Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[I]"Hodowcy zwierzat oraz obserwatorzy wystaw psów rasowych informują [B]mnie[/B] o łamaniu przepisów ustawy....."[/I]

[I]"Zgodnie z artykułem 304 (...) obywatel, który dowiedział się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzedu [B]ma obowiązek[/B] zawiadomic o tym fakcie [B]prokuratora[/B] lub [B]policję[/B]"[/I]

[B]????????????????????????????????????????????[/B]

[I]"Dlaczego lekarze weterynarii dopuszczaja do pokazu psy z obciętymi ogonami i uszami, skoro jest to niezgodne z ustawą o ochronie zwierząt"[/I]

[B]A którym punkcie ta ustawa mówi że nie wolno takich psów wystawiac????[/B]

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Mrzewinska
Posted

[quote name='Elitesse'][B]Wykształcenie: [/B]zasadnicze zawodowe
[B]Zawód: [/B]rolnik
Samoobrona :diabloti:

oj ten pan dlugo miejsca juz w sejmie nie zagrzeje :evil_lol:[/quote]

We mnie fakt, ze nie bedzie w Sejmie kogos, kto interesuje sie prawami zwierzat, nie budzi radosci.
Bo i tak bardzo niewielu mielismy parlamentarzystow, gotowych powiedziec bodaj slowo na ten temat - inne slowo niz apele o zwiekszenie odstrzalu wilkow.

Zofia

Posted

[quote name='Elitesse'][B]Wykształcenie: [/B]zasadnicze zawodowe
[B]Zawód: [/B]rolnik
Samoobrona :diabloti:
oj ten pan dlugo miejsca juz w sejmie nie zagrzeje :evil_lol:[/quote]
[FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]OD KIEDY OGONY I USZY SĄ KATEGORIĄ POLITYCZNĄ?![/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Wole posła z konkretnym zawodem, odważnego, wrażliwego, zdecydowanego – od lalusia, którego całym dorobkiem jest dyplom zdobyty za 199 zł miesięcznie.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Poseł Aszkiełowicz w tym sejmie zrobił dla zwierząt więcej niż pozostałych 459. razem wziętych.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]A jeśli to ci nie wystarczy, to zaraz przytoczę tu na forum kilka wypowiedzi ludzi co się „mienią”, a piszą, powiem więcej, myślą tak jak gdyby nie zakończony i nie wypełniony obowiązek kształcenia minął dwa lata przed odbiorem dowodu osobistego.[/FONT][/COLOR]

Posted

Zwiazek Kynologiczny w Polsce jest stowarzyszeniem i podlega bezposrednio międzynarodowej organizacji FCI a nie Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Najbardzej ubawił mnie punkt nr 2 w ktorym w/w poseł zapytuje czy inspekcja weterynaryjna ma prawo weryfikować karty zgłoszen psow na wystawę.

Posted

[quote]Zwiazek Kynologiczny w Polsce jest stowarzyszeniem i podlega bezposrednio międzynarodowej organizacji FCI a nie Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.[/quote]
A także Prawu Polskiemu, jakbys nie wiedział. :p

[URL]http://ustawy.prawnicze.com/ustawa-prawo-o-stowarzyszeniach/ustawa-prawo-o-stowarzyszeniach/ustawa-prawo-o-stowarzyszeniach-1.html[/URL]

[QUOTE]Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Obywatele polscy realizują prawo zrzeszania się w stowarzyszeniach, zgodnie z przepisami Konstytucji oraz porządkiem prawnym określonym w ustawach.
2. Prawo zrzeszania się w stowarzyszeniach może podlegać ograniczeniom przewidzianym jedynie przez ustawy, niezbędnym do zapewnienia interesów bezpieczeństwa państwowego lub porządku publicznego oraz ochrony zdrowia lub moralności publicznej albo ochrony praw i wolności innych osób.[/QUOTE]

Posted

[quote name='TuathaDea'][SIZE=6][COLOR=red]Aszkiełowicz na prezydenta!!![/COLOR][/SIZE]

[COLOR=black]ale se autorytet znaleźliśta:[/COLOR]
[URL]http://orka.sejm.gov.pl/opinie4.nsf/nazwa/eps_u27/$file/eps_u27.pdf[/URL]

