Elitesse Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 [quote name='maxxel']Elitesse z tego co sie ostatnio zorientowalem ,w Polsce jest podobnie.Bynajmiej w przypadku sznaucera sredniego.Nawiazalem wstepny kontakt z pewna hodowla ,ktora to potwerdza i skopiowanie ogona nie bedzie zadnym problemem.Planuja skopiowac wszystkie psy,suczki zostana ogoniaste.[B]Mysle ,ze wiekszosc hodowcow uwaza ten caly krzyk o merdacz jako bicie piany[/B].[/quote] masz 100 % racji, w sumie do tej pory spotkalam sie tylko z jednym osobnikiem walczacym za wszelka cene o niekopiowanie - i to niezbyt milymi metodami - efekt on wiecej stracil niz ci z ktorymi walczyl :roll: Quote
onek Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Lutomskak Nie unoś się. Jeżeli potrzebujesz pomocy w ogłoszeniu na dogo, że są do adopcji przyniesione do Ciebie pieski- napisz. Dekaluruję, że założe taki wątek. Tutaj piszemy o kopiowaniu. O licytacji pisały Czarne Gwiazdy. Jeżeli moim postem, w którym zawarłam odpowiedź do Czarnych Gwiazd poczułaś się dotknięta - przepraszam. Rzeczywiście użyte przez Czarne Gwiazdy słowo Licytacja , powtórzone przeze mnie, mogło Cie urazić. Na pewno jednak nie zaszufladkowałam Cię - [B]ale zapytałam[/B] czy jako lek. wet. zwolennik kopiowania obcinasz uszy i ogony. Wyraziłam też swoją watpliwość w tym względzie. Quote
lutomskak Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 nie-nie obcinam nic nikomu......poza paznokciami :) Quote
niceravik Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Teraz się będziecie licytować kto co więcej zrobił dla psów? Tylko, Ty, LALUNA nie byłaś nigdy u Karoliny, nie znasz i nie wiesz, ..... [B]Ale ja wiem, dlaczego nie wiesz.[/B] Bo ty żyjesz DGM i jak ktoś się nie udziela w wątku PwP, to znaczy, że nic nie dobrego nie zrobił i należy go zbesztać. Przykro mi, Twoja wypowiedź pokazała, jaka jesteś na prawdę. Wszystko robisz na pokaz, ot co. ..... [/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wot Columbus zwei :eviltong: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Oryginał. Martwie się, żeby tylko nie uronić żadnej myśli autora.[/FONT][/COLOR] Quote
niceravik Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 [quote name='maxxel']..jest super Mars czy w Czechach tez jast taka nagonka na kopiowane ogony..?[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Kolego. Jaka nagonka? :crazyeye: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Na razie to jest tylko maleńka uwerturka.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Bądź cierpliwy.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]I nie trać nadziei. :multi: [/FONT][/COLOR] Quote
iwona&CAR Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 Podsumowywujac dostrzegam u niektorych braku wrazliwosci na krzywde zwierzat.[quote name='maxxel']Kiedy ja wozilem swoje szczeniaki na kopiowanie ,tylko popiskiwaly.Moze dla tego,ze jak kazde szczenie do kilku dni po przyjsciu na swiat ma niecalkowicie rozwiniety uklad nerwowy.....[/quote][quote]W lipcu moja suczka urodziła 5 yoreczków .Miałam problem czy ciąć im ogonki czy nie ?W końcu pojechaliśmy do weterynarza. Tego jak te pieski piszczały mimo znieczulenia nie da się opisać.Po powrocie do domu piszczenie nie ustawało. Długo,długo miały drgawki.Długo ,długo spały niespokojnie.W maju prawdopodobnie moja druga sunia będzie mieć szczeniaczki i uwierz mi za żadne skarby nie obetnę szczeniaczkom ogonków.[/quote][URL]http://sms.4lapy.nagraj.pl/L-forum/rozwin-1146.html[/URL] Quote
