Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='salibinka']
[COLOR=slategray](2.09. wysyłałam przelew dla Wiki - mam nadzieję, że doszło?)[/COLOR][/QUOTE]

doszło, 5.09. zaksięgowaliśmy... dziękujemy (wpisałam już na pierwszą stronę)

Salibinko, a gdybym się do Ciebie tak ładnie uśmiechnęła to pomogłabyś mi przeprowadzić rozmowę przed adopcyjną z Panią z Krakowa.? To ta Pani o której pisałam wcześniej, chciała adoptować Wikę-tyle że szkrabik musiał się nauczyć chodzić na smyczy. Później zadzwonie do niej czy nadal jest chętna:)

A co taxówkarza, to żona czytała tą książkę i mu streszczała treść:D W każdym razie polecam książkę, bo jest super;)

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Klaudia M.']

Salibinko, a gdybym się do Ciebie tak ładnie uśmiechnęła to pomogłabyś mi przeprowadzić rozmowę przed adopcyjną z Panią z Krakowa.? To ta Pani o której pisałam wcześniej, chciała adoptować Wikę-tyle że szkrabik musiał się nauczyć chodzić na smyczy. Później zadzwonie do niej czy nadal jest chętna:)
[/QUOTE]

Tak, oczywiście :)

Posted

Jeśli będzie chętna na wizytę, to najchętniej sobota od 15 lub jutro od 19. Albo wyślij mi Jej dane (od razu sprawdzę w schronisku) i kontakt - to umówimy się bezpośrednio. Podaję mój numer: 509 166 430.

Posted

Dzwoniłam do Pani, nadal jest zainteresowana adopcją Wiki. Ale musi się skontaktować z mężem, i ustalić kiedy mogli by się spotkać. Czekam na telefon;) Wtedy dowiem się jak Pani się nazywa ;)

Edit. Macie jakąś fajną umowę adopcyjną? ( w razie czego;) )

Posted

Biorąc pod uwage ostatnie przypadki wywinięcia się psów równocześnie z szelek i obroży [B]proszę , uczulcie panią na to [/B], w Krakowie uciekł kolejny lękliwy pies i jak dotąd nie udało sie go złapać. Sama mam złe doświadczenia z popularnymi parcianymi szelkami ( bez zadnych problemów w mgnieniu oka wyszła z nich zarówno Kora jak i Ciapek , obydwa psy miały też obroże ) , łatwo się luzują . namoknięte niemożliwie sie rozciągają , plastikowe części nie trzymają ustalonej regulacji. Skórzane są o wiele droższe ale skuteczniejsze , ważne aby były dobrze dopasowane.

Posted

Zdjęcie z ubiegłej soboty:)
[IMG]http://i51.tinypic.com/6tpswj.jpg[/IMG]

Biedna Wikunia, zaraz po zabiegu. ( w za małym kołnierzu)
[IMG]http://i56.tinypic.com/9a3g3n.jpg[/IMG]

Wika wczoraj. Wiem, że na zdjęciu nie wygląda na szczęśliwą, ale merdała ogonkiem;) Spędziła z nami całą noc, grzecznie śpiąc. Ale nie myście sobie że spała w nogach, królewna zajeła miejsce przy poduszce;)
[IMG]http://i55.tinypic.com/346nc4i.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='elaja']Biorąc pod uwagę ostatnie przypadki wywinięcia się psów równocześnie z szelek i obroży [B]proszę , uczulcie panią na to [/B], w Krakowie uciekł kolejny lękliwy pies i jak dotąd nie udało sie go złapać. Sama mam złe doświadczenia z popularnymi parcianymi szelkami ( bez zadnych problemów w mgnieniu oka wyszła z nich zarówno Kora jak i Ciapek , obydwa psy miały też obroże ) , łatwo się luzują . namoknięte niemożliwie się rozciągają , plastikowe części nie trzymają ustalonej regulacji. Skórzane są o wiele droższe ale skuteczniejsze , ważne aby były dobrze dopasowane.[/QUOTE]
Moje dranie strasznie ciągną, a suczka kilka razy wylazła z obroży, szelki skórzane są super i w sumie w porównaniu z szelkami parcianymi, które się rozciągają i co jakiś czas trzeba zmieniać cena wychodzi porównywalna bo szelki skórzane starczają na o wiele dłużej bo są solidne. Ja kupiłam moim rozmiar L podszyte polarkiem, żeby im sierści nie mechaciło, z uchwytem za jaki można złapać jak pies się bardzo wyrywa za ok 100 zł za sztukę w zooplus. Są tam promocje, można trafić. Naprawdę polecam bo teraz chodzimy na spacery bezpiecznie, i .... mniej ciągną:)i się nie duszą przez obroże

Posted

To futerko rozciągnięte na parapecie :) - piękny widok.

Klaudio, jakby co, mam umowę - taką, jaką zazwyczaj ja podpisuję. Nie jest może naj, ale zawiera, to co potrzeba ;).

Co do szelek, nie umiem się przełamać do skórzanych, dlatego nie używam... rozumiem, że bywają sytuacje konieczne, aby "używać" zwierząt, ale tak jak noszenie futra z norek, tak i szelek ze skóry, nie musi mieć - moim zdaniem - racji bytu. Są doskonałe materiały - ostatnio zamawiałam akcesoria u taks - która szyje piękne, mocne, trwałe i "nieodzwierzęce" rzeczy. Polecam. W szelkach liczy się krój. Z takich zwykłych (z trzech pasków), zapinanych pod paszki, łatwo się wyswobodzić - dla mojej Mili to chwila. Ale szelki "czteropaskowe" zakładane przez głowę i łapki - są ok.

