julita104 Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [quote name='fragile']Julito- wykaz troche zrozumienia.Psiak maly, trzesie sie jak osika(najlepiej chyba miec szczeniaka w porze letniej), dziewczyna ma obawy, zeby sie nie rozchorowal. Grubciu- moze jednak spraw pieskowi kubraczek i wyprowadzaj go czesciej.Zima jeszcze troche potrwa, szkoda zeby psiak ten czas w mieszkaniu spedzal.(I nie uciekaj zforum w zadnym wypadku;) ). Roxi jest z tych wiekszych, skonczyla 9 tygodni i wazy 1400 g, taka kluska z niej, jeszcze nie wychodzimy na spacery,ale codziennie puszczam ja na pare minut na zasniezony balkon- juz go kilka razy "ochrzcila" :eviltong: siusiajac.Widze, ze nic sobie z zimna nie robi, tylko lata po tym balkonie. PO kwarantannie planuje wychodzic z nia kilka razy dziennie, chocby na krótko.[/quote] Ja sie bardzo staram zrozumiec, ale jak ktos nie wychodzi z pieskiem bo u zimno to az sie we mnie gotuje dlaczego mojemu psu ktory wazy niewiele ponad kilo nie jest zimno gdy tarza sie w sniegu a innym jest zimno? Ciekawostka. Skad podejrzenie ze trzesie sie z zimna? W czasie kwarantanny uwazam ze wychodzic nie nalezy, ew.balkonik, tak jak Ty to robisz. Ale rzecz w tym ze grubcia tydzien temu była po kwarantannie a teraz jest spowrotem w trakcie, przed szczepieniami, wiec ja nie wiem jak w koncu jest. Fragile - moj Toficzek z kolei jest raczej z wiekszych pieskow, pewnie tak jak Twój :-) Quote
Grubcia Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [B]julita-[/B]w ogóle nie rozumiem po co ta twoja dyskusja o moich spacerach, bo ja o porade w tej kwestii nie prosiłam, a kpin i komentarzy na temat tego co robię i uważam po prostu sobie nie życzę! Troska o pieski nie upoważnia nikogo do takiego tonu wypowiedzi! Co do zamykania wątków, to nie jestem temu przeciwna jesli łamany jest regulamin, bo nie jestem nowicjuszką smarkatą, piszę na wielu przeróznych forach, ale jestem za odpowiednią formą zwracania sie do forumowiczów! Moderator to nie pan i władca! Ma słuzyc danemu stowarzyszeniu i uzytkownikom forum. Widzę, że próbujesz doszukać się jakiegos kłamstwa w moich wypowiedziach...podważasz moje słowa...to tez niezłe swoja drogą...Nie mamy jeszcze szczepienia przeciwko wsciekliznie i tu mam wątpliwosci co do częstego wychodzenia z pieskiem i jego kontaktów z innymi psami, ale nie prosze cie absolutnie o opinie w tej kwestii! Jeśli o mnie chodzi nie musisz wszystkiego rozumieć i nie zycze sobie oceniania tego co myślę! Nie wiem czemu twój Piesek się nie trzęsie...byc może jest, z całym szacunkiem dla Zwierzaka, tak gruboskórny jak Jego włascicielka... Ostatecznie życzę sobie zakończenia dyskusji na mój temat! Musze przyznać, że na żadnym forum nie miałam jeszcze takiej niemiłej sytuacji!!!:oops: ................................................................................................. [B]fragile[/B]-:lol:jak najbardziej mam zamiar kupić Tofikowi kubraczek, ale znalezienie odpowiedniego dla takiego malucha niestety nie jest łatwe:-(pewnie i tak skończy sie na przerobieniu jakiegoś... Roxi jest juz faktycznie spora:lol: [B]AlexiSuzi[/B]-Ty chyba sama szyjesz ubranka dla swoich piesków? czy według jakis szablonów? skąd ew. można je wziąć? Ponowie swoje pytanie o suwaczek, a co:evil_lol:...jak go mozna wstawić? Quote
Daga_i_Oskar Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [B][COLOR=purple]Grubcia,[/COLOR][/B] [COLOR=purple]w internecie można kupic ubranka szyte na zamówienie, wiec jezeli znajdziesz taka oferte to nie bedziesz musiala przerabiac nic.[/COLOR] [COLOR=purple]Co do wychodzenia na dwór to jestem rowniez tego zdania, ze jak juz sie decydujesz na wychodzenie z małym na spacerki, to rob to po prostu czesto, a krótko. Staraj sie zapewnic pieskowi duzo ruchu, zeby nie stał w miejscu bo wtedy to normalne ze sie bedzie trzasl i tutaj juz nie ma znaczenia wielkosc psa. My nasza pierwsza zime spedzilismy bez ubranka, bo przyznam szczerze ze wtedy jakos tak mniej na ten temat sie pisało, nie było tak "popularne" ubieranie piesków jak to jest w tej chwili. Jednak to mnie nie odstraszyło, ani nie zniechęciło do tego, aby zaprzestac wychodzenie.[/COLOR] [COLOR=#800080]Życzę powodzenia i niech Tofik rośnie na zdrowego chłopaczkaa ;) [/COLOR] [COLOR=#800080][/COLOR] [COLOR=#800080]Pozdrawiam [/COLOR] Quote
