Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asskasiek przypomnij mi numer konta dla Sońki, państwo, którzy adoptowali od nas niedawno Debi, przeczytali na FB o pomocy dla Sońki i chcą ją wspomóc kwotą 100zł jednorazowo. przesłaliby od razu na to konto

Posted (edited)

majuska oki

Sonia daje się wyprowadzać już p.Krzyśkowi i zakładać sobie smycz,więc można było zrobić jej jakieś fotki.Widać,że brakuje jej ruchu,jest szybka,rozbiegana.Niestety nadal nie ma kontaktów z innymi psami z hoteliku bo nie chce tego kontaktu.Chyba zresztą z innymi ludźmi też nie za bardzo póki co.Nadal też na widok kagańca spina się w jednej sekundzie,więc nie ma nacisku na zakładanie go jej.

Uploaded with ImageShack.us

Edited by asskasiek
Posted

nasza kochana Sonieczka, jak miło ją zobaczyć. Myślę że mimo wszystko tęskni za przytuliskiem bo źle u nas nie miała ale niestety bez nadziei na adopcję. Chcę wierzyć, że teraz taką będzie miała.

Posted

nowe informacje o Sońce

od feralnego czwartku, Sonia jest bardziej przewidywalna, zaczęła dawać oznaki radości, czy też niezadowolenia, co bardzo ułatwia naszą pracę. Z Krzysztofem wychodzi na codzienne spacery, obcych się boi (zarówno ludzi jak i zwierząt) bezpieczniej czuje się w zamkniętym boksie, przez kratę kokietuje męskie grono mieszkańców hotelu, po wyjściu na spacer, psiaki ją drażnią ! Kaganiec , nie jest jej ulubioną zabawką , jeszcze nie udało się go nałożyć. Może dziś da nam szansę . . .

Sonia , z dystansem , ale wyjada ciastka z kagańca, mięliśmy przez chwilę etap w którym kaganiec trzymałem w dłoni a Sonia miała pysk w kagańcu i tak przez kilka powtórzeń, aż do momentu, w którym przestało jej się to podobać i dała mi kuksańca !

Posted

było to takie lekkie ukąszenie bez krwi tylko drasnęła zębami kurtkę

mam bardzo fajną informację:
Sonia od godz. 19 jest pod opieką behawiorysty... teraz zacznie się prawdziwa szkoła życia dla małej :cool3: trzymajcie wszyscy kciuki żeby szkolenie się powiodło

Jutro mam dostać jakieś konkretne informacje to zamieszcze

Posted

[quote name='asskasiek']Agula99 jeżeli Sonia zostanie wyszkolona to będzie można ją zaadoptować ;) polecam :D[/QUOTE]

No już nie jedni proponowali mi adopcję różnego typu zwierza, ale przy moich pięciu psach i dwóch kotach odpadam!!! Poza tym nasza wetka powiedziała, że z większą ilością zwierza mnie nie przyjmie ...ot ...bez szans ;)

Posted

wieści od behawiorysty

Jesteśmy gotowi do wizyty u weterynarza J Na początku przyszłego tygodnia skontaktujemy się z lecznicą i domówimy dokładny termin wizyty. Kaganiec został założony bez problemu i to z kilkoma przymiarkami, bo finalnie okazało się, że ten zakupiony specjalnie dla niej jest źle dobrany (za duży w obwodzie kufy). Przymierzyliśmy więc kilka z naszych zasobów i udało się dobrać w miarę odpowiedni.

