Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 445
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Emilia2280 chce zabrać tego 8-letniego ze skrzyneczki na DT do Karmelci. Czy można go zarezerwować?

Poszukujemy też transportu Wrocław ---> Opole.[/QUOTE]

Asiu, na kiedy potrzebny jest transport?

Posted

[quote name='rutta']Asiu, na kiedy potrzebny jest transport?[/QUOTE]
W każdej chwili, choćby jutro, żeby tylko tego bidulka ze skrzyneczki zawieźć do Karmelci. Karmelcia przygotowana psychicznie czeka. Mieliśmy jej dać innego spanielka, ale nie udało się go na razie wyrwać od właściciela. Facetowi odwidziało się oddawanie psa, więc możemy tam umieścić innego spanielka.

Posted

ale ja nie wiem czy on w schronie by domu nie znalazł bo jest śliczny i fajny i ludzie patrzą. a jak spaniel jest rasowy i na prawdę sympatyczny to nie ma problemu :) czasem nawet zamkną oczy na ten wiek.
może któregoś z tych uparciuchów??

Dziś rozmawiałam o naszych spanielach w biurze i tak:
Fidel(duży, rudy z krawatem), został 2 x adoptowany. Pierwszy raz wrócił bo poszedł do jakiejś z lekka zwariowanej, rozhisteryzowanej kobiety i w ten sam wieczór został zabrany bo warkolił. I to ponoć całkiem nieźle. Ale właścicielka była niezbyt ok więc nie ma na co patrzeć. Za drugim razem poszedł do jednego własciciela, faceta, który przekonywał, że da sobie radę z nim, ale niestety zwrócił go po 3 tygodniach. Pies zachowywał się w domu super, bezproblemowo. Spał z gościem w łóżku, nie wykazywał żadnej agresji do ludzi. Natomiast na dworze był strasznie agresywny do innych zwierząt i to był powód zwrotu - facet nie potrafił opanować jego agresji, choć próbował.

A co do tego młodego złotego spaniela to - psiur wracał 3 x. I tak - warczał przy misce, dominował. Jest histerykiem, nie nadaje się do dzieci(tak jak Fidel zresztą). Jest energiczny, roztrzepany ale potrafi być miłym psiakiem. W biurze usłyszałam, że należałoby go wysłać do behawiorysty. No i fajnie jak by poszedł do domku z ogrodem - on potrzebuje spożytkować swoją energię. Oczywiście na spacerach też by to można było zrobić ale wiadomo, że mało kto ma czas a ogród zawsze daje psu trochę zmęczenia.

A co o tym 8-letnim - jest super itd. Jedyny problem jest taki, że on przyszedł bardzo taki "zafajdany" - uszy załatwione, zaniedbany ogólnie. Bardzo śmierdzi mu z pyska - coś jest z układem pokarmowym. To niestety może obrzydzić. No i ma na imię Limbo :)

Posted

Jeśli chodzi o te 2 problemowe, to wydaje mi się, że nie nadają się do Karmelci, ona ma córkę w wieku 9-10 lat, nie wiem nawet dokładnie. Poza tym ma kilka psów na tymczasach. Wydaje mi się, że mogłaby sobie nie poradzić z takimi problematycznymi psami.

[quote name='alekcuk']A co o tym 8-letnim - jest super itd. Jedyny problem jest taki, że on przyszedł bardzo taki "zafajdany" - uszy załatwione, zaniedbany ogólnie. Bardzo śmierdzi mu z pyska - coś jest z układem pokarmowym. To niestety może obrzydzić. No i ma na imię Limbo :)[/QUOTE]
Albo problem z ząbkami (kamień nazębny, ropa) ewentualnie zapalenie fafli (śmierdzi okrutnie), a leczy się łatwo, chociaż może nawracać.

Posted

okej, to jeśli ma dzieci to pewnie, że Fidel i złoty się nie nadają ale ja bym się zastanowiła czy ten DT jest tu jakkolwiek potrzebny temu staruszkowi. znaczy jak uważacie, jeśli pies ma pójść ze schronu i nie wrócić do niego i żyć sobie szczęśliwie, to czemu nie? :) nie wiem jak u niego z dziećmi jest co prawda no ale ogólnie jest sympatycznym psiakiem, łagodnym, więc raczej nie będzie problemu

Posted

Asiu, jaka decyzja? TZ ma wyjechać zaraz po zajęciach (ok. 10.00), czy w schronisku będzie rano ktoś z wolontariuszy, kto mógłby ogarnąć sprawę z biurem? On po prostu nie będzie miał jutro dużo czasu, na kolejkę itp. Druga sprawa czy Karmelcia będzie mogła dojechać do Opola.

