Jump to content
Dogomania

Piękna SABA zdrowieje, ale JUTRO TRACI DT! :( Diablesko pilnie szukamy DT! POMÓŻ!

Recommended Posts

Posted

Poznajcie Sabę, Saba kiedyś była piękną, dostojną sunią, w końcu to collie...
Historia Saby wygląda tak...

Właścicielką tej suni jest pani mieszkająca w pewnym mieście na Mazowszu. Znajoma poznała ją, przy okazji łapania kotek na sterylizacje.

Ona je także dokarmiała.

Generalnie ma dobre serce, tylko sobie nie radzi. Przede wszystkim jest skrajnie uboga, w zasadzie znajoma karmi jej koty domowe (3 szt) i podwórkowe (4 szt), co miesiąc dostaje od znajomej parę kilogramów suchej karmy.

Po drugie jest chora, je tylko miksowane rzeczy. Zajmuje się jeszcze wnuczkiem. Ona sobie nie radzi. No i ma tego psa. Sunia była już poprzednio leczona. Wzięła sporo leków, zastrzyków, tabletek i maści. Wszystko na nic…

Pies, jak wygląda – widać. Ma sączące się, rany. To był kiedyś piękny pies, a teraz wygląda tak, że ja nie można na nią patrzeć… Pani błaga mnie o pomoc, przychodzi płacze, a ja się czuję jeszcze gorzej.

Sunia ma 9 lat, jest super łagodna i miła, ale straszenie cierpi...
Sunia dzięki zbiórce Vivy zebrała troszkę grosza i jej stan poprawił się nieco, ale sunia, żeby dojść do zdrowia, potrzebuje DOMU i OPIEKI! Może to być DT, najcudowniej DS, z kimś kto jest w stanie ją pokochać i jej pomóc... Pani zdecydowała się oddać psa, zrozumiała, że w jej sytuacji trzymanie Sabie jest zle dla jej zdrowia i życia...
Sunia nadal potrzebuje leczenia,diagnozy,pomocy,no i człowieka,który się nią zajmie...

[FONT=Tahoma]*******[/FONT]

[FONT=Tahoma]Pomóżmy tej biednej suni! Trzeba ją zabrać do lecznicy i tam diagnozować… bez Waszego wsparcia to niemożliwe!

[/FONT]

[FONT=Tahoma]22 1370 1109 0000 1706 4838 7304
Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!
ul. Kopernika 6 m 8, 00-367 Warszawa

[/FONT]

[FONT=Tahoma]z dopiskiem: leczenie collie

[/FONT][FONT=Tahoma]Do tej pory na leczenie poszło ok. 2 tysięcy zł!!!
A leczenie musi trwać!!! Prosimy o POMOC!
[/FONT]

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najważniejszy dla Saby jest DOM! Bardzo prosimy wszystkich o pomoc w znalezieniu domu!!! Ta sunia jeszcze będzie piękna i zdrowa, tylko potrzeba jej Człowieka!!!

Posted

Miałam kiedys sunie na dt, onke straszą, która też miała saczące rany. I rzeczywście była uczulona na pchły.
Rany musiały byc przemywane ozonella i czyms tam jeszcze.

Posted

to nie tylko to. rany się teraz odnawiają, pod strupami jest ropa.pchły na pewno nie pomogły, ale jednej diagnozy nie ma... ja mogę potem wrzucić opis najnowszy od weta.

Posted

albo teraz, znalazłam szybko:

[FONT=Arial,Sans-serif][FONT=Arial]

19.02.2011

Opis wywiadu/badania Saby

Owczarek collie, leczona od 2 tygodni w kierunku APZS, początkowo cefriaksonem, następnie enroflokxacyną wg wymazu.
Otrzymuje encorton 5 mg co 2 dni, efa – olie i kerabol.
W badaniach bakteriologicznych – staphylococcus intermedium i streptococcus. Pasożytów w badaniu zeskrobiny nie wykryto.
Zmiany skórne o charakterze ropowicy głębokiej – w okolicy kończyn – głównie okolice łokci i nadgarstków przednich łap oraz całej powierzchni kończyn tylnych z nasileniem zmian w okolicy kolan, stóp, pachwin, na przedpiersiu – zmiany złuszczające i rumieniowe bez cech ropowicy, okolice grzbietu – silne złuszczanie naskórka, zad bezwłosy (po goleniu) i pozapalny, okolice warg popękane, lusterko nosa bez zmian, okolice małżowin usznych bez zmian.
Apetyt zachowany.
W badaniach krwi niewielki spadek erytrocytów, profil biochemiczny w normie.

Rozpoznanie – głęboka ropowica skóry
Tło ropowicy do różnicowania:
- powikłana alergia
- tło immunologiczne (szczególnie okolica warg może na to wskazywać)
- niedoczynność tarczycy wikłająca problem.
Na wyniki mykologiczne – oczekujemy.

ZALECENIA:
Próba odstawienia sterydu na tydzień
Zmiana antybiotyku na cyprinol – 2 razy dz po 1 tab 250 mg
Zinceral 2 razy dz po 1 tab., efa-oli jak dostawała (na razie odstawiamy Kerabol)
Probiotyk jak dostawała lub trilac
Kapiele w środkach i szamponach antyseptycznych i złuszczających.
Karma dermatologiczna
Po tygodniu decyzja – czy nie rozważyć tła immunologicznego
Na wargi – ma dostawac bedicort g – maść
Dalsze decyzje po wynikach badań tarczycy,
Wizyta psa w lecznicy co 3 dni

Zabiegi:
Wizyta pierwsza, pobranie krwi, badanie laboratoryjne 4
Kwota 112 zł Lekarz wet. Małgorzata Ściskalska

[/FONT][/FONT]

Posted

problem w tym, że strupy miały być zrywane i czyszczone a kąpiele codziennie - tyle, że Karolina nie daje sama rady tego robić...

Saba była jeszcze potem u dr Wojciechowskiej, ale nie wiem co ta dokładnie powiedziała... Kalina, wiesz może? ja już chyba się nie dowiem. wiem tylko, że Wojciechowska odradziła codzienne kąpiele (co i mi się wydaje rozsądniejsze)

Posted

i mam resztę - opisy od dwóch innych wetów

[FONT=Arial,Sans-serif][FONT=Arial]

21.02.2011

Lecznica „Felis” dr Alicja Wojciechowska

Zalecenia:
Bioxetin 1 tabl dziennie (na polepszenie nastroju), kontynuacja antybiotyku Enrobioflox 2 tabl dziennie, do jedzenia jagnięcinia z ryżem (badanie wykazało uczulenie na rybę, kurczaka, wołowinę, wieprzowinę), kontynuacja suplementów pokarmowych, kąpiele 2 razy na tydz w szamponie „olejek z drzewa herbacianego”, nacieranie 1 raz dziennie Vagotylem chorych miejsc skóry
Kwota: 61 zł (wizyta + szampon)

21.02.2011

Białobrzeska, dr Dembele

Badanie kliniczne: blizny na całym ciele, wyłysienia i rozpływna martwica obwodowa części kończyn oraz rumień brzusznej części ciała.
DIAGNOZA: Zespół skórno – wątrobowy lub pęcherzyca
Zalecenia: kontynuacja antybiotyku Enrobioflox przez 10 dni, smarować zaczerwienione usta/wargi maścią Bedicat G i Linomag, nie kąpać psa, nie nacierać niczym chorych miejsc na skórze (aby skóra zaczęła się sama bronić), nie zdzierać strupów; obserwować zmiany skórne (czy nawracają po odstawieniu sterydu)
Kwota: 121 zł (wizyta + antybiotyk)

[FONT=Arial][SIZE=2]najlepiej wg mnie brzmi Dembele, nie rozumiem PO CO WOJCIECHOWSKA PRZEPISAŁA BIOXETIN? :crazyeye:[/FONT]

[/FONT][/FONT]

Posted

Trzeba zdawać sobie sprawę z uciążliwości leczenia. Jest gronkowiec, wprawdzie nei złocisty, ale tego gada trudno leczyć, wikła stan zapalny skóry ( tak sie madrzę, ale po weterynarii pracowałam właśnie w laboratorium wet.) .