrozumialam to się cieszę.
Kwarantanna to nie jest mądry wymysł. Nie tak dawno trzymali nagiego grzywacza chinskiego w schronisku. Jak myślisz co by z niego zostało w grudniu po 2 tygodniach?
Ja sama zabierałam psy ze schronu i nie jedna walkę stoczyłam z grubym i głupim dyrektorem schronu. Jemu w d...ę było ciepło, a psy?
Są bezmyślni i tylko przepisy.
A gdzie realia?????
tak się kiedys stało że znalazłam domek dla bernardynki aż nad morzem.
Musiałam zapłacić za 3 letnią sukę której nikt nie chciał a mało tego raz ją oddał nowy właściciel 100zł. To pryszcz.
zapłaciłam i zabrałam.
3 dni wczesniej załatwiłam 50 obrozy przeciwpchelnych, kleszczowych i nużycy. Jak myślisz co pierwsze tempiłam u tej suczki ? Pchełki oczywiście bo obroze ktos sprzedał albo ukradł.
Szok jak najdalej od ......
Jezeli z Twojej strony to nie były słowa krytyki do tej dziewczyny to zwracam honor i pozdrawiam.
Sama dobrze wiesz co myślałaś.
Głupie przepisy w tym kraju dotyczą wszystkiego.

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cieszę się, że mała uratowana. Na Dogo w schroniskach jest kilka dalmatyńczyków. Powklejajcie na ich wątkach to ogłoszenie. Może jeszcze przy okazji jakiś dom znajdzie. Chętnie bym to sama zrobiła, ale w tej chwili nie dam rady.

Posted

79beata napisał(a):
Co do twojej wypowiedzi a raczej części "Pozdrawiam wszystkich z dobrym sercem" dalaś odczuć że nie dotyczy mojej osoby. Mam serce, nie jednego pieska ratowala i uratowalam, w kilku akcjach bralam udzia jak wielu z nas. Jedną z ostatnich byla ta http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=37440&highlight=dog+de+bordeaux nie pierwszy taki "grubasek" i nie ostatni zostal uratowany.

Beata nie wiem jak jest w innych schroniskach, ale w Zabrzu szczeniaki nie są obięte kwarantanna-dlatego ze czesto umieraja :(, natomiast w Rudzie Śl. kwarantanna obejmuje szczeniaczki i wiekszosc odchodzi, ale jesli znajdzie sie dom tymczasowy to psiaki sa wydawane ;)

Posted

Też nie jestem za kwarantannom dla szczeniaków. Nie wiem jak jest w innych schroniskach ale w Kokoszkach skąd jest sunia takie pieski (male rasowe, bardzo male na smoczku lub slabe) nie mają źle bo mieszkaja w biurze. Tak bylo jak tam pomagalam przez jakis czas. Cieszy mnie to że sunia jest w domku bo to lepsze jest nawet od biura. Ja do tej pory pomagalam tylko psom starszym, zaglodzonym, chorym, takim które w schronisku by dnia nie wytrzymaly. Takim jak ta suczka

Posted

Biedna sunia :-(

Theta powinna sie zatrudnic w strazy pozarnej.........sika tyle, ze szok ;-)

Nie zauwazylam problemow ze sluchem u niej, ale jutro zwroce na to szczegolna uwage.

Caly czas rzuca sie na jedzenie. Wejdzie wszedzie, gdzie tylko wyczuje cos, co nadaje sie do zjedzenia. biedulka :-(

Posted

Przy adopcji psow rasowy "z drugiej reki", do tego tak slodkiego szczeniora zalecalabym wyjatkowa ostroznosc.
Pamietajcie, ze jest to jednak wyjatkowa gratka- pies super, czesto jeszcze z dowozem pod drzwi, wychuchany, wyszczepiony, a za pol darmo, jesli nawet nie gratis " dla dobrego serca".

Posted

Mylę, ze juz znalazlam nowa pancie ;-) Teraz potrzebuje pomocy dziewczyn z Wrocławia, zeby sprawdzic domek. Pomocy!!

A sunia przekochana. Jest tak słodka, ze az trudno sobie to wyobrazic. A jak całuje:evil_lol: :loveu:

Posted

Trzeba ją dokładnie zbadać. To siusianie "jak straż pożarna" może być wywołane zapaleniem dróg moczowych!
No i konieczne zobowiązanie do sterylizacji, gdy już dorośnie.

Posted

zobowiazanie do sterylizacji bedzie na pewno.

a z siusianiem to chyba normalne w tym wieku, co? to jest malenstwo jeszcze.

badana byla, ale badan krwi nie robilam, a chyba tylko tak mozna sprawdzic czy cos jest z ukladem moczowym. czy sie myle?

