Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zmie艅cie prosz臋 ten tekst na allegro,przecie偶 to s膮 pieni膮dze wyrzucone w b艂oto.Nikt nie zainteresuje sie duzym psem z 艂atk膮,偶e niszczy,bo ludzie kojarz膮 to z agresywno艣ci膮...

Przecie偶 mo偶na napisa膰,偶e poszukiwany dom,gdzie wi臋kszo艣膰 czasu kto艣 by艂by w domu.Przez telef. mo偶na uprzedzi膰 ludzi.
Po co od razu go skre艣la膰...

Posted

[quote name='jusstyna85']Zmie艅cie prosz臋 ten tekst na allegro,przecie偶 to s膮 pieni膮dze wyrzucone w b艂oto.Nikt nie zainteresuje sie duzym psem z 艂atk膮,偶e niszczy,bo ludzie kojarz膮 to z agresywno艣ci膮...

Przecie偶 mo偶na napisa膰,偶e poszukiwany dom,gdzie wi臋kszo艣膰 czasu kto艣 by艂by w domu.Przez telef. mo偶na uprzedzi膰 ludzi.
Po co od razu go skre艣la膰...[/QUOTE]

Faktycznie ludziom si臋 jako艣 藕le kojarzy , :( to taka postrzelona ciapa , w nim nie ma kszty agresywno艣ci , jak go kiedy艣 ludziom pokazywa艂am to si臋 ca艂y schowa艂 za mnie i sam si臋 ich ba艂 . Dlatego tak mi go 偶al , 偶eby on po tych p艂otach nie chodzi艂 i z klatek si臋 nie wydostawa艂 , w schronisku to jest najwi臋kszym problemem , a 偶e to p贸艂 huski to i psom si臋 stawia zaczepiony przez nie . A z jego agresji to si臋 w schronisku w biurze 艣mieli . Mo偶e rzeczywi艣cie to w kt贸rym艣 miejscu ludziom tekst sugeruje?

Posted

Jestem z pw. Jak na teraz jestem na minusie, ale od marca( mo偶e i lutego) mog臋 zadeklarowa膰 20z艂 . Szkoda psiaka. Na pewno czeka tam gdzie艣 na niego ten jedyny cierpliwy dom :)
Co do deklaracji, jak przyjdzie co do czego, przypomnijcie mi.

Posted

witam, ja tez jestem z PW. czy Plama jest gdzies wrzucony na FB? moze warto by zrobic mu tam wydarzenie? tyle juz pieskow znalazlo tam swoje nowe domki, moze tam ktos pomoze? ja pokaze go w swoim profilu, w tym miesiacu finansowo juz nie wspomoge :(

Posted

w tej chwili deklaracji nie mog臋, ale b臋d臋 pami臋ta膰, a o jakim hoteliku myslicie dla Plamki? przyda艂by si臋 jaki艣 z lekkim szkoleniem, 偶eby psa troszk臋 wyciszy膰 i nauczy膰 manier :-) (np Jamor)ale to pewnie nierealne za bardzo

Posted

[quote name='Nevada']w tej chwili deklaracji nie mog臋, ale b臋d臋 pami臋ta膰, a o jakim hoteliku myslicie dla Plamki? przyda艂by si臋 jaki艣 z lekkim szkoleniem, 偶eby psa troszk臋 wyciszy膰 i nauczy膰 manier :-) (np Jamor)ale to pewnie nierealne za bardzo[/QUOTE]

W tej chwili nie za bardzo realny jest 偶aden hotel, bo nie mamy deklaracji, :( a u Jamora jest jeszcze dro偶ej ni偶 przecietnie. Mamy miejsce u Murki , kt贸ra my艣li podobnie i w艂a艣ciwie obie macie racje 偶e potrzebne mu wyciszenie , albo dom w k贸rym kto艣 mia艂 by do艣wiadczenie i da艂 sobie rad臋 z jego energi膮 ,tylko sk膮d wzi膮膰 pieni膮dze 偶eby go zabra膰 ze schroniska najpierw.