LALUNA Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 [quote name='MARS']LALUNA, jamnik jest niemiecką rasą i jego niemiecka nazwa Dachshund - czyli pies na borsuki mówi o jego pierwotnym przeznaczeniu jako norowca. Gończym zrobiono go na siłę dopiero później, jeśli w ogóle zrobili, bo przecież FCI do gonczych go nie zalicza. Za wikipedią: "Pierwsze europejskie wzmianki o jamnikach pochodzą ze średniowiecznych Niemiec. Już w [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/XIV_wiek"][COLOR=#0000ff]XIV w.[/COLOR][/URL] można było przeczytać: "Psy o krótkich nogach wchodzą o wiele łatwiej pod ziemię niż inne i są bardziej przydatne do polowań na borsuki". Z Niemiec w świat: Rozpowszechnienie jamnika w Europie w XVI/XVII wieku zapoczątkowało wielokierunkowy rozwój tej rasy." [/quote] Ale to nie wykluczało ze pochodził od psa gończego. Gdzies nawet wyczytałam ze była to mutacja jednego z psów gończych [quote][B]Pochodzenie:[/B] jamnik pochodzi od krótkonożnego psa gonczego[/quote] [quote] Zakres ich pracy nie ograniczał się tylko do wypłaszania borsuków z nory, gdzie jamnik był zdany sam na siebie, ale też do zaganiania dzików (jamniki szorstkowłose), buszowania w chaszczach i trzcinie oraz aportowania (długowłose). [/quote] Quote
shangri_la Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 [quote name='LALUNA']Ale to nie wykluczało ze pochodził od psa gończego. Gdzies nawet wyczytałam ze była to mutacja jednego z psów gończych[/quote] a i owszem: " Przyczyną tak krótkich kończyn jest uwarunkowane dziedzicznie zaburzenie rozwoju chrzęstnych części szkieletu, co powoduje zahamowanie i przedwczesne zakończenie wzrostu kości długich. Zniekształcenie to nosi nazwe chondrodystrofii.(...) " [SIZE=1]źródło Hans Raber encyklopedia psów rasowych tom II [/SIZE] :evil_lol: jest tego wiecej ale nei chce mi sie pisac kto bedzie chcial to sobei nazwe wrzuci w wyszukiwarke :p pozdrawiam ( orpcz gonczynki mam równiez jamnika :eviltong:) Quote
niceravik Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 [LEFT]Ktoś napisał za Machiavelli’m:[/LEFT] [CENTER][FONT=Verdana][B][I]REFORMATOR MA WROGÓW WE WSZYSTKICH TYCH, [/I][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][I]KTÓRYM STARY PORZĄDEK PRZYNOSIŁ KORZYSCI [/I][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][I]I ZALEDWIE LETNICH ZWOLENNIÓW WE WSZYSTKICH TYCH, [/I][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][I]KTÓRZY BĘDĄ CZERPALI KORZYSCI Z NOWEGO ŁADU.[/I][/B][/FONT][/CENTER] [CENTER][FONT=Verdana][B]Prawda:mad: [/B][/FONT][/CENTER] Quote
lutomskak Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 wszystkie szczeniaki znalazly nowe domy i maja sie swietnie......... Quote
Visenna Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Lutomskak...poczytaj Ty sama siebie co? I nie mówię tego z ironią tylko..poważnie, weź zacznij od postu w którym krzyczysz o szczeniakach...przeczytaj też kolejne posty Laluny, bez nakręcania sie że ona Ciebie nie znosi...Ty naprawdę nie widzisz swojej roszczeniowej postawy? To Ty wrzeszczysz, obrazasz i krzyczysz, a Laluna wyjasnia. Juz sam fakt pomysłu zarzucenia tu komukolwiek z tych ludzi braku checi niesienia pomocy swiadczy jak małostkową i płytką jestes osobą. Wejdz do tego wątku dla porzuconych psów- z czystej ciekawosci wejdz! - i zobacz ilu psom ci ludzie juz