Innym rozwiązaniem są obroże półzaciskowe, można wyregulować je tak, że w razie ciągnięcia, czy próby wyswobodzenia, nie duszą psa, ale uniemożliwią wysunięcie głowy. Mój Eden taką nosi w mieście, gdzie muszę mieć nad nim pełną kontrolę (bo to łobuziak i ma różne pomysły ;)) - ma charcią głowę, duzo siły i wiele sprytu - z każdej zwykłej obroży potrafił swoją kochaną główkę wyjąć (Mila ma na "w razie czego" zapas).
Myślę, że dla Wiki - przynajmniej na pierwszy okres w nowych warunkach - to byłoby najbezpieczniejsze rozwiązanie.

Czy szelki czy obroża - jęsli taśma obszyta jest miękkim materiałem (od wewnątrz, żeby nie trzeć o skórę zwierzaka, od zewnątrz - dla ozdoby) - są wygodne, nie drażnią.
Pies może się w nich kąpać - a skóra przecież sztywnieje i się kurczy pod wpływem wody.

Posted

[quote name='Klaudia M.']Bo to jest kotek rasy Czerneńskiej:D[/QUOTE]

:loveu::loveu::loveu: Przypomina najprawdziwszą pumę !!! Moje tak nie potrafią:lol:

Posted

[quote name='elaja']:loveu::loveu::loveu: Przypomina najprawdziwszą pumę !!! Moje tak nie potrafią:lol:[/QUOTE]

Dlatego planuję moje trochę utuczyć, już nie będą takie zwinne ;p U mnie na parapet nie wskakuje tylko Majcia;)

Posted

Przyszła karma dla Wiki, [B]purina dog chow puppy junior [/B]zamówiłam ( świat karm) 15 kg. ( na spółkę z moją Sabą).
Za 15 kg. wyszło 90,69 zł./2=45,35 zł. Dodatkowo smakołyki [B]BOSCH Goodies Light[/B] 450 g. 9,50 zł./3=3,20 zł. oraz
[B][B]BOSCH [/B][/B]CAKE 1 KG. 16,40/3=5,45 (dzielę na trzy, bo pomiędzy moje psy... wszystkie zawsze dostają w tym samym momencie, tyle samo)
RAZEM -54 zł. (karma i smakołyki)

Z góry przepraszam za reklamę tego sklepu, ale chciałam się porządnie rozliczyć, bo nie dostałam rachunku:/

PS: Gdyby ktoś z Was znalazł taniej tą karmę to proszę o cynk;)
Karma bardzo smakuje Wice, znacznie bardziej niż brit który jadła do tej pory. Opróżniła całą miskę i jeszcze ją wylizała:D, co wcześniej jadła 1/2 miski;)

Posted

Moje też nie lubią britta , purinę chow dog jedzą , ale też nie zawsze( szczególnie Ares wydziwia ) z tym ,że dostają light . Gdzieś ostatnio dostałam RC Light i powiem szczerze , że ta była najlepsza. Najbardziej lubią gotowane : mięsko + ryż i marchewka , tylko potem muszę myć aresową mordeczkę bo cała broda w kolorze marchewki .

Posted

Strach się bać, teraz zobaczyłam że na allegro też są fajne ceny purina 18 kg. 109 zł. ;) Wróc, tu i tu wychodzi 6 zł. za kg;) Więc bez rewelacji:)

Jeżeli chodzi o mnie, to sama nie wiem czy z braku czasu nie gotuje moim psiakom czy z awersji do mięsa czy może chodzi o kwestie finansowe. Ale chyba to trzecie:) Ale i tak zrobiłam duży postęp, moja sunia jadła karmę z biedronki (bo nikt mnie nie uświadomił jaki to syf), potem było chappi, brit i teraz purina.

Posted

Zapewniam Was ,że jest wiele psów , które byłyby szczęśliwe mając do dyspozycji karmę z biedronki , jednak muszą się zadowolić rozmoczonym chlebem o ile ich pan i władca w ogóle przypomni sobie ,że trzeba psu coś rzucić od czasu do czasu.....Tak więc dobrze ,że jest do wyboru i biedronka i RC na przykład , punkt widzenia jak zwykle zależy od punktu siedzenia....jak w życiu zresztą.

Posted

[INDENT] [B][URL="http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art6623,pomozcie-psom-w-polsce-i-w-europie-.html"]http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/ar...-europie-.html[/URL]
[/B]
Wpierw przeczytajcie ten link na górze!

CZASU MAŁO! A wysłanie maila do kilkudziestu posłów to raptem pół godziny czasu. Ja to już zrobiłam. Od lat staram się o powszechne znakowanie i rejestracje psów i wreszcie w Unii droga się może otworzyć.
Bardzo Was proszę!
Możecie pisać jako osoby indywidualne (obywatele) lub też organizacje.
Poniżej, dla wygody, podaję listę e-maili do europosłów którzy jeszcze nie podpisali deklaracji, zgrupowaną piątkami:

[EMAIL="[email protected]"][email protected];[/EMAIL]
[EMAIL="[email protected]"][email protected]; [email protected];[/EMAIL]
[EMAIL="[email protected]"][email protected];[/EMAIL]
[EMAIL="[email protected]"][email protected]

[email protected]; [email protected];[/EMAIL]
[EMAIL="[email protected]"][email protected];
[email protected];
[email protected]

[email protected];
[email protected]; [email protected];
[email protected];
[email protected]