A co do interpelacji, mnie najbardziej się podoba ten fragment:
"Związek Kynologiczny... jest niezgodny z ustawą o ochronie zwierząt" :roflt:[/quote]
[FONT=Verdana]Obudził się Demon... TuathaDea :lol: .[/FONT]
[I][FONT=Verdana]Cyt.: „Komisji nie udało się stwierdzić z całą pewnością, który z posłów był [/FONT][/I][I][FONT=Verdana]inicjatorem zajścia.”[/FONT][/I]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Napisz przy okazji, że zdarzenie miało miejsce w 2003 roku, w poprzedniej kadencji sejmu. [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]A także o tym, że upomnienia ulegają zatarciu po czasie. [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]Nikt normalny nie lubi „grzebać w śmieciach” i odgrzewać zdarzeń sprzed lat, bo po co? Każdy zrozumie, że to manipulacja a nie realny zarzut.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Poza tym ja jestem dumna z Pana Posła Mieczysława Aszkiełowicza, bo podjął „walkę” z tym drugim posłem. Miał się dać pobić jak jakaś ciapa? No daruj. Gadasz wypisz wymaluj jak poseł Jacek Kurski. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Brawo dla Onka! To był strzał w dziesiątkę :multi:.[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='niceravik']
[COLOR=black][FONT=Verdana]Brawo dla Onka! To był strzał w dziesiątkę :multi:.[/FONT][/COLOR][/quote]

Tyle że ślepakami:loveu::loveu:

Posted

[quote name='lutomskak']pochlebiasz sobie,watkowi i tematowi-wieje mi juz stanowisko zwolennikow i przeciwnikow kopiowania od dluzszego czasu-jesli jeszcze nie zdazylyscie tego zauwazyc.....-a jedyne wycieczki -jakie sie tu odbywaja-urzadzacie wy-:)
naprawde-fakt-ze wy tak przezywacie-nie oznacza-ze kazdy-kto napisze tu cokolwiek-przezywa i czuje tak samo!to co robicie-nazywa sie nadinterpretacja.....[/quote]
Inaczej się nie da...więc..Po jasny gwint znów w ten wątek przyszłaś??Zarzucasz nam wycieczki?- gdy sama ni z tego ni z owego, nie mając kompletnie nic do powiedzenia prócz stękania i szukania winnych, pojawiasz się szukajac jakiejś "zadymy"? Coś mi się robi, pewnie nie tylko mnie...Kobieto, nie odpowiadają Ci nasze wyimaginowane wycieczki, nasze towarzystwo, nasz watek, to po diabła tu wlazisz i siedzisz??
Taki Mars na przykład to chociaż dyskutuje, a nie kombinuje, w jaki sposób zwrócić na siebie uwagę.Wisi Ci ten wątek?Nie zauważyłam,chyba wręcz przeciwnie -wydaje mi się,że czytajac ,iz kopiowanie zmierza ku końcowi, czytasz zawzięcie obrygazajac paznokcie.
Mam nadzieję,że mój post zrozumiesz.Skoro jest Ci tu tak źle, urządzamy Ci jazdy itp...to po prostu idź stąd.

Odnośnie kopiowania -nawet nie macie pojęcia, ile oddziałów ZKwP POPIERA WPROWADZENIE ZAKAZU WYSTAWIANIA CIĘTYCH.A wystarczy tylko napisać i zapytać :evil_lol:

Posted

[quote name='Jasiek']Tyle że ślepakami:loveu::loveu:[/quote]
Jasiu od oceniania kto czym strzela to raczej autorytetem nie bedziesz bo do strzelca wyborowego daleko Ci skoro tak pudłujesz. Przeczytałeś juz o stowarzyszeniach w Polsce i jakie prawa muszą przestrzegać. :cool3:
Byśmy se o tym pogadali jeszcze. :lol:

Posted

[SIZE=3][COLOR=black][B]Koniec Sejmu. Co zrobili nasi posłowie?[/B][/COLOR][/SIZE]
[COLOR=black]Mariusz Kowalewski Gazeta [/COLOR][COLOR=#666666]2007-09-09, [/COLOR]

[B][COLOR=black]Oceniamy warmińsko-mazurskich parlamentarzystów. Stopnie są subiektywne. Tak według mnie wyglądała nasza reprezentacja do Sejmu.[/COLOR][/B]
[SIZE=1][COLOR=black]Warmię i Mazury reprezentowało osiemnastu posłów. Większość z nich stanowiła tylko tło dla swoich klubowych kolegów i koleżanek z innych regionów. Ci, co wybijali się ponad przeciętność, podejmowali albo niezrozumiałe decyzje o starcie w wyborach samorządowych do sejmiku wojewódzkiego (poseł Adam Puza), albo siedzieli w ławach opozycji i nie mogli zbyt wiele zdziałać (poseł Witold Gintowt-Dziewałtowski).[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Posłów oceniłem nie tylko za to, co zrobili dla regionu, ale za całokształt ich pracy. Brałem pod uwagę, jaką mieli pozycję w swoim klubie, nad czym pracowali oraz jak byli oceniani przez partyjnych przeciwników - parlamentarzystów z innych partii. Oceniając ich pracę wystawiłem im gwiazdki, w skali od zera do pięciu.[/COLOR][/SIZE]

