Jump to content
Dogomania

PEREŁKA JANOWSKA... czyli uliczna znajdka malutka mix jamnisia - MA DOMEK:)

Recommended Posts

Posted

Super, ze Perelka juz ze swoja Pancia we wlasnym domu :D Oby wszystkim psiakom sie tak udalo. Badz szczesliwa Perelko, a Ty Pancio Silvee zagladaj i pisz, bo tu ciotek wielbicielek Perelki jest wiele :fadein:

Posted

Oczywiście, że będę:)

Perełka ma jednak zmienione imię, chociaż nie planowałam. Wołamy na nią Figa (jakoś lepiej reaguje). Wrzuciłam do galerii w swoim profilu 4 fotki, jak przylepa wyleguje się w moim łóżku:sleep2: Szybko się uczy (wie już co to znaczy w domu "na miejsce" a na dworze "do mnie"), chociaż próbuje postawić na swoim;P. No i faktycznie, spacery w deszczu to nie jest to, co lubi najbardziej. Z babcią oswajamy się obustronnie, tzn. babcia ze swojej strony oswaja się z psiakiem, a psiak ze swojej; jest to na zasadzie "chciałabym, ale się boję" u obu.

Będzie trzeba stopniowo nauczyć psiaka nowych komend, jednak przy jej karności nie powinno być to problemem (oczywiście poza konsekwencją w powtarzaniu, bo jednak natura jamnicza bierze górę:evil_lol:). Po dwóch dniach pobytu jak na razie ok. zobaczymy, jak dalej sytuacja się rozwinie...ja jestem dobrej myśli.

Posted

Zainteresowanie jest, łowne:cool3: Mufa, jak siedzi w klatce, to nic sobie z psa nie robi, ale jak wyszła, było ze strony Figi klapnięte pyskiem w stronę szczurki. Dlatego od razu trenujemy z psinką komendę "na miejsce", żeby Mufa mogła cała i zdrowa udać sie do wersalki, gdzie ma drugie legowisko:) Cóż, natury się nie oszuka, ale można ją nieco wystopować;) Na szczęście psina jest pojętna i łasa na smakołyki, więc udaje się ją pozostawić w legowisku na czas spaceru Mufy.Ale uważać trzeba:lol:

Na koniec dnia taki humorek z dzisiaj: mój jeden kolega był niezmiernie zdziwiony, jak ją zobaczył. Powiedział:"O rany, ale mała. Na zdjęciach to wygląda jak border colie, a to jamnik!":)

Posted (edited)

w mnie w profilu jest album. Na razie czasu nie mam, żeby założyć w tej galerii psiakowej, a poza tym trzeba ładne fotki pyknąć;P

Z ostatniej chwili: założyłam Fidze galerię. Fotki można znaleźć pod "M"-Mix 20-40cm-Figa (vel Perełka)".

Edited by Silvee
aktualizacja
  • 3 weeks later...
Posted

:) W porządku, zadomowiła się już, gospodyni pełną gębą na ogródku, żaden kot już nie ma szans na przyjemne schronienie pod bukszpanem:) W domu nie ma z psem żadnych problemów, aczkolwiek niesamowicie interesujące jest, co się dzieje, jak Mufa buszuje po klatce. Śmieję się, że Figa ogląda telewizję na żywo:)

Na spacery chodzimy głównie na łaki, gdyż psina uwielbia płoszyć bażanty. W każdym razie łąki nad rzeczką muszą być stałym elementem spaceru, żeby codziennie pobuszować w poszukiwaniu jakiejś zwierzyny. Figa ładnie przychodzi na wezwanie i na spacerach się pilnuje, chociaż w znanym terenie lubi się zapędzić, więc trzeba mieć ją stale pod kontrolą.

Boi się szumu ulicznego, i autobusów, więc na razie jeszcze sama nie wsiada. Na szczęście 8 kg można śmiało wnieść do środka:) Lęk przed przystanklami autobusowymi powoli udaje się opanować, nie reaguje już paniczną ucieczką, jak na początku. Co ciekawe, w autobusie ładnie jeździ w kagańcu (!) czego nie moge powiedzieć o mojej poprzedniej suczce, niemniej kaganiec musi być usunięty natychmiast po opuszczeniu środka komunikacji:P Boi się mężczyzn, więc faceci muszą zdobywać jej zaufanie nieco dłużej niż babki. No i jest niesamowicie zadziorna, jeśli chodzi o duże psy, więc w tym temacie trzeba będzie mocno popracować, bo na spacerach bywa to uciażliwe, tym bardziej, że nie wszystkie ogrodowe burki są przyjaźnie i niekonfliktowo nastawione.

