Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kasiek.']Tak Abrakadabra mam plan ,zakładam wydarzenie na FB ,zaproszę ludzi , którzy więcej mogą w tej sprawie niz ja ,którzy maja możliwości,moze tam padną jakieś propozycje,a także chcę wysłuchać opini osób na ten temat.Zostało to też zgłoszone do TVN -Uwaga.[/QUOTE]

a nie było już jakiegoś programu o tym? chyba niewiele sie po nim zmieniło...

Posted

[quote name='kasiek.']Była interwencja i nakręcony film z tej interwencji ,o programie nic nie wiem[/QUOTE]

i gdzie to jest? właśnie pamiętam, że widziałam.

Posted

[quote name='tripti']i gdzie to jest? właśnie pamiętam, że widziałam.[/QUOTE]
Tu podałam link
[URL="http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1656721,0,,namierzyli_nielegalne_schronisko__psy_pozamykane_w_skrzyniach,wiadomosc.html"]http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1656721,0,,namierzyli_nielegalne_schronisko__psy_pozamykane_w_skrzyniach,wiadomosc.html[/URL]

Posted

[quote name='kasiek.']Tak Abrakadabra mam plan ,zakładam wydarzenie na FB ,zaproszę ludzi , którzy więcej mogą w tej sprawie niz ja ,którzy maja możliwości,moze tam padną jakieś propozycje,a także chcę wysłuchać opini osób na ten temat.Zostało to też zgłoszone do TVN -Uwaga.[/QUOTE]

[B]1/.Jaki masz konkretny plan pomocy?[/B]
[B]2/, Jakie skutki (rozumiem, że POZYTYWNE pociągnie za sobą Twoja 'RADOSNA;' twórczość, poparta zeznaniami kogoś co kidyś coś napisał i powiedziqł[/B]
[B]3/Co chcesz zdziałać? Ile ton karmy chcesz zebrać i ile psów wyadoptowć? (Nie chę użyć sformułowania, użytego przez Merys = Rozdać ?)[/B]
[B] Rozumien, że znasz te wszysrkie psiaki osobiściez/[/B]

Posted

[quote name='mona0205']Kurcze zawsze się muszą pojawiać osoby, które myślą, że zbawią świat w 5 minut bo to takie proste :-( Znamy doskonale azyl w Klembowie i nikt nie mówi, że tam jest dobrze - i tak jak napisała Aga35 - chcesz pomóc zapraszamy bo oprócz pomocy psom trzeba naciskać wszystkie urzędy w powiecie aby w końcu zmieniły swoją politykę odnośnie zwierząt (to dokładnie robimy w urzędzie w Wołominie) ale jesli chcesz robić tylko zamieszanie to szkoda naszego czasu dla ciebie.
[/QUOTE]
Na wydarzeniu na FB jest 100 osob ludzie chcą zmienić ten stan ,chcą petycji ,akcji zglaszać sprawę itp ,ktoś to zorganizuje -to chyba realny pomysł.

Posted

[quote name='Abrakadabra'][B]1/.Jaki masz konkretny plan pomocy?[/B]
[B]2/, Jakie skutki (rozumiem, że POZYTYWNE pociągnie za sobą Twoja 'RADOSNA;' twórczość, poparta zeznaniami kogoś co kidyś coś napisał i powiedziqł[/B]
[B]3/Co chcesz zdziałać? Ile ton karmy chcesz zebrać i ile psów wyadoptowć? (Nie chę użyć sformułowania, użytego przez Merys = Rozdać ?)[/B]
[B] Rozumien, że znasz te wszysrkie psiaki osobiściez/[/B][/QUOTE]

Oj to może najpierw poczytaj to co ja napisałam ,bo widać ,ze tego nie robiłaś,o jakiej radosnej twórczości piszesz?,bo wierszy to ja tu nie pisalam tym bardziej radosnych

Posted

[quote name='kasiek.'][B]Namierzyli nielegalne schronisko. Psy pozamykane w skrzyniach[/B]

Odkryli nielegalne schronisko

Straż dla zwierząt odkryła nielegalne schronisko w Klembowie pod Warszawą. Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami w skandalicznych warunkach przetrzymywało tam około 200 psów. Żyły w małych klatkach, czarnych skrzyniach i sklepowych wózkach.
To, co odkryli funkcjonariusze straży dla zwierząt przeszło ich najśmielsze oczekiwania. - Jestem przerażony. Po prostu chce mi się płakać – nie krył nerwów jeden ze strażników, Mateusz Janda.

