mamanabank Posted May 15, 2011 Author Posted May 15, 2011 Oczko jest wypukłe, za bardzo i pod słońce widać, że pod spodem jest przekrwione. Powstało niewielkie owrzodzenie, czyli taka nierówność na samej gałce. Na dotyk, lekki ucisk Pani wet, reagował warczeniem, znaczy odczuwał ból. Pierwszy tydzień leczony był neomycyną w maści i lekiem przeciwzapalnym, bez rezultatu. Od kilku dni dostaje dicortineff i wydaje mi się, że jest minimalna poprawa. Zdjęcie postaram się zrobić za dnia, w dobrym świetle. Ogólnie jest w dobrej kondycji, dopisuje mu apetyt, jest bardzo reaktywny, przytula się, szczeka, zachowanie bez zmian. Kupiłam dla Gacka kolejne trzy puszki za 18zł (razem ze zdjęciem oka wstawię rachunki) Quote
Pies Wolny Posted May 15, 2011 Posted May 15, 2011 Czyli na dzień dobry trzeba koniecznie zbadać ciśnienie wewnątrz gałki ocznej - tonometrem, może być ludzki. Może być jaskra - wtedy trzeba Trusopt. Czerwone spojówki mogą być również w przebiegu nieleczonej jaskry. Zmiany rogówki ... na dwoje babka, ale trzeba wykluczyć innych parę rzeczy. Quote
mamanabank Posted May 16, 2011 Author Posted May 16, 2011 Gałka się zmniejszyła, dzisiaj widać to wyraźnie ale przez dicortineff (Panie wet. uprzedzała mnie, że tak będzie) zwiększyło się owrzodzenie, nie ma już normalnego oczka tylko zasnute zielonym nalotem... Quote
Pies Wolny Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Łoj. Powiększające się owrzodzenie może także być od składnika sterydowego Dicrtineffu. Czy był robiony posiew - antybiogram. Efekt zmniejszenia gałki ocznej to też wynik działania sterydu. Czy widać, że Dziadzio trze to oczko - ono go swędzi ? A fotka ? - może być na maila - aktywny w profilu. Macie szansę na wizytę u ludzkiego dr-a ? Z doświadczenia wiem, że trzeba czasem poszerzyć bazę wiedzy. Ciśnienie śródgałkowe ? Quote
mamanabank Posted May 16, 2011 Author Posted May 16, 2011 Tak, trze łapką, próbuje wycierać o kocyk. Posiewu nie było. Quote
mamanabank Posted May 16, 2011 Author Posted May 16, 2011 [video=youtube;6G6kX43GFts]http://www.youtube.com/watch?v=6G6kX43GFts[/video] [video=youtube;tMqYWwIvvhg]http://www.youtube.com/watch?v=tMqYWwIvvhg[/video] Quote
Pies Wolny Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Dzięki. Obstaję przy zbadaniu ciśnienia śródgałkowego - rozdęcie gałki, choć to nie musi być ta przyczyna. Potrzebny okulista. Dziadzio smuci, markotnieje - widać dolegliwość. Popytam mądrzejszych. Quote
mamanabank Posted May 16, 2011 Author Posted May 16, 2011 My też dziękujemy. Zapytaj. Rozważamy wizytę w Warszawie ale dla Dziadka to bardzo daleka i męcząca podróż, szukam bliżej. Z ludzkimi okulistami... kiepsko to widzę. Quote
Andzike Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Ojej :( Biedne to oczko... :( Trzymajcie się.... Quote
Dzika_Figa Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Biedny filutek, wreszcie trafił do raju to mu się musiało oczko przypomnieć. Trzymam kciuki nieustająco, żeby było dobrze. Quote
Florentynka Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Ja też jestem w grupie trzymających kciuki. Quote
mamanabank Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Rozmawiałam wczoraj z lekarzem. Odstawiłam dicortineff, owrzodzenie zniknęło, wypukłości nie ma. Oczko nic nie widzi i zapada się, tak jak to drugie wcześniej. Badanie ciśnienia nie wiele zmieni, mogłoby tylko pomóc podjąć decyzję w sprawie operacji, a ta decyzja już jest. Dziadeczek nie byłby w stanie znieść operacji. Można podać leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Quote
Figafiga Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 O kurcze, mam nadzieję,że Dziadzio nie cierpi. Quote
sylwiaso Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Cioteczki widziałam dziś oczko Dziadziuni tak jak napisała Mamusianabank zapada się widok smutny przykra ta starość! Quote
mamanabank Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Tak właśnie. To wygląda tak, jakby po prostu oko umierało, zastraszające jest to, że dzieje się to w takim tempie, z dnia na dzień oko wygląda inaczej... Quote
