Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jaro']Zrobiła się cisza na wątku, pewnie wszyscy czytają sprawozdania tozu. Byłem - nie znam się na tych sprawach - niech się wypowie ktoś mądrzejszy. [B]Ale wg mnie tam nie ma podziału na oddziały.[/B] Te sprawozdania nic nie mówią.[/QUOTE]

Też tak uważam - to jest raczej tzw. "wspólny woerek",więc trudno powiedzieć jak wygląda bilans O/Poznań!

Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią,że te sprawozdania nic nie mówią!
W sprawozdaniu merytorycznym widać ile mieli przychodu - 14 368 285
w tym z 1% - 3 347 520
Na koszty realizacji zadań statutowych wydali prawie 11 mln zł, natomiast na koszty administracji ok. 1,5 mln!!!

Posted

[quote name='epe']Też tak uważam - to jest raczej tzw. "wspólny woerek",więc trudno powiedzieć jak wygląda bilans O/Poznań!

Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią,że te sprawozdania nic nie mówią!
W sprawozdaniu merytorycznym widać ile mieli przychodu - 14 368 285!!!
w tym z 1% - 3 347 520
Na koszty realizacji zadań statutowych wydali prawie 11 mln zł, natomiast na koszty administracji ok. 1,5 mln!!![/QUOTE]

[B]To[/B] wszystko to prawdziwa hańba dla Poznania-nieistniejaca organizacja,niedzialające telefony,A miasto niby cechuje wielkopolska gospodarnosc itd...A tu prawdziwa "bonanza"..

Posted

[quote name='Jaro']Wprawdzie jestem z drugiego końca Poznania ale z chęcią zrobię sobie wycieczkę i przejadę się do Swarzędza by spotkać sie z Panem - Panie Jurku.

A jeżeli nie z Panem to kto urzęduje na Dworcowej? Dość szczegółowo zagłębiłem się w ten wątek i mam wrażenie że to nie koniec niespodzianek. [B]P. K była prezesem Oddziału czy Okręgu? A może tym i tym. A czy jest stanowisko wiceprezesa? No tak jest Oddział i Okręg.[/B] I tu jest problem. Może kazdy ma swego wiceprezesa albo jest jeden człowiek. To wszystko jest owiane zbyt wielką tajemnicą Nie sądzicie? Czy to jest organizacja pożytku publicznego? Czy typu - tak jak ktoś wspominał WSI czy CBA? a może Pan Jurek nas oświeci? No chyba że to jest tajemnica państwowa?[/QUOTE]

Nie wiem dokładnie w czym mam oświecać. W sprawie decyzji p. Sobiaka i braku odpowiedzi ze strony Krajowego Lekarza Weterynarii do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Mogę się z każdym spotkać i porozmawiać nie mam niczego do ukrycia.
Telefon 504 609 797 [email][email protected][/email] .

Z tego co mnie wiadome na najbliższym posiedzeniu plenarnym ZG TOZ w Warszawie w dniu 19 czerwca 2011 roku będzie omawiana ta sprawa, można zapytania skierować do swojego delegata z danego terenu wykaz na [url]www.toz.pl[/url] , najbardziej poinformowane źródło.

Posted

W dniu [B]19czerwca 2011r odbędzie się posiedzenie Zarządu Głównego w Warszawie.[/B]
(wg informacji Pana Jurka.)
Wzywam wszystkich którym leży na sercu sprawa schroniska w Swarzędzu i TOZ Poznań do wysyłania swoich uwag i postulatów do ZG TOZ.
Zależeć nam powinno aby wszyscy członkowie ZG TOZ byli dobrze poinformowani o tym co działo i dzieje się w Poznaniu.

