MARS Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Na ciążę urojona najlepsza... sterylka :). Gwoli ścisłości... Ja nie jestem wrogiem sterylizacji czy kastracji. Gdybym był to bym musiał sobie inny zawód wybrać. Moje posty miały ukazać jeno iż większość tych zabiegów jest robiona nie z lekarskiego wskazania ale z wygody, czy innego widzimisię właściciela. Quote
LALUNA Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [QUOTE]Na ciążę urojona najlepsza... sterylka :smile:. Gwoli ścisłości...[/QUOTE] Gwoli scisłosci, nie chce. Uwazam że hormony są wazne dla psa, są to dobre suki eksterierowo a do tego świetne użytkowo. Co nie znaczy że nie jestem czujna. Ale o ile bedę musiała wybrac leczenie ropomacicza a sterylkę to wybiorę sterylke. Kastracje zalecam, ale w przypadkach ekstremalnych, kiedy ktos nie radzi sobie z psem, z powodu ucieczek za sukami, agresją, lub slinych zachowań terytorialnych które stają się problemowe dla człowieka do wytrzymania. W przypadku psów nierodowodowych ze względu na to ze nie każdy jest w stanie upilnowac sukę czy psa, jest to mniejsze zło niż zasilanie schronisk. I szczególnie na wioskach zaleciłabym u każdego sterylke i kastrację po to aby nie było problemu ze szczeniaki sa topione a psy całe życie na łańcuchu. To jest większy problem niż te 0,4% przypadków złamań ogona. To sa tysiace psów w skali roku, psy bezmyslnie rozmnożone, niedopilnowane, porzucone, zbaijane. No i zostaje jeszcze jedno. Jeżeli zakładamy że ogony mozna usprawiedliwić u psów pracujacych na polowaniach. To jak usprawiedliwić kopiowanie uszu? Quote
Berek Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 "W tym samym stylu mogę zapytać - a ile kobiet w starszym wieku dostaje raka piersi? Może należy kobietom zawczasu usuwać piersi? Zwłaszcza tym z grupy ryzyka?' Oj, Mars, Mars- to zupelnie jak obicnać psom ogony bo może im się zdarzy kiedyś w życiu że je uszkodzą. Identycznie to samo rozumowanie - ale przecież Ty jesteś zwolennikiem kiopiowania... niechcący Ci takie śmieszne wyszło... :lol: Quote
MARS Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote]I szczególnie na wioskach zaleciłabym u każdego sterylke i kastrację po to aby nie było problemu ze szczeniaki sa topione a psy całe życie na łańcuchu.[/quote] Albo kłusują po lasach i polach... Tyle ze na wsi jest inna mentalność. Kiedyś wyżeł mojego znajomego, który się na wsi urodził i wychował (znajomy a nie wyżeł ;-) ) i mieszka tam nadal, dostał nowotworu jądra, który dodatkowo był mocno czynny hormonalnie i doprowadził do ginekomastii. Kiedy poradziłem mu jak najszybciej psa wykastrować, odparł że on swojiego psa nie skrzywdzi. Pies pozył jeszcze rok... Na wsi nikt nie mysli o sterylkach, no chyba ż ktoś kto się niedawno z miasta przeprowadził. Zdecydowana większość psów sterylizowanych to psy miejskie, mieszkające w blokach, bo to w mieszkaniu a nie na podwórku na wsi ciekająca się suka sprawia wiecej kłopotu. No i oczywiście psy schroniskowe. Ad Berek Ja nie jestem stricte zwolennikiem kopiowania. Ja jestem zwolennikiem wolnego wyboru. Quote
LALUNA Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote]Ja nie jestem stricte zwolennikiem kopiowania. Ja jestem zwolennikiem wolnego wyboru.[/quote] Ja też, ale niestety aby poprawic byt zwierzaka, takich wyborów nie zawsze wolno dawać ludziom. Właśnie dlatego ze ludzie często maja taka mentalnosć jak zauważyłeś na wiosce. A zakładajac sytuacje hipotetyczna. Mozna ustawowo obcinać ogonki, przychodzi do Ciebie chłop z wiochy i mówi panie suka wczoraj mi sie oszczeniła, obetnij szczeniakom ogonki coby poszły za ratlerki. Zrobiłbyś to?:razz: Quote
niceravik Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote name='szymi']a może lalunia warto iść do lasu , przebrać sie za ssaka leśnego poobserwować zachowania i odczucia innych ssaków i może wtedy cos konkretnego będziesz mogla wniesc na to forum. znamy twoja opinie i nie ma sensu sie powtarzać.[/quote] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]Kłóciły się liczby parzyste [/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]I nieparzyste[/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]o to, [/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]kto ma po czasy wieczyste,[/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]zawładnąć rzeczy istotą.[/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]Wtem, glos szymi podniósł się z sali:[/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]Panowie, czas skończyć z aferą![/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]Czas byście pamiętali,[/COLOR][/B][/FONT] [FONT=Verdana][B][COLOR=darkgreen]że najważniejsze jest zero![/COLOR][/B][/FONT] :tree1: :tree1: :shiny: :2gunfire: Quote
MARS Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [QUOTE]Ja też, ale niestety aby poprawic byt zwierzaka, takich wyborów nie zawsze wolno dawać ludziom[/QUOTE] Podobną argumentację ma Rydzyk i jego moherowa armia w sprawie aborcji czy eutanazji :D Quote
szymi Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 prosilem Pania ravik o numer tel. byloby prosciej (jakos sie nie doczekalem) podobno to prawda ze innych osadza sie wedlug siebie czyli jest nas dwoje. osobiscie tez uwazamn ze kopiowanie nie nalezy do radosnych dni w zyciu szczeniaka, uznaje argumenty za i przeciw natomiast ty laluna za wszelka cene udowadniasz swoje racje i tylko swoje oczywiscie masz do tego prawo, jednak nie musisz obrazac mnie i nie tylko, wytykajac miedzy innymi wioche, a sama to niby skad, dyskusja trwa kilka dni i jak dotad nie ruszyla z miejsca i tak naprawde do niczego nie doprowadzila. skoro zadalas sobie tyle trudu i znalazlas moje dane na innym forum to moze podaj swoje chetnie zadzwonie Quote
LALUNA Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [QUOTE]Podobną argumentację ma Rydzyk i jego moherowa armia w sprawie aborcji czy eutanazji :-D[/QUOTE] Ale ludzi nie zamyka się w obozach zwanych schroniskami, ludzi nie usypia się bo nie warto leczyć. Oj Mars nie dorabiaj tu ideologii, ani nie porównuj do Ojca Dyrektora, bo to nie to zagadanienie. Nie popieram fanatyzmu ale z tym porównaniem do obciannia i kopiowania przeholowałes. :mad: Ale jezeli już chcesz w tym tonie rozmawiać, to owszem znalazłoby sie pare rzeczy aby zakazac ludziom odgórnie bo nie dorośli do człowieczeństwa. I moge Ci takie rzeczy wymienić jako off topic - traktowanie kobiet w krajach muzułmańskich, wraz z bezlitosnymi karami, dla ludzi za najdrobniejsze przewinienia. - podobne traktowanie w Chinach i innych tego typu krajach ludzi i zwierząt Czy im tez dajesz wolny wybór swoich praw? Popierasz taki wybór, niech sobie mają w swoim kraju takie prawa ? :razz: No nie oni mają wolny wybór w końcu to ich prawo i za nic mają katowanie, zabijanie ludzi o zwierzętach nie wspomnę. Ludzie jeszcze sie buntuja, ale zwierzęta nawet głosu nie mają. Jak widzisz niektóre rzeczy byłyby prostrze gdyby narzucić humanitaryzm. Quote
LALUNA Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote name='szymi'] osobiscie tez uwazamn ze kopiowanie nie nalezy do radosnych dni w zyciu szczeniaka, uznaje argumenty za i przeciw natomiast ty laluna za wszelka cene udowadniasz swoje racje i tylko swoje oczywiscie masz do tego prawo, jednak nie musisz obrazac mnie i nie tylko, wytykajac miedzy innymi wioche, a sama to niby skad, dyskusja trwa kilka dni i jak dotad nie ruszyla z miejsca i tak naprawde do niczego nie doprowadzila. skoro zadalas sobie tyle trudu i znalazlas moje dane na innym forum to moze podaj swoje chetnie zadzwonie[/quote] Szymi nikt Ci nie broni podac swoje argumenty i ich bronić, a skoro ich nie podajesz a Twoje posty oprócz zgryźliwych wypowiedzi, nic nie wnoszą do żadnej argumentacji ani tej za ani przeciw, to znaczy że robisz tylko wiochę. A co do obrazania w wypowiedziach, moze poczytaj swoje wypowiedzi bo tylko to w nich zawierasz. Wiec nie dziw sie ze i odpowiedzi masz w podobnym tonie. A skoro ja mogłam sobie zdac jak to okresliłes "tyle trudu" i tak bardzo chcesz ze mna porozmawiać, to nie płacz tu, tylko sie wysil, bo moje dane są bez trudu do odszukania wraz z mailem domowym i telefonem. Quote
MARS Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Masz rację, w schroniskach się nie zamyka... tylko w domach dziecka, albo.... w plastykowych beczkach. A co do Chin czy krajów muzułmańskich... Toć właśnie oni wolnego wyboru nie mają, więc czemu mamy dążyć ku nim i sobie też wolny wybór ograniczać? Quote
szymi Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 masz prosty przyklad co zrobilas z wypowiedzia marsa, twoje musi byc na wierzchu(taki kraj taka religia i takie traktowanie,madrzejsi od ciebie probowali i nic nie wyszlo) wiec przytaczanie jakichkolwiek argumentow jest bez sensu, twoje sa idealne a inne to poprostu czysta fantazja i wymysly , moze sama sobie pisz i odpowiadaj na swoje posty, bo tak naprawde wszytskie inne gasisz swoja zaj....?.....ą znajomoscia tematu. Quote
LALUNA Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote]Masz rację, w schroniskach się nie zamyka... tylko w domach dziecka, albo.... [/quote] Bez przesady, z domu dziecka się wychodzi w okresie pełnoletności, ze schroniska niekoniecznie, a podczas pobytu można korzystać z wielu porzytecznych rzeczy i pewnej swobody. Schronisko jest raczej wiezieniem często dozywotnim, bez mozliowści spacerów na deptaku oraz przepustek. [quote] Toć właśnie oni wolnego wyboru nie mają, więc czemu mamy dążyć ku nim i sobie też wolny wybór ograniczać?[/quote] To raczej jest przykład do czego moze doprowadzic prawo bez zasad ograniczajacych cierpienie, prześladowanie takie prawo które tego nie ograniczy jest złym prawem. A ludzie nie dorosli do życia bez prawa. Jakby tak było nie musiałbyś zyc w kraju gdzie sa kary za przestepstwa. Widocznie dla jednych musza być kary za zadawanie bólu bez powodu, bo sami tego nie sa w stanie zrozumieć. Tak jak w krajach muzułmańskich bo tam cierpia ci co nie maja prawa głosu. Wobec czego powinni sie znaleźc inni którzy zabronią im tego. To tak jak u nas. Zadawanie bólu zwierzętom bez powodu powinno być zkazane, bo ludzie majac w tym wzgledzie wolny wybór nie zawsze rozumieja że tak nei mozna. W końcu ktoś musi sie ujać za tymi pokrzywdzonymi. Szymi j.w. Quote
niceravik Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote name='MARS']Masz rację, w schroniskach się nie zamyka... tylko w domach dziecka, albo.... w plastykowych beczkach. A co do Chin czy krajów muzułmańskich... Toć właśnie oni wolnego wyboru nie mają, więc czemu mamy dążyć ku nim i sobie też wolny wybór ograniczać?[/quote] [COLOR=DarkGreen][B][FONT=Verdana]heyka,[/FONT][/B][/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B][FONT=Verdana]Tak się zastanawiam, czy człowiek ma zawsze wolny wybór i co to oznacza? Nasza siostra Arkadia mówi, że my mamy wolną wolę, ale zaraz dodaje, czego to nam nie wolno. I tego „nie wolno”, jest bardzo dużo. Sami wiecie nawet lepiej chyba.[/FONT][/B][/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B][FONT=Verdana]Bo gdybym ja tak na ten przykład, mówię czysto teoretycznie:lol:, chciała dać buziaka :calus:szymi:evil_lol:, a on by nie chciał, to czy ja mam wolny wybór? Czy ja mam prawo go przymusić żeby dał buziaka, czy nie? I jak go już przymuszę do tego buziaka, co z jego wolną wolą? Ma czy nie. Zupełnie nie wiem. [/FONT][/B][/COLOR] [COLOR=DarkGreen][B][FONT=Verdana]Ale wiem, że jak czegoś nie wolno, tak jak obcinać ogonów, to nie wolno. I wolny wybór nic do tego nie ma.:mad:[/FONT][/B][/COLOR] [FONT=Verdana][COLOR=DarkGreen][B]ravik[/B][/COLOR][/FONT] Quote
gosia1977 Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 ja mam weimara z pieknym dlugim i mocnym ogonem i jestem z tego dumna- Niko chyba tez :) nie obcielabym mu tego pieknego ogona NIGDY! Quote
sahara Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote name='MARS']W tym samym stylu mogę zapytać - a ile kobiet w starszym wieku dostaje raka piersi? Może należy kobietom zawczasu usuwać piersi? Zwłaszcza tym z grupy ryzyka?[/QUOTE] [B]Może Cię to zdziwi, ale u kobiet z grupy ryzyka jest możliwa mastektomia zanim zachorują. Zapobiegawczo. [/B] Quote
madalenka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 [quote name='gosia1977']ja mam weimara z pieknym dlugim i mocnym ogonem i jestem z tego dumna- Niko chyba tez :) nie obcielabym mu tego pieknego ogona NIGDY![/quote] I BARDZO DOBRZE! :lol: Ciagle przywolujecie sterylke kotow jako argument dla wygody wlascicieli. Na pewno to jest troche dla wygody, nie przecze, ale przede wszystkim dla dobra kota! Przeciez taka kotka podczas rui przezywa burze hormonow, caly czas miauczy (chyba nie bez powodu). A kot tylko patrzy jak sie do tej kotki dostac. I tez cierpi, bo raczej nikt mu takiej okazji nie podsunie (nie powinien w kazdym razie). Chociaz kota jest bardzo trudno upilnowac. A kociat rodzi sie duzo ... I potem polowa jest bezpanska, panoszy sie, umiera pod kolami, itd, a druga polowa laduje w schronisku ... Quote
lutomskak Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 a kto ci powiedzial -ze kotce w czasie rui jest zle?jak nie moze dostrac sie do samca jej ruja-jest wywolaywana dzieki kopulacji........kto mowi-ze agresywnemu psu jest lepiej po kastracji?czemu twierdzicie-ze lepiej obciac piersi niz chorowac? naprawde- mam wrazenie ze w tym topicu chodzi o fakt-moje na wierzchu.... wy chyba nawet nie czytacie odpowiedzi-a jesli-to tylko po to aby je zbombardowac-nie zastanawiacie sie nad ich sensownoscia,prawdziwoscia-traktujecie jak wroga numer jeden..... wyolbrzymiacie problem zupelnie niepotrzebnie-nie od dzisiaj wiadomo,ze wlokna niezmielinizowane-nie przewodza bolu...... a moze czas juz stwierdzic-ze gdyby ktorakolwiek z was-poswiecila sie pr\ez prawie 20 lat swojego zycia rasie kopiowanej....inaczej spojrzalaby na problem,latwo jest sie wypowiadac majac goldena(przeswietlalas go w kierunku dysplazji?),husky,bordera i innych..... to jest jak z mnozeniem pod kreska-jak sie raz nauczysz-trudno ci jest inaczej czy wam tak trudno to zrozumiec? odpowiedz brzmi-tak..... dlaczego? bo jestescie czysto teoretyczne z punktu widzenia praktyka-wasza wiedza rowna jest mojej w temacie-drukarstwo....... wazne-aby sie pokazac.... odpisalam!nie balam sie.......! to glupota ja was nie przekonam ale mysle sobie-ze czasem dobre wychowanie-jest bardzo wazne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! . Quote
LALUNA Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 [QUOTE]a kto ci powiedzial -ze kotce w czasie rui jest zle?[/QUOTE] A skąd wiesz że jest dobrze, gdy mieszka z człowiekiem :razz: Mielismy kiedyś klacz, która potrafiła przez kilka miesięcy mieć ruję, jedna ruja za drugą. W tym czasie była otepiała, a każde uzytkowanie pod wierzch mogło sie skończyć niebezpiecznie dla niej albo dla człowieka. MAm teraz suki które co pół roku maja ciaze urojona, mleko i te inne sprawy. Ale to mozna jeszcze zastopowac lekiem. Ale zachowania psychiczne juz nie. A u jednej urasta to do aż do fobi, łącznie z tym ze nie chce jeść w tym czasie. [QUOTE]kto mowi-ze agresywnemu psu jest lepiej po kastracji?[/QUOTE] A Ty uważasz ze lepiej nie kastrowac a uśpić? Wiele psów agresywnych o ile dochodzi do poważnych pogryzień, zagryzień ma taki wyrok. Znajomy ma goldena, kiedy zaczęły przerastać go problemy z psem strachliwych bo doszła do tego agresja, trafił na szkolenie, po trzech miesiącach mimo iż pies zrobił duze postępy, w domu zaczęło dochodzic do pogryzień dzieci, aż w końcu dziecko wyladowało na pogotowiu. Ostatnia szansa był kastracja. Obecnie jest juz pół roku po. Pies się wyciszył i nie atakuje już domowników. Uważasz ze lepiej było narazać dzieci w domu i nie kastrować?:cool3: [QUOTE]a moze czas juz stwierdzic-ze gdyby ktorakolwiek z was-poswiecila sie pr\ez prawie 20 lat swojego zycia rasie kopiowanej....inaczej spojrzalaby na problem,latwo jest sie wypowiadac majac goldena(przeswietlalas go w kierunku dysplazji?),husky,bordera i innych.....[/QUOTE] Chyba kiepsko czytasz co kto ma. Bo tu są takze własciciele i hodowcy ras kopiowanych i ciętych. A ja Ci mogę wskazać jeszcze hodowle która troche wiecej poswiecila a teraz ma psy w swojej hodowli nie cięte. I dalej ma interchampiony. [QUOTE]czemu twierdzicie-ze lepiej obciac piersi niz chorowac? [/QUOTE] Chyba nie zrozumiałaś co napisała Berek. To Ty z Marsem twierdzicie że lepiej obcinać ogonki i uszy niż leczyć, to jest właśnie ten arument za obcinaniem. I znowu jakoś sama sobie teraz przeczysz. :cool1: Czyli wyszło Ci teraz że lepiej nie obcinać i nie kopiować :p Quote
Berek Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 "kto mowi-ze agresywnemu psu jest lepiej po kastracji?" Przeważająca większość WETERYNARZY. Dla mnie to nie jest oczywiste - powiedzmy jednak, że lżej jest właścicielom z psem nie myślącym bezustannie o suczkach w rui; w pewnych przypadkach kastracja faktycznie może pomóc (np. stado kilku samców lub mieszane...) w osiągnięciu stanu względnego spokoju w domu. Pewnie, że to dla ludzkiej wygody, ale powiedzmy że chyba jednak inny ciężar gatunkowy takiej decyzji (osobiście zresztą nie zawsze pochwalam i widzę przeciwskazania, zwłaszcza dla kastracji "z rozdzielnika") niż tylko taki, że jakiś piesek się nam PODOBA bez ogona i ze stojącymi uszami. MARS, gdzieś mi umknął ten fragment z foxami szczeniakami, chyba muszę się na priv przenieść bowiem żarówa alarmowa mi świeci, czyżby wreszcie dobre szorściuchy w tym kraju, opowiesz mi o temperamentcie tych ogoniastych potworasów, dobrze? Bo o to mi głównie chodzi, o temperament... eksterier zostawiam z boku. Acz ogoniastość ma swoje znaczenie nawet calkiem "oficjalne" ale o tym potem. :lol: Quote
szymi Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Tak naprawde spor dotyczacy kopiowania nie ma zadnego sensu, zakaz jest wprowadzony, i na pewno federacja FCI nie zmieni tego. wraz z egzekwowaniem zakazu wystawiania w coraz wiekszej liczbie krajow czlonkow Federacji problem umrze smiercia naturalna, bo na co komu kopiowac psa skoro nie bedzie mozna go pokazywac na znaczacych wystawach miedzynarodowych, czas niestety jest nieublagany pieski sie starzeja i pewnego dnia na ringach przestana byc widoczne kopiowane. a sedziowie no coz beda sedziowali jak sedziuja ale bez cietych. Natomiast pojawi sie problem korygowania zwłaszcza uszow i to dopiero jest jazda dla psa, (w Polsce praktycznie moze jest kilka osob ktore to robia) widzialem jak sie goja uszy po kopiowaniu, i widzialem po zabiegu korekty, i teraz zadam wszystkim pytanie czy lepiej byloby kopiowac oczywiscie mam na mysli specjalistow a nie partaczy, czy uprawiac po cichu proceder korygowania do ktorego i tak nikt sie nie przyzna, a ktory rozwinie sie na ogromna skale po wyeliminowaniu kopiowania)osobiscie wolalbym sto razy kopiowac szczeniaki niz raz korygowac uszy u doroslego samca, bez gwarancji czy po korekcie ucho bedzie dobrze lezalo. Quote
LALUNA Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 [QUOTE] niz raz korygowac uszy u doroslego samca, bez gwarancji czy po korekcie ucho bedzie dobrze lezalo.[/QUOTE] Więc i tym samym korekta umrze śmiercia naturalna, skoro nie ma żadnej gwarancji i wtedy moze zacznie sie poprawiac genetyką, a nie korektą.:diabloti: A to czy ktoś coś poprawia chirurgicznie zależy tylko od uczciwosci hodowcy. I ten sam co koryguje uszy, nie bedzie się wachał aby skorygowac co innego, jak bedzie miał taką potrzebę. Wiec nie tędy droga. Quote
szymi Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 dziewczyno na jakim świecie żyjesz, uczciwość hahahaha jeżeli chodzi o tytuły hodowle, tak samo można uzyskać perfekcje w korekcie jak i w kopiowaniu kwestia czasu, o ile wiem to te inne rzeczy tez można korygować, (i nie tylko piersi u kobiet) kwestja kasy, chirurgia plastyczna dokonuje cudów. Quote
LALUNA Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 [quote name='szymi']dziewczyno na jakim świecie żyjesz, uczciwość hahahaha jeżeli chodzi o tytuły hodowle, tak samo można uzyskać perfekcje w korekcie jak i w kopiowaniu kwestia czasu, o ile wiem to te inne rzeczy tez można korygować, (i nie tylko piersi u kobiet) kwestja kasy, chirurgia plastyczna dokonuje cudów.[/quote] Niech każdy sądzi po sobie. Ja jeszcze znam uczciwych hodowców od których bym w ciemno brała psa. Chociaż przyznaję ze i znam nieuczciwych i tych omijam z daleka. A na wiele rzeczy i tak nie będziesz mieć wpływu i duzo decyzji hodowlanych będziesz musiał oprzeć na dobrej wierze w uczciwość innego hodowcy. Quote
szymi Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 ja nie napisalem ze wszyscy sa nieuczciwi, widac wierzysz we wszystko co ci inni mowia bo ja nie. Quote
Recommended Posts