Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jurek2050'][FONT=Times New Roman][B]Proszę się wstrzymać z taką oceną. Rozumiem zniecierpliwienie tematem. Jego nie podejmowałem na tym forum. Jednak też nie można forować wyroku w świetle nie wyjaśnionych okoliczności. Są nie zakończone postępowania. Gdyby przyjąć takie myślenie " p. Stenia jest winna, koniec i kropka", znaczyło by, że nie potrafi się być obiektywnym.

Nadto, czy inne osoby (na szczeblu lokalnym i krajowym) są też całkiem bez winy?

Kto kreuje winę? Gdzie były te osoby wtedy?
Łatwo widzieć drzazgę w oku innego.

Należy po prostu z osądami poczekać do wyroków.[/B][/FONT][/QUOTE]

Cala elita TOZ juz od wielu lat wiedzaila o wszystkich nieprawidlowosciach w schronisku(ja obserwuje ich dzialanosc od 10 lat) wszyscy sa tacy sami ,reka ,reke myje .Nikt nie jest lepszy czy gorszy wszyscy jak do kupy biorac sa beznadziejni.Nic nie robia i nie robili dla zwierzat .Nosili tylko przy sobie ksiazeczki przynaleznosci do najstrszej org.prozwierzecej ktora sie nazywa TOZ.
wstyd dla organizacji ,ze takie niekompetentne osoby co zupelnie nie maja z pomoca a dla zwierzat nic wspolnego,ze uwily sobie cieple platne gniazdeczka w roznych okregach TOZ w Polsce.Poznan przewodzi
Zal mnie tylko psow ,zal mnie wspanialych milosnikow zwierzat co przez mobing w schronisku swarzedzkim i w TOZ poznaskim musialy odejsc.Ucierpialy tylko zwierzeta.

Posted

[quote name='xxxx52']Cala elita TOZ juz od wielu lat wiedzaila o wszystkich nieprawidlowosciach w schronisku(ja obserwuje ich dzialanosc od 10 lat) wszyscy sa tacy sami ,reka ,reke myje .Nikt nie jest lepszy czy gorszy wszyscy jak do kupy biorac sa beznadziejni.Nic nie robia i nie robili dla zwierzat .Nosili tylko przy sobie ksiazeczki przynaleznosci do najstrszej org.prozwierzecej ktora sie nazywa TOZ.
wstyd dla organizacji ,ze takie niekompetentne osoby co zupelnie nie maja z pomoca a dla zwierzat nic wspolnego,ze uwily sobie cieple platne gniazdeczka w roznych okregach TOZ w Polsce.Poznan przewodzi
Zal mnie tylko psow ,zal mnie wspanialych milosnikow zwierzat co przez mobing w schronisku swarzedzkim i w TOZ poznaskim musialy odejsc.Ucierpialy tylko zwierzeta.[/QUOTE]

[FONT=Times New Roman][B] O jakich nieprawidłowościach w schronisku mowa od 10 lat? Nie wnikam w zalecenia pokontrolne, które były sukcesywnie realizowane. Medialne [/B][/FONT][FONT=Times New Roman][B]zarzuty p. Sobiaka na razie nie zostały potwierdzone w dokumentach pokontrolnych. Czekam na odpowiedź z Inspekcji. [/B][/FONT]
[FONT=Times New Roman][B]
Czy w swoich osądach bierze się też pod uwagę, że głównymi adresatami odnośnie prowadzenia schronisk są gminy? Nie w Swarzędzu, jedyne w ogóle schronisko dla Powiatu Poznańskiego. Prowadzone nie przez gminę, a organizację ->TOZ. Schronisko w Swarzędzu jest zbyt małe, aby spełniało oczekiwania realizacji bezdomności, o których mowa w ustawie o ochronie zwierząt. Jednak pomagało, na ile było stać. Proszę zważyć, że aby powstało międzygminne bardzo naciskała i do dzisiaj to robi p. Stenia. Widząc taką potrzebę. Zwracam też uwagę, że planowane schronisko w Skałowie, jest tylko dla połowy Powiatu i to na nowo chce się sporządzać plany, a przez jego budowa jest oddalana.

Sprawa pomocy (czy jej brak) naczelnych władz TOZ powinna bezwzględnie być wyjaśniona. To, moim zdaniem może wiele powiedzieć. Jeśli w organizacji powołuje się władze zwierzchnie, znaczy że one też winny pomagać regionom. [/B][/FONT][FONT=Times New Roman][B]ZG TOZ zatrudnia prawnika.[/B][/FONT]

Posted

[quote name='Jurek2050'][B][FONT=Times New Roman]Ad.1. Katarzyna Rosińska - b sekretarz Zarządu Okręgu TOZ w Poznaniu, obecnie członek Zarządu Tymczasowego i jednocześnie członek ZG TOZ.

Ad. 2. Ile członków, z tym najlepiej do ZG TOZ lub członków Zarządu Tymczasowego
Aleksandra Berdychowska
Katarzyna Rosińska
Marta Lebionka - też piastuje funkcję członka ZG TOZ.
[/FONT][/B][/QUOTE]

Dziękuję za wiadomości.
Mam jeszcze jedno pytanie czy i kiedy odbywać się będzie nadzwyczajny Zjazd TOZ Okręg Poznań?
Pozdrawiam
Wiktor.

Posted

[quote name='Jurek2050'][FONT=Times New Roman][B]Proszę się wstrzymać z taką oceną. Rozumiem zniecierpliwienie tematem. Jego nie podejmowałem na tym forum. Jednak też nie można forować wyroku w świetle nie wyjaśnionych okoliczności. Są nie zakończone postępowania. Gdyby przyjąć takie myślenie " p. Stenia jest winna, koniec i kropka", znaczyło by, że nie potrafi się być obiektywnym.

Nadto, czy inne osoby (na szczeblu lokalnym i krajowym) są też całkiem bez winy?

Kto kreuje winę? Gdzie były te osoby wtedy?
Łatwo widzieć drzazgę w oku innego.

Należy po prostu z osądami poczekać do wyroków.[/B][/FONT][/QUOTE]
Okoliczności są jasne.
Pani K., która przez ćwierć wieku samodzielnie i nieodpowiedzialnie kierowała schroniskiem w Swarzędzu doprowadziła do jego zamknięcia i unicestwienia.

Inne instytucje np. TOZ odpowiadają również, za brak nadzoru.

Czekamy na wyroki? Czyje? Sądu?
Czyżby toczyły się postępowania w prokuraturze? Przeciw komu?

Posted

[quote name='Syllepsis']Okoliczności są jasne.
Pani K., która przez ćwierć wieku samodzielnie i nieodpowiedzialnie kierowała schroniskiem w Swarzędzu doprowadziła do jego zamknięcia i unicestwienia.

Czyżby toczyły się postępowania w prokuraturze? Przeciw komu?[/QUOTE]

Całkowicie zgadzam się z Syllepsis

Posted

[quote name='Jurek2050'][B][FONT=Times New Roman]Ad.1. Katarzyna Rosińska - b sekretarz Zarządu Okręgu TOZ w Poznaniu, obecnie członek Zarządu Tymczasowego i jednocześnie członek ZG TOZ.[/FONT][/B]

[B][FONT=Times New Roman]Ad. 2. Ile członków, z tym najlepiej do ZG TOZ lub członków Zarządu Tymczasowego [/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Aleksandra Berdychowska[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Katarzyna Rosińska[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Marta Lebionka - też piastuje funkcję członka ZG TOZ.[/FONT][/B]
[/QUOTE]

Ciagle sie zastanawiam ,dlaczego osoby zamieszkaly w Koninie maja sie zajmowac zwierzetami i ich problemami w Poznaiu.Przeciez p.Rosinska i Pani Lebionka maja duzo pracy u siebie w Koninie i w tamtejszym regionie? Kto jest wlasciwie w Poznaniu czlonkiem ZG TOZ ?