[B][/B]Zastanowić się również należy czy nie byłoby wskazane zorganizować w Warszawie [B][/B] pikiety.
[B][/B]Czekam na wasze zdanie.[B][/B]

Posted

W dniu [B]19czerwca 2011r odbędzie się posiedzenie Zarządu Głównego w Warszawie.[/B]
Wzywam wszystkich którym leży na sercu sprawa schroniska w Swarzędzu i TOZ Poznań do wysyłania swoich uwag i postulatów do ZG TOZ.
Zależeć nam powinno aby wszyscy członkowie ZG TOZ byli dobrze poinformowani o tym co działo i dzieje się w Poznaniu.

Zastanowić się również należy czy nie byłoby wskazane zorganizować w Warszawie pikiety.
Czekam na wasze zdanie.

Posted

[quote name='Wiktor z Warszawy']W dniu [B]19czerwca 2011r odbędzie się posiedzenie Zarządu Głównego w Warszawie.[/B]

Zastanowić się również należy czy nie byłoby wskazane zorganizować w Warszawie pikiety.
Czekam na wasze zdanie.[/QUOTE]

Pikieta jest wspaniala sprawa.Dobrze by bylo udac sie do W-wy i przekazac wladzom ,mediom lokalnym co sie dzieje na "peryferoiach"miasta stolecznego W-WY.Bo za TOZ ze ZG cos kreci i kombinuje

Posted

[quote name='xxxx52']Pikieta jest wspaniala sprawa.Dobrze by bylo udac sie do W-wy i przekazac wladzom ,mediom lokalnym co sie dzieje na "peryferoiach"miasta stolecznego W-WY.Bo za TOZ ze ZG cos kreci i kombinuje[/QUOTE]

Całym sercem popieram akcje pisania listów i maili do Zarządu Głównego TOZ.Proponuje wszystkie nasze wysłane listy przesyłać do wiadomości gazet,radia i TV.

Akcje zorganizowania pikiety popieram.Bardzo dobry pomysł.

Posted

Telefon od miesiąca jest u p. Steni. Odbiera go, ale nie zawsze. Dlatego lepiej (trochę lepiej :) ) dzwonić na jej tel. kom. 789 218 869. Prezesa Okręgu nie ma gdyż jest zarząd tymczasowy. Jego biuro działa w Swarzędzu tel. 61 817 23 67 , [FONT=Verdana][SIZE=1]telefon dyżurny: Dorota Jotkiewicz tel. kom. 669 250 215[/SIZE][/FONT] [url]http://schronisko.psiaki.com.pl/[/url] . Ponieważ nie zawsze do mnie docierają posty, można do mnie pisać na [email][email protected][/email] . Od piątku już nie jestem na etacie TOZ.

Posted

[quote name='xxxx52']Panie Jurku ,kto w ramach TOZ jezdzi na interwencje?[/QUOTE]

Panie Jurku

Tez mam to samo pytanie.

Kto w ramach TOZ jeżdzi na interwencje?

Posted

[quote name='Jurek2050']Telefon od miesiąca jest u p. Steni. Odbiera go, ale nie zawsze. Dlatego lepiej (trochę lepiej :) ) dzwonić na jej tel. kom. 789 218 869. Prezesa Okręgu nie ma gdyż jest zarząd tymczasowy. Jego biuro działa w Swarzędzu tel. 61 817 23 67 , [FONT=Verdana][SIZE=1]telefon dyżurny: Dorota Jotkiewicz tel. kom. 669 250 215[/SIZE][/FONT] [url]http://schronisko.psiaki.com.pl/[/url] . Ponieważ nie zawsze do mnie docierają posty, można do mnie pisać na [email][email protected][/email] . Od piątku już nie jestem na etacie TOZ.[/QUOTE]

Pisze Pan że Pani Kozłowska "odbiera telefon ale nie zawsze"
Po moich licznych doświadczeniach odwracam to stwierdzenie [B]Pani Kozłowska zawsze nie odbiera telefonu (jest gorzej).[/B]

Posted

[quote name='puma10']Panie Jurku

Tez mam to samo pytanie.

Kto w ramach TOZ jeżdzi na interwencje?[/QUOTE]

Na pewno nie TOZ.Myślę że inne organizacje.Kto z TOZ i czy ma jechać? Gdzie jest samochód TOZ? W schronisku go nie widzę .