pomogli, ile beznadziejnych przypadków wyciagneli z biedy! I przestać pisac te jawne bzdury, bo na dogo znajdzie się na pewno milion osob które zechcą Ci pomoc w znalezieniu domu dla szczeniat, tylko moze POWIADOM ICH NAJPIERW W ODPOWIEDNIM WATKU O TYCH PSACH? Bo wiesz - gdybym ja chciala pomoc psu, to szukałabym odpowiedniego na dziale "psy w potrzebie" a nie w watku o kopiowaniu uszu, wiec nie bardzo rozumiem te Twoje pelne oburzenia popisy aktorskie, bo nikt tu duchem swiętym nie jest żeby się domyslac ze w watku o kopiowaniu ktos szuka pomocy dla zwierząt! Ja wiem jedno - jeśli Ty faktycznie jestes weterynarzem, to jestes juz drugim do którego w życiu nie zaprowadziłabym psa..ba, nawet pchły. A do wszystkich - powiedzcie mi jak to jest z moją rasą tj Yorkami...im tez sie obcinało ogony..na cholere? Przeciez to zadne psy polujace juz od dawna, ogonów sobie jakis tez nie rozwalają o futryny... Szczegolnie liczę na obroncow mozliwosci kurtyzowania, wyjasnijcie mi to. wiem jedno - moj psiak z ogonem jest boski i zabiłabym kazdego kto widząc go jako szczenię miałby choc najmniejszą myśl idącą w kierunku obcięcia mu czekogolwiek ( tak- czegokolwiek - łacznie z jajkami, bo zamierzam trzymac go z dala od wszelkich suczek) Proszę o wykasowanie mojego poprzedniego postu - za szybko naciśnięty enter ;) Quote
iwona&CAR Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [quote name='Visenna']A do wszystkich - powiedzcie mi jak to jest z moją rasą tj Yorkami...im tez sie obcinało ogony..na cholere? Przeciez to zadne psy polujace juz od dawna, ogonów sobie jakis tez nie rozwalają o futryny... >[/quote] Chcialas napisac nie obcinalo tylko obcina ogony u Yorkow. Kiedys dawno obcinalo/kopiowalo sie tez uszy.Tu juz troche kiedys pisano o Yorkach Pisano na poczatkuw 2004 , do tej pory nic sie nie zmienilo :( [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=3363[/URL] Pozdrawiam Quote
LALUNA Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [IMG]http://www.york.terrierklubben.se/foton/D_solskog.jpg[/IMG] [IMG]http://www.york.terrierklubben.se/foton/tiger-a-galopperar.jpg[/IMG] [IMG]http://www.york.terrierklubben.se/foton/DennisSwDeck.jpg[/IMG] [IMG]http://www.york.terrierklubben.se/foton/Gregerisacken.jpg[/IMG] Lubię te fotki w ruchu bo widac jak cały ogon pasuje do psa w ruchu. I nawet w tunelu mu nie przeszkadza ;) Quote
TuathaDea Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='LALUNA']Lubię te fotki w ruchu bo widac jak cały ogon pasuje do psa w ruchu. I nawet w tunelu mu nie przeszkadza ;)[/quote] No właśnie, widzisz jak [COLOR=red][B]kopiowany[/B][/COLOR][COLOR=black] ogon pasuje do psa w ruchu? :diabloti: [/COLOR] Edit LALUNA, skoro usunęłaś zdjęcia, które sama wstawiłaś, pozwolę sobie je pokazać, żeby było widać do czego oboje się odnosiliśmy: [URL]http://img272.imageshack.us/img272/4930/majutek3cz3.jpg[/URL] [URL]http://img438.imageshack.us/img438/5495/majutek4wi5.jpg[/URL] [URL]http://img266.imageshack.us/img266/1889/imgp5305je3.jpg[/URL] [URL]http://img166.imageshack.us/img166/4050/imgp5146oo6.jpg[/URL] Quote
LALUNA Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [QUOTE]No właśnie, widzisz jak [COLOR=red][B]kopiowany[/B][/COLOR][COLOR=black] ogon pasuje do psa w ruchu? :diabloti: [/COLOR][/QUOTE] Maja ma ogon długosci jak niejeden niekopiowany york. Chociaż włascicielka bardzo ubolewa ze niestety neipotrzebnie hodowca skopiował nawet ten niewielki kawałeczek. Ale faktycznie masz racje, ten topic powinien pokazywac piekne niekopiowane ogonki. Dlatego zmieniłam te są ze Szwecji - śliczne w ruchu i niekopiowane Quote