Posted

Theta pojechala juz z nowym panstwem do swojego domu. Czeka ich dluga podróż, ale mysle, ze ja przezyja:evil_lol: wieczorem wstawie fotki, ktore zrobilam im jeszcze u mnie ;-)

Posted

nie, nie plakalam, bo zdalam sobie sprawe, ze jak ja wyadoptuje, to bede mogla pomoc kolejnej bidulce.
To sa bardzo fajni ludzie i wiem, ze Theta bedzie miala z nimi dobrze.
Ciesze sie, ze sie udalo:multi:

Chyba juz dojechali do domku. Dluga to podroz byla.

Posted

Co to znaczy dobrzy ludzie?-to zawsze jest wzgledna subiektywna ocena.
Jesli dokonalas udanej adopcji to zradz troche szczegolow niech inni sie ucza:
- czy maja doswiadczenie z psami?
- ile czasu maja dziennie dla psa?, pracuja ,ucza sie...
- ile godzin dziennie szczeniak bedzie zostawal sam?
- czy sa to osoby aktywne np. biegaja lub jezdza na rowerze- dalmatynczyki potrzebuja duzo rucu,
-maja dom czy mieszkanie na 6 pientrze, ale jest tam winda,
- czy maja znajomych z psem, zeby sunia miala towarzystwo do zabawy,
- czy wiedza jak nalezy szczepic psa,
- a jak pojada na urlop, lub moze lepiej poleca, to kto zajmie sie psem,
-czy wiedza, ze pies czasami smierdzi, brudzi i gubi siersc.

- a moze byli tak szczesliwi, ze trafila im sie tak wspanialy pies, ze byli gotowi wplacic drobna kwote na AFP

Posted

Tundra napisał(a):
Co to znaczy dobrzy ludzie?-to zawsze jest wzgledna subiektywna ocena.
Jesli dokonalas udanej adopcji to zradz troche szczegolow niech inni sie ucza:
- czy maja doswiadczenie z psami?
- ile czasu maja dziennie dla psa?, pracuja ,ucza sie...
- ile godzin dziennie szczeniak bedzie zostawal sam?
- czy sa to osoby aktywne np. biegaja lub jezdza na rowerze- dalmatynczyki potrzebuja duzo rucu,
-maja dom czy mieszkanie na 6 pientrze, ale jest tam winda,
- czy maja znajomych z psem, zeby sunia miala towarzystwo do zabawy,
- czy wiedza jak nalezy szczepic psa,
- a jak pojada na urlop, lub moze lepiej poleca, to kto zajmie sie psem,
-czy wiedza, ze pies czasami smierdzi, brudzi i gubi siersc.

- a moze byli tak szczesliwi, ze trafila im sie tak wspanialy pies, ze byli gotowi wplacic drobna kwote na AFP

Zbyt szybka adopcja. Ci dobrzy na pierwszy rzut oka ludzie potem często okazują się nieodpowiedzialni. Czy ktoś sprawdził, dom, warunki?
Z fotki widać, że bardzo młodzi. Czy to małżeństwo? Pracują, czy studiują.
Mieszkają sami, czy z rodziną. Jeżeli z rodziną czy jest ogólna zgoda na psa. Kto będzie w ciągu dnia w domu z suńką? Jeżeli będzie wiele godzin sama jak nauczy się zachowania czystości? Szczeniaka trzeba często wyprowadzać na spacerek. Czy przygotowałaś ich na ewentualne demolki?
Pies pozostawiony bez opieki, zorganizuje sobie czas w swój sposób.
Mam masę pytań i dużo niepokoju. Jak będą przekazywane informacje o suni na dogo? Czy Pani się zarejestruje i wejdzie na wątek?

Posted

A wiec odpowiadam na pytania: domek sprawdzony, panstwo mlodzi, mieszkaja sami, studiuja zaocznie, stac ich na utrzymanie psa (pozwolice jednak, ze nie bede miesiecznych dochodow tutaj przedstawiala), dla psa beda mieli bardzo duzo czasu, szczegolnie pani, bo pan zaczyna nowa prace, przygotowani sa na wszystko (nieczystosci i demolki), posiadaja juz jednego psa ze schroniska we Wroclawiu, pani bardzo dobrze obeznana w rasie, duzo czytala na temat rasy i szukala tutaj na dogo dalmatynki. Na dogo jest wiec zarejestrowana i bedzie pisala na biezaco co i jak u Thetki. domek wyrazil zgode na odwiedziny, kiedy tylko nam sie podoba, wiec juz mam zgode trzech Wroclawskich dogomaniaczek na odwiedzanie domku. pani mlodo wyglada, ale jest juz w pelni pelnoletnia ;-) czyli 21 lat skonczone ;-) ja wierze naprawde, ze bedzie wszystko dobrze.
Troche chyba przesadzacie z tym niepokojem. Sama nie jestem tutaj od wczoraj i wyadoptowalam niejednego psa. jak na ta chwile przykrych niespodzianek nie mialam, wrecz przeciwnie. bedzie dobrze!