Jelena Muklanowiczówna Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 No wreszcie się coś rusza: [url]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8397129,Internauci_pietnuja_traktowanie_zwierzat_w_Kielcach.html[/url] Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 do tych punktów (po raz kolejny powtarzam) trzeba dodać o braku izolatki dla chorych zwierzaków!!! - patrz str. 1 post 1 - tam jest to poprawione... Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 [quote name='eve-w']andzia wstaw tu poprawny tekst.[/QUOTE] [B]Nie bądź obojętny na los zwierząt, które przebywają w schronisku w Dyminach. Od wielu lat sytuacja nie ulega zmianie. 1. Dokumentacja prowadzona przez schronisko jest nierzetelna, dotyczy to zarówno księgi rejestrowej zwierząt jak i dokumentacji medycznej. Brak jest możliwości jednoznacznej identyfikacji zwierzęcia. 2. W schronisku panuje przepełnienie. Zwierzęta żywione są np. surowymi korpusami, podrobami drobiowymi, chlebem moczonym w wodzie lub kaszą. Karma podawana jest w jednym pojemniku znajdującym się w danym boksie. Brak systematycznego dostępu do wody. 3. Nieumiejętne rozmieszczenie zwierząt powoduje, że psy walczą ze sobą okaleczając się nawzajem, nierzadkie są przypadki zagryzień. 4. Suki z cieczką przebywają w jednym boksie wraz z psami. W konsekwencji dochodzi do walk pomiędzy psami oraz rozmnażania się zwierząt. 5. Brak kwarantanny (zwierzęta nowo przybyłe są dołączone do pozostałych bezpośrednio po odłowieniu). 6. Piaszczyste podłoże w boksach i klatkach uniemożliwia dezynfekcję co skutkuje rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych. Wydawane psy i koty są często nieuleczalnie chore. 7. Brak programu zapobiegania bezdomności zwierząt (wydawane zwierzęta można co prawda bezpłatnie wysterylizować, ale jest to zależne od osoby nabywającej zwierzę). 8. Brak wolontariatu. 9. Personel nie posiada predyspozycji do zajmowania się zwierzętami, często nie potrafi udzielić podstawowych informacji dotyczących wskazanego zwierzęcia, przy wyłapywaniu, a także przy wyciąganiu z boksów zwierzęta są traktowane brutalnie. 10. Wyposażenie gabinetu weterynaryjnego w schronisku (szafka z lekami i stół do badania) nie pozwala na diagnostykę i przeprowadzenie zabiegów chirurgicznych (m.in. dotyczy to zwierząt powypadkowych). 11. Brak porządnej izolatki dla chorych zwierząt.[/B] jeszcze dodałabym brak ludzi o wrażliwym sercu pracujacych w tym schronie - ale to każdy wie...aaa - i hycla zamknęłabym w boksie razem z najbardziej agresywnym psem, coby mu pokazał to i owo:angryy: bo jak słyszę, jak ten hycel szarpie na tym chwytaku psy to mi się nóż z kieszeni otwiera:angryy::angryy: gdybym była przypadkiem w takim miejscu, gdzie on tak psa traktuje to nie ręczyłabym za siebie:diabloti: i jeszcze co znalazłam - podczas kontroli schronu w Szczecinie doczepiono się do jednej rzeczy (można to też dodać - jak myślicie): [B]"brak kontroli przez Schronisko warunków bytowych adoptowanego zwierzęcia" [/B] bardzo mi sie to podoba - no i wynikiem tego został zatrudniony pracownik do wykonywania tych kontroli:p [URL]http://www.boz.org.pl/zp/police/kontrola070115.pdf[/URL] Quote
malawaszka Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 a nie powinno być dezynfekcję zamiast dezynsekcję???? co prawda robactwa też by się mogli pozbyć, ale tam dalej piszecie o wirusach Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 [quote name='malawaszka']a nie powinno być dezynfekcję zamiast dezynsekcję???? co prawda robactwa też by się mogli pozbyć, ale tam dalej piszecie o wirusach[/QUOTE] masz rację - właśnie o tym myślałam;) aaa - i jeszcze - ale nie wiem jak to sformułować - jeśli już jest sunia w wysokiej ciąży (bo o sterylce zapomnijmy w tych warunkach) to czy nie powinna przebywać w ogólnym boksie, tylko miec jakieś odosobnione miejsce...no ale może ja mam za wysokie wymagania?:cool3: Quote
divia_gg Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Ja wlasnie nad tym rozwazalam po "ostatniej" wizycie. Jak zobaczylam ta suczke w ciazy wysokiej to zastanawialam sie jak ona urodzi. Przeciez psy moga byc niepezpieczne i dla niej i dla maluchow. Chyba ze sie nie znam, ale jednak psiak ma inne "rozumowanie" niz ludz i dla niego nie jest to pewnie slodziutki psiaczek a cos obcego...Nawet nie chce myslec.... Quote