Berek Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Hej, Visenna, nie jest tak źle z yorkami, teraz przeważająca większość cieszy się naturalnymi i bardzo pięknymi ogonami. :lol: Teraz to raczej jest tak, że jak coś ma ogon ucięty, to jest to pisz-pan-york od pseudohodowcy. Poproszę Wind o fotki jej suczy w akcji :lol:, z agility, obedience, moze coś z planów filmowych bo to najbardziej "filmowy" york w Polsce chyba... chociaż... to juz tylko ciąganie sznura z węzełkami typu golono-strzyżono. Wiadomo że niecięty ogon psu nie przeszkadza, więc można oczywiście wrzucać zdjęcia psów ciętych i nie ciętych zajętych rozmaitymi pracami tylko po co... :evil_lol: Jest to wikłanie się w rozważania ilu aniołów zmieści się na końcu szpilki moim zdaniem. A meritum jest daleko gdzie indziej. :lol: Quote
maxxel Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Viessana do ostatniego zdania w Twoim poscie. ...szkoda mi Twojego psa;) Quote
LALUNA Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote]LALUNA, skoro usunęłaś zdjęcia, które sama wstawiłaś, pozwolę sobie je pokazać, żeby było widać do czego oboje się odnosiliśmy:[/quote] Alez już wyjasniłam właścicielka Mai bardzo załuje ze pozbawiono jej psa tego niewielkiego koniuszka ogonka, mimo iż wyglada jak niekopiowany. Widocznie pracujac z psem i na agility i w innych sportach, wie co mówi. A skoro zameisciłeś te zdjecia. wiec moze i lepiej, bo kazdy teraz widzi że nawet niezauwazalne obciecie ogonka, przeszkadza jej właścicielce. Widocznie wie co mówi pracujac z psem na codzien w róznych psich sportach. A tu inne yorki . I szczesliwe dzieciństwo. Nikt im nic nie obcina. [IMG]http://vovve.info/york/swe/bilder/26_3_07.jpg[/IMG] [IMG]http://vovve.info/york/swe/bilder/mamis.jpg[/IMG] I cały ogonek w późniejszym czasie. A tu tez piekne ogonki mamusi i dziecka [IMG]http://www.bisens.k-webb.nu/main/graphics/uploaded/19734/Maia_Isa060711l.JPG[/IMG] Quote
MARS Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 LALUNA czy aby nie nazbyt pochopnie moderujesz w tym temacie? Można wiedzieć czemu skasowałaś Maxxelowi cytat, skoro to co skasowałaś nadal jest na forum w poście Visenny który skasowany nie jest? Czy też mam rozumieć że teraz ingeruje się w posty, jeśli autor cytowanego tekstu nie chce aby go cytowac? Quote
Elitesse Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='MARS']LALUNA czy aby nie nazbyt pochopnie moderujesz w tym temacie? Można wiedzieć czemu skasowałaś Maxxelowi cytat, skoro to co skasowałaś nadal jest na forum w poście Visenny który skasowany nie jest? Czy też mam rozumieć że teraz ingeruje się w posty, jeśli autor cytowanego tekstu nie chce aby go cytowac?[/quote] tak to juz jest jesli moderatorem zostaje osoba stronnicza :roll: Quote
LALUNA Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Mars Maxxel dostał powiaadomienie na priv dlaczego został skasowany cytat. Jezeli chcesz sie dowiedziec dlaczego to mozesz do niego napisac. Quote
