KT Arts Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Hmm.. Ja się powoli przymierzam do zakupu, ale nie mogę się zdecydować jaką wybrać :P Zbieram opinie :mdrmed: Quote
evel Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [url]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead/DSC00466.jpg[/url] może coś w tym jest, moja pierdoła się tak kładzie tylko na jedną tylną nogę, a drugą miała parę razy stłuczoną, więc kto wie? ;) Większość TTB, albo w ogóle terrierów, jakie miałam okazję widywać układa się właśnie "na żabę" jak są zmęczone :lol: Quote
Amber Posted April 25, 2011 Author Posted April 25, 2011 [quote name='Niufciak']Hmm.. Ja się powoli przymierzam do zakupu, ale nie mogę się zdecydować jaką wybrać :P Zbieram opinie :mdrmed:[/QUOTE] Ja się na aparatach nie znam w ogóle, mój ojciec jest w tym dobry i lubi kupować sprzęt ;). Wiem tyle co wszyscy, że kitowe obiektywy są w większości do... kitu ;), a do focenia psów, należy zakupić coś o dużym zoomie, co często nie jest tanie ;). Najlepiej wybierz się do dobrego sklepu z aparatami (dobrego czyli tylko z aparatami, a nie np. Media Markt), powiedz czego poszukujesz, do czego ci aparat potrzebny, a tam ci już coś wybiorą. Pytaj się o wszystko, jak masz wrażenie, że cię zlewają, nie tłumaczą odpowiednio (fotografia to dość trudne zagadnienie, nie każdy musi się na tym znać), zmień sklep i znajdź taki w którym pracują pasjonaci. To ważne, bo aparaty i obiektywy są drogie, cena nie zawsze odpowiada jakości, nie zawsze to co najnowsze jest najlepsze (a czasem wręcz przeciwnie), niektórych obiektywów nie kupisz już w sklepie itp. Najlepiej jakbyś znalazła kogoś kto się na tym zna i wybrała się z nim, bo głupio wydać kupę kasy na coś co jest kiepskie, a potem się okaże że za połowę mniej mogłaś mieć 2x lepszy sprzęt, a jeśli nawet nie lepszy, to lepiej dopasowany do twoich potrzeb. Np. możesz sobie kupić ekstremalnie drogi obiektyw stałoogniskowy, albo jakiś krótki do macro, ale po co ci on jak chcesz zrobić psom zdjęcia w ruchu ;). [quote name='evel'][url]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead/DSC00466.jpg[/url] może coś w tym jest, moja pierdoła się tak kładzie tylko na jedną tylną nogę, a drugą miała parę razy stłuczoną, więc kto wie? ;) Większość TTB, albo w ogóle terrierów, jakie miałam okazję widywać układa się właśnie "na żabę" jak są zmęczone :lol:[/QUOTE] Ja przeczytałam, że pies z chorymi stawami się tak nigdy nie położy, ale Kashdog podała przykład labka z dysplazją, któremu to nie przeszkadza ;). A TTB to wiem , że tak robią... Ja myślałam, że to może zależy też od długości nóg, że te ze średnimi tak robią, ale potem jamnik teścia się tak kładł, a teraz Jari, który nogi ma jak żyrafa ;). Quote
Ewa&Duffel Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 To zabobon z tym, że kładzenie się "na żabę" ma związek ze zdrowiem stawów.Jak Duffel w szczenięctwie miał problemy ze stawami i byliśmy u ortopedy, to powiedziała nam, że sposób leżenia nie ma żadnego związku. Duffel nigdy się tak nie kładzie ;) Pasuje Cortinie ta obroża :loveu: [url]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead/DSC00496.jpg[/url] Quote
KT Arts Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Amber - też mi to przeszło przez myśl i chyba tak zrobię ;) dzięki za pomoc;) Quote
