Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sąsiadka prosi mnie o pomoc dla ONkowatej suczki z meliny,która w wieku 10 miesięcy została mamą 10 szczeniaków. Na łańcuchu rodziła, na łańcuchu karmiła i pewnie spędziłaby całe swoje  życie na łańcuchu, gdyby nie łapała kur i kaczek. Zapadł na nią wyrok: wywiezienie do lasu lub inny rodzaj pozbycia się problemu.

Właściciel sprzedał 9 szczeniaków, jedną małą sunię zostawił, aby za rok zastąpiła swoją mamę w rodzeniu piesków, które można sprzedać...

Zakładam wątek i proszę o pomoc, sama nie dam rady,mam trzy psy w hoteliku, czwarty  prawdopodobnie wróci lada dzień z adopcji, ta sunia byłaby piąta. Nie dam rady.

Wiem,że nie można suczce nie pomóc, ale zapętlam się powoli.

Wiem,że jedyne wyjście, to zabranie jej stamtąd jak najszybciej, zanim zje kolejną kaczkę i źle skończy, ale ogarnia mnie ogromna  niemoc,po prostu nie podołam. Proszę o pomoc.

Ta kupa pustaków w głębi, to buda, w której rodziła i karmiła szczeniaki

Edytuję, aby podać nr konta do ewentualnych wpłat:

Stowarzyszenie Chełmska Straż Ochrony Zwierząt
57 1020 1563 0000 5902 0099 5126
ul. Hrubieszowska 66
22-100 Chełm

z dopiskiem: "ONka z łańcucha"

P1012119.JPG

P1012117.JPG

P1012125.JPG

P1012126.JPG

P1012127.JPG

• Upvote 1
Posted
27 minut temu, elficzkowa napisał:

Jeżeli uda się zabrać sunię to jej córcia tam zostanie ? 

Nic na to nie poradzę. Kilka tygodni temu była na melinie inspekcja weterynaryjna,ktoś nasłał ( są tam jeszcze inne zwierzęta: 3 konie, koza,jeszcze jeden pies i koty; odnośnie zwierząt gospodarskich dali zalecenia, aby koniom kopyta doprowadzić do porządku i na tym się skończyło. Nie mieli zastrzeżeń do psów,bo dobrze utrzymane; faktyczne- sąsiadka dba o nie, koniom zresztą też kupuje jedzenie.Nikt nie zabroni mu rozmnażać psów. Nie podejmę się kradzieży małej suni,jeżeli nie zechce jej oddać. Polska rzeczywistość taka jes t, prowadzenie gospodarstwa w mieście jest zabronione, ale tutaj służby nie widzą problemu...

Posted
18 minut temu, elficzkowa napisał:

Mogę wpłacić tylko jednorazowo 20 zł ale to przecież kropla ...

Dziękuję Ci bardzo :) Dziękuję też za to,że jako pierwsza zainteresowałaś się tematem.. Dobrze byłoby go nagłośnić,np. na fb,ale ja niekoniecznie się tam poruszam.

Posted
13 minut temu, bela51 napisał:

Jestem i ja. Rzeczywiscie na fb bylby pewnie wiekszy oddźwięk.

Pogadam z kims aby zalozyl wydarzenie, bo ja nie potrafie.

I ja nie. Dziękuję ciocia za przybycie :)

Posted

a masz ewentualnie dla niej miejsce w hotelu ?

Na FB jest ten problem , że tam ludzie jeżeli chodzi o kasę nie za bardzo chcą wpłacać na prywatne konta a jak już jest jakieś wydarzenie z takim kontem to zjawia się " ktoś życzliwy" i straszy US. A ja właśnie wolę taką formę zbierania na utrzymanie psa w h. bo z Fundacyjnymi kontami i ich rozliczaniem jest różnie.

Posted

Zagladam

zagladam i modle aby sie udalo choc te serce wyrwac z koszmaru ....

serce peka matko jedyno matko jedyno ......

Ciociu Alu sle moj num tel na pw

czy jest szansa  jakas na hotelik?

sunia nopewno wyniszczona schorowana bidunia ech ....

u mnie krucho krucho boc i nasze choroby i klopoty wszelikie

i deklaracyjek wiele

ale musze postaram sercem

100 zl od Nadziejkow  przez dwa miesiace narazie

w razie gdyby sie udalo cos wyczarowac

Posted
21 godzin temu, mdk8 napisał:

a masz ewentualnie dla niej miejsce w hotelu ?

