Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zakładam i zaczynam.

[U][COLOR=Blue][B] Spis treści[/B][/COLOR][/U]

[COLOR="SeaGreen"][SIZE="3"]KONKRETY[/SIZE][/COLOR]
[LIST=1]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2448490&postcount=50"]Czosneczkowa sałatka o wysokim stopniu rażenia - przepis Kardusi[/URL]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2448583&postcount=52"]Kardusina kapustka z kluseczkami[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2616793&postcount=194]Karp po żydowsku (w jarzynach) Anishy i jej siostry[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2630255&postcount=230]Kaszubska zupa brzadowa pani Basi Sałaty - wg Ali26762[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2597886&postcount=153]Królik po majorkańsku z rozmarynem też wg sirion[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2748903&postcount=268]Kurczak z woka z warzywami - Ali26762[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2505438&postcount=94"]Placki Wojtka[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2615907&postcount=191]Przepyszny pasztet mamy coztego[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2597886&postcount=153]Rozmaryn z dodatkiem kurczaka wg sirion[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3103796&postcount=358]Ryba pieczona mony_27[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka chrupiąca wg carolinascotties[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2584319&postcount=141]Sałatka grecka z fetą wg Kardusi[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2478096&postcount=66"]Sałatka krabowa nikit1[/URL]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2483789&postcount=68"]Sałatka krabowa sirion[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3163722&postcount=372]Sałatka owocowo-warzywna Nitencji[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka tuńczykowa carolinascotties[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka śledziowo - grzybkowo - ogórkowa carolinascotties[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2548119&postcount=123]Sałatka z kurczaka jovanny[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2742723&postcount=258]Sandacz w sosie z suszonych borowików - Bo i Nitencja[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2746815&postcount=265]Sos grzybowy Kardusi[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2510076&postcount=95"]Spaghetti z wołowiną wg Wind[/URL]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=34369"]Światowa sałatka śledziowa Ali26762[/URL]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2429651&postcount=8"]Światowa sałatka z kurczaka z imbirem i brzoskwiniami INY[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3244537&postcount=382]Zupa pomidorowa Tiramisu[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2806441&postcount=303]Zupka norweska mony_27[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2766659&postcount=275]Żeberka w kapuście mony_27[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2766812&postcount=277]Żeberka w sosie barbecue wg Kardusi[/url]
[/LIST]


[COLOR="Green"][SIZE="3"]SŁODKOŚCI[/SIZE][/COLOR]

[LIST=1]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2631189&postcount=236]Beza sirion[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2441732&postcount=25"]Ciastka francuskie, różane - przebój sirion[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3144577&postcount=365]Ciasteczka do piwa lub barszczyku wg sirion[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2442875&postcount=32"]Ciasto a'la francuskie do wypieków słodkich i wytrawnych - wg sirion[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580754&postcount=128]Ciasto jabłowe niedzwiedzicy[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2614466&postcount=180]Ciasto marchewkowe coztego[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3146922&postcount=367]Faworki sirion[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2514799&postcount=96]Faworki drożdżowe mony_27[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2498520&postcount=74"]Hamerykańskie ciasto bananowe Flaire[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2614489&postcount=181]Hamerykańskie ciasto marchewkowe Flaire[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2824434&postcount=313]Kardamonówka sirion[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2619759&postcount=206]Keks niedzwiedzicy[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2630421&postcount=231]Krem do tortu bezowego jovanny[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2799761&postcount=302]Likier Nitencji[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2611651&postcount=167]Makiełki podejrzane przez Flaire w TV[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2628702&postcount=223]Mikrorogaliczki orzechowe coztego[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2447088&postcount=44"]Masa orzechowa sirion[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2636085&postcount=246]Masa tortowa teściowej Ali26762[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2628702&postcount=223]Orzechowe kule śnieżne coztego[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2836866&postcount=322]Pańska skórka Behemot (przepis podany przez sirion)[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2631896&postcount=239]Prosty placek makowy Kardusi[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Przepis na najłatwiejsze ciasto carolinascotties[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2581047&postcount=132]Pyszne ciasto argentyńskie Kardusi[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2953426&postcount=343]Rogaliki drożdżowe pani zadziornej[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3146922&postcount=367]Róże karnawałowe sirion[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2650365&postcount=249]Serniczki męża Jovanny[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3113597&postcount=359]Sernik domowy Ali26762[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3115496&postcount=360]Sernik wiedeński coztego[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3291636&postcount=390]Snickers OMM[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580826&postcount=129]Szarlotka mony_27[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580976&postcount=130]Szarlotka tradycyjna Kardusi[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2441631&postcount=24"]Światowej sławy ciasteczka coztego[/URL]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2438335&postcount=13"]Światowy keks mamy INY[/URL]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3296391&postcount=391]Tiramisu Tiramisu[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3281196&postcount=389]Tort orzechowy doliki[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2823285&postcount=311]Wiśniówka Flaire[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2824434&postcount=313]Wiśniówka sirion[/url]
[*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2444008&postcount=40"]Wycieraczki, czyli placek królewski borsaf[/URL]
[/LIST]