Opis zachowania psa - PROSZĘ MIEĆ NA UWADZE, ŻE TO JEST OBSERWACJA JEDNODNIOWA, a w przypadku ew. problemów medycznych może pełnić/nieść za sobą zupełnie inne znaczenie:
...
Sonia nie jest psem bojaźliwym czy wycofanym jednak:

- ma olbrzymie braki w socjalizacji z ludźmi w tym również w obrębie swojego gatunku (nie umie/nie potrafi się przedstawić innemu psu)

- widać też braki stymulacji we wczesnych okresach rozwojowych (w tym rozwój w monotonnym środowisku), dlatego też, występuje u niej wzmożona reakcja na ludzi, na samochody (w trakcie pracy okaże się pewnie, że również na inne rzeczy czy sytuację). Na chwilę obecną â „atakuje ruch uliczny” i reaguje „nie tak jak potrzeba” na wszystko z czym nie została odpowiednio zaznajomiona we wczesnym okresie szczenięcym

- ma zaburzenia homeostazy sensorycznej â jest to brak zrównoważonych reakcji na bodźce, czyli reaguje nieadekwatnie do danej sytuacji. Tutaj również można zauważyć: wzmocnienie pewnych sekwencji zachowaniowych â w jej przypadku występuje chęć gryzienia, które stało się prawdopodobnie generalizacją tego zachowania dla wszystkich „niechcianych/nieznanych” dla psa bodźców z zewnątrz.

Zdrowotnie:

- z książeczki zdrowia i karty informacyjnej (opis wizyt weterynarza) wynika, że ostatnie odrobaczenie suni miało miejsce 05.12.2011, także tutaj pilnie szykuje się tableteczka.

- Sonia nie ma również zabezpieczenia przeciw kleszczom, także tutaj też trzeba szybko zadziałać. W tym roku większość naszych podopiecznych została zabezpieczoną obrożą Bayer Foresto (kleszcze, pchły, wszy i wszoły oraz działa odstraszająco na kleszcze-zapobiega żerowaniu) â jeszcze nie wiem czy można polecać tą obrożę, ale cieszy się dobrymi rekomendacjami na rynku, działa przez 7-8 miesięcy i nie jest jeszcze bardzo droga.

Sonia jest chętna do pracy i nauki. Widać, że się bardzo stara i wspaniale współpracuje J Przed nią jeszcze wiele nowych i nieznanych sytuacji, ale otrzymała od Was szansę, której nie można zmarnować.

pozdrawiamy i do usłyszenia

Na Psa Urok

Posted

Fajne wieści! Myślę,że te jej reakcje na różne rzeczy, to też związane z tym, że był wobec niej źle stosowane, np jej reakcja na miotłę, przecież nie wiemy do końca co robił jej ten facet i czym ją bił!! Musi dopiero zobaczyć, że ktoś inny nie będzie stosował różnych rzeczy żeby ją zranić...ech nasza Sonieczka..

Posted

Sonia od zawsze była na łańcuchu / rozwój w monotonnym środowisku jw./ więc brak socjalizacji zrozumiały.
Całe jej życie to buda i łańcuch, zero spacerów, brak możliwości poznania nowych bodźcow pod okiem starego buraka ktory ja zniewolił. Pewnikiem nigdy nie zaznała też czułości z jego strony , ot taki ,,był sobie pies na łańcuchu''.
Strasznie to smutne.

Posted

strasznie smutne Beciu , to prawda , to życie Soni wcześniejsze:shake:
ale teraz serce mi się raduje z tego co czytam o niej , zwłaszcza ,ze chętnie pracuje i się bardzo stara:loveu:
będzie dobrze :lol:

Posted

i pomyślcie teraz , u nas ona nie miała szans....nawet tego jej zachowania nikt nazwać i określić nie potrafił , a co dopiero jakoś nia pokierować i poszkolić.....oby szło z górki!!!

Posted (edited)

[quote name='asskasiek']
Alina z Rzeszowa - 500 zł
[/QUOTE]

czy to może jest nasza Alinka która ma teraz Kajunię u siebie ? jesli tak, to słów mi brak i podziękowań, biorąc jeszcze pod uwagę, że zobowiązala sie dodatkowo na comiesiączne wpłaty 50zł za hotel.
Alinko ujawnij się, czy to ty ?

Edited by Becia66