MARS Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 Opowieści nie znałem, nawet nie wiem gdzie ten opis na łowieckim :-). Ale wnioskowałem że skoro napisano A to pewnie i napisano B. Co do udokumentowanych przypadków to będzie o nie trudno skoro mysliwi polują z psami kopiowanymi które przed tymi urazami są chronione Quote
LALUNA Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 [quote]Ale wnioskowałem że skoro napisano A to pewnie i napisano B.[/quote] Ale wiesz w tej B sa rasy też którym nie kopiuja, naprzykład setery :eviltong: [quote]Co do udokumentowanych przypadków to będzie o nie trudno skoro mysliwi polują z psami kopiowanymi które przed tymi urazami są chronione[/quote] A czyli własciwie to nie wiedzą napewno :cool3: Czyli jak sprawdza na psach z długimi ogonami to będa mieli pewnosć o którą nam teraz wszystkim chodzi. :lol: A wiesz z tym udokumentowaniem, to masz rację ze to będzie duży kłopot. Bo jak pisano to jedyny dowód na to że kopiowanie ogonów jest potrzebne to tradycja z dziada pradziada i coby zaufać że wiedzieli co robią. Tylko że tu mamy też inny dowód, ze ta tradycja to często na wyrost była. Otóż jamniki były kiedys przeznaczone do grupy gończych na drobna zwierzynę, dopiero pózniej je przekwalifikowano na norowce. Ze względu na pierwotne przeznaczenie ogon pozostawiono im w całości. Po przekwalifikowaniu na norowce powinni zgodnie z tradycja obciąć im zostawiajac tylko taki odcinek coby mozna za ogon wyciągnać z nory. No i tu widać okazało się ze nie trzeba im obcinac bo widać nie łamały im się ogony. Czyli jak widać tradycja nie zawsze ma prawdziwe podstawy. Wiec lepiej ją naukowo zweryfikować Quote
ara Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 Laluna, ale obecnie zabiegi kosmetyczne są normą, również w przypadku dzieci i nikt z tego powodu krzyku nie podnosi. Ba, zdarzają się infekcje przy przekłuwaniu uszu, czy to oznacza, że należy zakazać takich "zabiegów"? No całkowicie się nie da... to może chociaż u nieletnich:hmmmm: Dalej będę twierdzić, że należy brać pod uwagę wszystkie użytki, w końcu nie bez powodu niektóre kraje dopuszczają kopiowanie psów policyjnych?:cool3: Quote
onek Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='ara']Laluna, ale obecnie zabiegi kosmetyczne są normą, również w przypadku dzieci i nikt z tego powodu krzyku nie podnosi. Ba, zdarzają się infekcje przy przekłuwaniu uszu, czy to oznacza, że należy zakazać takich "zabiegów"? No całkowicie się nie da... to może chociaż u nieletnich:hmmmm::cool3:[/quote] Topiki pomyliłaś chyba :cool3: Quote
maxxel Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='weszka']Ta odpowiedź maxxela mnie powaliła. Tak jak już tam pisałam na wątku który założył. Odrzucając nawet całą argumentację za, przeciw, wzorce, upodobania itd. itp. to po prostu takie mamy prawo, a prawa trzeba przestrzegać. Jak widać zdecydowana większość hodowców i weterynarzy ma to prawo gdzieś :angryy: Jak w takiej sytuacji mamy wymagać przestrzegania ustawy o ochronie zwierząt??? Jak wymagać szacunku dla zwierząt, ich humanitarnego traktowania, jak walczyć o prawa zwierząt..??? Jak skoro ci co mają świecić przykładem sami prawo łamią :mad: ??? To nasza polska przypadłość - przepisy są po to żeby je obchodzić, łamać. Tym sposobem nie wierzę, że kiedykolwiek się coś w naszym kraju zmieni.