Sarita Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Mój pies ok. półtora roku temu miał świerzb.Byliśmy u weterynarza a on zapisał maść. Smarowaliśmy jej miejsce w którym ''wyłysiała'' ale to nie pomagało.Udaliśmy się drugi raz do weterynarza a on powiedział nam to samo tylko zapisał inny lek.On też nie działał, a za to choroba (jeśli tak można to nazwać) postępowała.Zauważyłam ,że zaczyna tracić sierść w okolicach uszu i oczu.Zastanawialiśmy się co zrobić i stwierdziliśmy ,że na wzmocnienie zaczniemy dawać jej witaminy i jedzenie dla ludzi (porzuciliśmy psią karmę).Po około dwóch tygodniach zauważyłam zmianę ,włosy zaczęły odrastać i wszystko wydawało się być w porządku.Postanowiłam wrócić do suchej karmy ale nie wyeliminowałam drobnych porcji gotowanej kaszy czy ryżu. I wtedy dolegliwość znów się pojawiła.Robiłam ten eksperyment kilka razy i nawet próbowałam zmienić karmę ale to na nic. Dawałam jej dog chow i Akane for small breed a nawet eucanube.W końcu zostałam przy początkowej karmie (dog chow) i zaczęłam dawać jej po prostu większe porcje jedzenia ludzkiego.Myślę że to właśnie jakiś składnik w karmach ją uczula ,tylko nie wiem jaki. I czy w ogóle karma może uczulać ?! Może powinnam kupić karmę dla wrażliwych psów ?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FLY Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 jak najbardziej może karma uczulać, ja bym popróbowała z jakimiś właśnie tak jak piszesz sensitiv- a co dokładnie to Ci pewnie ktoś zaraz napisze, bo nie mam za bardzo doświadczenia jaka karma najlepiej się sprawdza u alergików;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 Dzięki , mam wrażenie ,że karmy wcale nie są produkowane z dobrej jakości towarów.Kto wie co tam jest ? ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
catie Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 w karmie może być praktycznie wszystko ;) Nawet karmy dla alergików mogą uczulać. Radzę albo w zupełności zrezygnować z karmy albo sprawdzać na co jest uczulony. (może karma bezzbożowa jakaś albo z innym rodzajem mięsa ?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 Karma bez zbożowa ? Nie słyszałam o takiej. Czy można zrobić psu jakieś testy żeby dowiedzieć na co jest uczulony ? Może to by w czymś pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
catie Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 można zrobić:) ale to z tego co pamiętam koło 300zł kosztuje i ceny w różnych miejscach się zapewne różnią [URL="http://www.dogomania.pl/threads/195598-karmy-bez-zbo%C5%BCowe"]http://www.dogomania.pl/threads/195598-karmy-bez-zbo%C5%BCowe[/URL] [url]http://www.dogomania.pl/threads/63941-cena-bada%C5%84-krwi-w-kierunku-alergii[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taks Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 A może warto wyleczyć do końca świerzbowca :roll: No i podać psu jakis ( jest ich wiele na rynku, na pewno wet cos poleci) preparat wzmacniający kondycję skóry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 13, 2011 Author Share Posted February 13, 2011 Myślałam nad tym ,ale kiedy zaczęłam dawać jej zwykłe jedzenie te wyłysienia zniknęły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aziza Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Tutaj możesz znaleźć przykłady karm bezzbożowych: [url]http://www.dogomania.pl/threads/195598-karmy-bez-zbo%C5%BCowe[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Dzięki.Właśnie patrze na Orjen i 13 kg kosztuje 268 zł czyli ok. 20 zł za kilo.Cena dobra.Tylko ,że są duże ''worki'' a moja Sara nie zje tyle.Czy ktoś się orientuje czy sprzedają po kilogram lub dwa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
catie Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 są opakowania 2,5kg i 400g jescze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 400g to troszkę mało a zobaczyłam jeszcze ,że Brit ma karmy hipoalergiczne to czymś się różni od bez zbożowych ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
catie Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 [QUOTE=Sarita;16317065 Brit ma karmy hipoalergiczne to czymś się różni od bez zbożowych ?[/QUOTE] karmy bezzbożowe nie mają zbóż;) (m.in. ryż, kukurydza itp.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 No wiem.Tylko ,że ta karma nazywała się hipoalergiczna a ja nie jestem pewna bo jak patrzyłam to zwykle nazywały się Bio. A Ty co dajesz swoim psiutkom ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
catie Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 w tej chwili karmie brit care A z tym, że hipoalergiczna to różnie bywa. To nie znaczy, że nie może uczulić. Dużo zależy od tego na co pies jest uczulony Myślę, że z ta nazwa jest tylko po to, żeby przyciągnąć potencjalnego klienta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 Dzięki za pomoc,teraz zostaje mi tylko wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 A po czym stwierdzono tego świerzbowca? "Na oko"? Karma dla alergików może nie rozwiązać problemu, bo pies może być uczulony na jakis produkt w niej zawarty. Zrób testy alergiczne, albo wróć do pożywienia domowego, na którym pies się nie drapał, i po pewnym czasie co ok. 2 tyg. wprowadzaj jeden składnik pokarmowy i sprawdzaj czy występuje reakcja alergiczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarita Posted February 20, 2011 Author Share Posted February 20, 2011 weterynarz spojrzał na nos i oko mojej Sary (bo tam było widać wyłysienia) i stwierdził ,że to świerzbowiec ,a co do karmy to ceny są powalające więc chyba będzie dostawać domowe jedzonko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 A pies się drapał? Bo przy świerzbie podstawowym objawem jest świąd skóry, a same wyłysienia mogą mieć milion przyczyn, nawet samo podłoże alergiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gra Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 Karma może uczulać! Ale bardzo często przyczyny mogą być też zewnętrzne -otoczenie, kocyk uprany w nowym proszku, areozol i wiele in. Aby stwierdzić, czy to karma i ewentualnie, który składnik - niezbędne są pełne badania (testy) alergiczne! Mogę polecić karmę TC Hypo Allergenic (Techni-Cal) - nie zawiera kurczaka ani standardowych zbóż (i tańszych zbóż uczulających zwierzęta, tj, jak pszenica). Zawiera nieuczulające, ale droższe zboża, tj. owies i jęczmień. Worek 3 kg kosztuje 42 zł. Nie jest to więc powalająca cena!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts