Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote]Chcesz powiedzieć ze te niekopiowane nie wygrywaja? To ciekawe skad sie biora Championy i Inerchampiony nie kopiowane.
I to zodbyte na zachodzie, [B]bo te kopiowane co najwyzej mogą sobie zdobyć tytuły z Mołdawi i innych wschodnich krajów, gdzie na ringu nie zawsze mają konkurencje[/B][/quote]

droga laluno [U]mam dwie suki i obie sa Interchampionkami[/U], obie te tytuly pokonczyly w zeszlym roku i ani razu nie bylam z nimi ani na wschodzie ani w Moldawii !!

CACIBy zdobywaly w Austrii, na Slowacji, na Wegrzech no i oczywiscie w Polsce najczesciej dokladajac rowniez do tego tytulu BOB, z malym wyjatkiem stawki spore, np Bundessieger w Austrii gdzie Zadra pokonala zeszloroczna v-ce Zwyc Swiata :roll:

ale mow sobie co chcesz jak zwykle zreszta :diabloti:

[quote]A nabywca który zna sie na rasie, poszuka sobie w rodowodzie to co go interesuje i [B]napewno bardziej bedzie cenił wystawy w Niemczech i innych ważnijeszych krajach i wschodnimi tytułami nikt mu nie zaimponuje. [/B]
[/quote]

w sznaucerach ogromna wiekszosc cenionych i najlepszych hodowli miesci sie wlasnie na wschodzie
niemieckie sznauce zdecydowanie odstaja od czolwki swiatowej
no tak ale w tym wypadku zwyc w Rosji czy innym wschodnim kraju jest nic nie warte

nie generalizuj !! i pomysl zanim cos napiszesz

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE]CACIBy zdobywaly w Austrii, na Slowacji, na Wegrzech no i oczywiscie w Polsce najczesciej dokladajac rowniez do tego tytulu BOB, z malym wyjatkiem stawki spore, np Bundessieger w Austrii gdzie Zadra pokonala zeszloroczna v-ce Zwyc Swiata :roll: [/QUOTE]

Poczekaj jeszcze trochę, a zostanie Ci tylko wschód.
Austria ma zakaz ciecia od stycznia 2005r , jeszcze trochę i zostanie Ci tylko wschód no i moze ta Słowacja ;)
Bo juz rodzimego kraju rasy to raczej nie zawojujesz, a tak blisko byś miała.

Posted

[quote name='LALUNA']Poczekaj jeszcze trochę, a zostanie Ci tylko wschód.
Austria ma zakaz ciecia od stycznia 2005r , jeszcze trochę i zostanie Ci tylko wschód no i moze ta Słowacja ;)
Bo juz rodzimego kraju rasy to raczej nie zawojujesz, a tak blisko byś miała.[/quote]

tylko szkoda ze austriaccy hodowcy kupuja kopiowane " egzemplarze" np w Polsce :evil_lol: widac nie boja sie zakazu wystawiania

a wygrana w Niemczech nie daje zadnej satysfakcji - patrzac na jakosc prezentowanych tam psow :roll: no ale wiem wiem liczy sie kraj a nie stawka :diabloti:

Posted

[quote name='Zarazah']Czy to znaczy, że wzorzec [B](przypominam: wzorzec pinczera)[/B] obowiązuje od 18.04.2007 czy też, że tego dnia go zatwierdzono. Czy od tego dnia wszystkie psy są oceniane wg niego, czy może wchodzi w życie w innym terminie. I czy dotyczy wszystkich psów, czy też urodzonych po jakiejś określonej dacie?[/quote]
[FONT=Times New Roman][B][U]cyt:[/U][/B][/FONT]
[U][B][FONT=Times New Roman]DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD[/FONT][/B][/U][B][FONT=Times New Roman]:[/FONT][/B][FONT=Times New Roman] 06.03.07.[/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Moim zdaniem, to data publikacji tłumaczenia. Obowiązuje j.w.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Na stronie www,fci.be znajdziesz kompletny wzorzec, w czterech językach.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]TAK, OD TEJ DATY PSY NA WYSTAWACH SĄ OCENIANE WG TEGO WZORCA.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Innego nie ma. Żadnego okresu dostosowania nie znalazłam.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Dotyczy oczywiście wszystkich psów.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Czy ktoś wie czym ten wzorzec różni się od poprzednio obowiązującego?[/SIZE][/FONT][/FONT]

O tym jakoś nikt nie chce porozmawiać...