Onomato-Peja Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Amber']Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, Jari lubi suczki :cool3: Ale pewnie Rasta by go pogoniła, bo on natrętny jest strasznie i dominacyjny ;) [/QUOTE] A Gdzie tam, Rasta tez dominantka i lubi się z psem siłować. Zwłaszcza z Puszkiem od Pusiakowej, jak u nas byli to praktycznie cały czas w domu odbywały się zapasy. Quote
Korenia Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Niufciak']Amber - też mi to przeszło przez myśl i chyba tak zrobię ;) dzięki za pomoc;)[/QUOTE] Ja niedawno kupowałam lustro i początkowo chciałam soly alfa 300, ale zupełnie mi ją odradzono. Wszyscy mi polecili canona - wszyscy fotografowie z mojej rodziny właśnie takimi aparatami focą, zdjęcia są fajne, w ruchu też super :) więc ja od siebie polecam canoniki ;) Widzę, że obroże z biedronki jeszcze się trzymają :evil_lol: Quote
Talucha Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Ja też mam Canona i jestem zadowolona. Fakt, że nie umiem nim super focić ale jeszcze dojdę do wprawy :diabloti: Quote
Nirvana&Max Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Swego czasu miałam dobermana , ale uciekł :placz: . Jarhead jest piękny :loveu: . Quote
Culineo Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Talucha']Ja też mam Canona i jestem zadowolona. Fakt, że nie umiem nim super focić ale jeszcze dojdę do wprawy :diabloti:[/QUOTE] [quote name='Korenia']Ja niedawno kupowałam lustro i początkowo chciałam soly alfa 300, ale zupełnie mi ją odradzono. Wszyscy mi polecili canona - wszyscy fotografowie z mojej rodziny właśnie takimi aparatami focą, zdjęcia są fajne, w ruchu też super :) więc ja od siebie polecam canoniki ;) Widzę, że obroże z biedronki jeszcze się trzymają :evil_lol:[/QUOTE] a jakie Canony macie, bo też się szykuje tylko nie mam pojęcia jaki model :D a co do leżenie to każda rasa i osobnik ma swój styl :D TTB jak żaby, sznaucery z pyskami wysoko, a niektóre psy w kątach i pod stołami :D Quote
nicnasile Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Amber']Ja się na aparatach nie znam w ogóle, mój ojciec jest w tym dobry i lubi kupować sprzęt ;). Wiem tyle co wszyscy, że kitowe obiektywy są w większości do... kitu ;), a do focenia psów, należy zakupić coś o dużym zoomie, co często nie jest tanie ;). Najlepiej wybierz się do dobrego sklepu z aparatami (dobrego czyli tylko z aparatami, a nie np. Media Markt), powiedz czego poszukujesz, do czego ci aparat potrzebny, a tam ci już coś wybiorą. Pytaj się o wszystko, jak masz wrażenie, że cię zlewają, nie tłumaczą odpowiednio (fotografia to dość trudne zagadnienie, nie każdy musi się na tym znać), zmień sklep i znajdź taki w którym pracują pasjonaci. To ważne, bo aparaty i obiektywy są drogie, cena nie zawsze odpowiada jakości, nie zawsze to co najnowsze jest najlepsze (a czasem wręcz przeciwnie), niektórych obiektywów nie kupisz już w sklepie itp. Najlepiej jakbyś znalazła kogoś kto się na tym zna i wybrała się z nim, bo głupio wydać kupę kasy na coś co jest kiepskie, a potem się okaże że za połowę mniej mogłaś mieć 2x lepszy sprzęt, a jeśli nawet nie lepszy, to lepiej dopasowany do twoich potrzeb. Np. możesz sobie kupić ekstremalnie drogi obiektyw stałoogniskowy, albo jakiś krótki do macro, ale po co ci on jak chcesz zrobić psom zdjęcia w ruchu ;). [/QUOTE] Sama prawda! Tak najlepiej zrobić! Warto też poczytać fora internetowe o tematyce fotograficznej itd. Naprawdę warto się zastanowić. Ja mam na przykład Nikona d90. Jak wybierałam to chciałam