Posted

[quote name='Wiktor z Warszawy']Dziękuję za wiadomości.
Mam jeszcze jedno pytanie czy i kiedy odbywać się będzie nadzwyczajny Zjazd TOZ Okręg Poznań?
Pozdrawiam
Wiktor.[/QUOTE]

Nie wiem. Obecnie się tym już nie zajmuję. Jurek

Posted

[quote name='xxxx52']Ciagle sie zastanawiam ,dlaczego osoby zamieszkaly w Koninie maja sie zajmowac zwierzetami i ich problemami w Poznaiu.Przeciez p.Rosinska i Pani Lebionka maja duzo pracy u siebie w Koninie i w tamtejszym regionie? Kto jest wlasciwie w Poznaniu czlonkiem ZG TOZ ?[/QUOTE]

Z Poznania członkiem ZG TOZ (plenum) jest p. Stenia. Zrezygnowała z prezydium.

Posted

[quote name='Jurek2050']Z Poznania członkiem ZG TOZ (plenum) jest p. Stenia. Zrezygnowała z prezydium.[/QUOTE]

A ja miałem nadzieje że z hukiem ją wywalili.

Posted

[quote name='Syllepsis']Okoliczności są jasne.

Czyżby toczyły się postępowania w prokuraturze? Przeciw komu?[/QUOTE]

Zgadzam się całkowicie.

Posted

A ja nic z tego nie rozumiem.
Jednoosobowy aktyw który nie działa i nigdy nie działał.No i czemu Pan Jurek podaje osoby nie z Poznania,tzn z daleka jako odpowiedzialne za poznanska jednostkę?
Chyba jak najszybciej się zapiszę na ten kurs nauki czy czegoś,co jest prowadzony w Swarzędzu ul Dworcowa 3.Może ktoś jeszcze by się wybrał ze mną ,moze być nawet jutro?
Mam nadzieję,że starczy miejsc.No i może wreszcie po tym kursie cos zaczniemy z tego wszystkiego rozumieć.

Posted

[quote name='puma10']A ja nic z tego nie rozumiem.
Jednoosobowy aktyw który nie działa i nigdy nie działał.No i czemu Pan Jurek podaje osoby nie z Poznania,tzn z daleka jako odpowiedzialne za poznanska jednostkę?
Chyba jak najszybciej się zapiszę na ten kurs nauki czy czegoś,co jest prowadzony w Swarzędzu ul Dworcowa 3.Może ktoś jeszcze by się wybrał ze mną ,moze być nawet jutro?
Mam nadzieję,że starczy miejsc.No i może wreszcie po tym kursie cos zaczniemy z tego wszystkiego rozumieć.[/QUOTE]
No wlasnie ,bede musiala zobaczyc ten kurs, jak on funkcjonuje,na jaki jest temat i kto go prowadzi?Pani Berdychowska?P.Kozlowska?P.Dorota?
Mysle ze uslysze tylko zza plotu waa,haa nic wiecej

Posted

[quote name='gigel']A ja miałem nadzieje że z hukiem ją wywalili.[/QUOTE]

Szkoda, że pamięć o tym co się robiło jest taka krótka! Powyższy wniosek nie napawa optymizmem i mimo wszystko na zachęca do działania.

Posted

[quote name='puma10']A ja nic z tego nie rozumiem.

Mam nadzieję,że starczy miejsc.No i może wreszcie po tym kursie cos zaczniemy z tego wszystkiego rozumieć.[/QUOTE]

[B][FONT=Times New Roman]Jak ktoś nie zna faktów, to niech nie foruje wyroków. Są protokoły z zebrań zarządu (zgodnie ze statutem co najmniej większość członków zarządu). Wystarczy się zapoznać. Będą wybory, też będzie przedstawiona działalność.

Zarząd okręgu jak sama nazwa mówi, to członkowie z poszczególnych miast, gdzie są oddziały. Dlatego mogły mieć wpływ na działalność. Podobnie jest z ZG, który powołał zarząd tymczasowy, też jednostka i w tym osoby spoza miasta Poznania, zadecydowały o tym co się w tym mieście i okręgu robi.

