Jump to content
Dogomania

Na co zwracasz uwage przy wyborze psa?  

608 members have voted

1. 1. Na co zwracasz uwage przy wyborze psa?

Recommended Posts

Posted

Ankieta trudna do przeprowadzenia, moim zdaniem nalezaloby sformulowac inaczej pytania. Dla mnie jedna z podstawowych kwestii zwiazanych z kupnem psa to rasa oraz hodowla (tzn gdybym kupowal psa - bo na razie tego co mam kupowalem w inny sposob, ale moj poglad na ten temat sie zmienil - i teraz zakupu dokonalbym inaczej).

Zakladajac ze ktos kupuje psa - to na ogol szczeniaka - wiec kwestia wygladu, wzrostu i (w duzej mierze) charakteru jest trudna do oceny (o ile w ogole mozliwa).

Posted

Zaznaczyłam charakter, ale w zasadzie to patrzę już na wszystko.

Przy wyborze psa czlowiek jeszcze przed jego zakupem chce wiedzieć czy będzie duży czy mały, długowłasy czy nie itp., dlatego też ludzie z reguly kupują psa rasowego.

Wtedy znamy też mniej więcej jego predyspozycje.

Konkretny charakter można przewidzieć oglądając szczeniaki w kojcu.

Jeżeli ktoś bierze kundelka, to przecież też widać mniej więcej co z niego wyrośnie.

Jak ktoś poważnie podchodzi do tych spraw, to myslę, że patrzy na charakter danego osobnika, a tylko ludzie o ograniczonej inteligencji zwracają uwagę tylko na wygląd. Widać to na przykładzie husky. Malo kto powinien miec takiego psa, a tymczasem na osiedlach się od nich roi, bo takie ładne.

Posted

Przy wyborze rasy głównie patrzałam na charakter, ale wygląd czy wzrost też nie były bez znaczenia. Mie będe w końcu kupować psa który mi się nie podoba, albo jest za mały czy za duży.

• 4 weeks later...
Posted

Wczesniejsze psy zaesze trafiały do mnie przez tak zwany "przypadek" a gdy kupowałam Sage chciałam po prostu najspokojniejszą suczkę, a że przy tym najładniejszą..... :oops:

Posted

Na wybór psa muszą złożyć się wszystkie wymienione przez ciebie rzeczy. Do tego jescze to "coś" co powoduje, że kochasz tą anie inną rasę.

• 2 months later...
Posted

wygląd + wzrost są określone rasą psa charakter w pewnym stopniu też

ja zaczynam od charakteru rasy i do tego dodaje wygląd i tak na pierwszym miejscu wychodzi mi cc i maliniak (maliniak 80 % za charakter cc 60% za wygląd) po uwagę jeszcze biorę chorowitość rasy i oczywiście cena niestety też ma swój wpływ na wybór psiaka

Posted

Charakter rasy (inteligentny i łagodny), wygląd i wzrost również (gdybym mieszkała w domku z ogrodem to chybabym zdecydowała sie na berneńczyka)

Cena odgrywa najmniej ważną rolę.

Posted

Ja mam dwa kryteria:

1)Pies którego szukam musi być owczarkiem

2)Musi być owczarkiem niemieckim,

Ale ze mnie rasista :roll:

Mikimol: maliniak to owczarek belgijski malinois

Posted

Macie rację źle jest sformuowana ankieta

Ja zwracam na wiele rzeczy i to zależy do czego ma mi pies służyć :)

A dalej przyjmuję kryteria wzoru :wink:

Posted

mikimol - maliniak - to potoczna nazwa owczarka belgijskiego malinois'a - jednego z 4 odmian owczarków belgijskich (maliniak jest płowy krótkowłosy) :P

Posted

wedlug mnie pierwsza rzecz na jaka trzeba patrzec to na to czy dam rade wychowac tego psa czyli na jego charakter, ale trzeba tez patrzec na to czy ten pies nadaje ie np do bloku jak mieszka sie w bloku...

Posted

Ja zwracam uwage na wyglad psa i na jego osobowosc.Lubie pieski z charakterem,charyzmatyczne,temperamentne,przytulaki. Nie lubie ciap,psow nadpobudliwych.

• 4 months later...
Posted

wsszystkie psy najpierw bralam od strony psychiki i predyspozycji na mojego towarzysza (musi wytrzymac wycieczki konne,rowerowe,chodzenie po gorach,lubic plywac,budzic respekt).Po tym praktycznie zadna rasa nie zostala :) .Zreszta bylam okropnie stronnicza bo od dawna pragnelam wilczarza ale nie czulam sie na silach podjac sie wychowania takiego "malenstwa".Teraz dojrzalam do decyzji i od 2,5 miesiaca jest ze mna przeuroczy,przepiekny i wogule naj mlody irlandczyk.Ta rasa juz do konca bedzie u mnie na pierwszym miejscu w serduchu :smilecol:

• 4 months later...
Posted

Cześć :D

Przy wyborze psa kierowaliśmy się najpierw:

- jaką ma sierść (w domu są alergicy)

- charakter (wesoły, żywy, lubiący spacery)

- wielkość (mieszkanie w bloku, więc średnia wielkość)

- wygląd, czyli rasa

- i na końcu (było wybranych kilka ras) ten pies który jest dostępny w odległości 150 km od zamieszkania :lol:

Posted

ZEMAT :D

to proste przy wyborze pieska, w moim przypadku, przejrzałam wiele informacji dot. ras. Jaka jest ich osobowość, cechy charakteru, zachowanie. Na tej podstawie mogłam się spodziewać jaki to może być pies. To jest pewność może na 50%. Reszta wychodzi w "praniu". :D

Posted
To jest pewność może na 50%. Reszta wychodzi w "praniu". :D

NO WŁAŚNIE

Wydaje mi się że w 30% nie ma tej pewności ;)

A stytuacja nie zawsze jest taka sama podczas oceny i różnie pies może reagować na otoczenie.

Jednym słowem to jest ruletka napewno co do charakteru :roll: :wink: