Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 856
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

miała wczoraj te badania, ktoś z nią był w klinice
dostała antybiotyk na tę ranę czy cokolwiek to jest przy sutku (to co wylizuje)
poza tym ma małe guzki gdzieś w jamie brzusznej (jeden zdaje się na wątrobie) ale nie ma wskazania do ich usunięcia

Posted

mam nadzieję, że Maczka robi nas trochę w bambuko i zdrowa będzie.
ciotki, czy Renata z FB deklarowała wpłaty stałe? tak jest zapisana, ale wpłaty w marcu i kwietniu nie było. Jest możliwość kontaktu i wyjaśnienia?

Posted

[quote name='si_bcw']mam nadzieję, że Maczka robi nas trochę w bambuko i zdrowa będzie.
ciotki, czy Renata z FB deklarowała wpłaty stałe? tak jest zapisana, ale wpłaty w marcu i kwietniu nie było. Jest możliwość kontaktu i wyjaśnienia?[/QUOTE]

to jest osoba, która deklarowała przez Secię, bo Secia robi Fb Maczki

Posted

U Maczki bez zmian, cały czas wylizuje brzuch.

Wklejam opis badań i wizyty w skrócie, całość postaram sie zeskanować w wolnej chwili.

Guz gruczołu mlekowego - wielkości około 7x6 cm umiejscowiony głęboko pod skórą w okolicy mostka.
Guz zaczął ulegać owrzodzeniu i "wychodzi" na wierzch. Maczka go liże i jeszcze bardziej drażni .
Na listwie mlecznej obecne jeszcze inne drobne guzki.
Suczka w kondycji ogólnej dobrej, prawidłowo odżywiona.
Tony serca osłuchowo prawidłowe.
Badania krwi - prawidłowe
Węzły chłonne niepowiększone.

USG: pęcherz, nerki, śledziona w porządku.
Na wątrobie obecne hyperechogenne ogniska średnicy 5mm
Woreczek żółciowy - ściana zgrubiała

Na RTG klatki piersiowej cień za sylwetką serca- prawdopodobnie zmiana przerzutowa od guza przy mostku.

Ewentualny zabieg usuięcia guza nie wchodzi w rachubę.
Lokalizacja uniemożliwia wycięcie guza z marginesem bezpieczeństwa, wiek suczki też nie pozwala na rekonwalescencję po operacji i komfortowe życie po zabiegu.

Dostaje antybiotyk żeby guz się "uspokoił"

Wypis i zdjęcia RTG są dołączone do książeczki. Być może nowy lekarz prowadzący zadecyduje inaczej.

Posted

[quote name='__Lara']Masakra, bo to znacznie zmniejsza jej szanse na znalezienie nowego domu :([/QUOTE]

No nie aż taka masakra .
Największym jej problemem chyba jest wiek.
Wiekszość psów tak starych ma jakieś guzy, albo niewydolność jakiegoś narządu...albo po prostu już ich nie ma.

Maczka ogólnie jest bardzo sprawnym i energicznym pieskiem.
Tylko potwornie zestresowanym jak człowiek zbliża się albo coś od niej chce.

Posted (edited)

[quote name='martka1982']miała wczoraj te badania, ktoś z nią był w klinice
dostała antybiotyk na tę ranę czy cokolwiek to jest przy sutku (to co wylizuje)
poza tym ma małe guzki gdzieś w jamie brzusznej (jeden zdaje się na wątrobie) ale nie ma wskazania do ich usunięcia[/QUOTE]

weszłam po banerku - napis mnie bardzo poruszył, a drugi Twój banerek.... Bingo to chyba sobowtór mojego Charliego
[*]

ja już tyle biedaków uzbierałam, że tylko czytam i płaczę, bo pomóc nie mogę :( :( :(

teraz, kiedy po latach ma szansę na odmianę losu - jakieś guzy.....:-(:-(:-(

Edited by mari23
Posted

[quote name='mari23']weszłam po banerku - napis mnie bardzo poruszył, a drugi Twój banerek.... Bingo to chyba sobowtór mojego Charliego
[*]

ja już tyle biedaków uzbierałam, że tylko czytam i płaczę, bo pomóc nie mogę :( :( :(

teraz, kiedy po latach ma szansę na odmianę losu - jakieś guzy.....:-(:-(:-([/QUOTE]

witamy u konińskich psiaków, zawsze możesz jakoś pomóc, chociażby odwiedzając ich wątki i wspierając dobrym słowem:)