[/FONT][/B]

Posted

[quote name='Jurek2050'][B][FONT=Times New Roman]Pewnie mają coś na sumieniu o myślą, że ja o tym wiem i rozgłoszę. [/FONT][/B][/QUOTE]
Czyli wiesz, wystarczy to teraz wykorzystac przeciwko nim, zrobisz wielka przysluge bezbronnym zwierzetom.

Posted

[quote name='xxxx52']Cala elita TOZ juz od wielu lat wiedzaila o wszystkich nieprawidlowosciach w schronisku(ja obserwuje ich dzialanosc od 10 lat) wszyscy sa tacy sami ,reka ,reke myje .Nikt nie jest lepszy czy gorszy wszyscy jak do kupy biorac sa beznadziejni.Nic nie robia i nie robili dla zwierzat .Nosili tylko przy sobie ksiazeczki przynaleznosci do najstrszej org.prozwierzecej ktora sie nazywa TOZ.
Zal mnie tylko psow ,zal mnie wspanialych milosnikow zwierzat co przez mobing w schronisku swarzedzkim i w TOZ poznaskim musialy odejsc.Ucierpialy tylko zwierzeta.[/QUOTE]

[FONT=Times New Roman][B] Łatwo totalnie krytykować. Ja, kończę bo widzę, że się mnie nie rozumie, żeby choć trochę zaczekać z osądami. Zacietrzewienie nie jest dobrym doradcą.
[/B][/FONT]

Posted

[quote name='Jurek2050'][FONT=Times New Roman][B] Łatwo totalnie krytykować. Ja, kończę bo widzę, że się mnie nie rozumie, żeby choć trochę zaczekać z osądami. Zacietrzewienie nie jest dobrym doradcą.
[/B][/FONT][/QUOTE]
Na jakie osady wedlug Ciebie mamy jeszcze czekac? Kasa sie skonczyla, gminy przestaly placic, na pensje dla wyzyskiwaczy kasy nie ma, wiec wszystko padlo. To sa fakty a nie bezpodstawne zarzuty czy pomowienia. Bedziecie padac jak muchy, gdy gminy zamkna kurek z kasa. Schroniska prowadzone przez TOZ to rzeznie, a nie opieka nad zwierzetami.

Posted

[quote name='Jurek2050'][B][FONT=Times New Roman]Jak ktoś nie zna faktów, to niech nie foruje wyroków. Są protokoły z zebrań zarządu (zgodnie ze statutem co najmniej większość członków zarządu). Wystarczy się zapoznać. Będą wybory, też będzie przedstawiona działalność.

Zarząd okręgu jak sama nazwa mówi, to członkowie z poszczególnych miast, gdzie są oddziały. Dlatego mogły mieć wpływ na działalność. Podobnie jest z ZG, który powołał zarząd tymczasowy, też jednostka i w tym osoby spoza miasta Poznania, zadecydowały o tym co się w tym mieście i okręgu robi.
(...)
[/FONT][/B][FONT=Times New Roman][B]Łatwo totalnie krytykować. Ja, kończę bo widzę, że się mnie nie rozumie, żeby choć trochę zaczekać z osądami. Zacietrzewienie nie jest dobrym doradcą.[/B][/FONT]
[/QUOTE]

Panie Jurku, marne szanse, że się z Panem dogadamy.
Pan ocenia działalność pani Steni przez pryzmat protokołów, posiedzeń, plenów, prezydiów, zarządów, piastowania (sic!) funkcji, odbytych wernisaży i zebrań z nieaktywnym aktywem, a my - przez warunki, w jakich zmuszone były żyć psy w swarzędzkim schronisku i stan, w jakim to schronisko opuściły, jeżeli udało się je stamtąd żywe wyciągnąć.

Jak to mówią, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Widać Pana siedzenie jest zgoła inne niż nasze. Stąd inna optyka patrzenia.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Na jakie osady wedlug Ciebie mamy jeszcze czekac? Kasa sie skonczyla, gminy przestaly placic, na pensje dla wyzyskiwaczy kasy nie ma, wiec wszystko padlo. To sa fakty a nie bezpodstawne zarzuty czy pomowienia. Bedziecie padac jak muchy, gdy gminy zamkna kurek z kasa. Schroniska prowadzone przez TOZ to rzeznie, a nie opieka nad zwierzetami.[/QUOTE]

[B][FONT=Times New Roman] Jeśli pies ma 1 duży boks, czy to jest rzeźnia? Pisałem, że część boksów była pusta. Pieniądze są TOZ dysponuje potężną kasą. Inna sprawa, że konto w Poznaniu zablokowali i nie mogą się dogadać. Prezes ZG TOZ odsyła do przedstawiciela z Poznania, a ten z powrotem.