[/quote] Mialem nie podejmowac polemiki ,ale czytajac wasza argumentacje o tym jak niezbedny jest psu ogon podczas ruch,oplulem sie ze smiechu. Moi przyjaciele od lat posiadaja boksery.Zawsze maja szczescie,ze trafiaja im sie psy hiperaktywne.Mieszkaja w lesie.Gonitwa tych psow miedzy drzewami moze zawrocic w glowie...Nigdy zaden nie wycedzil w mnogosc przeszkod na swojej drodze mimo braku ogona.Ze swojego doswiadczenia.Mam w rodzinie spanielke niekopiowana o dziwo!! Zawsze sie zastanawiam ,czy rzeczywiscie pies nie moze opanowac odruchu merdania nawet wowczas kiedy bezsensownie wali ogonem o twarda sciane.. Co do czesciowego zreformowania.Uszy pozostawiam u mojego przyszlego psa poniewaz takowe u sznaucera mi sie podobaja.Jezeli moje upodobania szly by w kierunku doga niemieckiego lub dobermana ,uszy zostaly by skopiowane.Ktos tu napisal,ze niekopiowane uszy sa wazne w porozumiewaniu sie..Nie wiem jak ma sie to odniesc do bassetow,spanieli etc.. Pozdrawiam Quote
LALUNA Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [QUOTE]Mialem nie podejmowac polemiki ,ale czytajac wasza argumentacje o tym jak niezbedny jest psu ogon podczas ruch,oplulem sie ze smiechu.[/QUOTE] Być moze dlatego ze nie przeczytałeś całosci materiału, a być może że dlatego że od razu byłas nastawiony na negacje. Wtedy faktycznie trudno trafiać nawet z faktami podpartymi dowodami medycznymi. A szkoda bo właśnie z tego topicu mógłbyś sie wiele dowiedzieć [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL] [QUOTE]Moi przyjaciele od lat posiadaja boksery.Zawsze maja szczescie,ze trafiaja im sie psy hiperaktywne.Mieszkaja w lesie.Gonitwa tych psow miedzy drzewami moze zawrocic w glowie...[/QUOTE] Wiesz niekiedy pokazuja paraolimpiade i w osiągach nawet zdrowy człowiek nie zawsze by dał rade w róznych dyscyplinach. Chociazby w pływaniu. Ale to nie znaczy że człowiek niepełnosprawy który szybko pływa, szybciej niż przeciętny nie radziłby sobie lepiej gdyby miał wszystkie kończyny. Do kalectwa idzie sie przystosować, tylko że Ci ludzie nie mieli wyboru, poprostu tak im się życie ułożyło. My mozemy dać psu wybór, bo tylko od nas to zależy. A jeżeli chodzi o ogon i funkcje równowagi, to nie wiem co Cie tak śmieszy. Przecież jest to fakt który przyznają nawet najwieksi zwolennicy kopiowania - mysliwi. To przecież od nich pochodzi zwyczaj wiekszosci psów kopiowanych i to własnie oni zostawiali z tego powodu psom goniacym zwierzyne ogon dla lepszej równowagi w galopie i szybkich skrętów. Quote
niceravik Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='maxxel']Mialem nie podejmowac polemiki ,ale czytajac wasza argumentacje o tym jak niezbedny jest psu ogon podczas ruch,oplulem sie ze smiechu. Moi przyjaciele od lat posiadaja boksery.Zawsze maja szczescie,ze trafiaja im sie psy hiperaktywne.Mieszkaja w lesie.Gonitwa tych psow miedzy drzewami moze zawrocic w glowie...Nigdy zaden nie wycedzil w mnogosc przeszkod na swojej drodze mimo braku ogona.Ze swojego doswiadczenia.Mam w rodzinie spanielke niekopiowana o dziwo!! Zawsze sie zastanawiam ,czy rzeczywiscie pies nie moze opanowac odruchu merdania nawet wowczas kiedy bezsensownie wali ogonem o twarda sciane.. Co do czesciowego zreformowania.Uszy pozostawiam u mojego przyszlego psa poniewaz takowe u sznaucera mi sie podobaja.Jezeli moje upodobania szly by w kierunku doga niemieckiego lub dobermana ,uszy zostaly by skopiowane.Ktos tu napisal,ze niekopiowane uszy sa wazne w porozumiewaniu sie..Nie wiem jak ma sie to odniesc do bassetow,spanieli etc.. Pozdrawiam[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Czarne Gwiazdy czytając nasze teksty posikał się. Ty się oplułeś. Co się z wami dzieje, szanowni adwersarze? Może natura w ten sposób protestuje? Wiadomo dlaczego.:p [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Mówiąc serio i bez odrobiny samochwalstwa, poleciłabym tobie mój post nr 2288 na str. 229. Z badaniami naukowymi nie dyskutuje się przytaczając jako argument, kilka osobliwych, tendencyjnie zinterpretowanych szczególnych przypadków. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Co do stwierdzenia cyt.:[B] ”czy rzeczywiscie pies nie moze opanowac odruchu merdania nawet wowczas kiedy bezsensownie wali ogonem o twarda sciane..”, [/B]pozostawię to bez komentarza, wpisując do „ogródka osobliwości ekstremalnych”.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zapraszamy kolegę do nas...;) [/FONT][/COLOR] Quote
maxxel Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA']Być moze dlatego ze nie przeczytałeś całosci materiału, a być może że dlatego że od razu byłas nastawiony na negacje. Wtedy faktycznie trudno trafiać nawet z faktami podpartymi dowodami medycznymi. A szkoda bo właśnie z tego topicu mógłbyś sie wiele dowiedzieć [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL] Wiesz niekiedy pokazuja paraolimpiade i w osiągach nawet zdrowy człowiek nie zawsze by dał rade w róznych dyscyplinach. Chociazby w pływaniu. Ale to nie znaczy że człowiek niepełnosprawy który szybko pływa, szybciej niż przeciętny nie radziłby sobie lepiej gdyby miał wszystkie kończyny. Do kalectwa idzie sie przystosować, tylko że Ci ludzie nie mieli wyboru, poprostu tak im się życie ułożyło. My mozemy dać psu wybór, bo tylko od nas to zależy. A jeżeli chodzi o ogon i funkcje równowagi, to nie wiem co Cie tak śmieszy. Przecież jest to fakt który przyznają nawet najwieksi zwolennicy kopiowania - mysliwi. To przecież od nich pochodzi zwyczaj wiekszosci psów kopiowanych i to własnie oni zostawiali z tego powodu psom goniacym zwierzyne ogon dla lepszej równowagi w galopie i szybkich skrętów.[/quote] Wasze matrjalu pokazuja skrajne patalogiczne przyklady Czy mysliwi odstepuja od kopiowania bo im wyzel sie w krzaki wywraca?? Jakiez to psy goncze mialy kopiowany ogon? Zastanow sie kiedy dokonujesz pewnych porownan.O kalectwie masz pewnie wiedze zerowa!! Quote
maxxel Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Czarne Gwiazdy czytając nasze teksty posikał się. Ty się oplułeś. Co się z wami dzieje, szanowni adwersarze? Może natura w ten sposób protestuje? Wiadomo dlaczego.:p [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Mówiąc serio i bez odrobiny samochwalstwa, poleciłabym tobie mój post nr 2288 na str. 229. Z badaniami naukowymi nie dyskutuje się przytaczając jako argument, kilka osobliwych, tendencyjnie zinterpretowanych szczególnych przypadków. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Co do stwierdzenia cyt.:[B] ”czy rzeczywiscie pies nie moze opanowac odruchu merdania nawet wowczas kiedy bezsensownie wali ogonem o twarda sciane..”, [/B]pozostawię to bez komentarza, wpisując do „ogródka osobliwości ekstremalnych”.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zapraszamy kolegę do nas...;) [/FONT][/COLOR][/quote] odbiegajac nieco od tematu ,a zblizajac w kierunku sikania.Czy ta fotka przy nicku pomaga nieco w akceptacji wlasnych niedoskonalosci?? Quote
niceravik Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='maxxel']odbiegajac nieco od tematu ,a zblizajac w kierunku sikania.Czy ta fotka przy nicku pomaga nieco w akceptacji wlasnych niedoskonalosci??[/quote] Nareszcie psycholog - amator nam się trafił. Z naciskiem na: amator:eviltong: Rozumiem, że w przedmiocie nie masz nic do powiedzenia:shake: Quote