Posted

[QUOTE]tylko szkoda ze austriaccy hodowcy kupuja kopiowane " egzemplarze" np w Polsce :evil_lol: widac nie boja sie zakazu wystawiania[/QUOTE]
Widocznie Ci hodowcy co kupuja np w Polsce kopiowane nie mysla czasowo, a moze nie sa przywiazani do tych psów i potem jak wjedzie zakaz z powrotem opchna do Polski te niepotrzebne psy. Myśle ze hodowca napewno je przyjmie z otwartymi rekoma.

Posted

[quote name='LALUNA']Widocznie Ci hodowcy co kupuja np w Polsce kopiowane nie mysla czasowo, a moze nie sa przywiazani do tych psów i potem jak wjedzie zakaz z powrotem opchna do Polski te niepotrzebne psy. Myśle ze hodowca napewno je przyjmie z otwartymi rekoma.[/quote]

zapomnialas pomyslec ze moga je rozmnazac bez opamietania wiec po co oddawac ? to tylko strata pieniedzy :diabloti: :diabloti: zakaz obowiazuje wystawianie a nie hodowle :evil_lol:

ta droga mam nowy pomysl dla was : zacznijcie walczyc o zakaz rozmnazania psow kopiowanych !!

Posted

Nabijam se posta:diabloti: :diabloti: :diabloti: Wy się jeszcze tematem nie znudziliście? Każdy ma swoje zdanie i kropka:roll: Ja lubie boksery bez ogonów, DC z ciętymi uszami itp. i kropka nic nie zmieni mojego zdania...

Posted

1) Czy pies może zdobyć uprawnienia hodowlane bez wystawiania? Jeśli tak, to jakiej rasy?
2) Przypuśćmy, że suka cięta uzyskuje uprawnienia hodowlane w kraju "ciętym" ;) i zostaje kupiona przez hodowcę z kraju nieciętego - czy w takim razie może ona uzyskać prawa hodowlane również w tym kraju? Jest możliwa jakaś nostryfikacja?

Posted

[quote]zapomnialas pomyslec ze moga je rozmnazac bez opamietania wiec po co oddawac ? to tylko strata pieniedzy :diabloti: :diabloti: zakaz obowiazuje wystawianie a nie hodowle :evil_lol:[/quote]
Nie zapomniałam, ot prosta kalkulacja, nie wystawiasz, nie zdażysz zdobyc tytułów, uprawnien, wartosć szczeniaków maleje, a reproduktor moze juz nie byc tak atrakcyjny, skoro nie ma gdzie go pokazac, nie ma gdzie zdobyc tytułów. Ot mówiłam, szwankuje myslenie to sie nazywa krótkowzrocznosć. ;)

Posted

[quote name='Zarazah']1) Czy pies może zdobyć uprawnienia hodowlane bez wystawiania? Jeśli tak, to jakiej rasy?
2) Przypuśćmy, że suka cięta uzyskuje uprawnienia hodowlane w kraju "ciętym" ;) i zostaje kupiona przez hodowcę z kraju nieciętego - czy w takim razie może ona uzyskać prawa hodowlane również w tym kraju? Jest możliwa jakaś nostryfikacja?[/quote]

ad 1) nie
ad 2) pies ktory zdobyl uprawnienia w jednym kraju jest w wiekszosci krajow automatycznie uznawany za hodowlanego, czasem sa dodatkowe wymogi - np u sznaucerow przeswietlenie na dysplazje dla psow przywiezionych do czech

Posted

[quote name='LALUNA']Nie zapomniałam, ot prosta kalkulacja, nie wystawiasz, nie zdażysz zdobyc tytułów, uprawnien, wartosć szczeniaków maleje, a reproduktor moze juz nie byc tak atrakcyjny, skoro nie ma gdzie go pokazac, nie ma gdzie zdobyc tytułów. Ot mówiłam, szwankuje myslenie to sie nazywa krótkowzrocznosć. ;)[/quote]

krotkowzrocznoscia jest przeliczenie wartosci psa na zdobyte przez niego tytuly :diabloti: jezeli ty wybieralabys reproduktora na podstawie jego Championatow itp to nie chcialabym kupic takiego szczeniaka :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[QUOTE]krotkowzrocznoscia jest przeliczenie wartosci psa na zdobyte przez niego tytuly :diabloti: jezeli ty wybieralabys reproduktora na podstawie jego Championatow itp to nie chcialabym kupic takiego szczeniaka :evil_lol: :evil_lol:[/QUOTE]
To po co sie wysilałaś na tytuły na Węgrzech, Słowacji, Wschód tez był po drodze?:razz:
Trzeba było zrobic tylko hodowlankę, a pies obroniłby się sam bez tytułów skoro taki ładny.
U mnie i tak byś nie mogła kupić, miałabym w umowie zastrzeżone nic mu kopiować nie można bo to żywa istota która odczuwa ból, strach i stress

Posted

LALUNA

A co w przypadku niewywiązania się nabywcy z umowy? Co jeśli by właściciel takiemu psu uciął to i owo na przykład za granicą, bo mu akurat tam się bardziej podobało.

Posted

[quote name='LALUNA']To po co sie wysilałaś na tytuły na Węgrzech, Słowacji, Wschód tez był po drodze?:razz:
Trzeba było zrobic tylko hodowlankę, a pies obroniłby się sam bez tytułów skoro taki ładny
[/quote]

a po co wogole wystawiac ? no tak za kazdy championat czy tytul trzeba sobie doliczyc odpowiednia sume do kosztow szczeniaczka wg twego rozumowania :diabloti:
wiesz jakos nie mam problemow ze sprzedaza swoich szczeniat i teraz i wczesniej jak moje suki nie mialy tyle tytulow - faktycznie sa ladne i swietne pochodzeniowo, na tyle ze mam zamowienia na szczeniaki na dlugo przed kryciem
i nie nazwalabym tego wysilaniem :evil_lol:

[quote]
U mnie i tak byś nie mogła kupić, miałabym w umowie zastrzeżone nic mu kopiować nie można bo to żywa istota która odczuwa ból, strach i stress[/quote]

na cale szczescie hodowca nie jestes i mam nadzieje ze nie bedziesz

Posted

[quote name='MARS']LALUNA

A co w przypadku niewywiązania się nabywcy z umowy? Co jeśli by właściciel takiemu psu uciął to i owo na przykład za granicą, bo mu akurat tam się bardziej podobało.[/quote]

pewno walczylaby jak lew !! ciagalaby sie po sadach (zachodniej - cywilizowanej) europy :mad:
ale nie ona przeciez wszytko wie najlepiej i taki nabywca by sie nie przemknal :diabloti:
ale poki co jej suki sa wysterylizowane [SIZE=1]dla jej wygody[/SIZE] i szczeniat niet

Posted

[quote name='Kiłi']Nabijam se posta:diabloti: :diabloti: :diabloti: Wy się jeszcze tematem nie znudziliście? Każdy ma swoje zdanie i kropka:roll: Ja lubie boksery bez ogonów, DC z ciętymi uszami itp. i kropka nic nie zmieni mojego zdania...[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Szanujemy twoją odrębność. Nie zmieniaj zdania! Nam to "ryPka". [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]W przeddzień święta Draczyn z okazji okrągłej liczby postów, widzę że jeszcze nie wszystkie uczestniczki zrozumiały o co nam chodzi. Powtórzę po raz kolejny: przede wszystkim domagamy się przestrzegania obowiązujących przepisów. Tych uchwalonych przez ZK też. [/FONT][/COLOR]
Draczyn, podziękuj za posta:multi:

Posted

[quote name='Zarazah']1) Czy pies może zdobyć uprawnienia hodowlane bez wystawiania? Jeśli tak, to jakiej rasy?
2) Przypuśćmy, że suka cięta uzyskuje uprawnienia hodowlane w kraju "ciętym" ;) i zostaje kupiona przez hodowcę z kraju nieciętego - czy w takim razie może ona uzyskać prawa hodowlane również w tym kraju? Jest możliwa jakaś nostryfikacja?[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Zarazah, ja nie jestem specjalistką w przepisach tego związku, tu się douczam, potrzebna byłaby Draczyn bo poza literą przepisu, jak pisze znawczyni przedmiotu, cytuję z pamięci: [I]„[/I][/FONT][/COLOR][I][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Dzialacze ZK w tym temacie też maja prawo miec swoje zdanie. Przymykaja, wiec niejednokrotnie oczy na te paragrafy, ktore ktoś nieświadomy zatwierdzil.” [/FONT][/SIZE][/I]
[FONT=Verdana]W tej sytuacji wszystko jest możliwe.[/FONT]

[FONT=Verdana]Co do litery przepisów to:[/FONT]
[FONT=Verdana]Ad.1 to nie jest możliwe w żadnej rasie, moim zdaniem,[/FONT]
[FONT=Verdana]Zobacz Regulamin hodowli, rozdział III, IV paragraf 10 ust.1c, V i inne[/FONT]
[FONT=Verdana][URL="http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf"][COLOR=#800080]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf[/COLOR][/URL] [/FONT]
[FONT=Verdana]AD.2 moim zdaniem może uzyskać takie prawa, rozdział III paragraf 9[/FONT]

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Szanujemy twoją odrębność. Nie zmieniaj zdania! Nam to "ryPka". [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]W przeddzień święta Draczyn z okazji okrągłej liczby postów, widzę że jeszcze nie wszystkie uczestniczki zrozumiały o co nam chodzi. Powtórzę po raz kolejny: przede wszystkim domagamy się przestrzegania obowiązujących przepisów. Tych uchwalonych przez ZK też. [/FONT][/COLOR]
Draczyn, podziękuj za posta:multi:[/quote]
Doskonale rozumiem o co wam chodzi, tylko pytam się jaki sens ma ciągłe pisanie o tym samym. Przecież widać, że osoby w opozycji zdania nie zmienią i przepisów przestrzegać nie będą i nie widze sensu kontynuowania tematu (oprócz 200setnej strony:evil_lol: )

[quote name='Elitesse']kurcze a u mnie na tablicy wisi mandat niezaplacony sprzed hmm 3 miesiecy ?? :evil_lol: :evil_lol: moze na mnie doniesiecie ? :eviltong:[/quote]
Sie robi!:eviltong::evil_lol:

Posted

A co w przypadku niewywiązania się nabywcy z umowy? Co jeśli by właściciel takiemu psu uciął to i owo na przykład za granicą, bo mu akurat tam się bardziej podobało.[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Prawidłowo skonstruowana umowa przewiduje sankcje za jej niewykonanie lub nienależyte wykonanie.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Egzekucja takiego niewykonania nie byłaby specjalnie trudna dla przeciętnego prawnika.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Zwłaszcza w Europie zachodniej. Za wszystko zapłaciłby strona, która nie wywiązała się z umowy.[/FONT][/COLOR]
Nie widze problemu.

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Prawidłowo skonstruowana umowa przewiduje sankcje za jej niewykonanie lub nienależyte wykonanie.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Egzekucja takiego niewykonania nie byłaby specjalnie trudna dla przeciętnego prawnika.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Zwłaszcza w Europie zachodniej. Za wszystko zapłaciłby strona, która nie wywiązała się z umowy.[/FONT][/COLOR]
Nie widze problemu.[/quote]

chyba nigdy nie musialas nikogo ciagac po sadach :diabloti:

i mimo wszytko :evil_lol: zycze ci zebys nie musiala !!

Posted

To kwestia nie sprzedawania szczeniaków jak popadnie tylko staranne dobierania domków.

Elitesse napsiała:
[QUOTE]na cale szczescie hodowca nie jestes i mam nadzieje ze nie bedziesz[/QUOTE]

Dlatego że uważam ze szczenie to żywa istota która odczuwa ból, strach i stres . Kazdy własciciel powinien o tym wiedzieć, hodowca tym bardziej. A to czy bedę hodowca to kwestia wyłącznie mojej decyzji. Bo psom robię uprawnienia hodowlane wiec to jest sprawa otwartą.

Posted

[quote name='LALUNA']To kwestia nie sprzedawania szczeniaków jak popadnie tylko staranne dobierania domków.

Elitesse napsiała:

Dlatego że uważam ze szczenie to żywa istota która odczuwa ból, strach i stres . Kazdy własciciel powinien o tym wiedzieć, hodowca tym bardziej. A to czy bedę hodowca to kwestia wyłącznie mojej decyzji. Bo psom robię uprawnienia hodowlane wiec to jest sprawa otwartą.[/quote]No wlasnie to najbardziej mnie bawi, jak w poważnych tematach, zabieraja głos osoby, majace wiedzę wylącznie książkową. samo zycie:diabloti::diabloti::diabloti:

Posted

[quote name='Kiłi']Doskonale rozumiem o co wam chodzi, tylko pytam się jaki sens ma ciągłe pisanie o tym samym. Przecież widać, że osoby w opozycji zdania nie zmienią i przepisów przestrzegać nie będą i nie widze sensu kontynuowania tematu (oprócz 200setnej strony:evil_lol: )

Sie robi!:eviltong::evil_lol:[/quote]Mysle, ze tylko o tą 200ą stronę i 2000y post chudzi, bo innego sensu nie dostrzegam:mad: