Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']cokolwiek napiszesz , jakichkolwiek argumentów użyjesz to i tak mnie nie przekonasz ...
Czy to tak trudno zrozumieć ? więc po co mi znowu opowiadasz o swoich przekonaniach ?
Dla Ciebie mogę być i miłośnikiem zwierząt i od 10 boleści ... mi to lotto ...
Mój pies umierał w czasie zabiegu kastracji , ledwo go uratowali ... i nie życzę ci takiego przeżycia .. bo ja nikomu źle nie życzę ... mimo to nie widzę nic złego w zabiegu kopiowania u dobrego specjalisty ...
(...)[/quote]
"Lotto" nie "lotto" To Twój problem jest, co Tobie lata....
Smierć psa po narkozie zdarzyć się może u najlepszego specjalisty.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='onek']"Lotto" nie "lotto" To Twój problem jest, co Tobie lata....
Smierć psa po narkozie zdarzyć się może u najlepszego specjalisty.[/QUOTE]
tak , tak onek , tak

Posted

[QUOTE]Widzisz coś złego w sterylizacji z powodu brudzenia dywanu?
I nadal jesteś zwolenniczką okaleczania dla urody?
Pytam tylko, nie oceniam.[/QUOTE]

Nie widzę nic złego w takiej sterylizacji, gdyby moja suka nie była hodowlana z pewnością bym przeprowadziła taki zabieg. A tak, męczę się i ja i ona.

[QUOTE]Decydyje o tym wet.[/QUOTE]

A to weta nie można oszukać, mówiąc, że jest niedopilnowana, a tak naprawdę chodzi tylko o dywan?

[QUOTE] Smierć psa po narkozie zdarzyć się może u najlepszego specjalisty.[/QUOTE]

Biorąc pod uwagę, że kopiowanie jest zabiegiem prostym (inaczej niż sterylizacja), a wykonuje się go raz w życiu, to ryzyko jest niewielkie.

Posted

[quote name='TuathaDea']A ja sądzę, że żeby wymagać od innych stosowania "zachodnich" standardów, należy samemu ich przestrzegać, prawda?[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli :lol:.[/FONT][/COLOR]

[quote name='TuathaDea']...he he he, tylko czemu nasza specjalistka od tłumaczeń treści propagandowych naśmiewa się z nieprzestrzegania zakazów? Bo co, idiotyczne są? [B]Zakazy kopiowania i inne też. Ale przecież realizują "wolę NARODU" nie[/B]?[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Czy to może oznaczać, że nasi [B]oponenci od dzisiaj zaprzestaną kopiowania[/B] i „wkręcania” różnej maści wysoko postawionych urzędników, jako niezgodnego z polskim prawem, a [B]zaczną LEGALNIE lobbować na rzecz zmiany przepisów w kierunku zalegalizowania kopiowania[/B], tak jak to powinno być, wedle przywołanych wcześniej „zachodnich” standardów?[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Dobre pytanie, prawda :lol:?[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='Vectra']cokolwiek napiszesz , jakichkolwiek argumentów użyjesz to i tak mnie nie przekonasz ...
Czy to tak trudno zrozumieć ? więc po co mi znowu opowiadasz o swoich przekonaniach ?
Dla Ciebie mogę być i miłośnikiem zwierząt i od 10 boleści ... mi to lotto ...
Mój pies umierał w czasie zabiegu kastracji , ledwo go uratowali ... i nie życzę ci takiego przeżycia .. bo ja nikomu źle nie życzę ... mimo to nie widzę nic złego w zabiegu kopiowania u dobrego specjalisty ...

ap ropo sarenek , oglądał ktoś z was na TVN Fakty we wtorek ? no właśnie było jak pan uratował sarenke której mama zginęła pod kołami samochodu , nie dość że żadne służby do których się zgłosił o pomoc go olały .. wychował sarenke sam .. to teraz chcą go przed sąd postawić za KŁUSOWNICTWO !!!! ot polskie prawo :angryy: :evil_lol:[/quote]

I w tym jest problem. Zwolennicy kopiowania są głusi na argumenty.
Mówienie o niepotrzebnym cierpieniu też nie działa. Usłyszy się wtedy, że inne zabiegi też są zbyteczne i bolesne. Coż, jest to argument z którym ciężko dyskutować. Ja jednak uważam, ze nie ma cierpienia lepszego lub gorszego. Każde cierpienie, które człowiek zadaje zwierzęciu jest złe.
Muszę zaraz dodać - zanim mnie ktoś uprzedzi-, ze mówię o niepotrzebnym cierpieniu. Właśnie cierpienie dla urody uważam w 100% za niepotrzebne. Myślę, ze wszystkie psy zgodziłyby się w tym ze mną :diabloti:

A teraz w sprawie sarenek. To, że służby u nas działają tak nie inaczej to chyba wszystkim wiadomo. Ktoś zawalił. Spójrz na temat jednak z innej strony. Ustawa zabrania posiadania zwierząt dzikich. To słuszny zapis. Lata całe mieszkałam na wsi. Wiem jak to jest. Zwierzęta dzikie bywają traktowane jak własność ,,niczyja" czyli: ,,dlaczego nie moja?". Nie mówię tu nawet o kłusownictwie. To osobny temat. Mam na myśli chęć posiadania takiego zwierzątka dla... samego posiadania. Dobrze, ze ustawa tego zakazuje bo miejsce zwierząt leśnych jest w lesie. W przypadku, o którym piszesz przykre jest to, ze osoba rzeczywiście chcąca pomóc ma problem. Znów ,,zawala" stosowanie prawa. Na pocieszenie dodam, ze takie sprawy już w Polsce bywały i dobrze się kończyły.

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli :lol:.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Czy to może oznaczać, że nasi [B]oponenci od dzisiaj zaprzestaną kopiowania[/B] i „wkręcania” różnej maści wysoko postawionych urzędników, jako niezgodnego z polskim prawem, a [B]zaczną LEGALNIE lobbować na rzecz zmiany przepisów w kierunku zalegalizowania kopiowania[/B], tak jak to powinno być, wedle przywołanych wcześniej „zachodnich” standardów?[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Dobre pytanie, prawda :lol:?[/FONT][/COLOR][/quote]
Eeee ! Lepiej IM tego nie podpowiadaj bo wezmą to na serio :cool3:

Posted

[quote name='onek']Widzisz coś złego w sterylizacji z powodu brudzenia dywanu?
I nadal jesteś zwolenniczką okaleczania dla urody?
Pytam tylko, nie oceniam.
Ps.
[B]Dla mnie taka sterylizacja jest niedopuszczalna[/B].Dlaczego? Bo nie jest wykonywana dla koniecznego ograniczania populacji. Ale jezeli sterylizuje twierdząc, że brudzi dywan, a suczka jest jednocześnie niedopilnowywana - to taki zabieg ogranicza populację. Decydyje o tym wet.[/quote]

haha, a ja nie skopiowalam uszu Intiemu z powodu lenistwa i wygody........... mojej wygody :lol:

Posted

[quote name='PIKA']haha, a ja nie skopiowalam uszu Intiemu z powodu lenistwa i wygody........... mojej wygody :lol:[/quote]
KAZDY powód jest dobry :lol:

Posted

[quote name='Karmi']KAZDY powód jest dobry :lol:[/quote]

to jak dla wygody sterylizuje to jest "be" chociaż wiadomo, że sterylka suki zapobiega lub eliminuje niektore schorzenia, powazne schorzenia, a jak dla wygodny (tylko) nie tne to jest cacy :hmmmm:

Dla mnie, w dobie propagowania strylek, każdy powod wysterylizowania niehodowlanego psa/suki jest dobry, byleby jak najwiecej takich zabiegow wykonać..

Posted

[QUOTE]to jak dla wygody sterylizuje to jest "be" chociaż wiadomo, że sterylka suki zapobiega lub eliminuje niektore schorzenia, powazne schorzenia, a jak dla wygodny (tylko) nie tne to jest cacy :hmmmm:[/QUOTE]
A jakie to schorzenia likwiduje kopiowanie ogonów czy uszu? :crazyeye:

Posted

[quote name='lutomskak']a wiesz-jakich schorzen przysparza sterylizacja????????????????:crazyeye:[/quote]

A jaki zwiazek ma to z pytaniem jakie schorzenia likwiduje kopiowanie uszu i ogona ?:lol:
A ze swoim pytaniem źle trafiłas, ja robiłam z musu sterylki, nie dla wygody.