eve-w Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Ale trzeba napisać, że zmiana gabinetu i doposażenie go (a raczej wyposażenie) i sterylizacje, w pierwszej kolejności aborcyjne a później sukcesywnie kolejne. No i osobne pomieszczenie na szpital. Czy ktoś może napisać do Jaworowicz? teleekspresu, Panoramy, Faktów, Wiadomości? Może ktoś pisał. Podajcie maile na jakie wysyłana była informacja, wyśle się więcej... Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 [quote name='eve-w']Ale trzeba napisać, że zmiana gabinetu i doposażenie go (a raczej wyposażenie) i sterylizacje, w pierwszej kolejności aborcyjne a później sukcesywnie kolejne. No i osobne pomieszczenie na szpital. [/QUOTE] tego się raczej nie da zrobic w obecnym budynku raczej... wet jest jakieś 100 m od schronu - tam kiedyś była jedyna lecznica w miescie - więc są odpowiednie pomieszczenia nie tylko na salę operacyjną, izolatki...tylko chęci brak i pewnie wyposażenia...bo urzędujący tam wet ogranicza swoja działalnosć do szczepień:angryy: no i to też ten wet właśnie jest na usługach schronu:diabloti: a co śmieszniejsze - wszystko to dzieje się pod okiem powiatowego, który urzęduje właśnie przy tym budynku weta:diabloti::diabloti: ten czerwony budynek to budynek Powiatowego, a czerwoną strzałką oznaczyłam schron: [IMG]http://img543.imageshack.us/img543/8131/schron.jpg[/IMG] Quote
eve-w Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 [quote name='andzia69']tego się raczej nie da zrobic w obecnym budynku raczej... wet jest jakieś 100 m od schronu - tam kiedyś była jedyna lecznica w miescie - więc są odpowiednie pomieszczenia nie tylko na salę operacyjną, izolatki...tylko chęci brak i pewnie wyposażenia...bo urzędujący tam wet ogranicza swoja działalnosć do szczepień:angryy: no i to też ten wet właśnie jest na usługach schronu:diabloti: a co śmieszniejsze - wszystko to dzieje się pod okiem powiatowego, który urzęduje właśnie przy tym budynku weta:diabloti::diabloti:[/QUOTE] żenujące. Czy TEN wet zatrudniony jest na stałę jako wet schroniskowy? Quote
eve-w Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 WOW!!! Zmienili stronę!!!! [url]http://puk-kielce.pl/newschronisko/[/url] Quote
ewelinka_m Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 [quote name='andzia69'] ta polana edukacyjna to jest altanka od frontu schronu;) pomiedzy boksami a murem! jak kiedys byłam w schronie to byli harcerze...ja sobie robiłam co chciałam, bo pracownica schronu zajeta był harcerzami:) ale potem po wyjściu zapytałam harcerzy co robili...no to przywieźli karmę za zebrane pieniazki, no i chcieli się "poedukować" na polanie :diabloti: a edukowanie na polanie polegało na tym, ze chodzili po schronie i napatrzyli się na biedne psiaki - zaden psiak nie wyszedł poza boks! to się nazywa edukacje bez ofiar:evil_lol: no bo przecież: pies się boi (ale chyba tych osób, co je wyciagają na siłę szarpiac na prawo i lewo), zdjęć robic oczywiscie nie wolno - no bo przecież jeszcze by ktos zobaczył to, co nie powinien...itp itd. Harcerze wyszli zniesmaczeni i smutni...a szkoda:shake:[/QUOTE] na polance edukacyjnej nie mogą przebywać pieski bo..jak ostatnio usłyszałam jak stałam z wyciągniętym beniem Dimą...może obsikać kwiatuszki,krzaczki i trawkę poniszczyć :diabloti: ohoo nowa strona..szkoda, że w galerii zdjęć umieścili polanki, piękną bramę wejściową..wyremontowany ich budynek..tylko zapomnieli o jednym ..o psach..i o pokazaniu w jakich warunkach przebywają..ale kto by tam się przejmował zwierzętami, wygląd przede wszystkim :evil_lol: Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 [quote name='divia_gg']Pewnie szybko foca i zaraz beda masowo wrzucac:D[/QUOTE] no to mają kuuuupę roboty, żeby dorobić ideologię do 160 psów:):) bidulki!!! [quote name='eve-w']WOW!!! Zmienili stronę!!!! [url]http://puk-kielce.pl/newschronisko/[/url][/QUOTE] no nieee!!! jak pięknie!!! czy ma ktos ten stary regulamin? bo wydaje mi się, że cosik dużo podopisywane jest!:) np. 2. Zwierzęta są przyjmowane przez kierownika schroniska lub pracownika przez niego wyznaczonego. [B]Każde[/B] [B]doprowadzone zwierzę zostaje wpisane do rejestru z uwidocznieniem daty przyjęcia, maści i płci zwierzęcia oraz jego oznakowania,[/B] imienia i nazwiska oraz adresu osoby doprowadzającej, która stwierdza podpisem powyższy zapis. W miarę możliwości do rejestru należy wpisać bliższe dane o zwierzęciu (miesiąc i data znalezienia oraz inne dane). Zwierzę zostaje przyjęte nawet w przypadku odmowy podpisania danych w rejestrze przez osobę doprowadzającą. np.: 6. W celu ograniczenia stresu i kontrolowania chorób [B]zwierzęta powinny być odseparowane.[/B] Seperować zwierzęta należy według następujących kryteriów: - [B] zwierzęta w kwarantannie, [/B] - psy i koty, - [B]zwierzęta chore lub ranne oraz zwierzęta zdrowe,[/B] - szczeniaki i kotki od zwierząt dorosłych (chyba, że są karmione przez samice), - [B]samce od samic mających cieczkę,[/B] - [B]zwierzęta agresywne od wszystkich innych,[/B] - [B]karmiące samice i ich potomstwo od wszystkich innych,[/B] - gatunki, które normalnie źle ze sobą współżyją (np. psy i koty) powinny być umieszczone tak, aby nie mogły się nawzajem widzieć lub czuć. Szczepienie psów [B]- wszystkie psy do pierwszego roku życia po przyjęciu do schroniska i przebadaniu przez lekarza weterynarii powinny być zaszczepione przeciwko nosówce i parwowirozie oraz pozostałym chorobom wirusowym, a po dwóch tygodniach przeciwko wściekliźnie,[/B] - wszystkie psy powyżej 1 roku życia: 14 dni obserwacji i szczepienie przeciwko wściekliźnie, nosówce, i parwowirozie oraz pozostałym chorobom wirusowym. 