[COLOR=red] Trzeba cały czas nadzorować jak gminy realizują bezdomność!!![/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman][COLOR=red] Jak będą to robić prawidłowo, schronisko w Swarzędzu nie będzie konieczne.
[/COLOR]
Oczywiście zmarnowano okazję darmowego biura i reklamy w samym centrum Poznania (w kamienicy p. Aliny Kasprowicz). Ja, do upartego o tym mówiłem i p. Steni i p. Berdychowskiej - zarządzającej obecnie sprawami TOZ na miejscu. [/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]
Poznań jest dużym miastem i pewnie w końcu coś się jeszcze innego wymyśli. Nie wierzę w biuro w Swarzędzu (nie mylić ze szkoleniami, dniami dla psa itp. - to popieram i oczywiście pewnie dobrze się przysłuży). Chodzi o biuro do codziennych kontaktów z członkami. Jako b. kierownik biura w latach 80-tych jakąś orientację mam.

Już biuro przy ul. Grunwaldzkiej - pod Junikowem, moim zdaniem, to był błąd. Zwłaszcza, że TOZ było właścicielem pół innej kamienicy również w samym centrum Poznania i tam można było z dużą pompą zorganizować administrację Towarzystwa. Jak się słucha osób spoza okręgu, trudno. :(

W sumie nie widzę wbrew pozorom tak czarno. Ludzi do pomocy jest dużo, tylko trzeba dać odpowiednie warunki i być do nich otwartym.

Owszem wiele błędów popełniono, w tym część oczywiście popełniła p. Stenia. Zarząd to nie tylko p. Stenia i można było wymusić na niej pewne zmiany. Jak się nie mówiło na zebraniach, o tym to jak miała realizować. Zwłaszcza, że pozostałych osób z zarządu wiele nie było widać - w każdym razie ja nie widziałem.
Pani Stenia też dużo wniosła i tylko o to mi chodzi, aby uznać też jej wkład. Na tym zakończyć i jechać dalej.
[/FONT][/B]

Posted

[quote name='Ada-jeje']Czyli wiesz, wystarczy to teraz wykorzystac przeciwko nim, zrobisz wielka przysluge bezbronnym zwierzetom.[/QUOTE]

[B][FONT=Times New Roman] Trzeba mieć rozwagę, co nagłośnić, a co nie. To, de facto jest polityka. Myślę, że jak się dobrze wczyta w część tych postów na tym forum (nie tylko moje) to i tak można dużo wywnioskować). Prawda zawsze jest gdzieś po środku i tych Osób, które poddają totalnej krytyce działania p. Steni (moje pewnie też :) ) jak i moje o uznanie jej wkładu, oraz że działania p. Sobiaka i ZG TOZ nie są klarowne.

Przeczytaj proszę poprzednią moją odpowiedź: o nie wykorzystanej szansie darmowego biura w centrum Poznania.[/FONT][FONT=Times New Roman] Jeśli moja osoba im nie pasowała, nie musieli ze mną dalej współpracować, a biuro i reklamę mieć. [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]Czemu takie zaniechania służą? [/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]
Pozdrawiam,
Jurek[/FONT][/B]

Posted

[B][FONT=Times New Roman]Cytuje,,,p Jurka
Już biuro przy ul. Grunwaldzkiej - pod Junikowem, moim zdaniem, to był błąd. Zwłaszcza, że TOZ było właścicielem pół innej kamienicy również w samym centrum Poznania i tam można było z dużą pompą zorganizować administrację Towarzystwa. Jak się słucha osób spoza okręgu, trudno

Panie Jurku, to co z tym biurem się stało?
[/FONT][/B]