Poza tymi lękami, które być może wynikają z zachowania jej poprzednich właścieli, jeśli tacy byli, to jest 8 kg szczęścia nie sprawiające zbyt wielkich problemów:D A ja mam codziennie przynajmniej dwie -trzy godziny przebieżki na świeżym powietrzu:) Uczymy się podstawowych komend, ładnie na smyczy przy nodze chodzimy głównie, jak jesteśmy albo bardzo zmęczone, albo coś zmalujemy na spacerze i trzeba być grzecznym w drodze powrotnej:)

A tak gwoli ciekawostki: Figa na spacerach, tam gdzie jest wyższa trawa, sika jak pies z podniesioną nogą i obsikuje wszystko wokół:D Pierwszy raz widzę coś takiego u suczki, a i wszystkim muszę tłumaczyć, że to nie jest pies, tylko sika w nietypowy sposób:)

Posted

Silvee napisał(a):
Boi się szumu ulicznego, i autobusów, więc na razie jeszcze sama nie wsiada. Na szczęście 8 kg można śmiało wnieść do środka:) Lęk przed przystanklami autobusowymi powoli udaje się opanować, nie reaguje już paniczną ucieczką, jak na początku. Co ciekawe, w autobusie ładnie jeździ w kagańcu (!) czego nie moge powiedzieć o mojej poprzedniej suczce, niemniej kaganiec musi być usunięty natychmiast po opuszczeniu środka komunikacji:P

Nasz Jarosław też się bał przez jakieś pół roku, ale potem się przyzwyczaił i byliśmy bardzo zaskoczeni, jak kiedyś sam wskoczył do autobusu! :) Wydaje nam się, że bardziej niż samego autobusu bał się, że gdzieś z nim pojedziemy i go zostawimy. Za to teraz robi furorę, bo jak z nim jeździmy, to zawsze się znajdzie ktoś kto go zacznie wychwalać jaki on grzeczny i wspaniały i w ogóle. Raz nawet jakieś dziewczyny zaczęły mu robić zdjęcia! :) I z kagańcem jest to samo - traktujemy to jako przykrą konieczność, którą należy zdjąć zaraz po wyjściu. Jak tego nie zrobimy, bo się np. zagadamy, to tak zamajstruje tymi łapami, że raz dwa i sobie ściągnie!

Pozdrawiamy Figusie i życzymy szybkiego przekonania się do autobusów! :)

Posted

Problem jest tylko przy wsiadaniu, bo autobus burczy, warczy i sapie;P Ale z czasem pewnie sie przyzwyczai. Z kagańcem to samo - jak nie zdejmuję, to łapy same sobie radzą:) Ogólnie z psiakiem nie ma problemów, kochana słodka pieszczocha:D

Posted

Nadal się drapie, a gryzie łapki. Może to być spowodowane tym, że ma łupież. Weterynarz oczyścił kanaliki okołoodbytowe, i kazał obserwować skórę, bo podobno czasem jedno na drugie ma takie oddziaływanie; jeśli nic się nie zmieni, będziemy kąpać w szamponie przeciwłupieżowym. To drapanie może mieć też podłoże nerwowe, zobaczymy... Jeśli nic się nie będzie zmieniać, zrobimy badania na obecność pasożytów.

Posted

No to u nas było tak samo: drapanie się i wygryzanie łapek, czasem też wygryzała sobie na boku, ale na szczęście poza zaślinioną sierścią nic się nie działo. Ja już ją kąpałam w jakimś specjalnym szamponie chyba nawet dwa razy i nic to nie dało.
Mam nadzieję, że to samo minie.

Może bianka0 coś doradzi, ona miała też jamniki z odzysku, które się drapały bez powodu przez długi czas.

Posted

No, wet też zasugerował, żeby poczekać i tylko obserwować, bo może po jakimś czasie przestanie się drapać. Fakt faktem, że ma trochę tego łupieżu, a poza tym strasznie gęstą sierść.:p Więc nie wpadam w panikę, a kąpania i tak nie unikniemy:razz: Tak jak wyczesywania ( akurat zaczęła zmieniać futerko, znaczy się idzie wiosna:laola:). W każdym razie raz w tygodniu fryzjerski:cool3:

• 4 weeks later...
Posted

Figa wsiada już sama do autobusu, i jazda odbywa się na podłodze, a nie na kolanach. No chyba, że nogi pasażerów wszystko zasłaniają:) Wtedy lepiej jest na kolanach, bo wszystko widać. Do windy też wsiada sama, aczkolwiek jazda windą do przyjemności nie należy, smakołyk należy się bezwarunkowo:cool3: Na spacerach ładnie przychodzi na zawołanie, znajdujemy też coraz większe grono kolegów i koleżanek. O dziwo, najlepsi są ci najwyżsi, w każdym razie sporo więksi od Figi. No i zaliczyłyśmy wystawę psów, gdzie nawet jeden przechodzień - obserwator zakwalifikował moją psinę do najlepszych ras:evil_lol: Cóż, nie wyprowadzałyśmy go z koleżanką z błędu, bo przecież w sumie miał rację: Figa składa się z najlepszych ras:lol: