Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiesz gdzie sie pojawiam w Polsce to hodowle ,w kazdej wiosce na dzialkach domach stodolach ,otworze gazety- sprzedam szczeniaki.co zobacze to tylko prosze o pomoc lnspektorow o zabranie psow To co obecnie dzieje sie z psami w Polsce prosi sie o pomste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wybaczcie ,ale przerasta mnie ta tragedia i moje wyobrazaenia o milosci Polakow do zwierzat:mad::mad::mad:kiedys zarabiali na sprzedazy walut,aut,a teraz psow:angryy:Stad moje wnioski i opinie o hodowcach .Zdaje sobie sprawe ze sa i dobrzy hodowcy majacy psy jednej rasy ,w domu juz od wielu lat i sa wierni jednej rasy.Przed takim chyle czolo ,ale nie przed handlarzami rozmnazajacymi tylko modne rasy i majacy wiele ras.jest to tylko produkcja i traktowanie zwierzecia komercjalnie!

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE]
[quote name='xxxx52']Wiesz gdzie sie pojawiam w Polsce to hodowle ,w kazdej wiosce na dzialkach domach stodolach ,otworze gazety- sprzedam szczeniaki.co zobacze to tylko prosze o pomoc lnspektorow o zabranie psow To co obecnie dzieje sie z psami w Polsce prosi sie o pomste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wybaczcie ,ale przerasta mnie ta tragedia i moje wyobrazaenia o milosci Polakow do zwierzat:mad::mad::mad:kiedys zarabiali na sprzedazy walut,aut,a teraz psow:angryy:Stad moje wnioski i opinie o hodowcach .Zdaje sobie sprawe ze sa i dobrzy hodowcy majacy psy jednej rasy ,w domu juz od wielu lat i sa wierni jednej rasy.Przed takim chyle czolo ,ale nie przed handlarzami rozmnazajacymi tylko modne rasy i majacy wiele ras.jest to tylko produkcja i traktowanie zwierzecia komercjalnie![/quote]
[/QUOTE]

Sam widzisz skala problemu jest nieporownywalna ze skopiowanym rasowym psem..Moze wlasnie na tym powinny sie skupic wszelkiego rodzaju organizacje opiewajace milosc do zwierzat..Propagowanie psow z rodowodem.Swiadomosc kynologiczna Polakow jest bardzo mizerna.Dla wielu abstrakcja jest to o czym my tu paplamy...

Posted

lutomskak pisała o piesku urodzonym w hodowli. Nie było słowa o pseudohodowli ani masowej produkcji. Nie zmieniajmy tematu bo ma tytuł "Kopiowanie(ogony i uszy)" a nie "Masowa produkcja psów"

Posted

[quote name='lutomskak']pytanko do przeciwnikow........

urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy.....

jak myslicie-czy wiedzac ,ze w przyszlosci ten ogon bedzie duuuuuzy-szczeniak znajdzie nabywce szybciej,pozniej ,czy tez wcale.....:mad:

no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti:[/quote]
Moze powinien sie zastanowic czy warto rozmnazac suke przekazujaca wady hodowlane.
A na drugie pytanie. Niech go sprzeda taniej jako szczeniaka z wada hodolwana, napewno ktos kupi. Wszystko to kwestia ceny. A hodowca zawsze powinien brac pod uwage ze moze nie miec zbytu na szczeniaki, albo jakies urodza sie z wadami. To jest wkalulowane w hodowle tylko trzeba jeszcze uczciwie postepowac nie tuszujac wad ale w razie czego sprzedawac taniej, oddac za darmo, albo zostawic sobie skoro sie nie znalazło domku

Posted

[QUOTE]
[quote name='LALUNA']Moze powinien sie zastanowic czy warto rozmnazac suke przekazujaca wady hodowlane.
[/QUOTE]

..a kto Ci napisal,ze to suka ktora przekazuje wady..??Zaraz mi powiesz,ze tylko takie suki rodza psy z wadami:lol:

Posted

urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy.....

jak myslicie-czy wiedzac ,ze w przyszlosci ten ogon bedzie duuuuuzy-szczeniak znajdzie nabywce szybciej,pozniej ,czy tez wcale.....:mad:

no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti:[/quote]
[B][COLOR=green]1. Doświadczony hodowca zapewne ma strategię marketingową, pomysł na sprzedaż w różnych sytuacjach. Bez wiedzy na ten temat nic nie myślimy o tempie sprzedaży. Możliwe są wszystkie warianty czasowe i cenowe.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]2. Szczegółowa strategia marketingowa jest towarem. Strategia zdobyta tu na forum może być tania ale też niewiele warta.[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

..a kto Ci napisal,ze to suka ktora przekazuje wady..??Zaraz mi powiesz,ze tylko takie suki rodza psy z wadami:lol:[/quote]

Ok - więc nie przekazuje. Nie tylko takie suki rodzą szczeniaki z wadami. Gdyby: champion + champion = champion wszystko byłby proste ... ale nie jest. Doświadczeni hodowcy zapewne potwierdzą, że różne ,,cuda" się zdarzają. Laluna ma rację !!! Jedyne co hodowca może zrobić w takiej sytuacji to uczciwie powiedzieć o wadzie szczeniaka.

Posted

Przykład trochę naciągany. Psy z różnymi wadami mogą się urodzić nawet po dobrych rodzicach. Co wtedy??? Wszystko odciąć? :evil_lol: A jak coś nie nadaje się do odcięcia??? Każdy hodowca powinien sie z tym liczyć. Tak samo jak powinien się liczyć z faktem, że może nie znaleźć lub szybko nie znaleźć nabywcy na szczeniaka. Jeśli nie bierze takich ewentualności pod uwagę to może powinien hodować rybki akwariowe. ;)

Posted

[quote name='maxxel']
Jezeli hodowca trafi na laika moze mu wmowic,ze wszystko jest ok,sumienie uspokojone bo pies caly a,ze bedzie wygladal karykaturalnie to juz sprawa tamtego co psa kupil...
oddac za darmo jakiemus niezdecydowanemu gosciowi(kiedys ewentualnie moze mu sie pies odwidziec i zasili szeregi jakiegos schronu..)
Sumienie j/w[/quote]
Oczywiście żartujesz? Dla pewności zapytam. Choć może lepiej znasz hodowców niż ja. ;)
Czy Twoim zdaniem oddanie szczeniaka za darmo obowiązkowo musi się skończyć w schronie???:crazyeye: Co w takim razie robią w takich miejscach rasowe ( czyt. drogie) psy? Chyba zbyt uprościłeś temat.

Posted

podjelas bardzo ciekawy temat!
Moim skromnym zdaniem taki szczeniak powinien miec wpis do rodowodu ze jest nie hodowlany i ogon skrocony o te zrosniete kregi a szczenie sprzedane jako "pet". Ty jako lek.vet. chyba wiesz najlepiej ze takie wady moga byc dziedziczne. Obciecie "ogona" i sprzedanie malucha jako super szczeniaka bez wad jest nieetyczne, bo ten szczeniak moze wyrosnac na cakiem ladnego psa ktory bedzie uzywany do hodowli.

Posted

[quote name='xxxx52']pytanie dlaczego ladny piesek ma byc tylko "uzyty"do hodowli?:shake:[/quote]

mozesz wytlumaczyc o co ci chodzi z ta hodowla i ladnym pieskiem??? Bo nie bardzo rozumiem....

Posted

podoba mi sie wasza dyskusja........

pies jaki jest -kazdy widzi.....
ja wiem co z nim zrobic....-chcialam tylko poznac Wasze zdanie n ten temat.....:p

pseudohodowle,produkcje zwierzat-to nie ten adres........ca;lowicie nie trafione pomysly.......
\
to suka bardzo utytulowana,jej pierwszy miot,pies bardzo utytulowany,hodowla domowa-a dla mnie kazdy -kto napisze-ze jak nie da rady psa zostawic -bo nie-pisze ,ze na pewno jest tam 100 psow roznych ras-jest po prostu abnegatem i nie do konca rozpatrzonym w sytuacji laikiem.......:diabloti:

przypomne tylko-ze rasa ,w ktorej przez dziesiatki lat cielo sie ogony-wcale nie musi zglaszac szczeniecia z urodzonym naturalnie ogonem szczatkowym-jako wade genetyczna-to glupia luka w przepisach,nie poparta badaniami naukowymi.....-czlowiek cial przez dluuuuugie lata-wiec zanim sie ogarnie z definicja popelnianego przez siebie permanentnie procederu-musi minac czas........

dodam jeszcze-ze slabo mi sie robi -jak czytam-ze na pewno znajdzie sie ktos-kto wezmie taka wizualna kaleke za darmo-bo bedzie sie nia szczycil....-teraz-gdy poziom jest wysrubowany,psow jest od metra,ceny smieszne i schrony pelne.........-tak -takie pisanie jest smieszne....-mocno w to wierze...szulam juz poltora miesiaca domu dla zdrowego ,slicznego bezdomnego dwuletniego boksera.........-nikt go nie chce-tak wiec na pewno zbyt znajdzie kalekie szczenie z wielkim ,krzywym i o polowe krotszym niz jego rodzenstwo ogonem.......

powiem szczerze-podziwiam Wasza HIPOKRYZJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:loveu:

Posted

[quote name='lutomskak'];...-nikt go nie chce-tak wiec na pewno zbyt znajdzie kalekie szczenie z wielkim ,krzywym i o polowe krotszym niz jego rodzenstwo ogonem.......
:loveu:[/quote]Chcesz przez to powiedziec-ze reszta szczeniat z tego miotu nie ma kopiowanych ogonow...?

Posted

[quote name='Vectra']Lutomska , przestań fantazjować !!!!! :diabloti:[/quote]

Boze-Ty to zawsze mnie dopadniesz....

a pućże demonie zły opętany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:diabloti::mad::p

Posted

Karni

..zakladajac chipotetycznie-moze sie liczyl,moze wszystkie szczenieta mialy chetnych.Co zrobic z defektem,nikt z zamawiajacych nie chce takiego psa,ciac ogon??Ja bym cial,bo czasu na zastanawianie jest malo,potem bym pomyslal co zrobic z maluchem..

