Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='orsini']ale ic juz gotowac te pierogi i nie zawracaj gitarry!!!
:diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti:[/quote]
:ban:
[SIZE=1][COLOR=white]10 znaków...[/COLOR][/SIZE]

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Saskja']Myślę, że pora zignorować ten temat, odkąd zawitali tu prostacy w typie orsini, kimkolwiek jest to ostatnie stworzenie.[/quote]

Temat niczemu nie winny.
Saskija a jak szczeniaczek? Wszystko już dobrze?

Posted

[quote name='orsini']Draczyn olej te panny!!!wielcy milosnicy zwierzat a jak zapytasz o sterylki to beda ZA, a jakiez to ratowanie zycia???kaprys wlasciciela, zeby nie trzeba bylo pilnowac suczki w cieczce i tyle!w wiekszosci przypadkow!!!
Niech sobie mysla co chca-i patrz jakie one dobre???normalnie lzy wzruszenia mi oczy zalaly!taki typowy przyklad katolika sluchajacego radia maryja i łojca rydzyka[/quote]Swietnie to ujelaś. faktyczn, szkoda klawiatury:mad::mad:

Posted

[quote name='Draczyn']
Cytat:
Napisał [B]orsini[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=5395276#post5395276"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]Draczyn olej te panny!!!wielcy milosnicy zwierzat a jak zapytasz o sterylki to beda ZA, a jakiez to ratowanie zycia???kaprys wlasciciela, zeby nie trzeba bylo pilnowac suczki w cieczce i tyle!w wiekszosci przypadkow!!!
Niech sobie mysla co chca-i patrz jakie one dobre???normalnie lzy wzruszenia mi oczy zalaly!taki typowy przyklad katolika sluchajacego radia maryja i łojca rydzyka[/I]

Napisane przez Darczyn:
Swietnie to ujelaś. faktyczn, szkoda klawiatury:mad::mad:[/quote]

Ja tylko dodam, że strylki są dopuszone przez polskie ustawodawstwo , a kopiowanie uszu i ogonów - nie jest.
Darczyn : czytaj ustawy. Nie znajomość prawa - zgodnie ze starożytną maksymą - bowiem szkodzi:lol:

Posted

ZA kopiowaniem przemawia tylko jeden argument a mianowicie estetyka i poszanowanie dla kogoś , kto tworzył rasę, poszanowanie dla jego pracy, wizji i celu. Myślę, że niejeden twórca przewraca się dzisiaj w grobie" widząc" co robi się z " jego rasą".
My hodowcy jesteśmy" zmuszani do zupełnej zmiany wizerunku hodowanych przez nasz psów, elegancja idzie w łeb niestety, bo stawiamy już na inne cechy, które będą współgrały z ogonem i uszami. Osobiście boleję nad tendencją w Europie, zatracimy wspaniałe cechy na korzyść niestety innych, ale już nie TAKICH jak były kiedyś.
Obawiam się też, że przez " krzykaczy" utracimy wiele cennych ras, sznaucery, pinczery, dobermany. Coraz mniej ludzi będzie chciało je hodować niestety.
Co do chorób, to raczej zapalenia uszu tyczą się zarówno kopiowanych jak i niekopiowanych. To raczej wynik zadbania o nie właścicieli.

Posted

[quote name='Olivka']ZA kopiowaniem przemawia tylko jeden argument a mianowicie estetyka i poszanowanie dla kogoś , kto tworzył rasę, poszanowanie dla jego pracy, wizji i celu. Myślę, że niejeden twórca przewraca się dzisiaj w grobie" widząc" co robi się z " jego rasą".
My hodowcy jesteśmy" zmuszani do zupełnej zmiany wizerunku hodowanych przez nasz psów, elegancja idzie w łeb niestety, bo stawiamy już na inne cechy, które będą współgrały z ogonem i uszami. Osobiście boleję nad tendencją w Europie, zatracimy wspaniałe cechy na korzyść niestety innych, ale już nie TAKICH jak były kiedyś.
Obawiam się też, że przez " krzykaczy" utracimy wiele cennych ras, sznaucery, pinczery, dobermany. Coraz mniej ludzi będzie chciało je hodować niestety.
Co do chorób, to raczej zapalenia uszu tyczą się zarówno kopiowanych jak i niekopiowanych. To raczej wynik zadbania o nie właścicieli.[/quote]