[QUOTE]witam, ja tez jestem z PW. czy Plama jest gdzies wrzucony na FB? moze warto by zrobic mu tam wydarzenie? tyle juz pieskow znalazlo tam swoje nowe domki, moze tam ktos pomoze? ja pokaze go w swoim profilu, w tym miesiacu finansowo juz nie wspomoge [IMG]http://www.dogomania.images/smilies/icon_frown.gif[/IMG][/QUOTE]

Nie jest tam wrzucony, powiem szczerze 偶e nie jestem tam zarejestrowana, m贸g艂 by go kto艣 tam wrzuci膰?

Posted

Z Plam膮 trzeba by codziennie biega膰 to wtedy te偶 cz臋艣膰 energi by spo偶ytkowa艂, problem w schronisku polega na tym 偶e nikt nie mo偶e okaza膰 mu jakiego kolwiek zainteresowania , bo on zaraz pr贸buje wychodzi膰 z zamkn臋tej klatki , siedzi zamkni臋ty w ma艂ej przestrzeni, nie wychodzi na spacery , nie bawi si臋 z nikim ( ka偶de okazane zainteresowanie ko艅czy si臋 pr贸b膮 ucieczki) a energia w nim si臋 kumuluje. Ostatnio utkn膮艂 w ma艂ej luce u g贸ry kojca i trzeba go by艂o ratowa膰 . Je艣li mia艂 by codziennie odpowiedni膮 porcj臋 ruchu , to pewnie wszystko wygl膮da艂o by inaczej.
Jak przy 400 psach zaj膮膰 si臋 indywidualnie 1 psem tzn. jak to zrobi膰 偶eby p贸藕niej nie by艂o problemu z ucieczkami? On potem jak zwieje szuka ludzi po wszystkich boksach, wybiegach l膮duje nagle psom na g艂owach , powstaje niemo偶liwy rwetest . Psy si臋 denerwuj膮 , zaczynaj膮 gry艣膰 , Plama zaczepiony te偶 sobie nie pozwoli , jakim艣 ma艂ym gry藕膰 , co jest zrozumia艂e w sumie .

Posted

Szkoda psa.
Schronisko wypaczy艂o mu charakter, ale jest m艂ody i pewnie da艂oby si臋 to naprawi膰.
Warto by艂oby zaprosi膰 na w膮tek osoby zajmuj膮ce si臋 szkoleniem piesk贸w i poprosi膰 je o opini臋.
(Jamor, Gabi, s膮 pewnie i inne)
Na pewno spotka艂y si臋 z r贸偶nymi trudnymi przypadkami i mog艂yby co艣 podpowiedzie膰.

Szukanie psu DS w obecnej sytuacji mo偶e okaza膰 si臋 przedwczesne i dodatkowo narazi膰 go na stres, utrwali膰 lub pog艂臋bi膰 z艂e zachowanie.
Kto艣 nie przemy艣li, we藕mie pod wp艂ywem chwili, a je艣li pies wysmyknie si臋 spod opieki i zaatakuje jakiegokolwiek zwierzaka - oboj臋tne, psa, kota czy chocby kury - a tak si臋 mo偶e zdarzy膰 - to albo zostanie zamkni臋ty lub w nerwach przez kogo艣 skrzywdzony, albo zwr贸cony.

Gdyby Plama mia艂 komplet deklaracji pewnie by艂oby 艂atwiej znale藕膰 miejsce, w kt贸rym zaj膮艂by si臋 nim kto艣 z zaci臋ciem czy do艣wiadczeniem szkoleniowca.
Mo偶e miejsce znalaz艂oby si臋 u Gabi, (nick: psiakiGabi) - tej, u kt贸rej socjalizowany jest problemowy Misiu
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/192272[/URL]
O ile pami臋tam, s膮 tam boksy wewn臋trzne, z kt贸rych chyba nie艂atwo si臋 wymkn膮膰, a jednocze艣nie pies ma zapewnione d艂ugie spacery i du偶o ruchu.
Jego hotelowanie kosztuje 400 z艂, a Misiu jest do艣膰 du偶ym pieskiem.

Jakikolwiek nie by艂by to hotelik, b臋d膮 koszty dodatkowe - transport, jakie艣 szczepienia, konsultacje weterynaryjne.
A deklaracji niewiele.

kaa - 15 z艂
madzia828 - 20 z艂
Maruda666 - 20 z艂 od marca( mo偶e i lutego)

Mo偶e kto艣 potrafi艂by zrobi膰 cegie艂kowe Allegro i cegie艂kowy bazarek?

Posted

W schronisku pokazano mu 偶e bycie z cz艂owiekiem jest fajne , on zosta艂 oddany przez w艂a艣cicieli jak mia艂 rok i przez kolejny rok wog贸le nie szuka艂 kontaktu z lud藕mi, nie skaka艂 po p艂otach, nie ucieka艂, dopiero jak by艂 leczony i mia艂 du偶y kontakt z lud藕mi , zacz膮艂 chodzi膰 na spacery z wolontariuszami , to zacze艂o si臋 szale艅stwo z klatkami i p艂otami. Kojec dla niego musi by膰 ca艂kowicie zabudowany, nie mo偶e mie膰 u g贸ry przestrzeni, ani luki.

Posted

[quote name='Pianka']dzi臋kuje wszystkim za wej艣cie na watek, wpisa艂am na 1 strone deklaracje.

Mamy na FB konto schroniskowe, tyle, ze ja nie bardzo umiem si臋 tam porusza膰, nie wiem jak si臋 rozpowszechnia wydarzenie, 偶eby by艂o zainteresowanie.[/QUOTE]

Daj linka do wydarzenia

Posted

dzi臋kuje wszystkim za wej艣cie na watek, wpisa艂am na 1 strone deklaracje.

Mamy na FB konto schroniskowe, tyle, ze ja nie bardzo umiem si臋 tam porusza膰, nie wiem jak si臋 rozpowszechnia wydarzenie, 偶eby by艂o zainteresowanie.

Posted

Poprosi艂am szkoleniowca o wypowied藕 na temat zachowania Plamki . Mam nadziej臋 偶e dostaniemy opini臋 o psie i jakie艣 rady.

Z dodatkowych koszt贸w, b臋d膮 tylko koszty transportu. Plama jest zaszczepiony , odrobaczony wykastrowany , ma ksi膮偶eczk臋 zdrowia . Przed wyjazdem je艣li b臋dzie trzeba b臋dzie doszczepiony i obejrzany przez weterynarza. Oczywi艣cie jak wszystkie Rudziaki dostanie zapas karmy do hotelu , my艣l臋 偶e na 2 m-c , w zale偶no艣ci od wielko艣ci auta kt贸rym by jecha艂.

Posted

Trudno pogodzi膰 si臋 z my艣l膮, 偶e zdrowemu, m艂odemu i pe艂nemu temperamentu psu, grozi u艣pienie :(

Dopiszcie i mnie do sta艂ych, 10z艂/mies. wyskrobi臋.
I wy艣l臋 kilka PW, cho膰 za skutek nie r臋cz臋.

Mo偶e warto zorientowa膰 si臋, czy Plama mia艂by szans臋 na dotacj臋 z Kundelkowej skarbonki - bo to nie rasowiec.
Ale ma sporo z husky - mo偶e cioteczki od haszczak贸w zechcia艂yby go wesprze膰?