4. [B]Nie wolno wydawać zwierząt: [/B] a) dzieciom i młodzieży do lat 18, nie będącym pod opieką rodziców lub opiekunów, b) [B]szczeniąt, przed ukończeniem 7 tygodnia życia [/B]([COLOR="#ff0000"]przykład 3 -tyg.dzieci rottki był rozumiem wg. tego punktu!!!)[/COLOR]oraz zwierząt chorych (z wyjątkiem przypadku, kiedy nowy właściciel deklaruje na piśmie chęć leczenia zwierzęcia we własnym zakresie). c) osobom nie posiadającym odpowiednich przyborów do zabrania zwierzęcia (dla psów obroży lub szelek, dla kotów koszyka lub torby) chyba, że schronisko ma zapewnioną pewną ilość obroży, kagańców i smyczy . d) osobom nietrzeźwym, e) osobom podejrzanym o spekulacje i handel zwierzętami. [COLOR="#ff0000"](to pewnie o nas schodzi:))[/COLOR] aaa - te zdjatka tych 7!! psiaków są przy altance edukacyjnej:) biedne psiaki się edukują:):) Quote
eve-w Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 W schronisku idealnie. Schron zaraz opusci male czarno biale kudlate ...z kolezanka z boksu! Czekam na info czy kolezanka wezmie ja na dt, bo wymiekla! Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 stara strona schronu: [url]http://www.um.kielce.pl/animals/adopcja_schron.html[/url] opisy powalają! a teraz jeszcze parę wygrzebanych artykułów: "Nikt ze Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Dyminach nie pojechał w środę (21.08) po wyrzucone w centrum kocięta. Trzy kocięta miały potrójnego pecha: do właściciela ich matki (potraktował je jak śmieci), do dnia - akurat było święto i do miejsca - bo w Kielcach bezdomnymi zwierzakami zajmuje się schronisko w Dyminach… A właściwie powinno zajmować się, bo Wiesław Kaleta, który znalazł kocięta przy koszu na śmieci w bramie przy ul. Małej, przekonał się, że tak nie jest. - Jak zadzwoniłem do schroniska, żeby zabrali kotki, pracownik powiedział mi, że nie mogą przyjąć tego wezwania i żebym zadzwonił na Straż Miejską. I dopiero jak straż im to potwierdzi, to oni pojadą - opowiada Wiesław Kaleta. Godziny lecą Kielczanin usiłował więc dodzwonić się do Straży Miejskiej, ale bezskutecznie, bo strażnicy byli na mieście w związku z obchodami Święta Wojska Polskiego. Zadzwonił więc do naszej redakcji. My też usłyszeliśmy od pracownika schroniska, że nikt od nich nie może przyjechać po kotki i żeby dzwonić na straż… Po ponad trzech godzinach udało nam się dodzwonić do strażników. Ci od razu pojechali na miejsce i zawieźli kocięta do Dymin. Ale ich szef był zdziwiony tłumaczeniami pracownika schroniska. - Ja nic o takich procedurach nie słyszałem - zapewnia Wojciech Bafia, zastępca komendanta Straży Miejskiej. Ale upiera się przy nich Grażyna Khier, kierowniczka Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Dyminach. - Zawsze w ten sposób współpracujemy ze Strażą Miejską w czasie świąt i dni wolnych. Owszem, mamy całodobowego kierowcę, ale on mieszka na drugim końcu miasta i żeby pojechał w święto po zwierzęta, to najpierw musi pojechać po niego straż i przywieźć go do schroniska. Wtedy on bierze służbowe auto i jedzie nim po zwierzę - tłumaczy "procedury” Grażyna Khier. I do uśpienia! Jej zdaniem nic złego się nie stało, że w środę kocięta tak długo czekały na pomoc. Tym bardziej że i tak w Dyminach zostały od razu uśpione. - To był ślepy miot, nie miał szans na przeżycie - ocenia kierowniczka. Ale Bogdanowi Opałce, dyrektorowi Wydziału Gospodarki Komunalnej w kieleckim magistracie, nie podoba się taki model reagowania schroniska na sygnały od mieszkańców. - Oni mają płacone za całodobową opiekę nad bezdomnymi psami, kotami i zwierzętami hodowlanymi, niezależnie czy to jest dzień powszedni czy święto. Będziemy musieli skontrolować, czy schronisko prawidłowo wywiązuje się z umowy z miastem - ostrzega Bogdan Opałko. Magdalena Brzezińska źródło: echodnia.eu/" i inne: [url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100325/POWIAT0104/532636571[/url] [url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091013/POWIAT0104/327479807[/url] [url]http://www.boz.org.pl/sch/sw.htm[/url] Quote
agnieszka24 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 andziu, czy to przypadkiem nie jest stara stronka schronu w Dyminach??? [url]http://www.um.kielce.pl/animals/index.html[/url] Quote
DuDziaczek Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Przypomnieć sprawę kociaków Pysi i Kersika które były u mnie. [url]http://www.dogomania.pl/threads/112078-Pysia-I-Kersik-Juz-W-Nowych-Super-Domkach[/url]!!!! Kocięta malutkie nie były karmione przez 12 godzin wygłodzone i wycieńczone w ostatnim momencie zabrane ze schroniska - ponieważ szanowny pan, który pełnił tam dyżur "nie miał pojęcia czym i jak karmi się te kocięta" polecił mi po prostu dostawić je do miski ze zwykłym mlekiem, ew skontaktować się z kimś kto bedzie wiedział (miał chyba na myśli weterynarza :roll: Quote