Posted

[quote name='alekcuk']okej, to jeśli ma dzieci to pewnie, że Fidel i złoty się nie nadają ale ja bym się zastanowiła czy ten DT jest tu jakkolwiek potrzebny temu staruszkowi. znaczy jak uważacie, jeśli pies ma pójść ze schronu i nie wrócić do niego i żyć sobie szczęśliwie, to czemu nie? :) nie wiem jak u niego z dziećmi jest co prawda no ale ogólnie jest sympatycznym psiakiem, łagodnym, więc raczej nie będzie problemu[/QUOTE]
Spróbuję zaraz zadzwonić do Emilii, bo to ona sponsoruje ten tymczas, więc to jej wybór. Ja tu tylko sprzątam, że tak powiem. ;-)

Posted

no to będziemy czekać na fotki z DT :) a to, że odżyje to na pewno, on jest bardzo zapatrzony w człowieka, na boksie smutnieje...

a że Limbo będzie miał już dobre życie, to szukajmy DT dla "złotego" :) tylko tutaj trzeba najlepiej człowieka z cierpliwością, czasem, dużą wiedzą na temat rasy i w ogóle szkolenia psów... on jest młodziutki więc wierzę, że też może być milutkim spanielkiem :)

Posted

[quote name='alekcuk']no to będziemy czekać na fotki z DT :) a to, że odżyje to na pewno, on jest bardzo zapatrzony w człowieka, na boksie smutnieje...

a że Limbo będzie miał już dobre życie, to szukajmy DT dla "złotego" :) tylko tutaj trzeba najlepiej człowieka z cierpliwością, czasem, dużą wiedzą na temat rasy i w ogóle szkolenia psów... on jest młodziutki więc wierzę, że też może być milutkim spanielkiem :)[/QUOTE]
Jednego takiego wredziolka młodziutkiego mamy już w hoteliku w Bogatyni. Pojechał niedawno, zobaczymy jakie będą efekty.

Jak to Emilia mówi, dla tagiego gryzolca potrzebny jest amator kwaśnych jabłek. Na szczęście znajdują się tacy.

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Emilia2280 chce zabrać tego 8-letniego ze skrzyneczki na DT do Karmelci. Czy można go zarezerwować?

Poszukujemy też transportu Wrocław ---> Opole.[/QUOTE]

[quote name='terierfanka']nie ma chyba potrzeby rezerwować, jeśli by ktoś go adoptował to tym lepiej chyba?[/QUOTE]

adopcja ze schronu to nigdy nie wiadomo jak trafi, my szukamy "zlotych klamek" naszym spanielom :)

[quote name='Asia & Ginger']Jednego takiego wredziolka młodziutkiego mamy już w hoteliku w Bogatyni. Pojechał niedawno, zobaczymy jakie będą efekty.

Jak to Emilia mówi, dla tagiego gryzolca potrzebny jest amator kwaśnych jabłek. Na szczęście znajdują się tacy.[/QUOTE]

hahaaaa, dokladnie. Ja tam lubié kwasne jabluszka, ale 99% ludzi szuka pysznych i suuodkich :p Mi jest zal gryzolcó bo jak patrzé na mojásunié jak zaraz po pokazaniu zébów jest taka milutka, to myslésobie ze to nie jej wina ze ma "czarne serduszko" - tak to nazywam. Urodzila sié z takimi predyspozycjami i jest samotna, bo nienawidzi psów a gdzies tam w niej drzemie szczeniak zeby pobawic sié z tymi psiakami. Jest samotna bo tylko w towarzystwie ludzi. Podobnie myslé o innych "kwasnych jabluszkach" i zal mi ich, bo nikt ich nie rozumie, tylko wywala z domu.

Posted

Limbo dotarł szczęśliwie do Karmelci :)

To chyba typ słodkiego jabłuszka ;) Uroczy, wesoły, przytulak że hej. Po prostu podbił moje serce :)

Posted

Dziéki wielkie, szybka akcja! hehe wieczore Asia Dlugie-uszy dzwonila mi o tym powiedziec a juz dzis jest w DT psiak. I dostal nowe imié - Jackson ;p Jak zachowywal sié w samochodzie? Komu oddac za transport?

Posted

W samochodzie najpierw troszkę popłakał a później już spał, grzeczny chłopak. Nie ma prawego kiełka na dole. Karmelcia pewnie mu wczoraj urządziła spa, funiał dosyć mocno ;) a na uszkach zrobiło mu się kilka dredzików. Od weterynarza dostał też krople do uszu (dawkowanie napisałam na kartce), po 10 dniach powinien zgłosić się do kontroli.

Transport był przy okazji, taka przysługa dla Limbo vel Jacksona, podziękowania przekazałam :)

Limbo do niego pasowało, ale domyślam się czemu został przechrzczony :)

Posted

są nowe spaniele w schronisku. Nie wiem, 2 albo więcej. o jednej suczce wiem że ma 8 lat, jest po zmarłej właścicielce, jest bardzo fajna ;) jak dowiem się więcej to dam znać