Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Podajcie konkretny artykuł, bo nie mam siły się przez to wszystko przekopać.

No i pozostaje udowodnienie, że sprzedaje faktycznie na pokarm, bo na samo rozmnażanie to niestety nic się nie zdziała.

No i trzeba się zastanowić, czy warto wykupić świnki, bo to niestety napędza interes.

Posted

[quote name='Giovanka']Udowodnienie, to chyba bedzie wystawianie ogłoszeń o treści " istnieje możwiość sprzedania na karmę", lub chociażby głoszeń w dziale karmówka na sprzedaż ...:???:[/QUOTE]

Nie to bedzie dopiero poszlaka. Dowieść musisz, że
1)osoba sprzedała
2)srzedała świadomie na karmę

Tylko uwaga! nie wiem czy stosują się do was przepisy o prowokacji i zakupie kontrolowanym ... kupując z takiej lewizny możecie się łatwo wpędzić w kłopoty. No chyba, że ... potraktujecie to tak jak klient, który nie dostał paragonu -do 150 zł mandatu dla sprzedawcy, jeśli klient doniesie ... może jest podobny przepis
nie prościej doczepić się samej sprzedaży, a "klientów" łapac osobno za podejrzenie znecania się (masowe ilości zakupowanych zwierząt a nie jest handlarzem)

problem w tym, że ustawa o ochronie zwierząt na to zezwala (swoją bublowatością)

Posted

Sprzedaz na karme mozna co najwyzej podciagnac pod brak prawa do humnaitarnego usmiercenia,ale co tu duzo mowic,to dosc pokretne i jak najbardziej sprzedaz karmowki kwitnie jednak legalnie..ciazko tu raczej by bylo cos wywalczyc pod tym kątem..chyba ze jakos inaczej to podciagnac..ale to wszystko raczej byloby uznane jako mocno naciagane argumenty:angryy:

Posted

Sprzedaż, oddanie zwierząt hodowlanych z przeznaczeniem na karmę podchodzi po ustawę z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt:
art.1 pkt. 1
art.5
art.6
art.33

Posted

[quote name='alispo1']Sprzedaz na karme mozna co najwyzej podciagnac pod brak prawa do humnaitarnego usmiercenia,ale co tu duzo mowic,to dosc pokretne i jak najbardziej sprzedaz karmowki kwitnie jednak legalnie..ciazko tu raczej by bylo cos wywalczyc pod tym kątem..chyba ze jakos inaczej to podciagnac..ale to wszystko raczej byloby uznane jako mocno naciagane argumenty:angryy:[/quote]

Zauważcie, że w żadnym zoologiku nie ma jawnej sprzedaży gryzoni, czy ryb na karmę.

Posted

[SIZE=3][B][COLOR=Blue]słuchajcie, potrzebuje swinki lub jeszcze lepiej dwóch do adopcji (jesli dwie to jednej płci i zgadzające się ze sobą)

juz od jakiegoś czasu koresponduję z panią, która chciałaby przyjąć zwierzaki do domu pomocy społecznej w częstochowie, gwarantuje opiekę, wyzywienie i weta, zwierzaki nie będą wyciągane bez jej nadzoru. Mogą być jakieś laboświnki - poprzednio mieli jedną swinkę z zoologicznego i umarła. Teraz chcą "BIEDNĄ SWINKĘ W POTRZEBIE" Domek bedzie pod moją opieką.
Swinki mozemy odebrać na sląsku - i na tym konczą sie chyba nasze mozliwości transportowe - chyba że uda sie znaleźć transport do Częstochowy[/COLOR][/B]
[/SIZE]

Posted

dobrze, podam maila do tej pani :) Miejsce jest do obejrzenia, jesli bede miała jakieś konkretne prosiaki - pojade na wizyte przedadopcyjną. Nie wydam świnki w kiepskie warunki... Nie jestem zwolenniczką trzymania zwierzaków np w szkołach - jednak tu myślę, ze nie bedzie im zle ... świnki w sklepie są po 15-20 zł, mogliby sobie kupić...

Posted

ona mówi ze TERAZ świnki maja opuscic dom. Nie moze czekac tydzien... to co robimy ?? /nie moze czekac, bo musi sie uczyc, jak swinki nikt nie kupi to mama ich wyp... (nie dokonczyla)/ :angryy::angryy::angryy:

Posted

niestety mi nie odda!! wydalo sie, ze nie jestem z tozu!!

jak swinki zostana uratowane, to koniecznie trzeba sprawdzic warunki w jakich zyja jej pozostale zwierzeta. a swinki chce szybko pozbyc sie bo pewnie sa chore, tak jak jeden samczyk ktorego mi sprzedala (odebralam i anik z caviarni wziela go) byl chory.

ja tak nie moge, swinki trzeba odebrac i to juz. ale niema kto mi pomoc. potrzebny jest toz, policja i ktos z fundacji............. maja legitymacje a ja nie