agnieszka24 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 znalazłam link do starej strony schronu: [URL]http://www.puk-kielce.pl/schronisko/schronisko.html[/URL] ale jak się kliknie w link, to pokazuje się najpierw stara strona i za chwilę na jej miejsce wskakuje nowa :/ [B] Udało mi się podstępnie dostać na starą stronę schronu i skopiować stary regulamin[/B] :multi: :diabloti: [IMG]file:///C:/Users/a/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-24.png[/IMG][QUOTE] [B][SIZE=2]Regulamin Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt[/SIZE][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]I. Podstawa prawna[/FONT][/B] [FONT=Verdana]1. Ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zmianami).[/FONT] [FONT=Verdana]2. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt (Dz. U. Nr 158, poz. 1657).[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana] [/FONT][/B] [B] [FONT=Verdana]II. Zadania[/FONT][/B] [B] [FONT=Verdana] [/FONT][/B] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Przyjmowanie i przetrzymywanie zwierząt zagubionych, zabłąkanych i porzuconych lub z innych przyczyn bezdomnych, a w szczególności psów, kotów, a także innych zwierząt, które w wyniku zdarzeń losowych nie są zdolne samodzielnie egzystować.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Poszukiwanie nowych domów dla zwierząt porzuconych, bezdomnych lub tych, które nie są w stanie przeżyć na wolności lub którym wypuszczenie na wolność może przysporzyć cierpień [/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Przekazywanie zwierząt osobom zainteresowanym ich posiadaniem, zdolnym zapewnić im należyte warunki bytowania.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]Leczenie chorych zwierząt przebywających w schronisku, rokujących nadzieję na wyzdrowienie.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Usypianie w sposób humanitarny zwierząt zgodnie z działem VIII niniejszego Regulaminu.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]Współpraca z lecznicą dla zwierząt w zakresie doprowadzania do lecznicy na obserwację bezdomnych zwierząt, które pokąsały człowieka.[/FONT] [FONT=Verdana]7. [/FONT][FONT=Verdana]Niezależnie od środków przeznaczonych z budżetu miasta, pozyskiwanie funduszy poprzez organizowanie imprez kulturalno-rekreacyjnych tj. Dni Otwartych Schroniska (Dzień Kundelka Bezdomnego), aukcji, loterii, itp.[/FONT] [FONT=Verdana]8. [/FONT][FONT=Verdana]Utrzymanie stałych kontaktów ze sponsorami schroniska.[/FONT] [FONT=Verdana]9. [/FONT][FONT=Verdana]W miarę posiadanych możliwości lokalowych, prowadzenie działalności gospodarczej w schronisku np.: prowadzenie sklepiku z akcesoriami dla zwierząt. [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]10. [/FONT][FONT=Verdana]Stworzenie humanitarnych warunków bytowania dostosowując ilość zwierząt do ilości miejsc prowadząc konsekwentnie:[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]sterylizację i kastrację,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]promocję adopcji w mediach - stały kontakt z prasą, radiem i telewizją,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]propagowanie zapobiegania rozmnażania kotów i psów.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]III. Obowiązki personelu Schroniska[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Wszyscy pracownicy muszą odznaczać się przyjacielskim i humanitarnym stosunkiem do zwierząt znajdujących się w nowych warunkach i często z tego powodu podrażnionych i apatycznych.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Swoim zachowaniem wobec zwierząt zarówno w schronisku jak i poza nim pracownicy powinni dawać przykład należytego obchodzenia się ze zwierzętami.[/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Przy zabieraniu zwierząt rannych, pracownicy schroniska obowiązani są do posługiwania się noszami.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]W przypadku potrzeby doprowadzenia do lecznicy weterynaryjnej zwierzęcia, które pokąsało człowieka, pracownicy schroniska obowiązani są do doprowadzenia zwierzęcia przy użyciu rękawic i innych przewidzianych zabezpieczeń, które schronisko ma obowiązek posiadać wg Warunków zasad wyłapywania bezdomnych zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Brutalne i niehumanitarne odnoszenie się do zwierząt będzie powodem wymówienia pracy personelowi schroniska.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]Lekarz weterynarii zatrudniony w schronisku opracowuje szczegółową instrukcję odkażania i dezynfekcji schroniska.[/FONT] [FONT=Verdana]7. [/FONT][FONT=Verdana]Kierownik schroniska odpowiedzialny jest za terminowe przeprowadzanie zabiegów: deratyzacji, dezynfekcji i dezynsekcji. [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]IV. Przyjmowanie zwierząt do schroniska[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Do schroniska przyjęte zostaje każde doprowadzone zwierzę z terenu miasta Kielce. Schronisko przyjmuje zgłoszenia o miejscu pobytu bezdomnych zwierząt w celu wysłania pracownika, który doprowadzi zwierzę do schroniska.