[B]Zwierzęta w skrzyniach i wózkach sklepowych [/B]

Jestem przerażony. Po prostu chce mi się płakać

Mateusz Janda ze straży dla zwierząt

W sumie w schronisku Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami było blisko 200 psów. Przetrzymywano je w dramatycznych warunkach. Niektóre zamknięte w klatkach, które były tak małe, że znajdujące się w nich zwierzęta nie były się w stanie nawet wyprostować.

W stodole inspektorzy znaleźli psy pozamykane w czarnych skrzyniach. Dla niektórych budy były zrobione z wózków sklepowych.

Za schroniskiem inspektorzy straży dla zwierząt znaleźli wykopany dół i mogli się tylko domyślać co w nim jest. – Może służył do zakopywania odchodów. Może były w nim zakopywane także martwe zwierzęta – nie wykluczają.

[B]Nie czuje się winna [/B]
[URL="http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/28415,1645624,0,1,straz_miejska_ciezko_zlapac_psa_na_goracym_uczynku,wiadomosc.html"][/URL]

Podczas interwencji na miejscu pojawiła się sekretarz stowarzyszenia, które prowadzi schronisko. Reagowała bardzo nerwowo na obecność kamery. Na nic zdały się prośby strażników o wyjaśnienia i o dokumenty potwierdzające legalność schroniska.

Stwierdziła, że w całej sprawie problemu nie widzi. Uznała, że zwierzęta mają się dobrze.

[B]Nielegalne schronisko [/B]

Wizyta w urzędzie gminy Klembów, w której znajduje się schronisko potwierdziła, że działało ono nielegalnie. - Nie mają żadnej zgody od nas jeśli chodzi o prowadzenie obiektu – potwierdza wójt gminy, Kazimierz Rakowski.

Jak się okazuje, schronisko miało podpisane umowy z kilkoma gminami na odławianie psów. Między innymi z Ząbkami i Wołominem. Za każdego psa schronisko dostawało pieniądze. Jednak nikt nie sprawdzał, gdzie trafiają zwierzęta.

[B]Sprawa trafi do sądu [/B]

We wtorek straż dla zwierząt wystąpi z wnioskiem o zgodę na odebranie zwierząt. Funkcjonariusze już zastanawiają się, gdzie je teraz umieścić. Sprawa trafi również do sądu.

[IMG]http://m.onet.pl/_m/e9d72132af69982e02a894f878fb2605,34,1.jpg[/IMG]
W takich warunkach trzymali zwierzęta - fot. TVN Warszawa

[IMG]http://m.onet.pl/_m/96c510a21ce60bf638612e7f423d032f,34,1.jpg[/IMG]
Sprawa trafi do sądu - fot. TVN Warszawa

[IMG]http://m.onet.pl/_m/bff3b1e01e031836f1e12f067ed240fb,34,1.jpg[/IMG]
200 zwierzętom trzeba poszukwać nowego domu - fot. TVN Warszawa

Interwencja byla w maju 2010 ,ale zwierzaki nadal tam są![/QUOTE]
PozwoliłaM SOBIE Tweój peirrszy Post
Gdzie byłaś wMaju 2010 :?

Posted

[quote name='kasiek.']Na wydarzeniu na FB jest 100 osob ludzie chcą zmienić ten stan ,chcą petycji ,akcji zglaszać sprawę itp ,ktoś to zorganizuje -to chyba realny pomysł.[/QUOTE]
zawsze piszesz ze ktos to zorganizuje, ktos na dogo sie tym zajmie itp., dlaczego nie ty? czy chcesz miec tez w tym udzial? bo nie sztuka jest wstawienie wydarzenia na fb, napisanie watku na dogo (chociaz nie da konca znasz sprawe) i zostawienie tego wszystkiego innym.