Grubcia Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [B]Daga[/B]-dzięki wielkie za info:lol: Quote
Alex_i_Suzi Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [FONT=Comic Sans MS][B][SIZE=3]Grubcia[/SIZE][/B] Szyjac ubranka nie mialam zadnego szblonu. Kupilam kawalek polaru, wycielam na prostokat o dlugosci i szerokosci ( + kilka cm) pieska. W odpowiednim miejscu wycielm otwory na lapki. Nastepnie od spodu wszylam rzep, zeby latwiej bylo zakladac. Kupilam w pasmanterii ozdobne naszywki. Wszystko szylam reczne igla, a nie maszyna i naprawde fajnie, to wyszlo. Sama bylam zdziwiona :lol: Polar jest niedrogi, ja zaplacilam 4zl, a spokojnie wystarczylo na trzy ubranka. Dlatego mozna poprobowac, na peno cos z tego wyjdzie. Sama tez jestem ciekawa jak zrobic taki suwaczek :roll:[/FONT] Quote
Alex_i_Suzi Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [FONT=Comic Sans MS]Gdy Alex i Suzi byly male, tez zamowilam ubranko na allegro szyte na wymiar, ale niestety okazalo sie za duze,a do tego piesek nie mogl w nim chodzic, poniewaz ubranko mialo rekawki. A takiemu maluchowi, ciezko jest poruszac sie np: w bluzie, w ktorej rekawiki szyte sa na boki tak jak dla ludzi, a nie w dol tak jak sa szyte orginalne psie ubranka.[/FONT] Quote
Grubcia Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 [B]Alex[/B]-no to wezmę się chyba za szycie...:lol: mój Dziadek był krawcem, więc pewnie mam talent do szycia w genach ;) dzięki też za priva. Quote
julita104 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 ale na wscieklizne mozna szczepic nawet w wieku 8 miesiecy. Nie wymaga ona kwarantanny :roll: niemniej jednak juz nie bede sie wypowiadac na Twoje posty grubciu bo widze ze wyrazanie jakiejkolwiek opinii na temat tego co piszesz konczy sie Twoim niezadowoleniem. Quote
Grubcia Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 [B]julita[/B]-nie wyrażanie "jakiejkolwiek" opinii na temat tego co piszę nie podoba mi się...bo jestem otwarta na konstruktywne opinie i rady - poto tu jestem..., tylko nie cierpię kpin, wyszydzania, atakowania, podważania mojej prawdomówności, etc. Dzięki za uszanowanie mojej woli! :lol: Tym samym zakończmy już ten temat... Quote
julita104 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 ja nie kpie tylko po prostu uwazam ze warto zasiegnąc wiecej informacji na temat wychowania psa np na temat kwarantanny i szczepien bo to podstawa. Stad wynikneły moje opinie, ktore byc moze (ale nie o to mi chodziło) uraziły Cie. Uwazam ze to elementarna wiedza i niedobrze ze ktos kto ma juz pieska nie wie takich rzeczy :( Quote
marlena924 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Grubcia, rób jak chcesz... Ja wyszłam na dwór poraz pierwszy z moim psiakiem zaraz w dniu jego odebrania już gdy miał 6 tygodni... Pusciłam go za naszym blokiem, nie miał styczności z żadnym psem... Niewiem, rób co chcesz... Quote
Grubcia Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 jeszcze raz powtarzam...nie jestem przeciwna udzielaniu rad, bo po to są fora, tylko niech wszystko ma odpowiednią formę i nie koniecznie mentorski ton:oops:...to wszystko! dzięki mimo wszystko za rady...:lol: Quote
julita104 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 [quote name='nikusia'][B]Julita[/B] Ile waży Toleczka??[/quote] całe 1,5 kg :P i juz nie rosnie od półtora miesiąca, waga nie ruszyła sie nic a nic to chyba zostanie taka malusienka. Je nawet sporo ale duzo biega. Mało który pies jej jest w stanie dotrzymac kroku, tak szybko biega i skacze :P Quote
