Karolajna Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 [quote name='DG32']A możesz przytoczyć jakąś ustawę albo coś?[/quote] [url]http://www.toz.pl/?menu=prawa_zwierzat[/url] Quote
DG32 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Podajcie konkretny artykuł, bo nie mam siły się przez to wszystko przekopać. No i pozostaje udowodnienie, że sprzedaje faktycznie na pokarm, bo na samo rozmnażanie to niestety nic się nie zdziała. No i trzeba się zastanowić, czy warto wykupić świnki, bo to niestety napędza interes. Quote
Giovanka Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Udowodnienie, to chyba bedzie wystawianie ogłoszeń o treści " istnieje możwiość sprzedania na karmę", lub chociażby głoszeń w dziale karmówka na sprzedaż ...:???: Quote
wietrzny Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 [quote name='Giovanka']Udowodnienie, to chyba bedzie wystawianie ogłoszeń o treści " istnieje możwiość sprzedania na karmę", lub chociażby głoszeń w dziale karmówka na sprzedaż ...:???:[/QUOTE] Nie to bedzie dopiero poszlaka. Dowieść musisz, że 1)osoba sprzedała 2)srzedała świadomie na karmę Tylko uwaga! nie wiem czy stosują się do was przepisy o prowokacji i zakupie kontrolowanym ... kupując z takiej lewizny możecie się łatwo wpędzić w kłopoty. No chyba, że ... potraktujecie to tak jak klient, który nie dostał paragonu -do 150 zł mandatu dla sprzedawcy, jeśli klient doniesie ... może jest podobny przepis nie prościej doczepić się samej sprzedaży, a "klientów" łapac osobno za podejrzenie znecania się (masowe ilości zakupowanych zwierząt a nie jest handlarzem) problem w tym, że ustawa o ochronie zwierząt na to zezwala (swoją bublowatością) Quote
Giovanka Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Hmmm, a jakby zrobić hmmm... cos w rodzaju podpuchy, zgłasza się ktoś od nas, ze chce kupic na karme i zobaczyć jej reakcje i czy wyda świnke ? Quote
alispo1 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Sprzedaz na karme mozna co najwyzej podciagnac pod brak prawa do humnaitarnego usmiercenia,ale co tu duzo mowic,to dosc pokretne i jak najbardziej sprzedaz karmowki kwitnie jednak legalnie..ciazko tu raczej by bylo cos wywalczyc pod tym kątem..chyba ze jakos inaczej to podciagnac..ale to wszystko raczej byloby uznane jako mocno naciagane argumenty:angryy: Quote
trolka Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Sprzedaż, oddanie zwierząt hodowlanych z przeznaczeniem na karmę podchodzi po ustawę z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt: art.1 pkt. 1 art.5 art.6 art.33 Quote
trolka Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 [quote name='alispo1']Sprzedaz na karme mozna co najwyzej podciagnac pod brak prawa do humnaitarnego usmiercenia,ale co tu duzo mowic,to dosc pokretne i jak najbardziej sprzedaz karmowki kwitnie jednak legalnie..ciazko tu raczej by bylo cos wywalczyc pod tym kątem..chyba ze jakos inaczej to podciagnac..ale to wszystko raczej byloby uznane jako mocno naciagane argumenty:angryy:[/quote] Zauważcie, że w żadnym zoologiku nie ma jawnej sprzedaży gryzoni, czy ryb na karmę. Quote
alispo1 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Ale to wszystko ogolniki..a sprzedaz karmowki rzadzi sie swoimi prawami..jakos nie widze tej niejawnosci w zoologikach:shake: a co na to toz w sosnowcu?jest oddzial. Quote
Doda_ Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 muszę kończyć, bede jutro po 16. I jakby co - smsy pisac. Na pewno nie zostawie tego.. mysle ze wy tez. Biedne zwierzeta sa u niej :-( Quote
basia Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Wiadomo już coś? Doda, wysłałam Ci priva. Tylko tak mogę pomóc :( Quote