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Zwierzęta są przyjmowane przez kierownika schroniska lub pracownika przez niego wyznaczonego.[/FONT] [FONT=Verdana]Każde doprowadzone zwierzę zostaje wpisane do rejestru z uwidocznieniem daty przyjęcia, maści i płci zwierzęcia oraz jego oznakowania, imienia i nazwiska oraz adresu osoby doprowadzającej, która stwierdza podpisem powyższy zapis. W miarę możliwości do rejestru należy wpisać bliższe dane o zwierzęciu (miesiąc i data znalezienia oraz inne dane).[/FONT] [FONT=Verdana]Zwierzę zostaje przyjęte nawet w przypadku odmowy podpisania danych w rejestrze przez osobę doprowadzającą.[/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Schronisko ma obowiązek prowadzić rejestr zwierząt. Lekarz weterynarii lub wyznaczony przez niego pracownik schroniska dokonuje oględzin nowoprzybyłego zwierzęcia.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]Zwierząt nowoprzybyłych nie należy łączyć z innymi przez okres paru dni, potrzebnych do oswojenia się zwierząt z warunkami w schronisku oraz w celu odbycia kwarantanny wykluczającej zarażenie chorobą zakaźną zdrowych zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Każde nowoprzybyłe zwierzę powinno być poddane dezynsekcji i odrobaczeniu oraz szczepieniom przeciwko chorobom zakaźnym.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]W celu ograniczenia stresu i kontrolowania chorób zwierzęta powinny być odseparowane. Seperować zwierzęta należy według następujących kryteriów:[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]zwierzęta w kwarantannie,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]psy i koty,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]zwierzęta chore lub ranne oraz zwierzęta zdrowe,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]szczeniaki i kotki od zwierząt dorosłych (chyba, że są karmione przez samice),[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]samce od samic mających cieczkę,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]zwierzęta agresywne od wszystkich innych,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]karmiące samice i ich potomstwo od wszystkich innych,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]gatunki, które normalnie źle ze sobą współżyją (np. psy i koty) powinny być umieszczone tak, aby nie mogły się nawzajem widzieć lub czuć.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]V. Zasady opieki lekarsko-weterynaryjnej.[/FONT][/B] [B] [FONT=Verdana] [/FONT][/B] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Zatrudnienie na stałe lekarza weterynarii.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Obligatoryjny Program szczepień ochronnych:[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B][U] [FONT=Verdana]Szczepienie psów[/FONT][/U][/B] [B][U] [FONT=Verdana] [/FONT][/U][/B] [FONT=Verdana]- wszystkie psy do pierwszego roku życia po przyjęciu do schroniska i przebadaniu przez lekarza weterynarii powinny być zaszczepione przeciwko nosówce i parwowirozie oraz pozostałym chorobom wirusowym, a po dwóch tygodniach przeciwko wściekliźnie,[/FONT] [FONT=Verdana]- wszystkie psy powyżej 1 roku życia: 14 dni obserwacji i szczepienie przeciwko wściekliźnie, nosówce, i parwowirozie oraz pozostałym chorobom wirusowym.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B][U][FONT=Verdana]Szczepienie kotów[/FONT][/U][/B] [B][U] [FONT=Verdana] [/FONT][/U][/B] [FONT=Verdana]- od 3 miesiąca życia jednokrotne szczepienie przeciwko wściekliźnie.[/FONT] [FONT=Verdana]- szczepienia przeciwko chorobom wirusowym.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]VI. Czystość i pielęgnacja zwierząt[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]W celu zachowania w Schronisku prawidłowych warunków higienicznych należy:[/FONT] [FONT=Verdana]a) [/FONT][FONT=Verdana]na bieżąco usuwać nieczystości,[/FONT] [FONT=Verdana]b) [/FONT][FONT=Verdana]utrzymywać budynki, wybiegi i obejścia w czystości,[/FONT] [FONT=Verdana]c) [/FONT][FONT=Verdana]odpowiednio wywietrzać i ogrzewać pomieszczenia dla zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]W celu odpowiedniej pielęgnacji zwierząt należy:[/FONT] [FONT=Verdana]a) [/FONT][FONT=Verdana]odświeżać i wymieniać posłania zwierząt, aby były czyste schludne,[/FONT] [FONT=Verdana]b) [/FONT][FONT=Verdana]codziennie wypuszczać zwierzęta na wybiegi,[/FONT] [FONT=Verdana]c) [/FONT][FONT=Verdana]u zwierząt chorych stosować wskazane przez lekarza weterynarii leki[/FONT] [FONT=Verdana] i zabiegi,[/FONT] [FONT=Verdana]d) [/FONT][FONT=Verdana]meldować kierownictwu o zauważonych u zwierząt objawach chorobowych,[/FONT] [FONT=Verdana]e) [/FONT][FONT=Verdana]karmić zwierzęta zgodnie z wymaganymi normami[/FONT] [FONT=Verdana]f) [/FONT][FONT=Verdana]przestrzegać właściwych zasad pojenia zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Należy przestrzegać Instrukcji o odkażaniu i dezynfekcji.