[COLOR="Green"][SIZE="3"]PSIE PYSZNOŚCI[/SIZE][/COLOR]

[LIST=1]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka wątrobowe[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Cisteczka serowe[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka pasztetowe[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka z Gerbera[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści)[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych[/url]
[*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)[/url]
[/LIST]



Na dobry początek moja

[U][B]Światowa sałatka śledziowa[/B]:[/U]

[U]Składniki:[/U]
1 tacka śledzi Matjasów w oleju (tacka 250 g)
ocet 10%
ogórki kiszone
1 puszka groszku konserwowego (polecam Bonduelle)
cebula
majonez
śmietana niskoprocentowa lub jogurt naturalny
sól, cukier i biały pieprz do smaku

[U]Wykonanie:[/U]
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą z oleju, ułożyć w misce, zalać wodą z octem (nie podam proporcji, bo leję na oko - woda ma być wyraźnie kwaśna i ma być wyczuwalny smak octu). Niech sobie te śledzie poleżą kilkanaście godzin.
Na drugi dzień wylać zalewę, śledzie pokroić w drobną kostkę, wrzucić do michy (lub wiaderka :evil_lol: ).
W drobną kostkę pokroić też ogórki, cebulę (kto nie lubi niech cebulę pominie), wrzucić odsączony groszek, dodać majonez i śmietanę (bądź jogurt), doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie octem.
Przykryć, odstawić do lodówki na czas jakiś celem przegryzienia, po czym spożywać ze smakiem, najlepiej w doborowym towarzystwie :multi:

Celowo nie podaję ile dać ogórków i cebuli, ich ilość zależy bowiem od upodobania konsumenta. Jedni wolą więcej śledzi, inni więcej "śmiecia".

W każdym razie jedno mogę obiecać - druga sałatka będzie już tą właściwą :D

  • Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jedna tacka zawierająca 250 g zawartości, w tym 200 g śledzia.

Ale można więcej zrobić. Nie ma zakazu :) Jeśli ktoś lubi, albo ma dużą rodzinę...

Ja na wiaderko użyłam 4 tacki.

Posted

No dobrze, to ja wpiszę swoją światówkową sałatkę:lol: chyba smakowała bo zniknęła dość szybko.

Ta sałatka jest na 100 % twórcza ponieważ ilośc składników jest dobierana indywidualnie - zleży od gustu smakosza.

[U]" SAŁATKA Z KURCZAKA Z IMBIREM I BRZOSKWINIAMI"[/U]

- gotowana pierś z kurczka - drobno pokroić
- 20 dkg makaronu muszelki małe - ugotować
- brzoskwinie z puszki - pokroić
- cebulki marynowane - koniecznie srebrne- wrzucamy w całości
- sól
- pieprz
- curry
- imbir do smaku:cool3:
- szczypiorek
+ majonez
druga sałatka była konsumowana w Gnieznie jako że Ali miała ze śledziami swoją ja już jej nie przywiozłam.

[U]"Sledź z orzechami i ananasem" [/U]
Tak samo składniki dobieramy wg uznania .
śledz solony - wymoczyć - pokroić
orzechy- drobno posiekać
ananasy z puszki - pokroić
seler krojona w słoczku
cebula - pokroić
+ majonez

Tą są moje ulubione sałatki które moja mama robi często na Boże Narodzenie.
Dla mnie pycha:razz:
[I]Smacznego![/I]:eating:
Jakby ktoś chciał Keksa - to muszę zapytać mamy bo to ona robiła.:lol:

Posted

[B]Inuś[/B], ja kcem keksa bo "panu borsaf" bardzo smakował i chce u niespodzianke zrobić. Tylko przepis poprosze taki dla debili, bez "do smaku", szczypta itp.:evil_lol:
Popros mame w moim imieniu i powiedz, że nawet na trzeci dzień nic nie stracił, był pysznyyyy!

Posted

Właśnie zajrzałamdo przepisów w kwestii wspominanej przeze mnie sałatki ze śledzi i buraczków. Okazuje się, że to nie "śledź pod pierzynką", tylko "śledź w kożuchu" :lol:

Posted

[quote name='INA']
[quote name='borsaf'][B]Inuś[/B], ja kcem keksa bo "panu borsaf" bardzo smakował i chce u niespodzianke zrobić. Tylko przepis poprosze taki dla debili, bez "do smaku", szczypta itp.:evil_lol:
Popros mame w moim imieniu i powiedz, że nawet na trzeci dzień nic nie stracił, był pysznyyyy![/quote]
Dobra wieczorkiem podam i spiszę dokładnie wszystko co i jak:lol:
Bardzo się cieszę, że Twojemu Tz smakował:loveu:

[quote name='coztego']Właśnie zajrzałamdo przepisów w kwestii wspominanej przeze mnie sałatki ze śledzi i buraczków. Okazuje się, że to nie "śledź pod pierzynką", tylko "śledź w kożuchu" :lol:[/quote]
[B]coztego[/B] - podawaj porównamy czy to ta sama co ja mam --- dziś założyłam duży zeszyt do zapisywania przepisów -- mam nadzieje że go zapełnie:razz:

[quote name='Gosia_i_Luka']Buuu, a ja nie jadłam sałatki INY... :-(:-(:-( A ubóstwiam połączenie mięska z owocami... :loveu:[/quote]
:eek2: :niewiem: stała w niebieskiej plastikowej misce obok wiaderka ze śledziową Ali. No ale nic straconego - podałam przepis więc możesz sama sobie pokombinować...

Posted

Wpiszę jeszcze [U]KEKSA [/U] też na światówce był:lol:

- 4 całe jaja
- szklanka cukru - niepełna
- szklanka oleju ( my stosujemy Kujawski z pierwszego tłoczenia)
- 2 szklanki mąki ( np tortowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jabłka ( pokroić w plasterki)
- bakalie ( wg uznania - ja miałam rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy i migdały- pokrojone)- ( ilośc bakali też wg uznania ale nam smakuje najlepiej gdy razem z jabłkami wychodzi tego około trzech szklanek)
- skórka pomarańczowa ( pół pojemniczka)

Wykonanie:
Jajka ukręcić z cukrem, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olejem, wymieszać dokładnie na jednolitą masę i stopniowo dodawać bakalie ( bakali nie może być za mało ale nie należy zbytnio przesadzać)
Piec w temp 175 C- czyli nie za gorąco -- około 1 godziny.

Smacznego!!:lol:
Pyszne jest nawet po 3 dniach Tz borsaf moze potwierdzić;)

Posted

[B]borsaf[/B], Słoneczko, nie będę przecież robić reklamy jednej z firm produkujących wyroby spożywcze [SIZE=1][COLOR=gray](która Knorr się nazywa :evil_lol: ) [SIZE=2][COLOR=black]i przytaczać przepisu z paczki! Jedyne modyfikacje jakie w przepisie dokonuję to podsmażenie mięsa (w ilości dwukrotnie większej niż podali na opakowaniu) z cebulką (w przepisie jej nie ma) i dodanie do niego trochę przypraw np. delikat do zup, czy delikat do mięs (firma ta sama - chyba powinni mi wypłacać jakieś odsetki od zysków :evil_lol: ). Reszta zgodnie z instrukcją na pudełku.[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]

I tyle - też mi wielkie gotowanie! :oops: :shake:

Posted

[B]INA,[/B]

Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ...

W.

Posted

[quote name='Wind'][B]INA,[/B]

Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ...

W.[/quote]
POsypać mąką , dobrze ktoś doradził .

Posted

Ali prosiła mnie o podklejenie tego topiku - co z chęcią zrobię, pod jednym warunkiem - że ona się zobowiąże w pierwszym poscie topiku utrzymywać spis treści przepisów... :evil_lol:

Ali, co Ty na to?

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Tak a propos keksa. Ja robię keks taki, że są to praktycznie bakalie sklejone ciastem. Dobry chyba jest, bo go ludzie jedzą z chęcią.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Flaire']Ali prosiła mnie o podklejenie tego topiku - co z chęcią zrobię, pod jednym warunkiem - że ona się zobowiąże w pierwszym poscie topiku utrzymywać spis treści przepisów... :evil_lol:

Ali, co Ty na to?[/quote]
[COLOR=blue]Znając [B]Ali[/B], myślę, że się zobowiąże .... tylko ... jeszcze śpi :sleep2: (chyba)[/COLOR]

Posted

[quote name='Wind'][B]INA,[/B]

Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ...