albo Nikona, albo Canona. Jestem zupełnie uprzedzona do alf, no jakoś tak. Ale jak widać, można i nimi robić super zdjęcia :) Wszystko w rękach fotografa! :) Baaaardzo dużo zależy od obiektywów, więc warto rozważyć na czym zależy nam najbardziej. A co do wybrania się do sklepów fotograficznych, słuchać, oglądać i...jeżeli jest możliwość wziąć do ręki. To niby śmieszne, ale później jak się godzinami czasami trzyma aparat, to uwierzcie liczy się komfort! Raz robiłam zdjęcia na weselu. Body z raczej lekką stałką oraz lampa dało mi...zakwasy na drugi dzień na plecach i w dłoni! :) Ja się jakoś super na fotografii nie znam, ale na podstawowe pytania odpowiem jak coś :-) PS. Bym zapomniała, Jari w pozycji "na żabę" wygląda bosko! :loveu: EDIT: I uważajcie, żeby Wam sprzedawca oczu nie zamydlił... Poszłam pierwszy raz do Foto Jokera i mówię, że chcę albo Nikona d90 albo Canona 50d i pytam, czy mogłaby mi pani przedstawić jakieś argumenty itd. A pani do mnie z tekstem: -a nie chce pani tej alfy? o tej, tu? -Nie, nie chcę, decyduję się między tymi 2 modelami, które wymieniłam. -Na pewno? No bo ta alfa to ma to, to to, tego nie ma w tamtych. -Ale tamte mają lepszą matrycę. -Aj tam matryca...ma pani to to itd... No zupełnie mnie nie słuchała, wcisnąć chciała alfę, bo...mieli z tego %. Quote
Talucha Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 A huskie często z łapami pod sobą tak, że wyglądają jakby ich nie miały :lol: Ja mam Canona EOS 550D +obiektyw kitowy... 18-55mm Chcę lepszy obiektyw :< *** Też jestem jakoś uprzedzona do Sony... Jak kupowałam to pod uwagę wchodziły tylko Canony i Nikony ;) Quote
nicnasile Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Ten Canon to stosunkowo nowy jest, fajna sprawa z tego co czytałam. Kitowy? Hmm, ja teraz chyba po roku użytkowania lustrzanką kupię....kitowy obiektyw. Na jasny mnie nie stać, a potrzebuję troszkę szerokiego kąta. A jaki chciałabyś obiektyw? Pewnie jasne tele :) Quote
vege* Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Talucha']A huskie często z łapami pod sobą tak, że wyglądają jakby ich nie miały :lol: [/QUOTE] Nuka preferuje do góry kołami :evil_lol: co do aparatów to się nie wypowiadam bo się w ogóle nie znam na nich :lol: Quote
zaba14 Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Pośmiałam się z komentarzy o psach killerach :P dobrze, że mieszkam w bardziej normalnym kraju pod tym względem bo u nas rzadko kto nas omija łukiem :D większość ludzi wciska ręce w naszą strone ... :/ mimo że sama mam psa killera to na widok obcego pita którego nie znam, również mam takie inne uczucie :) ale ja tak reaguje na większość dużych psów :P [url]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead/DSC00466.jpg[/url] moja jest mniejsza więc troszke inaczej u nas to wygląda, bo ona ma całkowicie wyprostowane tylnie łapy.. :d i to raczej naturalne, bo u bullowatych to norma że tak leża :) Quote
Korenia Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='klaudusia0219']a jakie Canony macie, bo też się szykuje tylko nie mam pojęcia jaki model :D [/QUOTE] Ja mam canona rebel t1i i do tego pare obiektywów:) zwykły kitowy 18-55, tel 55-250, stałkę 28 i stałkę 50:) Zależy jaką kasę masz :) najlepiej to 5d, ale to cena rzędu 8 tysięcy za samo body ;) Quote