[B][COLOR=black]Okręg olsztyński[/COLOR][/B]
[B]Mieczysław Aszkiełowicz (Samoobrona) 5892 głosy [/B]
[B]3 gwiazdki [/B]
[B]”[/B][I]Jak się okazuje, nawet w Samoobronie można znaleźć zaangażowanego posła. Jeden z nielicznych parlamentarzystów, który regularnie - o ile nie ma w tym czasie posiedzenia Sejmu - uczestniczy w sesjach sejmiku województwa. Działacze Samoobrony mówią, że dokłada do posłowania - na festyny, które są organizowane w regionie. Niedawno oddał cielną krowę rodzinie, która potrzebowała pomocy. Podczas głosowania nad skróceniem kadencji Sejmu głosował "za".[/I]

Tylko dwóch posłów spośród osiemnastu warmińsko-mazurskich parlamentarzystów uzyskało wyższą notę!

[B][COLOR=red]/ Pełen tekst Interpelacji Pana Posła znajdziecie u nas na stronie 280 /[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='LALUNA'] Przeczytałeś juz o stowarzyszeniach w Polsce i jakie prawa muszą przestrzegać. :cool3:
:lol:[/quote]
Nie muszę czytać bo ją znam a prawo musi przestrzegać każdy obywatel RP obojętnie czy jest gdzieś zrzeszony czy nie .Tylko mi powiedz jakie prawo nakazuje organizacji ZK i hodowca w nim zrzeszonym hodować psy nie zgodne ze wzorcem miedzynarodowej organizacji FCI do ktorej nalezy związek.

Posted

[quote name='Puliszonka']Jasiu, a czytales Ty wzorce FCI?[/quote]
Tego też nie czytał :lol:
Jak i o stowarzyszeniach i pod co podlegają.
A na stronie ZKwP wszystko jest w regulaminach. Wystarczy sprawdzić.

Posted

Dla mnie to prawo jest sformułowane naprawdę jasno. Nie wiem, jak można mieć tu jakiekolwiek wątpliwości. Ktoś może się z tym prawem nie zgadzać, może mu się nie podobać i o tym faktycznie można dyskutować (bez końca zresztą). Ale to, że obcinanie uszu i ogonów z powodów innych niż zdrowotne jest łamaniem polskiego prawa, jest tak oczywiste, że nie wiem jak można się z tym kłócić...

Wyobraźmy sobie, że istnieje jakieś stowarzyszenie miłośników np. kamieni szlachetnych. Stowarzyszenie to organizuje wystawy kamieni, na które zjeżdżają miłośnicy kamieni z całego świata. Oczywiście kamienie są bardzo cenne i wiadomo, że bywają kradzione. Wielu miłośników kamieni kradnie kamienie, żeby je potem wystawiać. W kręgach miłośników kamieni kradzieże stały się nawet pewną tradycją. Kradzież to złamanie prawa, więc wydawałoby się, że kradzione kamienie nie powinny być dopuszczane na wystawy. A jednak, mimo że właściciele nie kryją pochodzenia kamieni, oceniający je sędziowie zdają się nie zauważać łamania prawa, a niektórzy nawet oceniają wyżej kradzione kamienie, bo według tradycji taki kradziony kamień ma dużo więcej uroku... Wydobywcy kamieni szlachetnych, ludzie którzy powinni troszczyć się o stan i pochodzenie kamieni, często pomagają właścicielom w kradzieży, wiedząc że kradzione kamienie łatwiej sprzedać i ogólnie są one lepiej widziane i ładniejsze.

A co to ma wspólnego z psami? ;)

Posted

[quote name='MARS'][I]"Hodowcy zwierzat oraz obserwatorzy wystaw psów rasowych informują [B]mnie[/B] o łamaniu przepisów ustawy....."[/I]

[I]"Zgodnie z artykułem 304 (...) obywatel, który dowiedział się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzedu [B]ma obowiązek[/B] zawiadomic o tym fakcie [B]prokuratora[/B] lub [B]policję[/B]"[/I]

[B]????????????????????????????????????????????[/B]

[I]"Dlaczego lekarze weterynarii dopuszczaja do pokazu psy z obciętymi ogonami i uszami, skoro jest to niezgodne z ustawą o ochronie zwierząt"[/I]

[B]A którym punkcie ta ustawa mówi że nie wolno takich psów wystawiac????[/B][/quote]

w zadnym :evil_lol:

[QUOTE]Odnośnie kopiowania -nawet nie macie pojęcia, ile oddziałów ZKwP POPIERA WPROWADZENIE ZAKAZU WYSTAWIANIA CIĘTYCH.A wystarczy tylko napisać i zapytać :evil_lol:[/QUOTE]

mozesz mi wytlumaczyc co oznacza ze oddzial popiera ? czy w takim oddziale zostalo zorganizowane zebranie i tam ustalono wspolne stanowisko czy jest to samodzielna decyzja jednej osoby ?