W.[/quote]
No własnie to mamy wypiek ale.....z tego co wiem to mama posypuje bakalie odrobiną mąki - jak potwierdza- [B]Minio[/B]:razz: bakali jest tyle że nie mają gdzie opaść tu jest podobieństwo do Keksa- [B]Sirion:lol: [/B]

Posted

Już już :lol:

[CENTER][B][COLOR="Blue"][SIZE="3"]ŚWIATOWEJ SŁAWY CIASTECZKA[/SIZE][/COLOR][/B][/CENTER]

Na początek podam składniki, które każdy śmiertelnik zwykle ma w domu, więc, żeby upiec ciasteczka, nawet nie trzeba lecieć na zakupy! 8)

[B]-->kostka masła[/B] (może też być margaryna, np. Kasia, ale na margarynie trochę trudniej się robi, bo ciasto jest bardziej klejące)
[B]-->szklanka cukru[/B]
[B]-->dwie szklanki mąki[/B]
[B]-->dwie łyżki jogurtu naturalnego[/B] (jeśli takowego nie posiadamy na stanie, można użyć śmietany)
[B]-->łyżeczka proszku do pieczenia[/B]
[B]-->cukier waniliowy[/B] w odpowiednich ilościach, jakieś pół małego opakowania.

Masło dobrze jest wyjąć z lodówki trochę wcześniej, żeby nie było twarde jak skała :diabloti:
Wymienione wyżej składniki wrzucamy do stosownej miski. Wkładamy w to wszystko swoją dłoń (prawą lub lewą, jak kto woli :razz: ) i zdecydowanymi ruchami ugniatamy uparcie, aż stworzy nam się jednolita masa (jeśli będą w niej nieroztarte kryształki cukru- nie szkodzi, pychota :eating:). Powstała masa jest już właściwie gotowym ciastem ciasteczkowym. Urywamy z tej wielkiej kuli po kawałeczku, kulamy w dłoniach kulki i rozgniatamy je między dłońmi na talarki, o średnicy ok.4 cm. Talarki układamy równo na blasze, w odstępach, ponieważ ciasteczka rosną! Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni, z włączonym termoobiegiem i wkładamy blachy na jakieś 15 minut, aż nam się ciasteczka zrumienią na złoto. Wyciągamy z pieca, czekamy chwilę, żeby nie poparzyć paluszków, i delikatnie ściągamy je z blachy na jakiś efektowny półmisek. :p
Tak wygląda przepis podstawowy.

Wariacji można tworzyć wiele, np: do ciasta dodajemy drobno utartą skórkę z jednej pomarańczy i mamy ciasteczka pomarańczowe (analogicznie możemy zrobić z cytryną, ale wtedy będą cytrynowe, rzecz jasna :lol: ); można dodać przyprawy piernikowej lub cynamonu, możemy też zaczarować je w orzechowe, dodając dużo siekanych orzechów, albo kokosowe, kiedy dodamy wiórków kokosowych, albo kakaowe jeśli stoi w szafce kuchennej jakieś przedpotopowe kakao, albo... kruszymy czekoladę deserową w niewielkie kawałki i mieszamy z ciastem-poezja!
Ja zawsze dzielę ciasto na kilka wielkich kul, do każdej dodaję co innego i mam jednocześnie ciasteczka pomarańczowe, orzechowe, czekoladowe, cynamonowe itd, czego mogliście doświadczyć na Wystawie 8)
[B][COLOR="blue"]Życzę smacznego![/COLOR][/B]

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To ja wam podam przepis na ciastka, które u mnie są przebojem. Znikają w oszałamiającym tempie.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]Produkty[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Paczka mrożonego ciasta francuskiego[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Słoik tartych płatków róży firmy "Polska róża" (do dostania np w Piotrze i Pawle i rozmaitych sklepach z bardziej delikatesowymi produktami, uważać nie może to być konfitura z płatków, ale [U]tarte płatki[/U]. Ja zresztą mam też własnej roboty)[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Papier do pieczenia - koniecznie ![/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]1 jajo[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]trochę cukru (najlepiej jak to jest ten grubszy kryształ)[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ciasto rozmrozić, rozwinąć i trochę rozwałkować ten placek. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć łyżeczkę róży. Skleić jak pierożek. Posmarować po jednej stronie rozbitym jajkiem i pocukrować. Ułożyć na blasze na papierze (koniecznie, bo inaczej przykleją się do blachy, i trzeba je będzie zeskrobywać). Wstawić do nagrzanego piekarnika najlepiej z termoobiegiem na 190 - 200 stopni. Piec do 15 minut, ale pilnować. Muszą być mocno złote, ale nie przesadzić, aby się nie spiekły.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jak kto umie może ciasto francuskie zrobić sam, ale to dzień pracy i to skomplikowanej, a wyniki niepewne - wiem to po sobie. Raz próbowałam i wyszło mi nie powiem co.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...