maxxel Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='niceravik']Nareszcie psycholog - amator nam się trafił. Z naciskiem na: amator:eviltong: Rozumiem, że w przedmiocie nie masz nic do powiedzenia:shake:[/quote] Ja z kolei rozumiem,ze kazda osoba o innym zapatrywaniu,jest osoba nieporzadana na tym forum wzajemnej adoracji i mozna ja obrazac?! Quote
LALUNA Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [QUOTE]Wasze matrjalu pokazuja skrajne patalogiczne przyklady[/QUOTE] To nie nasze materiały ale weterynarzy, naukowców. To jest różnica. I wcale nie dotyczyły patologii, byc może zbyt wybiórczo je przejzałes, a nalezało zapoznac sie dokładnie. [QUOTE]Czy mysliwi odstepuja od kopiowania bo im wyzel sie w krzaki wywraca??[/QUOTE] A wyzeł nalezał do grupy psów mysliwskich któe goniły zwierzyne? :crazyeye: Bo według mojej wiedzy nie. A jak jest z Twoja? :razz: [QUOTE]Jakiez to psy goncze mialy kopiowany ogon? [/QUOTE] No widzisz, jakby im były ogony zbedne albo sie łamały to by kopiowali. A mysliwi ich nie kopiowali, znaczy były im potrzebne. A wiesz dlaczego jamnikom nie kopiowali ogonów? Wszak w norze mogłyby się złamać. :diabloti: Quote
Visenna Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote]Ja z kolei rozumiem,ze kazda osoba o innym zapatrywaniu,jest osoba nieporzadana na tym forum wzajemnej adoracji i mozna ja obrazac?![/quote] Ja nie biorę udziału w dyskusji, ale się tak niewinnie wtrącę: jakie "obrażać"? Przecież to Ty napisałeś że się oplułeś, a Czarne Gwiazdy że się posikał, a nie Ravik :) Ravik tylko skomentowała że skoro Czarne Gwiazdy sika w sposób niekontrolowany przez siebie to moze niedługo wystąpić u niego również problem ze zwieraczem, a Ty skoro plujesz w sposób niekontrolowany to również masz jakis problem, moze nadprodukcja sliny? Sam się obraziłeś pisząc o sobie takie rzeczy podobnie jak Czarne Gwiazdy, więc nie zwalaj teraz na NiceRavik! :) Nie ma to jak nie potrafic dyskutować bez wyszydzania i szczeniackich zagrań typu "oj posikałem się", albo "oplułem" a potem mieć pretensje że ktos nas obraził bo zapytał czy podać ręczniczek :lol: Uprzedzając - jak ktos z was napisze że się "posr..ał" ze śmiechu to też zapytam czy nie podać papieru toaletowego i wcale nie będzie to obrażanie :cool3: Quote
*hania Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA'] A wiesz dlaczego jamnikom nie kopiowali ogonów? Wszak w norze mogłyby się złamać. :diabloti:[/quote] LALUNA nie ma takiej opcji. Nawet przy obrocie w norze ogon jamnika się nie złamie. Druga rzecz jak jamnik pracuje w polu to dzięki temu ogonowi go widać :eviltong: > to taki żarcik ale jak najbardziej na miejscu ;) Quote
maxxel Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='Visenna']Ja nie biorę udziału w dyskusji, ale się tak niewinnie wtrącę: jakie "obrażać"? Przecież to Ty napisałeś że się oplułeś, a Czarne Gwiazdy że się posikał, a nie Ravik :) Ravik tylko skomentowała że skoro Czarne Gwiazdy sika w sposób niekontrolowany przez siebie to moze niedługo wystąpić u niego również problem ze zwieraczem, a Ty skoro plujesz w sposób niekontrolowany to również masz jakis problem, moze nadprodukcja sliny? Sam się obraziłeś pisząc o sobie takie rzeczy podobnie jak Czarne Gwiazdy, więc nie zwalaj teraz na NiceRavik! :) Nie ma to jak nie potrafic dyskutować bez wyszydzania i szczeniackich zagrań typu "oj posikałem się", albo "oplułem" a potem mieć pretensje że ktos nas obraził bo zapytał czy podać ręczniczek :lol: Uprzedzając - jak ktos z was napisze że się "posr..ał" ze śmiechu to też zapytam czy nie podać papieru toaletowego i wcale nie będzie to obrażanie :cool3:[/quote] To ,ze koteria na tym forum jest zjawiskiem jumbo to nie nowosc...Cofnij sie kilka postow dalej i jeszcze raz poczytaj,tym razem spokojnie i bez beretu ok?? Powodzenia Quote