Powtarzasz stereotypy. Wizerunek ras się zmienia od wielu lat. Kopiowania uszu m.in. u dogów zakazała np. już królowa Wiktoria ( z tego co wiem). Dzisiaj zmiany znowu ida w dobrym kierunku. Zamiast ubolewać, hodowco , weż sie do roboty:lol:

Posted

Nic nie zrozumiałeś Onek, moze dlatego, że nie hodujesz sznaucerów. To moim zdaniem rasa, która najbardziej wizualnie straciła na wprowadzeniu zakazu.
Idę w kierunku niekopiowania, bo [U]nie mam wyjścia niestety[/U]. Zdanie zostało mi narzucone. ALE zrozum to już nie będzie to samo. To już nie będzie ten pies, któremu można się przyglądać z zapartym tchem, podziwiając jego elegancję i nad tym ubolewam.

Posted

[QUOTE]Zdanie zostało mi narzucone. ALE zrozum to już nie będzie to samo. To już nie będzie ten pies, któremu można się przyglądać z zapartym tchem, podziwiając jego elegancję i nad tym ubolewam.[/QUOTE]
Olivka rasy zostały stworzone do pracy. Ja ubolewam ze ludzie zaczynaja widziec tylko wyglad a nie cenia rasy za ich predyspozycje.
A poniewaz sama mam rasy pracujace, nie chciałabym aby kupowali je ludzie którzy cenia w psie tylko wygląd.
Rasa topzrede wszystkim temperament, zachowanie. Z "brzydkim" psem mozna żyć, z psem którego sie nie dobierze do własnego temperamentu do tego co oczekujemy po jego cechach psychicznych nie bardzo.
No chyba ze ktoś traktuje psa jedynie jako materiał hodowlany lub dochodowy, mozna sprzedać, wypożyczyc, zbyc gdy nie jest potrzebny. Wtedy inaczej patrzy na psa, a ceni tylko tyle co wart jest jego wygląd, jak sie prezentuje i to ile mu przynosi zysku.

Posted

Olivka: Niestety, ale to TY nie zrozumiałaś.
Zadawanie bolu i cierpienia zwierzęciu nie można tłumaczyć swoimi doznaniami estetycznymi. Ja nie podzielam twojego zachwytu[B]. Zabliźnione ucho czy ogon nie dodaje psu elegancji. [/B]Takie jest moje zdanie. Achy i ochy nad opatrunkami na psich uszkach i ogonkach? Nad bliznami - świadctwem ludzkiego okrucieństwa?

Posted

[QUOTE]Tak... Ciekawe skąd ten wniosek? Czy to już zaślepienie?[/QUOTE]
Moze stad ze jednemu małemu szczeniakowi sie zrósł ogonek.
Ale znam dwa charty którym też sie zrosły. Wiec raczej fakty, na które Ty jestes zaslepiona

Posted

[quote name='LALUNA']Moze stad ze jednemu małemu szczeniakowi sie zrósł ogonek.[/quote]
[quote name='Saskja']Cóż, jedna z moich suniek właśnie jest po cięciu ogonka, który był złamany po porodzie. Przy samym zabiegu popiskiwała, tzn. tuż przed - tak samo popiskuje, gdy nie może znaleźć mamy albo gdy obcinam jej pazurki. Potem oczywiście została znieczulona. A po obudzeniu nie popiskiwała wcale. Zabieg był przeprowadzony w 8-ej dobie. Nie wiem. Wygląda, że jej nie boli, nawet gdy braciszkowie włażą jej na kikutek przy pełzaniu do cysia.
Nie jestem zwolenniczką cięcia ogonów bez powodu, ale wydaje mi się, że argument dotyczący wielkiego bólu musi upaść. Zresztą mnie on wcale nie jest potrzebny, abym była przeciwna kopiowaniu dla samego kopiowania. Bo ono po prostu z samego założenia jest bez sensu. Natura dała psu ogon, aby go miał, tak jak dała nam, ludziom, np. palce u stóp.
Natomiast jeśli są wskazania zdrowotne, to teraz, po tym doświadczeniu, powiem: tak. Przedtem nie byłam pewna i szczerze mówiąc gryzłam się tym cięciem strasznie.[/quote]
..........

Posted

Ten post mi umknął a inaczej odebrałam post Saskiji. No cóż zostały dwa charty, widocznie własciciele woleli walczyć o zrosniecie ogona bo w tej rasie uciecie by było równe z końcem wystaw. A charty były dosć utytułowane.

[QUOTE]Wygląda, że jej nie boli, nawet gdy braciszkowie włażą jej na kikutek przy pełzaniu do cysia.
[/QUOTE]
Wygląda, tylko że na wygladzie co boli a co nei boli psa, nie mozna się opierac. Bo pies nie zawsze pokazuje ze go boli. Jest to tłumaczone jego instynktem przetrwania. Nie pokazuj ze jestes słabszy, chory, ze Cie boli.

Oczywiscie widocznie nie miałaś innego wyjścia.
I bardzo ładnie to ujęłaś.

[QUOTE]Natura dała psu ogon, aby go miał, tak jak dała nam, ludziom, np. palce u stóp.
[/QUOTE]

TuathaDea to też chyba musi do Ciebie przemówić :p

Posted

Olivka rasy zostały stworzone do pracy. Ja ubolewam ze ludzie zaczynaja widziec tylko wyglad a nie cenia rasy za ich predyspozycje
bardzo podoba mi sie to stwierdzenie-w odniesieniu do ras takich jak:
sznaucer miniaturowy
pinczer miniaturowy
affenpinczer
dog niemiecki(to dopiero jest pies pracujacy!)
amstaff
gryfonik brukselski
-taak-one wsie zostaly stworzone do pracy i pracuja!!!!!!:)
olivko!-bierz sie do roboty!wyhoduj pracujaca miniature!najlepiej taka lysa,z cechami karlowatosci i niekopiowana-to nic ,ze bedzie obrzydliwa-bedzie szczesliwa,bedzie mogla pracowac-a ty-jako hodowca-bedziesz miala na te swoje cudenka ogromny zbyt i to przyczyni sie do popularnosci rasy!oj tak!popieram!wiesz przeciez,ze poza uszami-wlos przy pracy tez jest wazny i jak jest zbyt miekki-to w niej przeszkadza......:) :) :)

Posted

[quote name='Saskja']Myślę, że pora zignorować ten temat, odkąd zawitali tu prostacy w typie orsini, kimkolwiek jest to ostatnie stworzenie.[/quote]
Saskja, nie rezygnuj, orsini nie jest taka zła. Wiosna, hormony i dziewczę szaleje, rozumiesz?
Poza tym, mamy już niedaleko do celu.

Posted

[quote name='lutomskak']
bardzo podoba mi sie to stwierdzenie-w odniesieniu do ras takich jak:
sznaucer miniaturowy
pinczer miniaturowy
affenpinczer
dog niemiecki(to dopiero jest pies pracujacy!)
amstaff
gryfonik brukselski
-taak-one wsie zostaly stworzone do pracy i pracuja!!!!!!:)
olivko!-bierz sie do roboty!wyhoduj pracujaca miniature!najlepiej taka lysa,z cechami karlowatosci i niekopiowana-to nic ,ze bedzie obrzydliwa-bedzie szczesliwa,bedzie mogla pracowac-a ty-jako hodowca-bedziesz miala na te swoje cudenka ogromny zbyt i to przyczyni sie do popularnosci rasy!oj tak!popieram!wiesz przeciez,ze poza uszami-wlos przy pracy tez jest wazny i jak jest zbyt miekki-to w niej przeszkadza......:) :) :)[/quote]
Lutomskak przestałaś myśleć ze nie olewasz tematu ? :razz:

Myślisz czy nie myslisz i tak Ci to nie służy.