Posted

[quote name='puma10']Panie Jurku

Tez mam to samo pytanie.

Kto w ramach TOZ jeżdzi na interwencje?[/QUOTE]

Proszę o wyrozumienie, nie mam uprawnień do udzielania tego typu informacji. Już nie jestem pracownikiem, ani członkiem TOZ. Wystarczy zadzwonić na podane wcześniej telefony i się dowiedzieć. Pozdrawiam, Jurek

Posted

[B][quote name='gigel']Pisze Pan że Pani Kozłowska "odbiera telefon ale nie zawsze"
Po moich licznych doświadczeniach odwracam to stwierdzenie [B]Pani Kozłowska zawsze nie odbiera telefonu (jest gorzej).[/B][/QUOTE]

[FONT=Times New Roman]Przed chwilą zadzwoniłem na telefon stacjonarny [/FONT][/B][FONT=Times New Roman][B]61 868 92 33 [/B][/FONT][B][FONT=Times New Roman]do p. Steni i z nią rozmawiałem. Twierdzi, że odbiera telefony: na nr 61 868 92 33 lub kom. 789 218 869.

PS. Nadal nie otrzymuję sukcesywnie wszystkich postów na forum, dlatego proszę, gdyby były jakieś do mnie pytania, o przesłanie ich też na [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]. W miarę możliwości odpowiem.
Przed chwilą rozesłałem zapytanie do organizacji i działaczy o to czy słuszne jest honorowanie Inspekcji Weterynaryjnej, przez p. Eugeniusza Ragiela, prezesa TOZ za wiadomością [/FONT] [FONT=Times New Roman][COLOR=#006600][B]II Krajowa Konferencja[COLOR=black] "Ustawa o ochronie zwierząt w aspekcie pracy lekarza weterynarii" w aktualnościach [/COLOR][/B][/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman][COLOR=black]na stronie [COLOR=#006600][B][URL]http://www.toz.pl/index.php?menu=aktualnosci[/URL] ?[/B][/COLOR]. W kontekście: odmawiania organizacjom przez Inspekcję możliwości kontrolowania warunków bytowych zwierząt w zamkniętych [/COLOR][/FONT][FONT=Times New Roman]pomieszczeniach.[B] [I]

"Swojego czasu uczestniczyłem w spotkaniach, gdzie wiele organizacji skarżyło się na utrudnianie przez Inspekcję przeprowadzania kontroli. Są pisma i opinie prawne, z których jasno wynika, że Inspekcja odmawia przeprowadzania niezależnych kontroli przez organizacje (w tym TOZ) w zamkniętych pomieszczeniach oraz że jest to bezprawie. Czyżby obecny prezes tej organizacji nie znał tej sprawy. W Swarzędzu, Powiatowy Lekarz Weterynarii z Poznania pomimo protestu lokalnego TOZ zamknął schronisko. Nakazał kategoryczną likwidację psów. Nie widać jego aktywności w budowie schronisk gminnych w powiecie, których jest w ogóle brak. Nałożył mandat TOZ. Skierował sprawę do prokuratury, że psy TOZ daje na badania doświadczalne, które takowymi nie są. Bo były weterynaryjnymi, a te badania ustawa o doświadczeniach na zwierzętach wyklucza. [/I][/B][/FONT][B][FONT=Calibri][FONT=Times New Roman][I]To, jest ta pozytywna działalność na rzecz dobrostanu zwierząt?" Koniec cytatu z mojego zapytania.
[/I]
Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że w swarzędzkim schronisku nie było różowo, i że niektórzy z Państwa byli świadkami pewnych zdarzeń, których wg Państwa nie powinno być. Jednak nie jestem przekonany, że było aż tak źle, aby pełną rację mimo wszystko miał p. Sobiak. Że należało schronisko zamykać itp. Sprawa jest wyjaśniana w Głównej Inspekcji Weterynaryjnej i w Prokuraturze. Po ogłoszeniu wyników dalej się ustosunkuję w tej materii. Jeśli będzie udowodniona wina, na pewno nie będę oponować.