Posted

[quote name='kasiek.']Na wydarzeniu na FB jest 100 osob ludzie chcą zmienić ten stan ,chcą petycji ,akcji zglaszać sprawę itp ,ktoś to zorganizuje -to chyba realny pomysł.[/QUOTE]
Jeśli petycja będzie w sprawie budowy schroniska w powiecie wołomińskim to tak ale jeśli będzie w niej jedynie nagonka na azyl to może wydać wyrok na wszystkie psy które tam teraz są. A niestety myślę, iż ludzie chcą przede wszystkim sensacji i tylko w tą stronę to pójdzie. Generalnie uważam, iż przed podjęciem takich akcji należy najpierw zasięgnąć opinii ludzi, którzy są na miejscu i doskonale znają sytuację.
I jeszcze jedno - z pewnością po takiej nagonce trudniej nam będzie pomagać tym psiakom - i jeśli po raz kolejny urzędy będą spóźniać się z płatnościami [B]jak uda nam się przeprowadzić np. zbiórki karmy? Cz[/B]y o tym pomyślałaś?

Posted

[quote name='malvaaa']zawsze piszesz ze ktos to zorganizuje, ktos na dogo sie tym zajmie itp., dlaczego nie ty? czy chcesz miec tez w tym udzial? bo nie sztuka jest wstawienie wydarzenia na fb, napisanie watku na dogo (chociaz nie da konca znasz sprawe) i zostawienie tego wszystkiego innym.[/QUOTE]
Jak to zawsze?,chyba nie myślisz ,ze własnoręcznie np odbiorę psa z meliny,albo wybuduje schron?.To chyba normalne ,ze się prosi o pomoc inne osoby ,ja np prawnikiem nie jestem ,więc petycji z prawdziwego zdarzenia raczej nie napiszę itp.

Posted

[quote name='Abrakadabra']PozwoliłaM SOBIE Tweój peirrszy Post
Gdzie byłaś wMaju 2010 :?[/QUOTE]
Ale konkretnie to ja nie odpowiem ,bo nie pamiętam ,jesli chodzi o watek na dogo ,to na dogo jeszcze mnie wtedy nie było i o sprawie nic nie słyszałam.

Posted

niepotrzebny taki wątek i cała akcja od tej strony, czyli nagonki, to zainteresuje ludzi tylko na chwilę, zaspokoi tą chęć sensacji. Kasiek. jak chciałabyś coś z tym zrobić to w innym kierunku - odsyłam do przykładu Celestynowa, też było i nadal jeszcze jest bardzo źle tam, ale ludzie zorganizowali się, zaczęli działać, promują psy intensywnie, jeżdżą tam, szkolą te psy, POMAGAJĄ....
Petycja o budowę schroniska - zdecydowanie na tak, ale zastanów się nad całą resztą. Skoro tam jest 100 osób na FB, to jak każdy dałby coś od siebie, a do dt/ds a to worek karmy, albo chciałby zostać stałych wolonatriuszem, to naprawdę miałoby to sens.

Posted

[quote name='kasiek.']Jak to zawsze?,chyba nie myślisz ,ze własnoręcznie np odbiorę psa z meliny,albo wybuduje schron?.To chyba normalne ,ze się prosi o pomoc inne osoby ,ja np prawnikiem nie jestem ,więc petycji z prawdziwego zdarzenia raczej nie napiszę itp.[/QUOTE]

nie wiem co ma prawnik do tego, ale o to przykład petycji: [URL]http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6080[/URL]

Posted

Mnie się wydaje, że Kasiek. i reszta oburzonych nie potrafią zrozumieć jednego. To jest 250 psów (dobrze pamiętam?) z którymi trzeba coś zrobić. A perspektywą jest albo istnienie Klembowa, gdzie warunki są jakie są (a są takie bo a. psów jest za dużo jak na teren tej wielkości, b. nie ma pieniedzy na coś lepszego), ale psy są bezpieczne i leczone, albo wznowienie działalności pana Klamczyńskiego, względnie wejście na ten teren jego kolegi z Halinowa. Przy drugiej opcji pieski miałyby pewnie ładne, kolorowe budy, wybiegi, nie byłoby przepełnienia. Tylko dziwnie szybko by znikały...
Wydaje mi się, że ta akcja na fb powinna iść w inną stronę. Nie "Klembów to mordownia, zobaczcie, jak psy męczą, pewnie padają im tonami, biznes się kręci, horror!", tylko "Gmina nie interesuje się psami, nie dostarcza odpowiednich funduszy, dlatego psy trzymane są w bardzo prowizorycznych warunkach;naciśnijmy na gminę, niech wybudują wreszcie prawdziwe schronisko".

Posted

[quote name='kasiek.']Wydarzenie na FB
[URL]http://www.facebook.com/event.php?eid=207976792547893[/URL][/QUOTE]

Coś Ty najlepszego narobiła dziewczyno???? Od roku pielgrzymujemy po Urzędach żeby odbyło się wreszcie sensowne spotkanie na poziomie powiatu na temat powiatowego schroniska i zapadły już wstępnie, bardzo rozsądne decyzje. Wypracowałyśmy rodzaj współpracy z Burmistrzem Wołomina, zaczęły się też rozmowy z Radzyminem - bardzo dobrze rokujące.
To co się teraz wokół przytuliska zadzieje uderzy TYLKO I WYŁĄCZNIE W przebywające tam zwierzaki - 280 SZT.

TVN po poprzednim najeździe i bardzo nieprawdziwym reportażu, obiecało kontynuację tematu i przyjrzenie się sprawie od strony niewywiązywania się okolicznych gmin z zawartych umów.
Osobiście rozmawiałam z p. red. Walczak. Najpierw była absolutnie zdeklarowana wyjaśnieniem sprawy, ale miałyśmy poczekać aż skończy się powódź...potem nie odbierała już ode mnie telefonów.
Wtedy zaczęłyśmy na własną rękę negocjacje z Urzędami i zaczynało być widać efekty.

Teraz na FB wypowiadają się ludzie, którzy pojęcia nie mają o bezdomności zwierząt w Polsce, o bezsensownym rozmnażaniu, o terenach takich jak okolice Wołomina, gdzie jest istna "wylęgarnia" bezpańskich psiaków. Na wiosnę mamy po kilkanaście bezpańskich miotów czyli kilkadziesiąt szczeniaków.
Tam są niezliczone ilości psów porzucanych , bo właścicielowi się nie chciało wychować, a kastracja jest be, które hordami w czasie cieczek biegają po okolicy...

To schronisko to było jedyne miejsce do którego można psa odwieźć, w którym można zagubionego psa znaleźć i w którym mimo, że nie jest najlepiej, nikt zwierząt nie zabija.
A tylko od sprawności i ilości wolontariuszy zależy ile zwierzaków spędzi tam kilka tygodni, a ile lata...

Pieniactwo i bark wiedzy w zestawieniu z brakiem wyobraźni teraz zaowocują sensacją, którą zawsze można pokazać w telewizji i sie na jej fali wylansować. Tylko do roboty nikogo nie ma...

Posted

Kasiek. zajmij sie swoimi sprawami. Zajmij się REALNA pomoca bezdomnym psom. Zajmij sie robieniem ogłoszeń... przypomnij mi proszę - gdzie się podział wątek chmm psiaka, którego znalazłaś?? Nie mogę znaleźć... chciałabym popatrzeć na postępy jakie zrobiłaś w kierunku znalezienia MU domu.

Posted

[quote name='koosiek']Mnie się wydaje, że Kasiek. i reszta oburzonych nie potrafią zrozumieć jednego. To jest 250 psów (dobrze pamiętam?) z którymi trzeba coś zrobić. A perspektywą jest albo istnienie Klembowa, gdzie warunki są jakie są (a są takie bo a. psów jest za dużo jak na teren tej wielkości, b. nie ma pieniedzy na coś lepszego), ale psy są bezpieczne i leczone, albo wznowienie działalności pana Klamczyńskiego, względnie wejście na ten teren jego kolegi z Halinowa. Przy drugiej opcji pieski miałyby pewnie ładne, kolorowe budy, wybiegi, nie byłoby przepełnienia. Tylko dziwnie szybko by znikały...
Wydaje mi się, że ta akcja na fb powinna iść w inną stronę. Nie "Klembów to mordownia, zobaczcie, jak psy męczą, pewnie padają im tonami, biznes się kręci, horror!", tylko "Gmina nie interesuje się psami, nie dostarcza odpowiednich funduszy, dlatego psy trzymane są w bardzo prowizorycznych warunkach;naciśnijmy na gminę, niech wybudują wreszcie prawdziwe schronisko".[/QUOTE]

Kasiek. proponuje zmienic TYTUŁ wydarzenia. Im więcej osób uderzy w gminę Klembhowa, tym leopiej dla osób, które faktycznie chcą pomóc, a nie tylko uskuteczniają pieniactwo.