Posted

[quote name='LALUNA']A jakie to schorzenia likwiduje kopiowanie ogonów czy uszu? :crazyeye:[/quote]

A Ty znowu nie zrozumnialas :cool3:
Moze doczytaj dokladnie
Bo ja nic o kopiowaniu nie pisalam, raczej o NIE KOPIOWANIU :eviltong:

[quote name='PIKA']to jak dla wygody sterylizuje to jest "be" chociaż wiadomo, że sterylka suki zapobiega lub eliminuje niektore schorzenia, powazne schorzenia, [B]a jak dla wygodny (tylko)[SIZE=3][COLOR=red] nie[/COLOR][/SIZE] tne[/B] to jest cacy :hmmmm:

.[/quote]

Posted

[quote name='PIKA']A Ty znowu nie zrozumnialas :cool3:
Moze doczytaj dokladnie
Bo ja nic o kopiowaniu nie pisalam, raczej o NIE KOPIOWANIU :eviltong:[/quote]

Owszem o nie kopiownaiu z powodu lenistwa, ale dałas troche kiepskie porównanie. Z powodu wygody sterylka jest be, a sterylka z powodu aby uniknac schorzenia jest cacy.
Wobec czego to jak w równaniu matem. To czwarte jest o kopiowaniu aby uniknac schorzenia. WObec czego pytanie jest jak najbardziej na miejscu.
Ale oczywscie mozesz napisac. Kopiowanie jest wyłacznie dla estetyki i nie chroni przed schorzeniami.

Posted

[quote name='LALUNA']Owszem o nie kopiownaiu z powodu lenistwa, ale dałas troche kiepskie porównanie. [B]Z powodu wygody sterylka jest be, a sterylka z powodu aby uniknac schorzenia jest cacy.[/B]
Wobec czego to jak w równaniu matem. To czwarte jest o kopiowaniu aby uniknac schorzenia. WObec czego pytanie jest jak najbardziej na miejscu.
Ale oczywscie mozesz napisac. Kopiowanie jest wyłacznie dla estetyki i nie chroni przed schorzeniami.[/quote]
Laluna poczytaj dokladnie posty, wszystkich, a przede wszystkim onek i Karmi, które cytuje zresztą, bo do ich wypowiedzi odnosil się moj post
Byl prowokacyjny to fakt, tu nie zaprzeczam

Doczytaj tez że mnie : nie interesuje mnie powod dla jakiego sterylka zostala wykonana, wazne ze ktos poszedl i wysterylizowal niehodowlanego psa, (dla onek powod " dla wygody" w przypadku sterylizacji argumentem nie jest),Dlatego też, jak slusznie zauwazyla Karmi,nie wazne, ze swojego doga nie skopiowalam z wlasnej wygody i lenistwa, dla Was powinno być ważne, ze nie skopiowalam w ogóle :lol:

Posted

[quote]Byl prowokacyjny to fakt, tu nie zaprzeczam [/quote]

I taka miałas odpowiedz :lol:

[quote]Dlatego też, jak slusznie zauwazyla Karmi,nie wazne, ze swojego doga nie skopiowalam z wlasnej wygody i lenistwa, dla Was powinno być ważne, ze nie skopiowalam w ogóle :lol: [/quote]

To mam nadzieje ze to lenistwo zawsze Cie bedzie ogarniac kiedy bedziesz miec kolejnego psa ;)

Posted

[quote name='niceravik']....[COLOR=black][FONT=Verdana]5.ponieważ system donosicielstwa tam działa znakomicie, rzecz się musi wydać, prędzej czy później, /ciekawa jestem kto wie, dlaczego donosicielstwo tak bardzo jest rozwinięte na zachodzie...?/[/FONT][/COLOR]
[/quote]

[quote name='niceravik']...
[COLOR=black][FONT=Verdana]Czy to może oznaczać, że nasi oponenci od dzisiaj zaprzestaną kopiowania i „wkręcania” różnej maści wysoko postawionych urzędników, jako niezgodnego z polskim prawem, [B]a zaczną LEGALNIE lobbować na rzecz zmiany przepisów w kierunku zalegalizowania kopiowania[/B], tak jak to powinno być, [B]wedle przywołanych wcześniej „zachodnich” standardów?[/B][/FONT][/COLOR]
[/quote]

[quote name='Karmi']Eeee ! Lepiej IM tego nie podpowiadaj [B]bo wezmą to na serio[/B] :cool3:[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]O matko kochana, Karmi! Patrz post 28![/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9085714#post9085714"][COLOR=#800080]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9085714#post9085714[/COLOR][/URL] [/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Ty też to widzisz? Już zaczęli się zbliżać do standardów zachodnich! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]I to kto!? MARS jest już /w pewnym sensie :lol:/ standardowo zachodni![/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Tylko patrzeć jak zaprzestaną kopiowania. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Karmi, tak trzymać :multi:.[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]O matko kochana, Karmi! Patrz post 28![/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9085714#post9085714"][COLOR=#800080]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9085714#post9085714[/COLOR][/URL] [/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Ty też to widzisz? Już zaczęli się zbliżać do standardów zachodnich! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]I to kto!? MARS jest już /w pewnym sensie :lol:/ standardowo zachodni![/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Tylko patrzeć jak zaprzestaną kopiowania. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Karmi, tak trzymać :multi:.[/FONT][/COLOR][/quote]