Karolajna Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 [quote name='basia']Wiadomo już coś? Doda, wysłałam Ci priva. Tylko tak mogę pomóc :([/quote] Przyłączam się do pytania. Quote
basia Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Halo, halo!! Napiszcie coś wreszcie :( Quote
Doda_ Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 prawdopodobnie za tydzien do niej pojedziemy. ona ma wiecej swinki, niz 2. Domek trzeba koniecznie sprawdzic, jej zwierzaki tez. Quote
basia Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 A znalazłaś już kogoś kto pojedzie z Tobą? Quote
agamika Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 ja tylko przypomnę ze forum jest ogólnodostępne ;) Quote
florida_blue Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 [SIZE=3][B][COLOR=Blue]słuchajcie, potrzebuje swinki lub jeszcze lepiej dwóch do adopcji (jesli dwie to jednej płci i zgadzające się ze sobą) juz od jakiegoś czasu koresponduję z panią, która chciałaby przyjąć zwierzaki do domu pomocy społecznej w częstochowie, gwarantuje opiekę, wyzywienie i weta, zwierzaki nie będą wyciągane bez jej nadzoru. Mogą być jakieś laboświnki - poprzednio mieli jedną swinkę z zoologicznego i umarła. Teraz chcą "BIEDNĄ SWINKĘ W POTRZEBIE" Domek bedzie pod moją opieką. Swinki mozemy odebrać na sląsku - i na tym konczą sie chyba nasze mozliwości transportowe - chyba że uda sie znaleźć transport do Częstochowy[/COLOR][/B] [/SIZE] Quote
Elurin Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Nie wiem... miałbym opory. Mogłabyś skontaktować nas z tą osobą? W jakich warunkach mieszkała tamta świnka i czemu zeszła? Quote
florida_blue Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 dobrze, podam maila do tej pani :) Miejsce jest do obejrzenia, jesli bede miała jakieś konkretne prosiaki - pojade na wizyte przedadopcyjną. Nie wydam świnki w kiepskie warunki... Nie jestem zwolenniczką trzymania zwierzaków np w szkołach - jednak tu myślę, ze nie bedzie im zle ... świnki w sklepie są po 15-20 zł, mogliby sobie kupić... Quote
Doda_ Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 ona mówi ze TERAZ świnki maja opuscic dom. Nie moze czekac tydzien... to co robimy ?? /nie moze czekac, bo musi sie uczyc, jak swinki nikt nie kupi to mama ich wyp... (nie dokonczyla)/ :angryy::angryy::angryy: Quote
Elurin Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Szlag by to... Jak nie będzie całkiem czego z nimi zrobić, mogę wziąć samczyki do DT. Potrzebny byłby tylko transport do W-wy. Quote
trolka Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 gucci z Caviarni napisała niedawno, że służy DT w razie czego. Jest z Katowic. Podałam Dodzie bliższe namiary. Mam nadzieję, że się dogadają ;). Quote
Doda_ Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 niestety mi nie odda!! wydalo sie, ze nie jestem z tozu!! jak swinki zostana uratowane, to koniecznie trzeba sprawdzic warunki w jakich zyja jej pozostale zwierzeta. a swinki chce szybko pozbyc sie bo pewnie sa chore, tak jak jeden samczyk ktorego mi sprzedala (odebralam i anik z caviarni wziela go) byl chory. ja tak nie moge, swinki trzeba odebrac i to juz. ale niema kto mi pomoc. potrzebny jest toz, policja i ktos z fundacji............. maja legitymacje a ja nie Quote
Elurin Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Spróbuj nawiązać kontakt z SPK, mają ludzi w Katowicach i w Zabrzu, na pewno pomogą. Mają uprawnienia inspektorów, mogą organizować interwencje. Mail do stowarzyszenia: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] Quote
Recommended Posts