Dogi niemieckie hmmm masz coś przeciwko nim?
Nie słyszałas do czego było stworzone? Na dworach trzymano je do polowań na grubego zwierza. Jako obrończe potem też sie nieźle sprawdzały. Była to jedna z kilku ras które kilkanasice lat temu dopuszczono do szkoleń IPO.

Amstafy psy bojowe, kiedys uważano że to też praca tak w XIX wieku no wiesz czasy barbazyńskie wiec i podejscie do zwierząt też bardziej barbazyńskie. Nikt sie nie przejmował ze pies był okaleczany .
Co do reszty miniaturowych piesków. A ktoś tu mówił ze ogony łamia sie w pracy. Czyżby oprócz miniaturowych ras nie znasz ich odpowiedników w wiekszych rozmiarach które służyły ludziom pracując?
A to ze ludzie zminiaturyzowali i tną ogony i uszy byleby upodobnić do ich wiekszych krewniaków. Prawda ze głupota i snobizm :razz:
I to miałby byc argument na ciecie i kopiowanie?:cool3:

Posted

[quote name='niceravik']orsini, może na ten temat się wypowiesz?[/quote]
[B]Niceravik[/B],orsini nawet nie wie o co chodzi w moim poście ale inni napewno się wypowiedzą,co o tym sadzicie?Istnieja takie podstawy...

Posted

Mówię o tym:
[quote name='nikador']Skoro mowa o OKÓLNIKU FCI nr 85/2002,stwierdzić należy,że opisuje on
traktowanie psów podczas sędziowania na WYSTAWACH MIĘDZYNARODOWYCH i to w krajach,w których dopuszczalne są takie zabiegi.Polska i tak nie należy do nich.Ale na wystawach krajowych należy całkowicie wykluczyć zastosowanie OKÓLNIKA 85/2002!Zastosowanie ma wyłącznie USTAWA,regulamin i wzorzec rasy.Dlatego są podstawy do rewizji wyników wszystkich wystaw krajowych,w tym zakresie,co najmniej od początku 2006 roku!!!!!!!!!!!!!!!

Kto za ten bałagan odpowiada i kto za to zapłaci?[/quote]

Posted

[B][COLOR="DarkGreen"]Po raz ostatni piszę w tym temacie, bo jak widzę wszyscy mają w poważaniu ostrzeżenia moderatora.:cool1:
Tyle razy prosiłam / ostrzegałam przed chamskimi pyskówkami i wzajemnym obrzucaniem błotem.
Ale macie to gdzieś, zupełnie nic sobie z tego nie robicie.
Nie ostudziło was zbanowanie jednego użytkownika tej jałowej dyskusji.
Więc koniec moich upomnień. Koniec ostrzeżeń.
Jeżeli jeszcze raz przeczytam coś, co jest[/COLOR] [COLOR="Red"]NIEZGODNE Z REGULAMINEM FORUM[/COLOR] [COLOR="DarkGreen"]bez ostrzeżenia będę banować.
Nie będzie "zmiłuj się", nie będzie przepraszania[/COLOR]
[COLOR="Red"]OSOBY ŁAMIĄCE REGULAMIN BĘDĄ ZBANOWANE NA MIESIĄC !!! [/COLOR]
[COLOR="DarkGreen"]Jeżeli nie potraficie prowadzić kulturalnej dyskusji - proszę bardzo..
Skończyło się.[/COLOR]
[COLOR="Red"]Radzę się 10 razy zastanowić zanim po napisaniu posta wciśniecie przycisk "Zatwierdź odpowiedź"..[/COLOR][/B]

Posted

[FONT=Verdana]Mod, a może Ty pomożesz nam rozwiązać ten problem? Mogłabyś coś doradzić, napisać jak Ty to widzisz?
Co mamy zrobić żeby wyegzekwować prawo w sprawie ogonów i uszu. [/FONT]
[FONT=Verdana]Masz jakiś pomysł?
Nie zamykajmy oczu na okrucieństwo. [/FONT]
[FONT=Verdana]Help.[/FONT]