Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 234
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dorothy']oczy sa piekne..... madre i piekne, dwa bursztyny.

za to tyły....:shake: pewnie sie nadaja na stol operacyjny....:-(

Brys byl kastrowany,bo zawsze tyly mial nieestetyczne (a la dog),wetka byla niezadowolona z jego naczyn krwionosnych,kruche,bardzo krawawily.

czy po kastracji bylo lepiej? Troche Teraz wyglada fatalnie.Boja sie go operowac,podobno krwawienie byloby zagrazajace zyciu.
I co tu ukrywac-Brys zbyt fajnym pacjentem nie jest.

Dostaje sterydy,moszna sie znacznie zmiejszyla,ale nie ma co liczyc na odwrot choroby.

O jego charakterze napisze wiewiora1.

To fajny,wielki pies,bardzo czuly,moglby byc swietnym towarzyszem dla samotnej osoby lub dwojga doroslych ludzi (nie moze trafic do dzieci).

Posted

Wiem,ze przy odpowiedniej osobie bylby szczesliwy.
I wlasciciel takze,Brys nie jest absorbujacy,lubi polozyc sie i obserwowac.

Mam takie jakies przekonanie,ze on jest lagodny do babek.On doskonale wie,ze jest silny,moglby mnie tak pociagnac na smyczy,ze polecialabym bez najmniejszego oporu i ja i smycz.Ale nie,on tego nie robi.

czasem wariuje i skacze mi w ramiona,to wtedy,gdy on juz chce isc na spacer,a ja z kims gadam.Robi glupia mine,przycupuje i calym soba pokazuje :"uwaga,teraz wskocze ci w ramiona".Ale tez dziwne-nigdy mnie nie przewalil.

Brys,hop do gory!

Posted

Nawet nie zostalam poinformowana ze moj brys , siedzi i czeka na mnie na dogo ,
Ale na szczescie wczoraj w pracy mialam czas miedzy podawaniem drinkow, na napisanie krotkiej histori o moich psiakach , i tak wiec......

Posted

Kiedy Brys przybyl do schroniska , byl duzym , szczuplym, czarnym przystojniakiem, choc niezbyt dotykalskim
Pamietam jak skoczyl do mnie z zebami , tylko dlatego ze chcialam poprawic mu smycz , ktora zaplatala sie miedzy jego ogon...I tak zaczela sie nasza znajomosc i przyjazn,(Bo jak juz to bywa ze mna jestem uparta i uwielbiam duze psy)
Uparcie brnelam kazdego dnia do wiekszego zapoznania sie z nim
Teraz to wielki , grubasny , wykastrowany,pieszczoch , ktory uwielbia dlugie spacery i ludzkie towarzystwo swoich wybrancow.
Kapiel tego olbrzyma , to tylko mily akcent cieplego dnia, bowiem spokojnie czeka na kolejna porcje wody i przyjemne szorowanko
W stosunku do Brysia odnosza sie jednak 2 problemy.... Najprawdopodobniej ma raka jader( co wyglada niezbyt dobrze wizualnie). ponadto nie znosi towarzystwa dzieci i innych psow..
Moznaby powiedziec , ze nalezaloby go skazac na dozywocie( z powodu raka) lecz za jakie grzechy
Grzech lezy wszak po naszej ludzkiej stronie..
To my lusdzie oddajemy psy , porzucamy je i skazujemy na cierpienie w schroniskach ,
Sadze ze mozna dac Brysiowi szanse. mocno sie chlopak poprawil i bedrzie odpowiednim kandydatem dla grona pan , ktore czuja sie niezbyt bezpiecznie

Posted

Ok 4 mies temu dalam , rozpaczliwy apel na allegro, w sprawia Brysia,bowiem nie uwazam ze musi miec on dozywocie w schronie, pozatym tak bardzo nie znosze ograniczen . A brys jest dosc mocno ograniczony przez swoj dosc maly kojec,,
To duzy kochany pies, Uwielbia rzucac sie w ramiona z radosci na powitanie.Uwielbial tez siedziec na budzie i zionac mi radosnie w twarz..jednak teraz jest za grubasny i nie jestesmy wstanie dopasowac mu odpowiedniej bydu z plaskim dachem na ktory bedzie mogl wskoczyc, i ogladac widoki z gory..
Brys to duzy pluszowy mis , lecz nie dla wszystkich , Najpierw musi kogos poznac zeby mu zaufac .Straszny uraz czuje do dzieci , Kiedy te przechodza k0lo jego klatki , rzuca sie niemilosiernie..
Pewnie jakies przezycia z przeszlosci ,
Wiec jedno jest pewne , on nie moze trafic w miejsce gdzie beda dzieci...wiem bowiem ze skaczy sie to niezbyt fajnie
W stosunku do Brysia nie mozna byc tez zbytnio dominujacym , bo on nie przepada byc na nizszym poziomie w hierarhi..
Brys jest wspanialy, pokochalam go bardzo szybko , pewnie dlatego ze nie byl latwy , teraz tez ma swoje za uszami , ale lata w schronie i dobre podejscie oraz traktowanie nauczyluy go byc millym i oddanym psiakiem
Wie , ze za dobre zachownaie czeka go dlugi spacer i jedzonko, Zawsze na to czekal , gdy tylko przychodzilam,
Teraz moje obowiazki przejela Brazowa i pokochala go tak jak ja.

Posted

Jest to ok 7 letni pies wiec jeszcze wiele lat przed nim, mam taka nadzieje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brysia mozna pokochac bardzo szybko, i wierze ze znajdzie sie osoba ktorej oprocz mnie i Brazowej zapadnie gleboko w sercu..
A mozemy podarowac mu wspaniale zycie,, Wielka przestrzen,,SAdze ze on tak samo jak i ja nie nawidzi wszelkich ograniczej , a zwalszcza tych ruchowych
podarujmy wiec mu dom , i nieustajace dlugie wedrowki. Smycz na spacerach bedzie obowiazkowa , zeby nasz malec nie dopadl zadnego psa po drodze, ale to jest wstanie zniesc,,,,
Trzymam wiec kciuki za mojego , naszego Brysia,

Brys moze i jestem daleko , ale nie zapomnielam i postaram znalezc ci dom!!!!!

Posted

Na ostatnim zdjeciu widac , jak wygladaja jadra naszego Brysia, po kastracji, /Najprawdopodobniej to rak ,, Ale moze wszystko sie dobrze potoczy i nasz Brys jeszcze wiele lat bedzie wsrod nas ludzi!!!!