LALUNA Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [QUOTE]Nawet przy obrocie w norze ogon jamnika się nie złamie. [/QUOTE] Ciekawe czemu, czyzby do innych nor właził?:razz: [QUOTE] Druga rzecz jak jamnik pracuje w polu to dzięki temu ogonowi go widać :eviltong: [/QUOTE] No i też kolejna funkcja ogonka i jak najbardziej na temat ;) Quote
*hania Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA']Ciekawe czemu, czyzby do innych nor właził?:razz: [/quote] Nory wszędzie te same ale ogonki różne :lol: Jamnik ma bardzo giętki ogon dlatego krzywda mu się nie dzieje ;) Gorzej jest z uszami, za które podczas pracy może chwycić lis i je pocharatać. Więc jak moi mili , może zaczniemy akcję kopiujowania uszu u jamników :lol: ? Quote
LALUNA Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [QUOTE]Gorzej jest z uszami, za które podczas pracy może chwycić lis i je pocharatać.[/QUOTE] A o tym to nawet Mars wspominał ze mieli tez taki wypadek. [QUOTE]Więc jak moi mili , może zaczniemy akcję kopiujowania uszu u jamników :lol: ?[/QUOTE] Dodaj jeszcze moja borderke bo też gdzies sobie uszkodziła ucho. Tylko ja zszyłam :lol: Ale moze faktycznie nalezałoby wszystko obciać wsadzic do klateczki i nie dotykać :evil_lol: OFF [SIZE=1]A co jest jak na polowaniu wsciekły lis jamnika pogryzie ? Czy wogóle bada sie jakoś zwierze upolowane które pogryzło psa? [/SIZE] Quote
*hania Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA'] OFF [SIZE=1]A co jest jak na polowaniu wsciekły lis jamnika pogryzie ? Czy wogóle bada sie jakoś zwierze upolowane które pogryzło psa? [/SIZE][/quote] Nie jestem osobą polującą ale myślę ,że zasada jest podobna jak w przypadku pogryzienia przez psa z podejrzeniem wścieklizny > obserwacja, kwarantanna> przy czym myślę tu bardziej o psie niż o lisie , no chyba że komuś udło się go złapać :evil_lol: . Zwierzęta upolowane , przeznaczone do spożycia na bank się bada. Quote
niceravik Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='maxxel']Ja z kolei rozumiem,ze kazda osoba o innym zapatrywaniu,jest osoba nieporzadana na tym forum wzajemnej adoracji i mozna ja obrazac?![/quote] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana]Oczywiście, że źle rozumiesz i niesprawiedliwy jesteś![/FONT][/COLOR] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana]Wręcz przeciwnie. Napisałam przecież cyt:[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=red][SIZE=3]”Zapraszamy kolegę do nas...:lol:[/SIZE][SIZE=3]„[/SIZE][/COLOR][/B][/FONT][/COLOR][/CENTER] [/CENTER] [COLOR=black][FONT=Verdana]I nie jest to tylko czcze gadanie. Nasze zaproszenie jest jak najbardziej szczere. Powiem dlaczego. Otóż coraz trudniej jest o tak spontanicznych oraz autentycznych oponentów, jakim kolega jest, a edukacja swoje prawa ma. Nie ma na kim ćwiczyć:mad: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Nawet kawkę dostaniesz, ze śmietanką.[/FONT][/COLOR] Zgódź się, plissssssss :p Quote
MARS Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 LALUNA tak na szybko bo czasu nie mam... Jeśli chodzi o te psy A i B to trochę zgłupiałem bo myślałem że to był opisany podział płochaczy, ale skoro tam zaliczyli też setery to nie wiem co to za podział. Jak możesz to podrzuc link. Co do jamników to już pisałem kiedyś. Przetłumaczona z z języka z kraju pochodzenia nazwa rasy to pies na borsuki. Pies na borsuki powinien byc bardziej oszczekiwaczem niż iść na zwarcie gdyż w innym wypadku czeka go niechybnie śmierć. Skoro wychodowali rasę która przede wszystkim oszczekiwała, a nie szukała bezpośredniego kontaktu, to widac stwierdzili że jej ogon nie jest tak narażony na urazy. Ponadto pamiętaj że jamniki nosi zupełnie inaczej ogon niż terier, w przeciwieństwie do teriera nie szoruje nim po sklepieniu nory powodując osypywanie się piachu. Jeśli chodzi o wściekliznę, to lisy w Polsce są szczepione, psy też, ryzyko zarażenia mniejsze niż promil. Trzymiesięczną obserwację stosuje się tylko w przypadku kontaktu psa ze zwierzęciem podejrzanym o zakażenie wscieklizną, czyli wykazującym jakiekolwiek objawy nasuwające podejrzenie. Inaczej to po kadym norowaniu trzeba by większość terierów obserwować. Strzelonych na polowaniu lisów itp się nie bada. Quote
Visenna Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote]To ,ze koteria na tym forum jest zjawiskiem jumbo to nie nowosc...Cofnij sie kilka postow dalej i jeszcze raz poczytaj,tym razem spokojnie i bez beretu ok??[/quote] Człowieku, weź sobie na wstrzymanie! :lol: To Ty sobie poczytaj parę ( -nascie, -set?) postów wstecz i zobacz kto tam pisał :D I powodzenia życzę w trafieniu akurat na te strony na których ja pisałam, bo może byc ciezko :eviltong: . Znam ten wątek od samego poczatku i żadna mi nowość że najpierw bezkarnie wypisujecie co wam slina na język przyniesie, a jak konczą sie wam argumenty to wtedy podnosicie krzyk że ktoś was obraza :lol: A berecik to chyba Ty masz na głowce. Aha. Przepraszam, co to jest "zjawisko jumbo"? Mozesz do mnie pisać po polsku? Quote
TuathaDea Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA']No widzisz, jakby im były ogony zbedne albo sie łamały to by kopiowali. A mysliwi ich nie kopiowali, znaczy były im potrzebne.[/quote] [COLOR=olive][B]kazał pan, musiał sam[/B][/COLOR] [COLOR=black]z łowieckiego:[/COLOR] "[FONT=Courier New]Grupa B - skupia rasy psów, u których łowieckie zastosowanie "wymusiło" na praktykach kopiowanie ogonków [/FONT] [FONT=Courier New]III - teriery - skupia rasy psów którym generalnie ogony kopiowano (dotyczy ras wykorzystywanych łowiecko, głównie jako norowce) - prawidłowość jaką można też wychwycić to to,że dotyczy ras mających wymagane we wzorcu "zadarte" noszenie ogona [/FONT] [FONT=Courier New]Psom norującym pozostawiano taką długość ogona, która mieściła się w dłoni, czyli umożliwiała pewne złapanie za niego psa i w razie konieczności wyciągnięcie go w ten sposób z nory. Być może cały "zadarty" ogon był narażony na ciągłe obtarcia i i skaleczenia jego końcówki.... Do tej pory norowałem jedynie z psami które miały cięte ogony.........i nie miałem z tego tytułu podczas norowania żadnych problemów...........czy pojawiłyby się gdyby miały całe? Nie wiem, ale wierze w MĄDROŚĆ ludzi którzy tworzyli rasę i ich doświadczenia wynikłe z użytkowania danej rasy. Kiedyś nie było WIDZIMISIA sędziów, animalsów czy kogokolwiek, to praktyczne użytkowanie w łowisku wymuszało takie a nie inne zabiegi. [/FONT] [FONT=Courier New]VII - wyżły i VIII - płochacze [/FONT] [FONT=Courier New]Wyżły (szczególnie te ras kontynentalnych) i płochacze - miały w swoim zakresie pracy wielostronnej i wszechstronnej pracę w trudnych zarośniętym terenie, gdzie żywo "pracujący" ogon wielokrotnie był narażony na urazy ( o leczeniu ran na ogonie u dorosłego psa nie bedę się wypowiadał). Mam teraz wachtelhudkę na szkoleniu z całym ogonem, który raz po raz krwawi z końcówki, bo suka w radości i podczas pracy wali nim na lewo i prawo...........Kto widział pracujące spaniele ten wie o jakiej częstotliwości merdania mówię. [/FONT] [FONT=Courier New]Dla przykładu - wyżłą ras brytyjskich dla których przewidziano od początku pracę w praktycznie wyłącznie w otwartym polu na dużych szybkościach - pozostawiono ogony. [/FONT] [FONT=Courier New]Widzałem już niejednego setera który po krótkim czasie przestał merdać ogonem.........gdzyż ten rzepami "przykleił" mu sie do ....portek.....pracują na bażantach w haszczach.. [/FONT] [FONT=Courier New]Skrócenie ogonka odbywa się w ciągu pierwszy dni życia szczeniaka, i nie wiąże się z jakimkolwiek dla niego stresem.......... [/FONT] [FONT=Courier New]Kopiowanie psom myśliwskim ogonów to pochodna praktycznego wykorzystania psów w łowisku........ale nie takiego "niedzielnego"............stąd najczęściej linie psów pracujących mają powycieraną sierść co od razu rozróżnia je od wystawowych egzemplarzy.............. [/FONT] [FONT=Courier New]Uważam, że wzorce ras to rzecz wtórna.....najpierw tworzono rasę a potem dorobiono do tego wzorzec (który i tak często jest modyfikowany)........... [/FONT] [FONT=Courier New]Jeśli CAŁY często kilkusetletni proces tworzenia rasy wymógł potrzebę kopiowania w niej ogonków...............to znaczy że nasi poprzednicy mieli ku temu powody i uszanujmy ich doświadczenie................... [/FONT] [FONT=Courier New]Wprowadzenie od kilku lat w Europie Zachodnie zakaz kopiowania ogonów to wynik presji "animalsów"..........i nijak to nie ma poparcia w konkretnych argumentach........."[/FONT] jak już się na coś powołujesz Laluna, to miej śmiałość przytoczyć całość Quote
LALUNA Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [QUOTE]jak już się na coś powołujesz Laluna, to miej śmiałość przytoczyć całość[/QUOTE] Oj TuathaDea, Ty to zawsze jak Filip z konopii się wyrwiesz :shake: Przecież o tym była mowa kilka stron wczesniej że w grupie A nie obcina się ogony ze względu na utrzymanie równowagi w galopie przez psa sciagacego zwierzyne a w grupie B sa co im sie obcina ale i takie co im się nie obcina. Znowu cos nie doczytałes? :razz: A zanim mi zaczniesz coś zarzucać to zastanów sie czy ta strona nie ma praw autorskich. Bo wtedy wklejanie z innego forum tekstów moze być zabronione :razz: A przy okazji był wczesniej już poruszany ten argument co to niby powinno sie ciać bo skoro nasi pradziadowie to ustalili to znaczy musieli o czymś wiedzieć czego potem już nie powiedzieli, ale widać tak musi być dlaczegoś :evil_lol: Super argument i parcie do wiedzy. Tylko niestety nie wyjasnia dlaczego jamnikom które przekwalifikowali z gończych na norowce nie tnie sie ogony. Pewnie dlatego że pradziadowie chcilei aby jamnik w biegu miał równowagę, a potem stweirdzili ze skoro jednak nic im sie nie łamie w norach to znaczy ze nie ma potrzeby aby ciąć. I tym argumentem "bo chłop wie lepiej bo jego dziad i pradziad tak robił i zadna nauka tego nie zmieni" tylko zabili ćwieka swoim potomkom, którzy nie bardzo wiedza co maja zrobić z seterem który też sie "męczy " z ogonem :diabloti: Quote
TuathaDea Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 [quote name='LALUNA']A zanim mi zaczniesz coś zarzucać to zastanów sie czy ta strona nie ma praw autorskich. Bo wtedy wklejanie z innego forum tekstów moze być zabronione :razz: [/quote] donieś na mnie do autora, a ja w ramach zadośćuczynienia zobowiążę się mu do dożywotniego kopiowania ogonów Quote
Recommended Posts