Culineo Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Korenia']Ja mam canona rebel t1i i do tego pare obiektywów:) zwykły kitowy 18-55, tel 55-250, stałkę 28 i stałkę 50:) Zależy jaką kasę masz :) najlepiej to 5d, ale to cena rzędu 8 tysięcy za samo body ;)[/QUOTE] ja mam ograniczony budżet, bo ok.2000 zł tylko z kitowym potem się będe bawić w dokupywanie :D Quote
nicnasile Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Korenia']Ja mam canona rebel t1i i do tego pare obiektywów:) zwykły kitowy 18-55, tel 55-250, stałkę 28 i stałkę 50:) Zależy jaką kasę masz :) najlepiej to 5d, ale to cena rzędu 8 tysięcy za samo body ;)[/QUOTE] No ale 5d to już profesjonaliści. Dla początkującego to...hardcore w sumie :-P Quote
Talucha Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='nicnasile']Pewnie jasne tele :)[/QUOTE] Dokładnie, coś z dobrym zoomem :cool3: [quote name='vege*']Nuka preferuje do góry kołami :evil_lol:[/QUOTE] Też często się zdarza, że Lasti tak leży ;) [quote name='Korenia']Ja mam canona rebel t1i i do tego pare obiektywów:) zwykły kitowy 18-55, tel 55-250, stałkę 28 i stałkę 50:) Zależy jaką kasę masz :) najlepiej to 5d, ale to cena rzędu 8 tysięcy za samo body ;)[/QUOTE] 5D to marzenie :loveu: ale najpierw to ja się muszę zdjęcia nauczyć robić Quote
Jaga. Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [QUOTE]Każde krycie trzeba odpowiednio przemyśleć, nie tylko pod względem koloru ale przede wszystkich wad anatomicznych no i charakteru. Jeżeli to pierwsze krycie, dobrze by było skonsultować się z hodowcą Tesi, może on podpowie coś sensownego.[/QUOTE] nie byłoby to pierwsze krycie, psa na 1 i 2 miałam już wybranego, nie wybierałam sama, ale nie wiem czy ja tego mojego potworasa chcę kryć. zdjęcia boskie :) nie mogłam się oprzeć :D znajdź 10 różnic :D [img]https://lh3.googleusercontent.com/_kbf6atLhTyw/TbAsSvvIp8I/AAAAAAAACjU/-JFsVJaOS4U/szczupak-horz.jpg[/img] Quote
Korenia Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='nicnasile']No ale 5d to już profesjonaliści. Dla początkującego to...hardcore w sumie :-P[/QUOTE] E tam hardcore :evil_lol: Quote
nicnasile Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='Korenia']E tam hardcore :evil_lol:[/QUOTE] haha! :) 5d2 nagrywaja zajebiaszcze filmy.... ! :) Quote
Korenia Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='nicnasile']haha! :) 5d2 nagrywaja zajebiaszcze filmy.... ! :)[/QUOTE] Ogólnie canony dobrze nagrywają ;) Mój też ma tą opcję w HD i jest fajnie :P co prawda niekorzystam z tego często :P Quote
nicnasile Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Mój Nikon też ma, ale dopiero od niedawna się zaczęłam bawić w kręcenie. Fotografia, fajna sprawa, niemiłosiernie kosztowna, ale dająca wielką satysfakcję :) Ale ja już nie spamuję tutaj Amber i uciekam zobaczyć twoją galerię, bo widzę jakieś beagle na zdjęciach! :loveu: Quote
Kashdog Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Ale temacik o fotografii rozwinął :evil_lol: Ja szczerze mówiąc, gdy jechałam po zakup aparatu miałam już podjętą decyzję co do modelu itd., ale oczywiście jak to u mnie bywa - nie było tego czego chciałam. Pojechałam do innego sklepu (Vobis) i tam doradzono mi zupełnie inny aparat z zupełnie innym obiektywem. Oczywiście wszystko droższe, ale dobrze na tym wyszłam. Jakbym kupowała aparat teraz to rozważałabym między nikonem a canonem. Wszyscy wkoło odradzali mi sonówek, ale wydaje mi się, że dla początkujących są ok. Prosta obsługa, także nie trzeba się tak bardzo głowić nad niektórymi rzeczami :diabloti: Quote
Recommended Posts