Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam Ralfika dopiero tydzień i mam pytanie. Lekarz zaleca mu jeść duzo suchej karmy. A czy mogę ją łaczyć ze zwykłum mięsem i warzywami i podawać wymiennie? Słyszałam ze warto czasem podawać jabłka bo wpływają dobrze na trawienie?!Swoją drogą, wcina je ze smakiem!!!

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

My właśnie tak naszego karmimy... Zawsze ma w miseczce trochą suchej karmy(tak na marginesie to zmieniłam mu z Eukanuby, której nie jadł na Royala i wcina go ze smakiem ale niestety tylko z ręki) i oprócz tego dostaje trochę serka żółtego, mięska z warzywami, plasterek szynki,itp... A owoce uwielbia!
Ale niektórzy mówią, że dobrej jakości i dobrze dobrana sucha karma w zupełności wystarcza, bo zawiera wdszystkie potrzebne do rozwoju minerały itp... I uważam, że to prawda ale przecież my jemy różne rzeczy więc psiak też może, oby tylko takie które mu nie szkodzą...

Posted

[quote name='Lilu']Lilu jutro kończy 13 tygodni - waga :o 1800gr.
Ch yba mi DOG wyrośnie...[/quote]

witaj -bardzo ciekawa jestem jak Twój pupilek się chowa ? Mój Tiko też nie należy do najmniejszych ale celowo nie kupowałam miniaturki ,chociaż nie chciałabym też aby był olbrzymem :-? Czy możesz mi napisać jak go karmisz ,bo może w tym jest jakaś zagadka że tak szybko rosną te nasze psiątka? Mój dostaje eukanube i surowe jarzyny .Jaka jest waga Twojego pieska w tej chwili? różnica wieku to 4tygodnie mój jest młodszy ma 3miesiące i 2 tygodnie i waży ok2kg.
Pozdrawiam i z uwagą będę śledzić rozwój Twojego maluszka .

Magda&Tiko

Posted

Hej madziulka.
Miło mi bardzo że zainteresowała Cię moja Liluszka.
Lilu urodziła sie 11-go sierpnia, jutro kończy 16 tygodni.
Przyrost wagi powoli sie zmniejsza ale przypuszczam że nie będzie to maluszek - raczej koło 3,5 - 3,8 kg.
Karmię ją następująco:
rano saszetka 100 g. (pedigree lub kitekat)
po południu 100 g. zupy (mieso drobiowe,wątróbka, warzywa, płatki ryżowe lub inne [makaron, płatki owsiane, kaszka manna])
wieczorem 100g. zupy j.w.
Piesek nie jest gruby, żebra są dobrze wyczuwalne.
Ten schemat karmienia wprowadziłam w tym tygodniu. w zeszłym Lilu jadła 4 razy dzieńnie - ok 250-300 g. karmy.
Generalnie piesek o wadze 3 kg. powinien zjadać ok 360 kcal dziennie więc mniejszy ok 200 kcal.
Tak mówą poradniki - ale myślę że najlepiej sie kierować zdrowym rozsądkiem i indywidualnymi ptrzebami piesa. inaczej nalezy karmić aktywnego (agility lub długie spacery) psiunka a inaczej kanapowego polegiwacza.
Powodzenia i pisz o swoim Tiko.

Posted

[b]Lilu[/b]
piszesz, ze twoja Liluszka w ieku 13 tygodni wayla 1,8kg, a moze pamietasz jaka byla jej waga gdy miala okolo 11 tygodni?
Chcialabym porownac ze swojaj Suzi, ona wazyla w wieku 10 tygodni 1,1 kg i zastanawiam sie jaka duza urosnie.

Posted

A-cha.
Lilu dostaje suchą eukanubę puppy jako przegryzkę - po pierwszym posiłku, bo ma dłuższą przerwę między pierwszym a następnym posiłkiem, w ilości 10-15 sztuk.

