niuniakura Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Mam Ralfika dopiero tydzień i mam pytanie. Lekarz zaleca mu jeść duzo suchej karmy. A czy mogę ją łaczyć ze zwykłum mięsem i warzywami i podawać wymiennie? Słyszałam ze warto czasem podawać jabłka bo wpływają dobrze na trawienie?!Swoją drogą, wcina je ze smakiem!!! Quote
nikusia Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 My właśnie tak naszego karmimy... Zawsze ma w miseczce trochą suchej karmy(tak na marginesie to zmieniłam mu z Eukanuby, której nie jadł na Royala i wcina go ze smakiem ale niestety tylko z ręki) i oprócz tego dostaje trochę serka żółtego, mięska z warzywami, plasterek szynki,itp... A owoce uwielbia! Ale niektórzy mówią, że dobrej jakości i dobrze dobrana sucha karma w zupełności wystarcza, bo zawiera wdszystkie potrzebne do rozwoju minerały itp... I uważam, że to prawda ale przecież my jemy różne rzeczy więc psiak też może, oby tylko takie które mu nie szkodzą... Quote
Alex_i_Suzi Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Bylismy u weterynarza, mam nowe pomiary: Alex 3 miesiace i 3 tygodnie 1,5 kg Suzi 10 tygodni 1,1 kg Czy to duzo? :-? Quote
Magda Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Jesli weterynarz nic nie mowil to chyba wszystko jest w porzadku :D Sama jestem ciekawa ile moja bestia wazy... :evilbat: Quote
madziulka Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 [quote name='Lilu']Lilu jutro kończy 13 tygodni - waga :o 1800gr. Ch yba mi DOG wyrośnie...[/quote] witaj -bardzo ciekawa jestem jak Twój pupilek się chowa ? Mój Tiko też nie należy do najmniejszych ale celowo nie kupowałam miniaturki ,chociaż nie chciałabym też aby był olbrzymem :-? Czy możesz mi napisać jak go karmisz ,bo może w tym jest jakaś zagadka że tak szybko rosną te nasze psiątka? Mój dostaje eukanube i surowe jarzyny .Jaka jest waga Twojego pieska w tej chwili? różnica wieku to 4tygodnie mój jest młodszy ma 3miesiące i 2 tygodnie i waży ok2kg. Pozdrawiam i z uwagą będę śledzić rozwój Twojego maluszka . Magda&Tiko Quote
Moniś Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Noddy ma 4 miesiące i 21 dni, a jego waga to prawie 3 kg :o Quote
julita104 Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Tolusia skonczone 5 miesiecy 1,5 kilo i juz chyba wzrost sie zakonczył bo nie zmenia sie od dawna kruszynkę mam w domku i bodyguarda Tofika :P Quote
Lilu Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Hej madziulka. Miło mi bardzo że zainteresowała Cię moja Liluszka. Lilu urodziła sie 11-go sierpnia, jutro kończy 16 tygodni. Przyrost wagi powoli sie zmniejsza ale przypuszczam że nie będzie to maluszek - raczej koło 3,5 - 3,8 kg. Karmię ją następująco: rano saszetka 100 g. (pedigree lub kitekat) po południu 100 g. zupy (mieso drobiowe,wątróbka, warzywa, płatki ryżowe lub inne [makaron, płatki owsiane, kaszka manna]) wieczorem 100g. zupy j.w. Piesek nie jest gruby, żebra są dobrze wyczuwalne. Ten schemat karmienia wprowadziłam w tym tygodniu. w zeszłym Lilu jadła 4 razy dzieńnie - ok 250-300 g. karmy. Generalnie piesek o wadze 3 kg. powinien zjadać ok 360 kcal dziennie więc mniejszy ok 200 kcal. Tak mówą poradniki - ale myślę że najlepiej sie kierować zdrowym rozsądkiem i indywidualnymi ptrzebami piesa. inaczej nalezy karmić aktywnego (agility lub długie spacery) psiunka a inaczej kanapowego polegiwacza. Powodzenia i pisz o swoim Tiko. Quote
Alex_i_Suzi Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 [b]Lilu[/b] piszesz, ze twoja Liluszka w ieku 13 tygodni wayla 1,8kg, a moze pamietasz jaka byla jej waga gdy miala okolo 11 tygodni? Chcialabym porownac ze swojaj Suzi, ona wazyla w wieku 10 tygodni 1,1 kg i zastanawiam sie jaka duza urosnie. Quote
Alex_i_Suzi Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 [b]Lilu [/b] Wielkie dzieki za odpowiedz :D Czyli moja sunia bedzie mniejsza. To moje pierwsze psiaki, dlatego czesto zastanawiam sie jakie beda gdy dorosna. Quote
Lilu Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 A-cha. Lilu dostaje suchą eukanubę puppy jako przegryzkę - po pierwszym posiłku, bo ma dłuższą przerwę między pierwszym a następnym posiłkiem, w ilości 10-15 sztuk. Quote
madziulka Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Do Lilu Dzięki za info ,muszę z uwagą śledzić Twoją Liluszkę bo okazuje się że są wraz z moim Tisiem rówieśnikami tzn Tiko urodził się 10 sierpnia .Możemy wiec śledzić ich wzajemny rozwój :D Tiko dostaje teraz tylko suchą karmę eukanubę z jagnięciną , oraz różne jarzyny i owoce .Oczywiście gdyby mógł jadłby to co my ,jednak nie dostaje resztek z obiadu . Ja myślę że gdy miał 11 -12tygodni to zbyt go przekarmiałam ,kurczaczkiem z ryżem i marchewką -pochłaniał to niczym odkurzacz ,wtedy waga szalała aż mi skóra cierpła .Nie miał umiaru a ja nie umiałam mu wydzielać i jadł ile chciał .Jak miał 9 tyg to ważył tylko 85dkg a potem poszło bardzo szybko z nabieraniem ciałka :D Pozdrawiam Madziulka&Tiko Quote
Lilu Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Eukanuba to bardzo dobra karma, ale jeśli pies jest łakomy należy każdą karmę, czy gotowana czy kupną, podawać rozsądnie. Ja preferuję jedzenie gotowane z jednego powodu - nie znoszę zapachu gotowych karm, a ponieważ jesteśmy straszne "przytulaczki" zapach z pysia mnie nie zabija. Cieszę się ze mamy Yorasie-rówieśniki , fajnie bedzie je obserwować jak rosną i jak sie zmieniają, jak będą do siebie podobne a jakie dzielic je będą różnice. Pozdrawiamy serdecznie Luiza i Lilu. Quote
julita104 Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 wzrot psa jest uwarunkowanym genetycznie!!!! tak jak człowieka ilosc jedzenia ma wpływ tylko na tuszę nie karmcie pieskow pedigree i whiskasem bo to straszne g.. :( Quote
Beata-Daisy Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 zgadzam się z poprzdniczką najgorsze żarcie jakie wogóle jest na rynku :-? Quote
edi,feti,gusia Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 dziewczyny,nie załamujcie mnie,bo mi weterynarz kazał podawac weeskas w saszetkach mojej jednej niejadce i ona tak zyje od 4 mies. Quote
Alex_i_Suzi Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Slyszalam, ze nie powinno sie podawac kociego pokarmu psom, poniewaz zawiera za duzo bialka. A psu takie jedzonko smakuje, Alex jak pojedzie w odwiedziny do mojego chlopaka siostry ( a ona ma kota), to wyjada Donie wszystko z miski :-? . Quote
julita104 Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 istotnie - nie powinno sie czasem sie podaje w wyjatkowych przypadkach, ale krotkotrwale pies to pies, a kot to kot to jedno a drugie - powtarzam whiskas i pedigre to G...... nieziemskie. Nie zdajecie sobie sprawy ze krzywde robicie swoim psom? Nie chca jest gotowej karmy? To gotujcie! Quote
Lilu Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 O karmach było już chyba wszystko. NAJLEPSZA KARMA TO KARMA UROZMAICONA!!! W ten sposób unikniecie problemów typu: -"ratunku, wczoraj podałam mojemu pieskowi karmę x zamiast y i dostał rozstroju żołądka-biegunki-skrętu kiszek-albo jeszcze czegoś gorszego - poradzcie co robić?" Rosządek a nie bezkrytyczne słuchanie weterynarzy którzy wielokrotnie sami są dystrubutorami karmy są najlepszym doradcą. Quote
Alex_i_Suzi Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 [b]julita104 [/b] Wystarczy spojrzec na sklad jaki jest w Pedigree np: saszetki z kurczakiem dla szczeniat zawieraja sladowe jego ilosci :-? Quote
julita104 Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 [quote name='Alex&Suzi'][b]julita104 [/b] Wystarczy spojrzec na sklad jaki jest w Pedigree np: saszetki z kurczakiem dla szczeniat zawieraja sladowe jego ilosci :-?[/quote] a czego mozna sie spodziewac z ata cene? taniej wyjdzie samemu kurczaczk ugotowac co tez jutro zrobie :P Quote
Lilu Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Dokłanie. Dobra, dobrze zbilansowana zupa, nabiał (jeśli pies toleruje laktozę) oraz gotowe karmy jako uzupełnienie posiłków to najlepsze wyjście. Mnie chodzi o co innego - nie dajcie się zwariować z karmami gotowymi. Ta czy inna powinna powinna być składową częścią menu Waszych pociech. Quote
Adiraja Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 [quote name='julita104']wzrot psa jest uwarunkowanym genetycznie!!!! tak jak człowieka ilosc jedzenia ma wpływ tylko na tuszę nie karmcie pieskow pedigree i whiskasem bo to straszne g.. :([/quote] Julita, a czytałaś może o problemach z Eukanubą? :lol: Było swego czasu głośno (również na dogo), że u małych ras szczególnie powoduje nadmierny wzrost 8) Po zmianie tej karmy na Royala przestałam śledzić dalsze informacje... a Vikta mi wyrosła, że ho ho... :wink: Przerosła sporo rodziców... a czy karma miała coś z tym wspólnego... kto wie? :wink: :) (dziś była ważona u lekarza - 3,9 :o :o :o - a pulpetem nie jest!!! ) Quote
Beata-Daisy Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 hodowca uu ktorego kupiłam daisy powiedział żeby nie karmić eukanubą ponieważ giganty wyrastaja jezeli chodzi o yorczki ale myśle że u wszystkich małych ras tj jak zreszta napisała Adiraja. coś w tym jest....? Quote
Recommended Posts