lutomskak Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='Visenna']Lutomskak...poczytaj Ty sama siebie co? I nie mówię tego z ironią tylko..poważnie, weź zacznij od postu w którym krzyczysz o szczeniakach...przeczytaj też kolejne posty Laluny, bez nakręcania sie że ona Ciebie nie znosi...Ty naprawdę nie widzisz swojej roszczeniowej postawy? To Ty wrzeszczysz, obrazasz i krzyczysz, a Laluna wyjasnia. Juz sam fakt pomysłu zarzucenia tu komukolwiek z tych ludzi braku checi niesienia pomocy swiadczy jak małostkową i płytką jestes osobą. Wejdz do tego wątku dla porzuconych psów- z czystej ciekawosci wejdz! - i zobacz ilu psom ci ludzie juz pomogli, ile beznadziejnych przypadków wyciagneli z biedy! I przestać pisac te jawne bzdury, bo na dogo znajdzie się na pewno milion osob które zechcą Ci pomoc w znalezieniu domu dla szczeniat, tylko moze POWIADOM ICH NAJPIERW W ODPOWIEDNIM WATKU O TYCH PSACH? Bo wiesz - gdybym ja chciala pomoc psu, to szukałabym odpowiedniego na dziale "psy w potrzebie" a nie w watku o kopiowaniu uszu, wiec nie bardzo rozumiem te Twoje pelne oburzenia popisy aktorskie, bo nikt tu duchem swiętym nie jest żeby się domyslac ze w watku o kopiowaniu ktos szuka pomocy dla zwierząt! Ja wiem jedno - jeśli Ty faktycznie jestes weterynarzem, to jestes juz drugim do którego w życiu nie zaprowadziłabym psa..ba, nawet pchły. A do wszystkich - powiedzcie mi jak to jest z moją rasą tj Yorkami...im tez sie obcinało ogony..na cholere? Przeciez to zadne psy polujace juz od dawna, ogonów sobie jakis tez nie rozwalają o futryny... Szczegolnie liczę na obroncow mozliwosci kurtyzowania, wyjasnijcie mi to. wiem jedno - moj psiak z ogonem jest boski i zabiłabym kazdego kto widząc go jako szczenię miałby choc najmniejszą myśl idącą w kierunku obcięcia mu czekogolwiek ( tak- czegokolwiek - łacznie z jajkami, bo zamierzam trzymac go z dala od wszelkich suczek) Proszę o wykasowanie mojego poprzedniego postu - za szybko naciśnięty enter ;)[/quote] visenna-wiesz kto to byl filip i jak wyskoczyl z konopii?:lol: :lol: jesli nie-to nadrob lekture....... Quote
MARS Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='LALUNA']Mars Maxxel dostał powiaadomienie na priv dlaczego został skasowany cytat. Jezeli chcesz sie dowiedziec dlaczego to mozesz do niego napisac.[/quote] Mam rozumieć że prawdziwy powód kasacji jest inny od oficjalnego, podanego przez Ciebie w jego poście?? [QUOTE][I]Ostatnio edytowane przez LALUNA : Dzisiaj - 09:28. Powód: skasowany cytat włascicielki na wczesniejsza jej prosbe. [/I][/QUOTE] Quote
maxxel Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 MRAS,moderator musi przynajmiej udawac ,ze cos robi,jestem persona non grata;) Jak czytam teksty autorow typu Vanessa moja spontanicznosc bierze nademna gore..Napisalem ,ze szkoda mi psa,bo dziewcze odgraza sie,ze zalozy mu pas cnoty(..sa takie dla samcow..??:diabloti: ) Quote
ara Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='Visenna']A do wszystkich - powiedzcie mi jak to jest z moją rasą tj Yorkami...im tez sie obcinało ogony..na cholere? Przeciez to zadne psy polujace juz od dawna, ogonów sobie jakis tez nie rozwalają o futryny... Szczegolnie liczę na obroncow mozliwosci kurtyzowania, wyjasnijcie mi to. wiem jedno - moj psiak z ogonem jest boski i zabiłabym kazdego kto widząc go jako szczenię miałby choc najmniejszą myśl idącą w kierunku obcięcia mu czekogolwiek ( tak- czegokolwiek - łacznie z jajkami, bo zamierzam trzymac go z dala od wszelkich suczek)[/quote] Nie wiem czy zauważyłaś, że nikogo nie interesuje, czy Twój pies ma ogon, czy nawet dwa;)ani nikogo do kopiowania nie namawia. A już na pewno nie ma ochoty zabić przeciwników kopiowania za światopogląd. Quote
Recommended Posts