Posted

Do Lilu
Dzięki za info ,muszę z uwagą śledzić Twoją Liluszkę bo okazuje się że są wraz z moim Tisiem rówieśnikami tzn Tiko urodził się 10 sierpnia .Możemy wiec śledzić ich wzajemny rozwój :D
Tiko dostaje teraz tylko suchą karmę eukanubę z jagnięciną , oraz różne jarzyny i owoce .Oczywiście gdyby mógł jadłby to co my ,jednak nie dostaje resztek z obiadu . Ja myślę że gdy miał 11 -12tygodni to zbyt go przekarmiałam ,kurczaczkiem z ryżem i marchewką -pochłaniał to niczym odkurzacz ,wtedy waga szalała aż mi skóra cierpła .Nie miał umiaru a ja nie umiałam mu wydzielać i jadł ile chciał .Jak miał 9 tyg to ważył tylko 85dkg a potem poszło bardzo szybko z nabieraniem ciałka :D

Pozdrawiam Madziulka&Tiko

Posted

Eukanuba to bardzo dobra karma, ale jeśli pies jest łakomy należy każdą karmę, czy gotowana czy kupną, podawać rozsądnie.
Ja preferuję jedzenie gotowane z jednego powodu - nie znoszę zapachu gotowych karm, a ponieważ jesteśmy straszne "przytulaczki" zapach z pysia mnie nie zabija.
Cieszę się ze mamy Yorasie-rówieśniki , fajnie bedzie je obserwować jak rosną i jak sie zmieniają, jak będą do siebie podobne a jakie dzielic je będą różnice.
Pozdrawiamy serdecznie
Luiza i Lilu.

Posted

Slyszalam, ze nie powinno sie podawac kociego pokarmu psom, poniewaz zawiera za duzo bialka. A psu takie jedzonko smakuje, Alex jak pojedzie w odwiedziny do mojego chlopaka siostry ( a ona ma kota), to wyjada Donie wszystko z miski :-? .

Posted

istotnie - nie powinno sie
czasem sie podaje w wyjatkowych przypadkach, ale krotkotrwale
pies to pies, a kot to kot
to jedno
a drugie - powtarzam whiskas i pedigre to G...... nieziemskie.
Nie zdajecie sobie sprawy ze krzywde robicie swoim psom?
Nie chca jest gotowej karmy? To gotujcie!

Posted

O karmach było już chyba wszystko.
NAJLEPSZA KARMA TO KARMA UROZMAICONA!!!
W ten sposób unikniecie problemów typu:
-"ratunku, wczoraj podałam mojemu pieskowi karmę x zamiast y i dostał rozstroju żołądka-biegunki-skrętu kiszek-albo jeszcze czegoś gorszego - poradzcie co robić?"
Rosządek a nie bezkrytyczne słuchanie weterynarzy którzy wielokrotnie sami są dystrubutorami karmy są najlepszym doradcą.

Posted

[quote name='Alex&Suzi'][b]julita104 [/b]
Wystarczy spojrzec na sklad jaki jest w Pedigree np: saszetki z kurczakiem dla szczeniat zawieraja sladowe jego ilosci :-?[/quote]

a czego mozna sie spodziewac z ata cene?
taniej wyjdzie samemu kurczaczk ugotowac
co tez jutro zrobie :P

Posted

Dokłanie. Dobra, dobrze zbilansowana zupa, nabiał (jeśli pies toleruje laktozę) oraz gotowe karmy jako uzupełnienie posiłków to najlepsze wyjście.
Mnie chodzi o co innego - nie dajcie się zwariować z karmami gotowymi.
Ta czy inna powinna powinna być składową częścią menu Waszych pociech.

Posted

[quote name='julita104']wzrot psa jest uwarunkowanym genetycznie!!!!
tak jak człowieka
ilosc jedzenia ma wpływ tylko na tuszę
nie karmcie pieskow pedigree i whiskasem bo to straszne g.. :([/quote]

Julita, a czytałaś może o problemach z Eukanubą? :lol:
Było swego czasu głośno (również na dogo), że u małych ras szczególnie powoduje nadmierny wzrost 8)
Po zmianie tej karmy na Royala przestałam śledzić dalsze informacje... a Vikta mi wyrosła, że ho ho... :wink: Przerosła sporo rodziców... a czy karma miała coś z tym wspólnego... kto wie? :wink: :)

(dziś była ważona u lekarza - 3,9 :o :o :o - a pulpetem nie jest!!! )

Posted

hodowca uu ktorego kupiłam daisy powiedział żeby nie karmić eukanubą ponieważ giganty wyrastaja jezeli chodzi o yorczki ale myśle że u wszystkich małych ras tj jak zreszta napisała Adiraja. coś w tym jest....?