Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='marta1624']A np. wątrobę to bierzesz taką po prostu ze sklepu (ewentualnie płukasz) i do miski dla Tory czy jakoś kroisz?[/QUOTE]

Taką prosto ze sklepu, z krwią :)
Jak dostaje ją samą to nie robię z nią nic-nie kroję. A jeśli mieszam z żołądkami i sercami, to daję do robota kuchennego i mielę na papkę. Wtedy też dodaję owoce/warzywa i wtedy zjada wszystko w jednym posiłku ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Taką prosto ze sklepu, z krwią :)
Jak dostaje ją samą to nie robię z nią nic-nie kroję. A jeśli mieszam z żołądkami i sercami, to daję do robota kuchennego i mielę na papkę. Wtedy też dodaję owoce/warzywa i wtedy zjada wszystko w jednym posiłku ;)[/QUOTE]

No to już się dokształciłam ;) Teraz tylko pojadę się rozejrzeć jakie mięso mam dostępne, i będę "eksperymentować". Moje surowiznę w postaci kości już dostawały, więc nie przewiduję rewolucji. Chyba że mieszaniem barfa z gotowanym/suchym :roll:

Posted

[quote name='magdabroy']Możesz popytać też o jakieś odpadki z ubojni ;) Będą pewnie tańsze niż normalne mięso, a ciekawe urozmaicenie ;)[/QUOTE]

Dzięki, popytam, bo ubojnia w okolicy :) A ostatnie pytanie i nie męczę więcej ;)- kości drobiowe dajesz z wszystkiego? Łapki, korpusy, skrzydełka, czy jakoś wydzielasz? Bo jak czytam jadłospisy to 3/4 to kości z drobiu, więc może się skuszę ;)

Posted

Daję jak leci ;)
W piątek np. kupiłam kurczaka całego, którego gwarancja kończyła się właśnie w piątek. Podzieliłam kuraka na 4 porcje i pomroziłam. Czasem kupuję same skrzydełka, czasem udka, bo są najtańsze ;) Albo skrzydła z indyka ;) Nie dawno zamawiałam jej właśnie też łapki z indyka :)
Ja bardzo często kupuję coś za pół ceny, bo właśnie kończy się gwarancja ;)
Nie musisz się bać mięsa, które już jest w zapachu nie świeże ;) Takie czasem też Tora dostaje. A jak jest ciepło i je na dworze, to sobie zakopuje i zjada po kilku dniach, już takie śmierdzące :diabloti:

Posted

Dzięki za pomoc :) No to muszę spróbować, może posmakuje. Na początek będę dawać ok. 300g, bo potem jest gotowane, to tak z połowę porcji chyba będzie dobrze. A kości z indyka są tak ostre jak z kurczaka? I mogę np. dać całe skrzydełko z indyka czy jakoś to podzielić? ;)

Posted

[quote name='marta1624']Dzięki za pomoc :) No to muszę spróbować, może posmakuje. Na początek będę dawać ok. 300g, bo potem jest gotowane, to tak z połowę porcji chyba będzie dobrze. A kości z indyka są tak ostre jak z kurczaka? I mogę np. dać całe skrzydełko z indyka czy jakoś to podzielić? ;)[/QUOTE]

U mnie skrzydło z indyka w sklepie jest podzielone już na 2 części ;) Jedna waży tak koło 200g, więc wtedy daję jeszcze jajko i jogurt i gramatura wtedy sięga koło 300g łącznie ;)
Kość z indyka jest dość podobna do kurzej, ale grubsza. Fakt jest taki, że moja Tora takie skrzydło ugryzie 2-3 razy i połyka załe kawałki :D

Posted

[quote name='magdabroy']U mnie skrzydło z indyka w sklepie jest podzielone już na 2 części ;) Jedna waży tak koło 200g, więc wtedy daję jeszcze jajko i jogurt i gramatura wtedy sięga koło 300g łącznie ;)
Kość z indyka jest dość podobna do kurzej, ale grubsza. Fakt jest taki, że moja Tora takie skrzydło ugryzie 2-3 razy i połyka załe kawałki :D[/QUOTE]

Ok, czyli mogę dać całe :) A jak przestawiałaś Torę to tak od razu, czy jakoś mniejszymi porcjami itp.?

Posted

[quote name='unikatowydiament']dzień dobry popołudniem:)[/QUOTE]

Doberek Aga :)

[quote name='marta1624']Ok, czyli mogę dać całe :) A jak przestawiałaś Torę to tak od razu, czy jakoś mniejszymi porcjami itp.?[/QUOTE]

Tora była karmiona tak jak Twoja Kaja. Rano suche, wieczorem gotowane, co kilka dni jakaś surowa kość ;)
Jak skończyłam worek suchej karmy, to wskoczyliśmy całkowicie na barf, praktycznie z dnia na dzień ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Doberek Aga :)

Tora była karmiona tak jak Twoja Kaja. Rano suche, wieczorem gotowane, co kilka dni jakaś surowa kość ;)
Jak skończyłam worek suchej karmy, to wskoczyliśmy całkowicie na barf, praktycznie z dnia na dzień ;)[/QUOTE]

No to będę próbować, zobaczymy co wyjdzie ;)

Posted

[quote name='marta1624']Fotki :loveu: Ale Theo czysty pod noskiem :lol: No Bogdana można nie poznać :diabloti:[/QUOTE]

Theoś wsadził głowę w worek z węglem :evil_lol:
Dlatego napisałam, że to Bodek :eviltong:

Posted

[quote name='Angi']niech sie uczy :D

Ja jednak nawiedzam Opole pociągiem ;)[/QUOTE]

to niech go od karmi uczą :eviltong:

ja samochodem :eviltong: jak da rade :eviltong:

Posted

[quote name='Baski_Kropka']Sztuczka w rozciąganiu śliny z buzi patykiem :D??
Musi mnie tego nauczyć <3

Dzieci to jednak są klawe :D[/QUOTE]

Też ;)
To zapraszam na lekcję :evil_lol:

Klawe jak cholera :D

[quote name='dOgLoV']Super fotki :loveu:

Ale eby tak biednego Theosia rozpijać :splat:[/QUOTE]

Dzięki :)

Że niby kto? :diabloti:

[quote name='Angi']niech sie uczy :D

Ja jednak nawiedzam Opole pociągiem ;)[/QUOTE]

Od małego :diabloti: