tania Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Loozerka a doliczyłaś moje 30 pln bo piszesz że tyle brakuje? Asia z Sabą takie są właśnie spacery, wolniutkie, nie ma sprintu dookoła bloku;) ..straznie się cieszę, że tak wyszło Z Sabcią, bo wielu zamieszaniach w końcu....super..a Sabcia to naprawdę anioł, nie mogę przestać sie zachwycać jej pyszczkiem:loveu: Quote
Czarodziejka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Wolniutkie spacerki :roll: ? Dziś rano Rex wyrwał ze swojej szopki, podeptał Gajkę, ja przydepnęłam Miśkowi łapkę. Potem całe towarzystwo pognało na łąkę, a ja niedospana powloklam się za nimi w tempie Saby. Razem będziemy się snuły :lol: I nie grozi jej pogoń za sarną albo zającem, jak to bywa w przypadku Rexa i momentalnie dziczejącej na widok zwierzyny Gajki. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 nie taniu, nie doliczalam, ponieważ nie widzialam nigdzie Twojej takiej deklaracji. Jesli jest- to super, mamy 200 złotych miesięcznie. Aasia- na pewno częśc tak,ale chodzi mi o to, ze jesli z rozliczenia wyszłoby, ze po odliczeniu tych 175 złotych za karmę z tego, co masz w kieszeni zostałaby jakas w miarę kwota, to na razie te 175 zł, ktore jest na koncie mozna byłoby zostawić. Dlatego trzeba poczekac na to, co ewentualnie postanowi mikimol. Dziewczyny, ja dzis jestem okrutnie w pracy zawalona. Podchodze dosłownie z doskoku do kompuera, wiec wybaczcie jesli cos tam nieprzemyslanego palne. Nie mam czasu wejsc mentalnie w sprawe Sabci :D Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Mala zmiana planow. Musialo mnie gdzies przewiac bo w nocy dostalam temperatury, kaszlu, kataru itd. Leze w lozku i tylko wychodze jak trzeba isc z Saba na spacer. Ustalilam z Czarodziejka ze moj kolega zawiezie Sabe do niej. Jutro rano wyjazd z Wwy. Nie wiem jak sie bede czula w sobote a nie chce zeby znowu cos poszlo nie tak. Jarkowi mozna w pelni zaufac, kocha psy, sam ma dwie sunie owczarka. Sabie wlos z glowy nie spadnie. Transport oczywiscie nadal pozostaje darmowy. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Aasiu, to kładz i kuruj się, zebys do nas szybciej wrócila. Tylko to powoduje, ze trzeba dosc szybko ustalic co z pieniędzmi. Ja będę pewnie dopiero wieczorem, bo teraz ide dalej pracować. Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Sabus prawie caly dzien przespala. Chyba sie odstresowala psychicznie i odprezyla. Wczoraj widzialam ze spi ale jednak co jakis czas otwierala oczki i sprawdzala, szczegolnie jak cos stuknelo. Wszedzie wodzila za mna wzrokiem. A rano tak jak juz pisalam musialam ja budzic na spacer. Potem przelezalysmy caly dzien a ona juz spala spokojnie i zaczela tak fajnie pochrapywac. Nawet sie nie obudzila jak wstawalam do lazienki. Ma problem z lewa tylnia nozka. Na spacerze, na chodniku slychac bylo ze nia powluczy lekko. Jak siada albo wstaje to tez widze ze stara sie tej nogi za bardzo nie obciazac. Teraz dalam jej jesc. Powinna miec miski na podwyzszeniu. Niestety ja takiej nie mam. Widze ze jest jej ciezko sie schylac. Ta lewa tylnia noge trzyma lekko w gorze i dlatego traci rownowage. Moja poprzednia ONka taka miala ze wzgledu na chory kregoslup. U Saby tez by sie przydalo zeby miala miske troche nizej niz pyszczek. Pozatym jest kochanym spokojnym psem. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Kurcze, arthoflex, czy ten inny preparat...zapomniałam o tym. Czarodziejko, bedziesz w stanie zakupic to? Quote
tania Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 tak Sabcia powłóczy jedną łapką, trzeba obejrzeć czy tam nic się jej za mocno nie ściera..Asia dużo zdrowia! Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 w sumie trudno się dziwic, bidulka zupełnie nieleczona po tym wypadku, własciwie mozna się cieszyć, ze nie ma gorszych następstw Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Rozmawialam przed chwila z Mikimol. Zdecydowala 100zl dla Saby 100zl na innego psiaka. Loozerka a jak przeznaczamy Twoje? Quote
Czarodziejka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 loozerka napisał(a):Kurcze, arthoflex, czy ten inny preparat...zapomniałam o tym. Czarodziejko, bedziesz w stanie zakupic to? Spytam weta, gdzie to można nabyć :) Chyba problemów z zakupem nie powinno być, najwyżej opóźnienie. Jutro u mnie sąd ostateczny :roll: Ostateczny, bo narazie nikogo więcej się nie spodziewam. Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 To jest chyba "ludzki" lek dostepny bez recepty w aptece. Quote
Czarodziejka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 To problemów nie będzie - apteki w odległości 10 km, ale są :) Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Ja tu pisze do Aasi tajemnicze PW o tym Arthoflexie, a Wy na watku oficjalnie juz wszystko rozwiazalyscie :D Quote
Czarodziejka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Ja do tej pory nie wiem co to za lek i na co. Poproszę oświecić. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 to jest preparat na wzmocnienie stawów i kosci, z tego, co wiem. Jakos uczepilam się tego właśnie- bo kilka razy o tym czytalam na watkach, ale być moze są lepsze preparaty o takim własnie korzystnym dla Sabci dzialaniu. właśnie wrócilam do postu Ludki i się zorientowalam, ze to dość droga zabawa ten arthoflex- w hurtowni to 80 1/4 l albo 125 zł za 1/2l wiec w aptece moze być duzo drozszy.. tu są jakieś informacje http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=868939 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=17411&page=4 Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Podsumowujac - dostalam 400zl (-100zl ktore mikimol przeznacza na innego psiaka) czyli 300zl. Zaplacilam 56zl za USG i 180zl za karme czyli 236zl. Dla rownego rachunku ;) z tych 300zl odbiore sobie 150zl zeby juz sie nie rozdrabniac. 150zl jedzie z Saba do Czarodziejki (razem z karma, kolderkami, miska itd :) ) Jesli chodzi o preparat na stawy to mam w domu Caniviton Forte, ktory bierze moja Sara. Zostalo ponad polowe 400g puszki. Starczy Sabci na spokojnie do konca listopada. Mam nadzieje ze zgadzacie sie z moimi wyliczeniami. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Asiu- trudno się nie zgodzic, jesli z z 236 złotych robi się 150 :D. taka matematyka to poezja i do tego jeszcze ten preparat :) Asia, no właśnie, masz doświadczenie z psem chorym kregosłupowo. jaki preparat najlepiej dawac- oczywiscie z takich w naszych granicach mozliwosci? Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Nie ma takiego w granicach mozliwosci, niestety. W aptece pojawilo sie ostatnio sporo preparatow na stawy (z chrzastkami rekina itp). Ale... Trzeba bedzie poprostu wybrac jakis tani i ja obserwowac. Naprzyklad teraz jak sie obudzila i wstala do picia to kuleje na obie nogi bo sie zalezala. Pewnych rzeczy sie juz niestety nie przeskoczy. Nie powinna lezec na zimnym, jak najmniej schodow. Przeskakiwanie przez przeszkody w jej prypadku i tak nam juz chyba nie grozi. Czarodziejka musisz popatrzec co masz kolo siebie w aptece ludzkiego. Tak mysle. Quote
Aasiaa Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Tak jeszcze caly czas mysle... Moja poprzednia ONka Diana tak od 8, 9 roku zycia tez juz miala problemy z chodzeniem i dostawala wtedy w lecznicy jakis zastrzyk (chyba jakies sterydy ale nie jestem pewna) i potem byl spokoj na jakies 3 miesiace. Quote
ARKA Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 loozerka napisał(a):No i okazało się, ze Sabcia ma mniej w brzuszku niz standardowa suczka !! Nie wiem, czy to nie życzeniowe, bo Aasia bardzo namawiala pana doktora, by nic tam nie znalazł ;) A czy Sabcia nie ma jakiegos schroniskowego tatuaza w uchu lub czipa? Trudno jest uwierzyc, ciagle jestem optymistka, ze ktos pozbywa sie wysterylizowanej suni:shake: Moze uciekla komus i potracil ja samochod i przywedrowla sama na budowe i tam powstal opowiesc, ze ktos sunie porzucil przywiazana?:shake: Kurcze, a male ciecie to robia napewno w Celestynowie ale i tez tatu. Quote
*Gajowa* Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Psi odpowiednik to ArthroFos z glukozamina i chondroityną - chroni i regeneruje chrzastke stawową.Łogodzi bóle stawów, zwiększa ruchomość stawów. Opakowanie 60 sztuk kosztuje 40 zł w gabinecie wet. Dawkowanie 1 tabl. dziennie na 10 kg. Quote
AniaB Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 ojojoj, to nieładnie wyglada:shake: :shake: moja sunia ma zwyrodnienie kregosłupa i dysplazje - i właśnie na dysplazję (czyli na stawy generalnie) jest arthroflex. nie jest dostepny w aptekach ludzkich, bo jest to lek typowo dla zwierzat (na butelce jest napis: psy i zwierzęta miesożerne hodowlane). nasza leksa przy 50 kg wagi bierze raz dziennie 5 ml. ale lepiej żeby to wet zdecydował, bo to moze nie zależy tylko od wagi ..przy takim dawkowaniu duża butlę (500 ml) mamy na trzy miesiące. przy zwyrodnieniu kregosłupa najgorsze są okresy jesienne i wiosna - czyli deszcze i zmiany cisnienia i pogody. sterydy jak najbardziej pomagają- ale po sterydach psiak bardzo często sika - steryd prowokuje pragnienie - co skutkuje jak wiadomo.. No i przede wszystkim niszczą watrobe. Ale mam nadzieję, ze Saba na razie az takiego zaawansowanego zwyrodnienia nie ma.. Quote
loozerka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Myśle, ze te jej problemy z poruszaniem się to w dużym stopniu także skutek wypadku- uszkodzenia tylnych konczyn. Sluchajcie, trzeba dbac, aby psina miala jak najbardziej komfortowe zycie. CZarodziejka nie ma 5 pięter, Saba nie bedzie trenowac agility, bedzie wiodła spokojne życie, dostanie dobrze jesc, do tego jakiś preparat leczniczy na te stawy- będzie dobrze :) Quote
Czarodziejka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Spokojną i wygodną egzystencję mogę jej zapewnić na pewno. W domu użytkujemy tylko parter, schodek jest jeden - z trawnika na werandę ;) Spanie w domku na posłanku i z Gają pod nosem. Natomiast zaniepokoiły mnie informacje na temat tego leku, że on jest rónież na dysplazję. Rozumiem teraz, czemu Przyjaciel Koni tak zareagowała, gdy wet postawił Rexowi diagnozę: dysplazja. Tylko Rex ma w książeczce wpisane lat 5. Młody chłopak... Czyli generalnie, do końca listopada podaję to, co da Aasiaa, a potem? Quote
Recommended Posts