Jump to content
Dogomania

Czy zakładasz psu kolcztke???Czy zrobiłbyś to gdybyś miał wielkiego psa???  

502 members have voted

1. 1. Czy zakładasz psu kolcztke???Czy zrobiłbyś to gdybyś miał wielkiego psa???

• Nie-psa to boli, wystarczy odpowiednie wychowanie a nie będzie ciągnął na smyczy.
      302
    • Tak-mam nad psem lepszą kontrole.
      32
    • Zależy w jakiej sytuacji, nie na każdym spacerze.
      169

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Piłeczkę średnio, szarpanko bardzo z tym, że efekt mamy podobny do mięska - trudno zapanowac nad rozszarpanym psem. No i zabawa z drugim psem przebija wszystkie zabawy z człowiekiem.

Posted

Zapanowanie to właśnie kwestia kontrolowania emocji i udostępniania dóbr na Twoich zasadach. A to, że piesek przedkłada pobratymców nad ludzi - no, to trzeba by to odwrócić ;) Myślałaś o wizycie u jakiegoś dobrego trenera (niekoniecznie pozytywnego), który by Wam pokazał, jak zbudować mocną, fajną relację z psem?

Posted

Szczerze to coraz częściej zaczynam z sentymentem wspominac szkoleniowca który pomagał mi wiele, naprawdę wiele lat temu. Tak wiele, że wtedy o metodach pozytywnych nikt lub prawie nikt u nas nie słyszał. Może nie był pozytywny ale był skuteczny - psa, wydawałoby się, niereformowalnego, nauczyliśmy wspólnie spacerów bez szarpania, odwoływania, nie podnoszenia żarcia z ziemi, wszystkich podstawowych komend.
Aż strach pytac ale znacie może kogoś takiego w Warszawie lub okolicach? Kogoś, kogo możecie polecic ze spokojnym sumieniem?
Dodam, że szkolenie pozytywne mamy za sobą.

Posted

Spróbuj u tego pana, bardzo miły i opanowany człowiek. Były pozorant, więc nie panienki pozytywistki co skarmiają labki i BC ciastkami ;) Faceta dostałam z polecenia i bardzo mi pomógł w pierwszych, wspólnych miesiącach życia z dobermanem. Umawia się indywidualnie, dojeżdża na miejsce samochodem i wtedy kiedy się spotykaliśmy miał bardzo rozsądną stawkę godzinową.

[url]http://tresura.info/strony/45,kontakt.html[/url]

• 2 weeks later...
Posted

Zdecydowanie nie! Znaczy nie mówię że nie mam kolczatki w domu, ale była używana dosłownie kilka razy kiedy trzeba było iśc do inncyh nieznajomych psów. Ale tak na codizeń to kolczatkę zastepuje wychowanie :)

• 3 weeks later...
Posted

Po prostu naucz go chodzic na smczy bez szarpania, zamiast mu kolce zakladac. Toz to trzeba serca nie miec, zeby szczyla w kolczatke pakowac, "bo szarpie". Mniej egoizmu by sie przydalo...