Na FB jest ten problem , że tam ludzie jeżeli chodzi o kasę nie za bardzo chcą wpłacać na prywatne konta a jak już jest jakieś wydarzenie z takim kontem to zjawia się " ktoś życzliwy" i straszy US. A ja właśnie wolę taką formę zbierania na utrzymanie psa w h. bo z Fundacyjnymi kontami i ich rozliczaniem jest różnie.

Rozmawiałam wstępnie z Murką, za tydzień zwolni się miejsce i suczka mogłaby pojechać tam. Na początek mam 100zł od sąsiadki, która dokarmia zwierzęta w tej mielinie.

Jeżeli chodzi o konto, to do tej pory nie miałyśmy żadnych problemów z Chełmską Strażą Ochrony Zwierząt, myślę,że pewnie by udostępnili i tym razem.

Posted
5 godzin temu, Nadziejka napisał:

Zagladam

zagladam i modle aby sie udalo choc te serce wyrwac z koszmaru ....

serce peka matko jedyno matko jedyno ......

Ciociu Alu sle moj num tel na pw

czy jest szansa  jakas na hotelik?

sunia nopewno wyniszczona schorowana bidunia ech ....

u mnie krucho krucho boc i nasze choroby i klopoty wszelikie

i deklaracyjek wiele

ale musze postaram sercem

100 zl od Nadziejkow  przez dwa miesiace narazie

w razie gdyby sie udalo cos wyczarowac

Ewa, dziękuję :) Napisałam pw.

Posted

Sunienko kokana zagladam z kciukami za wszystko

cudowna ta Pani ktora tam chodzi dokarmia  zaglada doglada

Ciociu Alu  slij  konto

Posted
9 godzin temu, bela51 napisał:

Ja mysle, ze Skarpeta Owczarkowa tez dołozyłaby do hotelu jakies 200 zł. Moge  wystapic z wnioskiem, ale chyba najpierw sunia musialaby byz zabrana.

mdk8

na razie dam 50,- jednorazowo .

Ile miejsce  u Murki  ?

Nadziejka

Sunienko kokana zagladam z kciukami za wszystko

cudowna ta Pani ktora tam chodzi dokarmia  zaglada doglada

Ciociu Alu  slij  konto

Dziewczyny, dziękuję Wam,że jesteście :)

Sytuacja skomplikowała się : mała sunia-córka jest chora na babeszjozę... Aktualnie jest u mnie, menele łaskawie pozwolili ją zabrać do weterynarza; zabrałyśmy, wyniki badań są złe... Trzymajcie kciuki,żeby tylko przeżyła,potem będziemy myśleć, co dalej. Niedawno wróciłam z lecznicy,mała na razie leży słaba; pomimo,że dostała kroplówkę, bardzo dużo pije. Jeżeli dożyje do rana, umieszczę ją w szpitaliku. 

Posted

Biedactwa :(.  I mama i córka.  Mam nadzieję,  że  córka nie  wróci  po wyleczeniu do chłopa?  Mogę  póki  co wspomóc jednorazowo kwotą 50 zł,  ale dopiero  w poniedziałek,  jak będę w domu.  Poproszę  o nr konta  na pw. 

Najgorsze, że nawet jak uda się zabrać  matkę i córkę,  menele na ich miejsce,  uwiążą  na łańcuch  kolejnego  psa :(((

Posted

Proszę tu jest wydarzenie,

prosze podajcie mi nazwiska, które mam dopisać jako organizatora wydarzenia, żeby ta osoba mogła swobodnie tym wydarzeniem zarządzać. Dopisałam już Alinkę.

Oczywiście będę śledzić także i zaproszę na nie wszystkich swoich dobrych ludzi, znajomych

powodzenia

jestem do Waszej technicznej dyspozycji i nie tylko, piszcie

https://www.facebook.com/events/1603848203264681/

Posted

Rozmawiałam z ala123 :)
Skarpeta Owczarkowa na wniosek Beli już głosuje wsparcie :)
Jeśli będzie zgoda skarpetowiczów i sunia pojedzie do Murki dofinansujemy jej pierwszy miesiąc hotelowania kwotą 250 zł.
Trzymam mocno kciuki, żeby jej córcia wyzdrowiała !!!
Mam nadzieję, że Ali uda się ją zatrzymać, bo z tego co wiem, to menele już się o nią dopytują :( Tacy troskliwi :(