Pozdrawiam,
Jurek[/FONT]
[/FONT][/B][/B]

Posted

Schronisko powinno funkcjonowac tylko pod innym przewodnictwem .Powinni nim zarzadzac ludzie kompetentni ,kochajcy zywe istoty ,pracowici,zawsze gotowi do niesienia pomocy czworonogom.Male schroniska to wlasnie to o co chodzi milosnikom zwierzat.Budowa kolchozow to w moich oczach to tylko jest miejscem zagryzien ,chorob itd to sa obozy zaglady i cierpien ,a nie schroniska.Dlatego uwazam ,ze schronisko swarzedzkie powinno przyjmowac psy ale tylko np.do 70 psow nie wiecej.

Posted

[quote name='xxxx52']Schronisko powinno funkcjonowac tylko pod innym przewodnictwem .Powinni nim zarzadzac ludzie kompetentni ,kochajcy zywe istoty ,pracowici,zawsze gotowi do niesienia pomocy czworonogom.Male schroniska to wlasnie to o co chodzi milosnikom zwierzat.Budowa kolchozow to w moich oczach to tylko jest miejscem zagryzien ,chorob itd to sa obozy zaglady i cierpien ,a nie schroniska.Dlatego uwazam ,ze schronisko swarzedzkie powinno przyjmowac psy ale tylko np.do 70 psow nie wiecej.[/QUOTE]

Oczywiście, ilość psiaków należy dostosować do ilości pomieszczeń. Jednak z uporem maniaka, uważam że nie TOZ jest winien w sprawie. Brak schronisk w gminach lub międzygminnego. Na tym trzeba się skupić. Proszę słać tam petycje (międzygminne, to Starostwo Poznańskie). Tam sam też chętnie będę pikietować (jak na przykład w Obrzycku [url]http://www.pogotowiedlazwierzat.pl/aktualnosci/wydarzenia/207-protest-przeciwko-burmistrzowi-obrzycka.html[/url] ) . Mam nadzieję, że w nowych zmianach do ustawy [url]http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4257.htm[/url] lub w całkiem nowej [url]http://www.koalicja.org.pl/[/url] będą bardziej zaostrzone kryteria w tej materii.
Jurek

Posted

[quote name='Jurek2050']Oczywiście, ilość psiaków należy dostosować do ilości pomieszczeń. Jednak z uporem maniaka, uważam że nie TOZ jest winien w sprawie. Brak schronisk w gminach lub międzygminnego. Na tym trzeba się skupić. Proszę słać tam petycje (międzygminne, to Starostwo Poznańskie). Tam sam też chętnie będę pikietować (jak na przykład w Obrzycku [URL]http://www.pogotowiedlazwierzat.pl/aktualnosci/wydarzenia/207-protest-przeciwko-burmistrzowi-obrzycka.html[/URL] ) . Mam nadzieję, że w nowych zmianach do ustawy [URL]http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4257.htm[/URL] lub w całkiem nowej [URL]http://www.koalicja.org.pl/[/URL] będą bardziej zaostrzone kryteria w tej materii.
Jurek[/QUOTE]
A czemu Panie Jurku mamy słac petycje o budowe jeszcze wiekszych koszmarow,jak
mniejsze nie są prowadzone chocby jako tako?A kto by niby miał prowadzić to miedzygminne na tysiace psów?Polecana wciaż przez Pana Pani Stenia?Niech Pan pokaże choc jedno duże schronisko w Polsce prowadzone własciwie.
A co do Swarzedza,to kto jest winien wg Pana?

Posted

[quote name='puma10']A czemu Panie Jurku mamy słac petycje o budowe jeszcze wiekszych koszmarow,jak
mniejsze nie są prowadzone chocby jako tako?A kto by niby miał prowadzić to miedzygminne na tysiace psów?Polecana wciaż przez Pana Pani Stenia?Niech Pan pokaże choc jedno duże schronisko w Polsce prowadzone własciwie.
A co do Swarzedza,to kto jest winien wg Pana?[/QUOTE]

[B][FONT=Times New Roman]Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt to przede wszystkim GMINY, a nie TOZ mają obowiązek realizowania zapobiegania bezdomności zwierząt. Owszem gmin nie stać na utrzymywanie schronisk (lub nie ma woli) i zlecają swoje zadania różnym podmiotom, w tym organizacjom. Jednak nie można powiedzieć, że p. Steni było wygodniejsze podpisywać umowy na przyjmowanie psiaków z tych, gmin. Przejrzenie historii jej zaangażowania w realizację budowy, co najmniej międzygminnego schroniska, to zaprzecza. Owszem nie mając alternatywy dla psiaków wolała zbierać je z gmin i podpisywać umowy. Tak postępuje wiele organizacji. Nie jest to naganne, jednak może doprowadzać do przepełnienia schronisk i innych problemów.

Schronisko w Swarzędzu pod patronatem organizacji pozarządowej udolnie lub (jak m.in. Pytający/-ca uważa) nie udolnie, mimo wszystko DOBROWOLNIE podjęła się tego zadania, wobec całkowitego braku innych schronisk gminnych. Co przyznał w czasie audycji w TOK FM p. Sobiak (wcześniej podawałem link do audycji, wystarczy odsłuchać.) To właśnie zaniechania władz gmin i Starostwa Poznańskiego, przy całkowicie niewidocznym (w każdym razie dla mnie) zaangażowaniu p. Sobiaka - przedstawiciela nadzorcy ustawy o ochronie zwierząt, przyczyniło się do znacznej ilości psiaków. Przy czym wystarczy przejechać się do poznańskiego i stwierdzić, że jakość pomieszczeń dla psiaków jest bardzo podobna i ilość jak w czasie największego w Swarzędzu.[/FONT][FONT=Times New Roman]

Poprzednik p. Sobiaka widział powyższą potrzebę i konieczność, żywotnie biorąc udział w posiedzeniach nad planami międzygminnego schroniska. [/FONT][FONT=Times New Roman]

Negacja budowy schronisk, nawet wadliwych, to pozbawienie możliwości niesienia oczekującym na pomoc bezdomniakom.[/FONT][/B]

Posted

[quote name='xxxx52']Negacja budowy schronisk ,nawet wadliwych " Co to znaczy budowanie schronisk wadliwych?[/QUOTE]

Proszę przeczytać pytanie, na które odpowiedziałem. Odbieram to pytanie z puentą: "lepiej nie robić nic, niż robić źle". Tu odpowiadam, czy nie ma czasem jeszcze gorszego zła? Całkowite pozostawienie problemu samo sobie - psiaka. Za chwilę prawdopodobnie będzie nowy zarządca i obaczymy czy sobie lepiej poradzi niż poprzedni. Jednak nie zwalnia to gminy od budowania schronisk.

Posted

[quote name='Jurek2050']Proszę przeczytać pytanie, na które odpowiedziałem. Odbieram to pytanie z puentą: "lepiej nie robić nic, niż robić źle". Tu odpowiadam, czy nie ma czasem jeszcze gorszego zła? Całkowite pozostawienie problemu samo sobie - psiaka. Za chwilę prawdopodobnie będzie nowy zarządca i obaczymy czy sobie lepiej poradzi niż poprzedni. Jednak nie zwalnia to gminy od budowania schronisk.[/QUOTE]
Na kazdym watku, czyta sie tylko o budowie schronisk. Moze trzeba je wybudowac w kazdej gminie??? Bedzie sporo etatow do objecia przez czlonkow TOZu.:angryy:
Ile sterylizacji przeprowadziliscie w schronisku w Swarzedzu, ile kastracji, napewno 0 lub niewiele, bo cala kase pochlanialy wasze etaty. :diabloti: Z takim podejsciem do nadpopulacji, niedlugo kazdy dom bedzie musial zostac schroniskiem.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Na kazdym watku, czyta sie tylko o budowie schronisk. Moze trzeba je wybudowac w kazdej gminie??? Bedzie sporo etatow do objecia przez czlonkow TOZu.:angryy:
Ile sterylizacji przeprowadziliscie w schronisku w Swarzedzu, ile kastracji, napewno 0 lub niewiele, bo cala kase pochlanialy wasze etaty. :diabloti: Z takim podejsciem do nadpopulacji, niedlugo kazdy dom bedzie musial zostac schroniskiem.[/QUOTE]