nikusia Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Ale maluszek!! :) Rami waży 2 kg... Grubasek... :lol: Quote
marlena924 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Toffi waży jakieś 2,8 kg. Dokładnie będe wiedziec zaniedługo bo idziemy znowu do weterynarza i on dokładnie zważy :D Quote
Grubcia Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [B]DagaiOskar-[/B]pisałas, że podawałas Oskarowi witaminowe dropsy...pamietasz ile dziennie gdy miał ok 3 mies.? [B]aj22[/B]-czy umiesciłas gdzies na forum zdjecia Frotki? jestem ciekawa jak wyglada! Frotka wazy o ok. 100-150gram więcej niz mój Tofik, a o ile jest wieksza...! jak to róznie bywa... [B]AlexiSuzi,fragile, marlena...-[/B]częściej chodzimy juz z Tofikiem na spacerki...(ale nie napisze ile razy dziennie, żeby nie było afery ;) :cool1: ), bardzo smiesznie wyglada na smyczy, bo jest taki maleńki...ale zauważyłam dziś, że chyba lubi biegać... Mielismy dzis jechac na szczepienie przeciwko wściekliznie i po materiał na ubranko, ale akumulator mi padł i nici z tego:oops: Odnosnie nabiału-budulca kości... jak mi mówił vet, yorki sa na niego uczulone i ponoc sie drapią...a wapno przeciez jest im potrzebne do wzrostu! czy dajecie psiakom ser biały i mleko? Mój Tofik strasznie duzo spi...mógłby przespac cały dzien...nie prosi o jedzenie...musze go budzic na spacery...:razz: Quote
Grubcia Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [B]Alex...[/B]-dzięki za pomoc przy suwaczku! fajne są...:loveu: Quote
Alex_i_Suzi Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [FONT=Comic Sans MS]Z tego co wiem, nie powinno sie dawac psom mleka. Twarozek lub ser zolty mozna. Moje psy dosc czesto sie drapia. Szczegolnie wieczorem. A z nabialu jedza przede wszystkim zolty ser. Moze to od tego :roll: [/FONT] Quote
julita104 Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [quote name='Alex_i_Suzi'][FONT=Comic Sans MS]Z tego co wiem, nie powinno sie dawac psom mleka. Twarozek lub ser zolty mozna. Moje psy dosc czesto sie drapia. Szczegolnie wieczorem. A z nabialu jedza przede wszystkim zolty ser. Moze to od tego :roll: [/FONT][/quote] wycofaj na jakis czas na probe i porównaj jak bedzie. uczulac moze wszystko, rownie dobrze karma moze nie sluzyc. Quote
Alex_i_Suzi Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [FONT=Comic Sans MS]Wczesniej dawalam karme Royala, teraz wzielam na probe Best Choice, ale i tak sie drapia. Kolezanka mowila mi, ze moze od szamponu Hery, bo jej suczka miala uczulenie na te kosmetyki. Dlatego tez zmienilam na Gotlieb, ale nic to nie dalo. Drapia sie przede wszystkim po uszkach.[/FONT] Quote
julita104 Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 hmm to brzmi jak swiezb :( tfu tfu odpukac vet widział uszka? czym czyscisz uszka ? Quote
Alex_i_Suzi Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [FONT=Comic Sans MS]Julita, nie strasz mnie :crazyeye: Bylam dwa dni temu u weta i nic takiego nie stwierdzil. Uszy czyszcze plynem Dr Seidla, bo taki wczesniej zalecil mi inny weterynarz.[/FONT] Quote
julita104 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 No to jak vet widział, to nie ma sie czym martwic ! swiezb nie taki straszny jak go malują łatwo mozna zwalczyc. Ale lepiej zawsze wszystko wykluczyc. Quote
aj22 Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [B]Grubcia[/B] Witam Cię. Wymiary Froteczki podałam na stronie 42 tego postu,a jeżeli chodzi o zdjęcia,to bardzo bym chciała pochwalic sie maleńką wszystkim,ale jakoś nie mam pojecia o zamieszczaniu zdjęć....czekam na znajomego,który mi obiecał to zrobić.Jak tylko będa zaraz dam znać Aurelia i Frotka Quote
Recommended Posts