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]VII. Wydawanie zwierząt[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Jeżeli do Schroniska zgłosi się osoba po psa lub kota, posiadająca warunki do zapewnienia zwierzęciu należytej opieki - zwierzę może być sprzedane po 14 dniach pobytu w schronisku z wyjątkiem szczeniąt i kociąt, które mogą być wydane zaraz po przybyciu do Schroniska po uprzednim badaniu lekarsko - weterynaryjnym.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Właściciele mają prawo do odbioru zwierząt po udokumentowaniu lub uwiarygodnieniu prawa własności. [/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Psy wolno sprzedawać po zaszczepieniu ich przeciwko wściekliźnie (jeżeli nie były uprzednio szczepione, co wymaga udokumentowania), a szczenięta przeciwko innym chorobom zakaźnym.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]Nie wolno wydawać zwierząt:[/FONT] [FONT=Verdana]a) [/FONT][FONT=Verdana]dzieciom i młodzieży do lat 18, nie będącym pod opieką rodziców lub opiekunów, [/FONT] [FONT=Verdana]b) [/FONT][FONT=Verdana]szczeniąt, przed ukończeniem 7 tygodnia życia oraz zwierząt chorych (z wyjątkiem przypadku, kiedy nowy właściciel deklaruje na piśmie chęć leczenia zwierzęcia we własnym zakresie).[/FONT] [FONT=Verdana]c) [/FONT][FONT=Verdana]osobom nie posiadającym odpowiednich przyborów do zabrania zwierzęcia (dla psów obroży lub szelek, dla kotów koszyka lub torby) chyba, że schronisko ma zapewnioną pewną ilość obroży, kagańców i smyczy .[/FONT] [FONT=Verdana]d) [/FONT][FONT=Verdana]osobom nietrzeźwym,[/FONT] [FONT=Verdana]e) [/FONT][FONT=Verdana]osobom podejrzanym o spekulacje i handel zwierzętami.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Każda osoba zabierająca zwierzę ze schroniska zobowiązana jest:[/FONT] [FONT=Verdana]a) [/FONT][FONT=Verdana]do uiszczenia opłat zgodnie z ustalonym cennikiem,[/FONT] [FONT=Verdana]b) [/FONT][FONT=Verdana]do podpisania zobowiązania adopcyjnego.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]Pracownik Schroniska:[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]uwidacznia w rejestrze zwierząt: imię, nazwisko, adres i numer dowodu osobistego lub innego dokumentu tożsamości osoby zabierającej zwierzę, która potwierdza dane własnoręcznym podpisem,[/FONT] [FONT=Verdana]- [/FONT][FONT=Verdana]wydaje pokwitowanie za pobrane opłaty.[/FONT] [FONT=Verdana] - wydaje książeczkę zdrowia zwierzęcia, zawierającą opis szczepień i [/FONT] [FONT=Verdana] zabiegów wykonanych od chwili umieszczenia zwierzęcia w schronisku. [/FONT] [FONT=Verdana]7. [/FONT][FONT=Verdana]Należy unikać sprzedaży suk do pilnowania gospodarstw wiejskich. Ma to na celu zapobieżenie niepożądanym miotom (nie dotyczy suk sterylizowanych).[/FONT] [FONT=Verdana]8. [/FONT][FONT=Verdana]O doprowadzeniu rasowego psa należy natychmiast zawiadomić miejscowy Związek Kynologiczny, a psa myśliwskiego Polski Związek Łowiecki.[/FONT] [FONT=Verdana]9. [/FONT][FONT=Verdana]Zasady wydawania zwierząt muszą być wywieszone w schronisku na widocznym miejscu.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana]VIII. Usypianie zwierząt.[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Usypianie zwierząt powinno odbywać się zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Fakt i przyczyna uśpienia zwierzęcia muszą być odnotowane w rejestrze zwierząt i podpisane przez lekarza weterynarii.[/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Usypianie jest dokonywane w schronisku lub lecznicy weterynaryjnej.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]Usypianie zwierząt odbywa się w pomieszczeniu wyznaczonym na ten cel i nie może się dokonywać w obecności innych zwierząt, ani osób postronnych.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Usypianie zwierzęcia może odbywać się wyłącznie na podstawie zasad sztuki weterynaryjnej.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]Przeznaczone do uśpienia zwierzę musi być traktowane do ostatniej chwili łagodnie i przyjaźnie, aby zaoszczędzić zwierzęciu trwogi przedśmiertnej i dodatkowych udręczeń.[/FONT] [FONT=Verdana]7. [/FONT][FONT=Verdana]Uśpienie może być dokonywane tylko przez lekarza weterynarii.[/FONT] [FONT=Verdana]8. [/FONT][FONT=Verdana]Zwłoki zwierzęcia muszą być odpowiednio zabezpieczone do czasu zabrania ich przez zakład utylizacji, z którym należy zawrzeć odpowiednią umowę.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [B] [FONT=Verdana] [/FONT][/B] [B] [FONT=Verdana] [/FONT][/B] [B] [FONT=Verdana]IX. Opłaty za usługi schroniska.[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Stawki opłat zostają ujęte w osobnym cenniku, zatwierdzonym przez Zamawiającego.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Jako dowód wpłaty interesanci otrzymują pokwitowanie na kwestionariuszu z pieczątką schroniska (druk ścisłego zarachowania).