Posted

[quote name='LALUNA']To tylko środki zaradcze, przez takich hodowców którzy łamią prawo w Polsce. To też nie jest powód do dumy Elitesse :p[/quote]

zadne srodki zaradcze - NIE MA po prostu takiego przepisu zakazujacego wystawiania kopiowanych psow, tak jak nie ma nic zabraniajacego ich posiadania itp itd

Posted

[QUOTE]zadne srodki zaradcze - NIE MA po prostu takiego przepisu zakazujacego wystawiania kopiowanych psow, tak jak nie ma nic zabraniajacego ich posiadania itp itd[/QUOTE]
Ale jest zakaz kopiowania i niestety jakos omijasz ten temat. Pewnie dla Ciebie to mało istotne chociaż pewnie niezbyt komfortowa sytuacja.
A środki zaradcze wprowadza sie wtedy kiedy nie ma zbytniej możliowsci ukrócić proceder nagminnego łamania prawa.
Wiec o ile ZKwP wprowadzi taki przepis Twoje dylematy ciac czy nie i któremu pójdą w zapomnienie i nie bedziesz musiała sie juz niczym denerwować. :p

Posted

[quote name='LALUNA']
A na stronie ZKwP wszystko jest w regulaminach. Wystarczy sprawdzić.[/quote]
Co jest w regulaminach?
Regulaminów na stronie jest kilka .Zapytam jeszcze raz jakie prawo nakazuje Zk i hodowcom w nim zrzeszonym hodowanie psów nie zgodnym ze wzorcem FCI.A wzorce znam może nie wszystkie bo poprostu mnie nie interesują.We wzorcach sa wprowadzone korekty dotyczace noszenia niekopiowanego ogona i uszow o ile hodowca podejmuje decyzje dobrowolna badz wymuszoną o pozostawieniu ogona lub uszów.WE WZORCACH DOPUSZCZNO I JEDNO I DRUGIE.To tyle itego bedziemy się trzymać

Posted

[quote name='Jasiek']Co jest w regulaminach?
Regulaminów na stronie jest kilka .[/quote]
I niestety nie znasz zadnego, albo ich nie rozumiesz.

[URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg&r=1[/URL]
Na pierwszym miejscu jest Prawo o stowarzyszeniach, na mocy którego działa ZKwP.

[QUOTE]Zapytam jeszcze raz jakie prawo nakazuje Zk i hodowcom w nim zrzeszonym hodowanie psów nie zgodnym ze wzorcem FCI[/QUOTE]
Jakbys przeczytał topic to byś nie musiał zadawać tego pytania.

[QUOTE]A wzorce znam może nie wszystkie bo poprostu mnie nie interesują.[/QUOTE]
To zacznijmy od tego. Wiec moze przeczytaj najpierw wzorce FCI także te co Cię nie interesują a potem podyskutujemy

Posted

[quote name='LALUNA']Ale jest zakaz kopiowania :p[/quote]

Gdzie to pisze bo na pewno nie w ustawie która tak uwielbiacie cytować.Gwoli ścisłości zanam ja i proponuje ja czytac ze zrozumieniem.

Posted

[quote name='Jasiek']Gdzie to pisze bo na pewno nie w ustawie która tak uwielbiacie cytować.Gwoli ścisłości zanam ja i proponuje ja czytac ze zrozumieniem.[/quote]

Jasiu a Ty coś czytasz wiecej niż swoje posty? :cool3:

moze zacznij [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5909821&postcount=12"]TUTAJ[/URL]

i [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=6103096&postcount=84"]Tutaj[/URL]

Posted

[quote name='LALUNA']I niestety nie znasz zadnego, albo ich nie rozumiesz.

[URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg&r=1[/URL]
Na pierwszym miejscu jest Prawo o stowarzyszeniach, na mocy którego działa ZKwP.

Jakbys przeczytał topic to byś nie musiał zadawać tego pytania.

To zacznijmy od tego. Wiec moze przeczytaj najpierw wzorce FCI także te co Cię nie interesują a potem podyskutujemy[/quote]
Pokaz mi wzorzec FCI ktory nie dopuszcza kopiowanego ogona i uszu.Prosze o konkrety w ktorym regulaminie hodowcy maja zakaz hodowania i wystawiania kopiowanych psow.
Jezeli chodzi o przeczytanie calego tematu to nie chce mi sie czytac waszego bełkotu ktory ma 283 strony

Posted

[quote name='LALUNA']Jasiu a Ty coś czytasz wiecej niż swoje posty? :cool3:

moze zacznij [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5909821&postcount=12"]TUTAJ[/URL]

i [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=6103096&postcount=84"]Tutaj[/URL][/quote]

Ty se chyba jaja robisz.Mam czytac wybrane art z wasza interpretacja.