Pies Wolny Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Spokojnie dziewczyny. Starość jest starość, a co z okiem to z okiem. I bez obu da się cieszyć z życia. To co się dzieje to prawdopodobnie efekt jaskry lub innej cholery, która na wstępnie spowodowała powiększenie gałki - mogło być ostre zapalenie, obrzęk lub właśnie jaskra, a teraz gałka zmniejsza się, traci objętość w wyniku ubytku płynu wewnątrz gałkowego, chyba przez perforację tylnej komory - dlatego to idzie szybko. Jak się wysklepi to proces się zahamuje. Czy było oglądane dno oka ? Utrata wzroku pewnie z powodu odklejenia siatkówki lub procesu zapalnego plamki żółtej, np. na tle wirusowym. Jednak to mniej prawdopodobne - niestety to uderzyło by w inne kudzioły. Tak to jest z lekami raz pomagają raz niekoniecznie. Skoro gałka oczna nie jest już napięta to raczej nie jest bólowa. Trzeba poczekać ze dwa dni powinno się poukładać. Na zabieg także bym się nie odważył. PS. Jak bym wiedział, gdzie przyjmuje Projektant tego Porządku i Kolejności to złożyłbym reklamację na piśmie. Quote
mamanabank Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Dziękuję Psie Wolny za opinię. Dno oka nie było badane :shake: Korzystamy z najlepiej wyposażonego gabinetu w mieście, który ciągle się rozwija ale póki co nie dysponuje niektórymi narzędziami diagnostycznymi. Poczekamy, jak radzisz i wybierzemy się do lekarza. Obserwując Gacka bardzo czujnie i z troską, również uważam, że nie przeżywa jakiegoś większego bólu, raczej dyskomfort, świadczy o tym jego zachowanie. Quote
mamanabank Posted May 18, 2011 Author Posted May 18, 2011 Dziadkowe zakupy internetowe (swiatkarm.pl) Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty! Poniżej znajduje się lista zamówionych towarów. W przypadku nieprawidłowości prosimy o kontakt z działem obsługi klienta. ANIMONDA Grancarno Senior smak: cielęcina i jagnięcina 400g 3.98zł 0% 3.98zł 5 19.90zł ANIMONDA Grancarno Senior smak: kurczak i serca indyka 400g 3.98zł 0% 3.98zł 5 19.90zł ANIMONDA Vom Feinsten Senior smak: drób z jagnięciną 150g 3.79zł 0% 3.79zł 3 11.37zł ANIMONDA Vom Feinsten Senior smak: wołowina z kurczakiem 150g 3.79zł 0% 3.79zł 2 7.58zł Nr zamówienia: 19692 Forma wysyłki: Kurier DPD - Przelew Wartość zamówienia: 58,75zł Transport: 0.00zł Suma zamówienia: 58,75zł Odejmuję ze skarbonki Dziadka 58zł Quote
Figafiga Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Czytałam o małooczu u psów i trafiłam na ten wątek - istny Dziadzio...z pyszczunia i z oczka http://www.dogomania.pl/threads/131981-3-5-kg-Male%C5%84stwo-zakopane-w-zaspach-Rodzyneczek-ju%C5%BC-w-swoim-domku%29/page2 Quote
majuska Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Oj dziadziu dziadziu, wszyscy sie o ciebie martwimy biedaku.... Wiem jak to jest opiekując się takim schorowanym dziadziem , ile to trosk, pytań bez odpowiedzi, rozterek, człowiek by chciał, żeby tylko jak najmniej biedactwo cierpiało,żeby jak najefektywniej pomóc, nie jest łatwo, nie jest. Mamonabank trzymaj sie tam i ukochaj Filutka ode mnie mocno, będzie dobrze!!! ogromni ważne jest to, że Filutek ma miłość, troskę i wspaniałą opiekę i on na pewno to czuje. Quote
mamanabank Posted May 19, 2011 Author Posted May 19, 2011 Figafiga, rzeczywiście psiak bardzo podobny ale widać, że w lepszej kondycji. Filutek czuje, gdy nikogo nie ma w domu bardzo cierpi i wyczekuje powrotu domowników. Rano wychodzę na pół godziny, gdy wracam czeka pod drzwiami i cieszy się tak bardzo, że aż piszczy i szczeka "tu jestem, tu!" Uspokaja się dopiero, gdy go dotknę, pogłaszczę, powiem, że wszystko w porządku. Miesiące samotności wyryły mu się w pamięci. Quote
mamanabank Posted May 19, 2011 Author Posted May 19, 2011 Byliśmy dzisiaj u lekarza z okiem Dziadka Gacka, dostał zastrzyk i do łask powraca dicortineff, dodatkowo ma przyjmować karsivan. Dziadulinek w lecznicy tak się kurczy w sobie, że Pani Wet, trudno uwierzyć, że w domu jest dziarskim staruszkiem i drze mordę najgłośniej ze wszystkich psów ;-) I schudł trochę, teraz wazy równe 3kg, nic się go nie da podtuczyć... a gdy daję mu więcej jedzenia męczy się (i mnię, bo budzę się przy nim jak przy noworodku) całą noc. Rano dostaje ok. 150g karmy, potem jakąś przegryzkę, a wieczorem 1/3 porcji rannej i chudy jest jak szkapina. Może rano dawać mu więcej jedzenia? On bardzo lubi jeść. Quote
Recommended Posts