Posted

[B]Gmina Klembów[/B] jest żywotnie zainteresowana pozbyciem się schroniska ze swojego terenu - [B]to będzie woda na młyn Wójta[/B], bo de facto [B]NIKT [/B]schroniska na swoim terenie [B]mieć nie chce[/B] i dlatego nie można ciągle wypracować żadnego consensusu.
To miejsce nie miało nigdy być schroniskiem w pełnym tego słowa znaczeniu.
To było [B]przytulisko na chwilę[/B], tyle że psów przybywa tam w zastraszającym tempie, bo polityka gmin powiatu jest taka, czego oczy nie widzą tego sercu nie żal czyli ktoś inny ma bałagan na swoim terenie.

Posted

Wszystkie odpowiedzi przeczytałam ,nie wiem jak namówić ludzi ,zeby karmę do schronu wozili ,żeby zaczęli pomagać ,ogłaszać psy itd? Więc tu nie pomogę ,moze jak sie dowiedzą jak tam jest to wtedy to sie zmieni.Pisałam ,że chce zrobić wydarzenie na FB i odpowiedzi nie było ,bo na samym wątku usłyszałam ,ze nie jest tam raj ąle nie umieralnia ,wiec lepiej zostawić tak jak jest-bo jest schron i to jest najważniejsze ,a jaki to już inna sprawa.
Jaka zostanie napisana petycja i do kogo ,na to też nie mam wpływu ,mam nadzieję ,że taka ktora pomoże psiakom na tym terenie ,bo o to chodzi
Jeszcze raz powtórzę pisanie o moich prywatnych sprawach ,nijak się ma do Klembowa,wątku nie ma ,bo usunęłam ,trzeba mi bylo pomagać wtedy ,gdy nie miałam co zrobić z psiakiem i usłyszałam ,ze mogę go trzymać w piwnicy .Kasa dla psiaka bardzo mile widziana ,tym bardziej ,ze osoba ,która deklarowała pokrycie kosztów szczepienia , wycofała się.

Posted

Jeśli chcesz otrzymac kase na psiaka, to załóż wątek. Pokaż, że Go ogłaszasz, a nie trzymasz w domu. Wygląda to tak jakby należał do Ciebie.
Acha, wątek Klembowa już jest. Mogłaś sie wysyilic i go znaleźć. Nie wiem po co zdublowałaś wątek.

Posted

[quote name='kasiek.']

Kasa dla psiaka bardzo mile widziana ,tym bardziej ,ze osoba ,która deklarowała pokrycie kosztów szczepienia , wycofała się.[/QUOTE]

Osobą, która deklarowała pieniądze za szczepienia byłam ja. Zgadza się, potwierdzam. Nie licz jednak na to, że będę pokrywać koszty szczepienia psa, którego, jak się okazało (zachowałam korespondencję na FB - kto chce przeczytać mogę przesłać) masz w domu stałym!! Nie robisz mu ogłoszeń, nie wyleczyłaś psa do końca z grzybicy, nadal twierdzisz, że ratlerek jest nieadopcyjny bo, uwaga, jest agresywny.

Powiadasz, że kasa mile widziana? Pieknie, cudnie wręcz, jest tylko jeden, malutki problem ;) Poprosiłaś moderatora o zamknięcie wątku. Na FB usunęłaś wydarzenie. To jak chcesz zbierać pieniądze na psa widmo? Kasiu, pomyśl troszkę najpierw nim zajmiesz się jakimkolwiek psem. Chwała Ci za to że go przygarnęłaś, ale może jednak czas pomyśleć o adopcji? Tak na serio?

Posted

Nie rozumiem w takim razie, w jakim celu utworzyłaś ten wątek i wydarzenie, jeśli nie dla pomocy psom przebywającym w przytulisku? Dla szumu? Oklasków?

Ogłaszam ok. 50 psów, nieraz cudze kosztem tych pod moją opieką. Nie mam już możliwości póki co pomóc ogłoszeniowo. Ale Ty widzę masz czas i możliwości. Czemu nie weźmiesz się za ogłaszanie klembowskich psiaków? Za robienie konkretnym zwierzakom wydarzeń, zakładanie im wątków? Za pomoc, która ma sens, która może pomóc tym psiakom, a nie zaszkodzić?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...