Zgadzam się z Tobą. TOZ powinien przede wszystkim prowadzić aktywną akcję sterylizacji psów i na to powinny być pieniądze!!!!! I tu nie chodzi tylko o schroniskowe psiaki które OBOWIĄZKOWO POWINNY BYC STERYLIZOWANE, ale również szeroko zakrojoną akcję uświadamijącą i zachęcającą ludzi do tego. I czynnie powinien realizować ten program. A czy tego rodzaju diałalność TOZ realizował? Z tego co wiem - znajomy brał przed laty psa ze schroniska w Swarzędzu - już nie wspomnę co mi opowiadał o warunkach panujących w tym schronisku - dostał sunię niewysterylizowaną i nawet nie podpisywł żadnego zobowiązania że ją wysterylizuje. I tak to wygląda pięknie. Mozemy postawić za nasze podatki nowe schrony i tak będą przepełnione. A TOZ nadal będzie obdzielał pucharami lekarzy weterynarii, tworzył nowe struktury, mianował nowych prezesów i wiceprezesów i o w końcowym rezultacie gdzie działalność statutowa?

[B]Co będzie ze schroniskiem w Swarzedzu? Co będzie z psami? Mam nadzieję, ze TOZ zdaje sobie sprawę że ziemię tę przepisali na schronisko ludzie, którzy przez całe swoje życie pomagali zwierzętom. W jakim celu przepisali i komu? TOZ jest tylko wykonawcą woli P. Fitznerów, miejsce natomiast ma być schronieniem dla bezdomnych zwierząt. Bardzo to piękne i wspanialomyślne. Mam nadzeję, że Fitznerowie w grobie się nie przewracają jak patrzą co się dzieje. A tak swoją drogą jak mogą spać spokojnie ludzie którzy mieli kontakt z tymi wspanaiłymi ludżmi i tak zapuścili to miejsce. [/B]
[B]Teraz jest czas zmian i mam nadzieję ze taka organizacja jak Towarzystwo Opieki nad Zwietrzętami zdaje sobie sprawę jaka nad nia ciązy odpowiedzialność i znów miejsce to pod PATRONEM TOZ będzie spełniało wolę darczyńców[/B].

Posted

Panie Jurku, odnoszę wrażenie, że wszystkiemu winny jest P.Sobiak nie P.Kozłowska ? Czyli gdyby nie lekarz wet. to p.Kozłowska byłaby dalej i ten bałagan też ? Tak jak pan odwróci kota ogonem-nie ubliżając kotu, to nikt nie potrafi.Weźcie się wszyscy do roboty, bo nie skończymy tego tematu, czyli porządku w schroniskach do końca świata. Gdyby taki P.Sobiak był w Białogardzie, to nie mielibyśmy pana Harłacza i tematu Wojtyszek.I niech pan już nie broni tej pseudo-inspektor, bo narobiła więcej złego niż dobrego. Skoro była we Wrześni i innych schroniskach i stwierdziła na kontroli, że jest dobrze ?Wstyd.A poza tym jakim prawem ? Chyba Kaduka. Jakie podstawy prawne ma TOZ do kontrolowania schroniska ? Może Pan się wypowie w tej kwestii? Przecież jest to jak każda inna organizacja, tylko nazwa bardziej popularna.Pani Kozłowskiej władza uderzyła do głowy i nie tylko władza ? Czy to prawda, że odebrano p.Kozłowskiej prawko, bo była po spożyciu i za kierownicą ?