TRZYMAM :razz:

Posted

[quote name='PIKA']to jak dla wygody sterylizuje to jest "be" chociaż wiadomo, że sterylka suki zapobiega lub eliminuje niektore schorzenia, powazne schorzenia, a jak dla wygodny (tylko) nie tne to jest cacy :hmmmm:

Dla mnie, w dobie propagowania strylek, każdy powod wysterylizowania niehodowlanego psa/suki jest dobry, byleby jak najwiecej takich zabiegow wykonać..[/quote]

Pika ale zamotałaś. Chyba przez te podwójnie przełożone zdania muszę się cofnąć pamięcią do studenckich zajęć z logiki. Brrr !
Po co taka demagogia. Sprawa jest prosta: czasami zaniechanie jest lepsze niż działanie. Czasami lepiej czegoś nie robić niż robić.
Sterylizacja traktowana tylko i wyłacznie jako zabieg dla wygody Państwa Kowalskich jest be. Sterylizacja jest potrzebna jeśli ratuje zdrowie psa lub ogranicza populację bezdomnych, niechcianych psów. Wtedy jest cacy. Dla mnie tylko wtedy!
Kopiowanie zawsze jest be bo jest chirurgią estetyczną. Nie służy ratowaniu zdrowia, życia ani nie zapobiega rozmnażaniu (z tego co mi wiadomo):lol:
Jeśli nie zrobiłąś tego czego nie powino się robić to jest to cacy. Dobrze zrobiłaś nawet jeśli zrobiłaś to tylko z wygody.
Ufff !!! Prościej już nie mogę :diabloti:

Posted

[QUOTE] Sterylizacja traktowana tylko i wyłacznie jako zabieg dla wygody Państwa Kowalskich jest be.[/QUOTE]

Ciekawe ile psów chociażby na takiej dogomanii jest sterylizowanych właśnie z powodu brudnego dywanu? Myślę, że całkiem sporo... Ale gdyby pies umarł podczas sterylki to byłby wielki płacz i współczucie, a gdyby odszedł podczas zabiegu kopiowania to zostałby przeprowadzony lincz. Jaka w tym logika, skoro i jeden i drugi zabieg został przeprowadzony przed widzimisie właściciela?

Dlaczego właściciele suk hodowlanych potrafią upilnować swoje zwierzęta, a właściciele kundli już nie?

Posted

[quote name='Amber']Ciekawe ile psów chociażby na takiej dogomanii jest sterylizowanych właśnie z powodu brudnego dywanu? Myślę, że całkiem sporo...[/quote]
Myślisz, że sporo dogomaniaków złamało tym samym ustawę o ochronie zwierząt?

Posted

[QUOTE]Dlaczego właściciele suk hodowlanych potrafią upilnować swoje zwierzęta, a właściciele kundli już nie?[/QUOTE]
Pewnie nie wiesz ale własciciele kundelków niekiedy wypełniaja zobowiazania adopcyjne. A niekiedy adoptuja juz wysterylizowana suke ze schronów.
CZy jestes za tym aby schrony nie sterylizowały?

Posted

[QUOTE]Pewnie nie wiesz ale własciciele kundelków niekiedy wypełniaja zobowiazania adopcyjne.[/QUOTE]

Spójrz sobie na datę mojej rejestracji na dogo, zanim powiesz, że czegoś nie wiem, a co dogo dotyczy.

[QUOTE] CZy jestes za tym aby schrony nie sterylizowały?[/QUOTE]

Schrony jak najbardziej, bo jest to ograniczanie populacji. Ale nie jest nim sterylizacja dla widzimisię właściciela.

[QUOTE]Myślisz, że sporo dogomaniaków złamało tym samym ustawę o ochronie zwierząt?[/QUOTE]

Jeżeli ustawa mówi o sterylce jako ograniczaniu populacji, a owa sterylizowana suka mogła być dopilnowana to coś się na rzeczy, czyż nie?

Posted

[quote name='Amber']Jeżeli ustawa mówi o sterylce jako ograniczaniu populacji, a owa sterylizowana suka mogła być dopilnowana to coś się na rzeczy, czyż nie?[/quote]
Wiesz, owo ograniczenie populacji w zamyśle prawodawcy miało pozwalać na sterylizację zdziczałych kotów.