[/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Cennik opłat za usługi schroniska musi być wywieszony w widocznym miejscu.[/FONT] [B] [FONT=Verdana]X. Godziny przyjęć interesantów.[/FONT][/B] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]1. [/FONT][FONT=Verdana]Schronisko czynne jest codziennie przez całą dobę.[/FONT] [FONT=Verdana]2. [/FONT][FONT=Verdana]Przyjęcia interesantów, odwiedziny schroniska oraz sprzedaż zwierząt odbywa się w dni robocze: [/FONT] [FONT=Verdana]W okresie od 1 listopada do 31 marca[/FONT] [FONT=Verdana]od poniedziałku do piątku od godz. 800 do 1600 [/FONT] [FONT=Verdana] w soboty od 900 do 15 00[/FONT] [FONT=Verdana] W okresie od 1 kwietnia do 31 października[/FONT] [FONT=Verdana] poniedziałek i piątek od 8,00 do 18,00[/FONT] [FONT=Verdana] wtorek środa czwartek od 8,00 do 16,00[/FONT] [FONT=Verdana] sobota od 9,00 do 15,00 [/FONT] [FONT=Verdana]3. [/FONT][FONT=Verdana]Zwierzęta do schroniska przyjmowane są w każdy dzień tygodnia z zastrzeżeniem, że w godz. od [B]2200[/B] do [B]700 [/B]przyjmowane będą tylko zwierzęta doprowadzone przez służby miejskie.[/FONT] [FONT=Verdana]4. [/FONT][FONT=Verdana]Zabrania się osobom przychodzącym do schroniska:[/FONT] [FONT=Verdana]a) [/FONT][FONT=Verdana]zbliżać się do zwierząt bez asysty personelu schroniska,[/FONT] [FONT=Verdana]b) [/FONT][FONT=Verdana]karmić zwierzęta - w razie przyniesienia produktów dla zwierząt należy je oddać personelowi schroniska,[/FONT] [FONT=Verdana]c) [/FONT][FONT=Verdana]drażnić zwierząt.[/FONT] [FONT=Verdana]5. [/FONT][FONT=Verdana]Osobom nietrzeźwym wstęp do schroniska jest zabroniony.[/FONT] [FONT=Verdana]6. [/FONT][FONT=Verdana]Godziny przyjęć i odwiedzin schroniska muszą być wywieszone na widocznym miejscu.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]Niniejszy regulamin obowiązuje od dnia podpisania.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [LIST] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/regulamin.html"]Regulamin[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/adopcja.html"]Adopcja psów i kotów[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/przyjmowanie.html"]Przyjmowanie zwierząt[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/wydawanie.html"]Wydawanie zwierząt[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/galeria.html"]Galeria[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/porady.html"]Porady[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/wybor.html"]Jak wybrać psa[/URL][/B] [*][B][URL="http://www.puk-kielce.pl/schronisko/kontakt.html"]Kontakt[/URL][/B] [/LIST] [B]Copyright © 2006 Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych Sp. z o.o. w Kielcach[/B] [B]Projekt i wykonanie: [EMAIL="[email protected]"]Piotr Dudkiewic[/EMAIL][/B][/QUOTE] Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 Aga - tak, to była stara strona schronu - na stronach UM - innej nigdy nie mieli;) a zobaczcie jak zorientowany w przepisach nt. padłych zwierząt i ich pochówku jest p. Opałko - dyr. wydziału gospodarki momunalnej UM: [url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090812/POWIAT0104/408096225[/url] "Dyrektor wydziału gospodarki komunalnej Urzędu Miasta Bogdan Opałko nie widzi problemu. – Zawsze tak było, że zmarłe zwierzęta grzebano czy to na działkach czy w lesie. Przepisy tego nie zabraniają a jak ktoś nie ma takiej możliwości może oddać ciało do schroniska dla zwierząt, bo ono ma podpisaną umowę z firma utylizacyjną - wyjaśnia." Quote
agnieszka24 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Zrobiłam print screena regulaminu, żeby nikt nam nie zarzucił, że se go z palca wyssaliśmy. Później wrzucę na forum :) Jeśli coś potrzebujecie ze starej stronki schronu, to dajcie znać. Porobię screeny, dopóki mam ja otwartą. Dogrzebałam się do artykułu z 2007 roku o postawie schronu do bezdomnych zwierząt. [URL]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20071206%2FPOWIAT0104%2F71206037[/URL] Andziu przydałoby się to wszystko zebrać do kupy i umieścić na pierwszej stronie. Artykuły, wątki. Później łatwiej było by je odnaleść.. Quote
andzia69 Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 jeszcze odgrzebałam kolejny art. ze Słowa Ludu z 2002 r: [url]http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/VI/28/7.pdf[/url] mam prośbę - bo cały czas wiszę na tel albo na e-mailu - czy mogę kogoś prosic, by w 1 poscie zebrał te wszystkie artykuły? umieszczę je w 1 poście :p Quote
agnieszka24 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 oki andziu, zajmę się tym :) Wieczorem powinno być gotowe, bo mam jeszcze sporo roboty. Quote
emilia2280 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 [COLOR=#3e3e3e][FONT=Tahoma][B]Nie bądź obojętny na los zwierząt, które przebywają w schronisku w Dyminach. Od wielu lat sytuacja nie ulega zmianie.[/B][/FONT][/COLOR] [B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e][COLOR=#3e3e3e][FONT=Tahoma][B]1. Dokumentacja prowadzona przez schronisko jest nierzetelna, dotyczy to zarówno księgi rejestrowej zwierząt jak i dokumentacji medycznej. Brak jest możliwości jednoznacznej identyfikacji zwierzęcia.[/B][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]2. W schronisku panuje przepełnienie. Nieumiejętne rozmieszczenie zwierząt powoduje, że psy walczą ze sobą okaleczając się nawzajem, nierzadkie są przypadki zagryzień.[/COLOR][/FONT][/B][/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e][B][COLOR=#3e3e3e][FONT=Tahoma][B]3.Zwierzęta żywione są np. surowymi korpusami, podrobami drobiowymi, chlebem moczonym w wodzie lub kaszą. Karma podawana jest w jednym pojemniku znajdującym się w danym boksie. Brak systematycznego dostępu do wody.[/B][/FONT][/COLOR][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]4. Suki z cieczką przebywają w jednym boksie wraz z psami. W konsekwencji dochodzi do walk pomiędzy psami oraz rozmnażania się zwierząt.[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]5. Brak kwarantanny (zwierzęta nowo przybyłe są dołączone do pozostałych bezpośrednio po odłowieniu).[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]6. Piaszczyste podłoże w boksach i klatkach uniemożliwia dezynsekcję co skutkuje rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych. Wydawane psy i koty są często nieuleczalnie chore. [/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]7. Brak programu zapobiegania bezdomności zwierząt (wydawane zwierzęta można co prawda bezpłatnie wysterylizować, ale jest to zależne od osoby nabywającej zwierzę).[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]8. Brak wolontariatu.[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]9. Personel nie posiada predyspozycji do zajmowania się zwierzętami, często nie potrafi udzielić podstawowych informacji dotyczących wskazanego zwierzęcia, przy wyłapywaniu, a także przy wyciąganiu z boksów zwierzęta są traktowane brutalnie.[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]10. Wyposażenie gabinetu weterynaryjnego w schronisku (szafka z lekami i stół do badania) nie pozwala na diagnostykę i przeprowadzenie zabiegów chirurgicznych (m.in. dotyczy to zwierząt powypadkowych).[/COLOR][/FONT][/B][/B] [B][B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]11. Brak izolatki dla chorych zwierząt.[/COLOR][/FONT][/B][/B] [/COLOR][/FONT] [B][FONT=Tahoma][COLOR=#3e3e3e]Schronisko odławia psy i koty z terenu gminy Kielce otrzymując roczne wynagrodzenie od miasta w wysokości ok. 550.000 zł. Mimo znacznego przekroczenia ilości zwierząt ma zawartą umowę z 21 gminami województwa świętokrzyskiego otrzymując za każde odłowione zwierzę ok. 1200 zł.[/COLOR][/FONT][/B] Mam przetlumaczone i "ukwiecone" tymi faktami które sama znalam z wátków. Zaraz wstawié. Andziu, zmienilam kolejnosc punktów. Tam gdzie bylo o jedzeniu poláczylam 2 inne w calosc i potem dopiero punkt o jedzeniu, zeby bylo tematycznie razem. Ta wersja zmieniona jest powyzej jesli chcesz já przekleic do pierwszego. A teraz ten tekst "wzbogacony" mam spowrotem tlumaczyc na polski? Quote
ewab Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Ciotki w schronisku są izolatki podobno nawet dwie lub trzy. Takie jak pisała erka maleńkie metr na metr, ale nie można pisać, że ich nie ma. Quote
agnieszka24 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Kolejny artykuł z 08.10.2009 r. [url]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091008/POWIAT0104/365913051[/url] Wciąż przepełnione jest kieleckie Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt. Jeszcze w ubiegłym roku pojawił się pomysł, który miał zachęcić ludzi do adoptowania zwierząt, które się w nim znajdują. Do tej pory niewiele się zmieniło. [URL="http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/misc?url=/templates/zoom.pbs&Site=ED&Date=20091008&Category=POWIAT0104&ArtNo=365913051&Ref=AR"] [/URL] Zdjęcia bezdomnych psów i kotów, wraz z ich opisami, miały trafić na tablice do kieleckiego magistratu, supermarketów, czy innych często odwiedzanych przez ludzi miejsc (....) I tylko Bogdan Opałka, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej kieleckiego magistratu jest zdania, że promocja schroniska nie jest potrzebna. – Jest chyba wystarczająca. Na sto procent nigdy nie będzie wszystko grało. Jeżeli jednak takie działanie miałoby wejść w życie, powinno to robić schronisko, wykorzystując te pieniądze, które mają – twierdzi Opałka. Quote
emilia2280 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 [quote name='ewab']Ciotki w schronisku są izolatki podobno nawet dwie lub trzy. Takie jak pisała erka maleńkie metr na metr, ale nie można pisać, że ich nie ma.[/QUOTE] No wlasnie, to jak cos sié nie zgadza to muszé to wywalic albo napisac tak jak jest. Do revizji. Quote
Recommended Posts