Posted

[quote]
[quote name='Karmi']
Czy Twoim zdaniem oddanie szczeniaka za darmo obowiązkowo musi się skończyć w schronie???:crazyeye: Co w takim razie robią w takich miejscach rasowe ( czyt. drogie) psy? Chyba zbyt uprościłeś temat.[/quote]
[/quote]

Wydaje mi sie choc to moze byc przerazajace dla kogos kto sprawy zwierzat traktuje bardzo emocjonalnie,ze czesto pies jest towarem(najlepiej zeby mial jeszcze gwarancje i instrukcje obslugi..)Jezeli kosztowal spore pieniadze to wartosc psa moze stanowic o jego "to be or not to be"(nalezalo by watek rozwinac i poddac pod rozwage mentalnosc ludzi..).W swoim zyciu widzialem jednego rodowodowego psa w schronie(moze po prostu mialem farta..)Byl to stary pies,wlasciciel podobno zmarl..
Darowany szczeniak moze oczywiscie znalesc kochajacy dom,ale tu chcialem podac skrajny przypadek,tak jak ten zdeformowany ogon..Nie wierze jednak by pies z takim widocznym defektem znalazl szybko wlasciciela(jezeli wogole go znajdzie..)
Pewna hodowczyni dosc popularnej rasy popadla w tarapaty finansowe(przyklad,ze na psach trudno sie dorobic..)Oferowala mlodego pieknego psa za smieszne pieniadze..Pies poszedl do nowych wlascicieli dopiero po 2 miesiacach poszukiwan..

Posted

maxxel , nie jest może zbyt częste to to ,ale niestety zdarzają się psy rasowe w schronach ..... i czy on będzie bez ogona też mu to nie pomoże .... pies to niestety towar .. a takie tematy jak ten to złudne miłosierdzie .....

Posted

[quote name='maxxel']Jasne tylko,ze nie jestem pewien,czy masz cos godnego do zaoferowania co by moglo mnie po wygranej zadowolic[[/quote]
[quote name='niceravik']Zwariowałeś!
[COLOR=black][FONT=Verdana]Co mnie obchodzi twoje zadowolenie?[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Sam się zadowalaj :evil_lol:?[/FONT][/COLOR][/quote]
Ciągle takie poważne tematy. Szczególne przypadki. A zasada nie ruszona.

Może teraz z nieco innej beczki.
Maxxelku, powiesz nam jak ci idzie :evil_lol:?

Posted

Tak sobie czytam te dysputy z ogonem czy bez i przypomina mi się jak ludzie /?/ oglądali "moje" ogoniaste maluchy, ile miałam pytań czy ogon można obciąć. :mad: Ilu oglądaczy chciało psiaka kupić i ogon obciąć a rezygnowali po przeczytaniu umowy, w której miałam zaznaczone, że pies ma ogon i ma go posiadać do końca swoich dni. Byli nawet tacy co wiedzieli, że szczenięta są ogoniaste a mimo to decydowali się przejechać kilka set kilometrów żeby na własne oczy zobaczyć boksera z ogonem i powybrzydzać jaki to on dziwny i nie bokserzy :crazyeye:
Śmieszą mnie też "gadki" starych hodowców jaką to krzywdę robi się psu zostawiając mu ogon i jak ogony się kaleczą itp. Mam ogoniastą sukę już 4 lata, nigdy nie było przypadku, że gdzieś wsadziła ogon, że się przyciął, skaleczył od walenia itp Ona wie, że ma długą kitę i dba o nią, nie usiądzie jak nie sprawdzi gdzie kładzie chwosta :evil_lol: Mam też jej półroczną córę i chociaż to szalone szczenię to też pilnu8je ogona, więc nie wierzę w te wszystkie bajki co to może się z ogonem stać :diabloti:
Największe straty z powodu ogona ponosi nasze gospodarstwo domowe, a konkretnie zastawa stołowa :cool3: straciliśmy już kilka szklanek, kieliszków, talerzy i co ciężko przeboleć bo nie do odkupienia cukiernicę od "gościnnej" zastawy, ale ogonów się nie pozbędziemy :p

Posted

boksiedwa-ci wszyscy sadysci to gruoy skamienalych snobow,dla ktorych pies to produkt -rzecz:angryy:,a do glowy im nie przyjdzie ,ze pies moze cierpiec:placz:
Pies sie urodzil z ogonkiem i uszami i z takowymi musi zyc i umrzec!!!!!!!!!!

Ps.u nas kazdy weterynarz wie ,jezeli pojawi sie w przychodni pies z kopiowanym ogonem lub uszami to ,jest piesek z "zacofanego obozu wschodniego"jest adnotacja ,gdzie kto kupil,adres sprzedajacego ,zostaje przeszkolony ,skarcony ,ze nie wolno kupowac takich psow bo one w wielszej czesci sa produktem rozmnazycieli,gdyz jest ryzyko ,ze te ps sa nielegalnie dostarczane
Psy u nas musza miec ogonki i uszki !!!