Posted

dzieki bardzo
[COLOR=red][B]DEKLARACJE[/B][/COLOR]
[B]STA艁E OD LUTEGO[/B]
15 z艂- kaa
20 z艂- madzia828
10 z艂- memory

[B]OD MARCA[/B]
20 z艂- maruda666

razem 65 z艂, brakuje 385 z艂

[quote name='jusstyna85']Daj linka do wydarzenia[/QUOTE]
[url]http://www.facebook.com/event.php?eid=156827024368199&num_event_invites=0[/url]

Posted

[quote name='memory']Trudno pogodzi膰 si臋 z my艣l膮, 偶e zdrowemu, m艂odemu i pe艂nemu temperamentu psu, grozi u艣pienie :(

Dopiszcie i mnie do sta艂ych, 10z艂/mies. wyskrobi臋.
I wy艣l臋 kilka PW, cho膰 za skutek nie r臋cz臋.

Mo偶e warto zorientowa膰 si臋, czy Plama mia艂by szans臋 na dotacj臋 z Kundelkowej skarbonki - bo to nie rasowiec.
Ale ma sporo z husky - mo偶e cioteczki od haszczak贸w zechcia艂yby go wesprze膰?[/QUOTE]

Bardzo dzi臋kuj臋 , trudno si臋 pogodzi膰 ,ale te偶 trudno jest takiej decyzji nie zrozumie膰 , ju偶 inny pies , straci艂 przez niego 偶ycie , :-( nie mog膮 gin膮膰 inne psy przez jego szale艅stwa i nie mo偶e jeden pies dezorganizowa膰 ca艂ego funkcjonowania schroniska.
Plama wcze艣niej jak si臋 go 艂apa艂o , przybiera艂 pozycj臋 ,, teraz si臋 bawimy,, ty艂ek wypi臋ty, przednie 艂apy zgi臋te i bawi艂 si臋 z pracownikami w ,, a teraz mnie z艂apcie ,, i tak wszystkim form臋 wyrabia艂 , a偶 mieli zadyszk臋 , czasem takie 艂apanie Plamy trwa艂o p贸艂 godziny, czasem d艂u偶ej , a偶 si臋 ludzie nauczyli 偶e je艣li nie b臋d膮 pr贸bowali go z艂apa膰 , to sam przyjdzie. Z boku to to nawet zabawnie wyglada艂o , ale pracownikom raczej do 艣miechu nie by艂o. Nadal nie jest , jak ucieknie np. w nocy , rozbuja ca艂e towarzystwo i cz艂owiek nie wie czy ma i艣膰 ze smycz膮 czy z siekier膮 , psa wrzucili? , Plama uciek艂 ? czy magazyn z w臋glem lub biuro okradaj膮?
Dosta艂 szanse na ratunek je艣li si臋 go zabierze ze schroniska .

Posted

Ja rozumiem, 偶e czasami mo偶e nie by膰 alternatywy.
Ale zrozumienie nie zawsze chce i艣膰 w parze z akceptacj膮.
Ka偶dy, tak偶e pies, powinien dosta膰 szans臋 i wci膮偶 jest nadzieja, 偶e Plama ja otrzyma.

[quote name='kaa']Poprosi艂am szkoleniowca o wypowied藕 na temat zachowania Plamki . Mam nadziej臋 偶e dostaniemy opini臋 o psie i jakie艣 rady.
.....[/QUOTE]

Od Pana Jacka z Weso艂ej 艂apki.pl otrzyma艂am tak膮:

(Zacytuj臋 w ca艂osci, bo sprzeciwu autora nie by艂o)

[quote name='Jacol123']Witam. Moim zdaniem 偶eby w og贸le my艣le膰 nad zmian膮 zachowania psa trzeba go zabra膰 ze schroniska i popracowa膰 z nim przez par臋 miesi臋cy. Jedynym trenerem, kt贸ry ma kompetencje i wiedz臋 oraz HOTEL jest Monika 艢migielska. Problem w tym, 偶e ona mieszka pod Bydgoszcz膮. Na wszelki wypadek podaj臋 namiary na Monik臋: [URL]http://wesolalapka.pl/kontakt/kontakt/monika-smigielska.html[/URL]
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Ga艂uszka[/QUOTE]