Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem jak pomóc też jestem bez samochodu...
Może najpierw zrobić wizytę, a później przywieźć Fado? Jeśli trzeba będzie go zabrać od tej Pani to wtedy będziemy się martwić. Trzeba się liczyć z tym,że zwierzęta nie zapałają od razu do siebie wielką miłością, pewnie trzeba je będzie je izolować na początku.

• Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MaDi napisał(a):
Nie wiem jak pomóc też jestem bez samochodu...
Może najpierw zrobić wizytę, a później przywieźć Fado? Jeśli trzeba będzie go zabrać od tej Pani to wtedy będziemy się martwić. Trzeba się liczyć z tym,że zwierzęta nie zapałają od razu do siebie wielką miłością, pewnie trzeba je będzie je izolować na początku.

MaDi a ja tak myślę, że jeżeli Fado "nie sprawdzi się" jako przyjaciel kota i spali swoją szansę - to szkoda dobrego domu z sercem dla psa i trzeba będzie Pani znaleźć spaniela akceptujacego koty, na pewno jakiś się znajdzie na spanielach w potrzebie.

Posted

E-S napisał(a):
MaDi a ja tak myślę, że jeżeli Fado "nie sprawdzi się" jako przyjaciel kota i spali swoją szansę - to szkoda dobrego domu z sercem dla psa i trzeba będzie Pani znaleźć spaniela akceptujacego koty, na pewno jakiś się znajdzie na spanielach w potrzebie.

Tylko,że większość psów jak pierwszy raz zobaczy kota to niemal na 100% pogoni go. Z drugiej strony szkoda zniechęcać ludzi do adopcji dorosłych zwierząt. Tak naprawdę wszystko zależy od tej Pani. Mam nadzieję,że mimo wszystko uda się i dogadać.

Posted

MaDi napisał(a):

Może najpierw zrobić wizytę, a później przywieźć Fado? Jeśli trzeba będzie go zabrać od tej Pani to wtedy będziemy się martwić.

Nie, najpierw musimy rozważyć wszystkie możliwości i zapewnić psu od razu możliwość powrotu do Zamościa. Bo potem jak to nie wypali to pies trafi do mnie, bo żadna inna ciotka go nie może wziąć do siebie i wtedy to ja się będę martwić. Nie, dzięki.
Wolę od razu rozważyć czarny scenariusz, który jest dość prawdopodobny niestety.

Posted

Ja wymiękam, fakt, że jestem chora i mam gorączkę i to mnie otumania, ale autentycznie - nie mogę wpaść na żadną, rozsądną i realną do przeprowadzenia koncepcję ...
Gdybym mogła autem nie jechać to bym Ci As-co zostawiła hondę, ale jak inaczej pojadę do Wrocka i z Wrocka do Tomaszowa Lub.? nie ma takich połączeń, żebym zdążyła do pracy tu i tu bez samochodu.

Posted

Dziewczyny ja również z samochodem nie mam jak pomóc, ale gdyby chodziło o przetrzymanie psa jedną (!)noc w trakcie weekendu to myślę że coś wymyślę. Poza tym mam chętny domek z Lublina na psa tylko najlepiej żeby pies potrafił załatwiac się na dworze już i starszy trochę był, wymogów co do wyglądu nie ma.czy przesłac Pani ewentualnie Fado?jeśli by coś z domkiem nie wypaliło?

Posted

Fado, to pies, który w kaszę nie da sobie nadmuchać.Potrafi warknąć, jak mu się jaki zwierz nie podoba, zwłaszcza przy misce.No i taki, co kradnie głaski pańciostwa.Pożądany domek dla Fado-jedynaka.Czy taki właśnie, plastelinko, masz ?:lol:
To wysyłaj go Panci, z kontaktem na funię.

Posted

Fado to trypowy psi dominator ( u nas juz traci swoja pozycję ).Wczoraj potrafił złapać zebami sunie bo akurat mu sie nie podobało ,ze pije wodę za blisko niego albo ze za bardzo się cieszy na nasz widok .Jest bardzo hałasliwybaaardzo .potrafi dawac czadu do upadłego .
Mysle,ze ktoś pozbył go się ze wzgledu na jego charakter .Po za tym potrafi byc bardzo miły i sympatyczny ,ale nie mozna nikogo innego głaskac bo gryzie od razu konkurenta .Rzuca się nawet na starszei silniejsze psy ,na szczęscie sa wychowane i mu odstepuja ....

Posted

To spaniel, ja to mam o nich takie zdanie, że jak się na ludzi nie rzuca to już jest ideał, bo tu nie ma od kogo cudów wymagać :evil_lol:

Posted

[quote name='E-S']To spaniel, ja to mam o nich takie zdanie, że jak się na ludzi nie rzuca to już jest ideał, bo tu nie ma od kogo cudów wymagać :evil_lol:[/QUOTE]

Ewa niestety potrafi to zrobic .....Staramy się to eliminowac ...

Posted

[quote name='funia']Ewa niestety potrafi to zrobic .....Staramy się to eliminowac ...[/QUOTE]

Aaa, no czyli standardowe zachowanie spanielka ... klapa. Dom musi znać tą rasę. Sporo moich znajomych ma spaniele, stąd ja znam problemy z nimi związane, od mojego 7 roku życia ktoś z bliskich znajomych rodziny nieustannie funduje sobie słodkiego spanielka i ciągle widzimy i słyszymy co te słitaśne piesiunie wyczyniaja, jak je próbują opanować, co działa jakie techniki szkolenia, a co nie, udręka po prostu, Bugi ich bardzo nie lubi - spanieli. Mądry pies :D

Posted

dziewczyny czy ja dobrze rozumiem ze wy chcecie wiezc tego spanielka zeby go zapoznac z kotem?
moze zorganizowac spotkanie z kotami w zamosciu na miejscu co?
tak robilismy z Frodem ze pojechał w zamosciu do kotka i sobie z nim poprzebywał
bo jeśli ten psiak ma zapędy mordercze na widok kota i pańciostwo to zobaczą to ja nie wiem czy będa zainteresowani pracą z tym psem czy czymkolwiek
widzę po wpisach ze psiak jest charakterny wiec musi miec po pierwsze ludzi ktorzy mają pojęcie po drugie warunki zeby z nim pracowac a jesli pies kotow nienawidzi to wiadomo ze dom z kotem wlasciwym miejscem do pracy z jego pobudzeniem nie jest
ja bym wizyte w domu u chetnych ludzi zrobiła i sprawdziła spaniela na koty w zamościu co się przyda nawet jesli panstwo okażą sie niewlasciwym domem dla takiego psa

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']dziewczyny czy ja dobrze rozumiem ze wy chcecie wiezc tego spanielka zeby go zapoznac z kotem?
moze zorganizowac spotkanie z kotami w zamosciu na miejscu co?
tak robilismy z Frodem ze pojechał w zamosciu do kotka i sobie z nim poprzebywał
bo jeśli ten psiak ma zapędy mordercze na widok kota i pańciostwo to zobaczą to ja nie wiem czy będa zainteresowani pracą z tym psem czy czymkolwiek
widzę po wpisach ze psiak jest charakterny wiec musi miec po pierwsze ludzi ktorzy mają pojęcie po drugie warunki zeby z nim pracowac a jesli pies kotow nienawidzi to wiadomo ze dom z kotem wlasciwym miejscem do pracy z jego pobudzeniem nie jest
ja bym wizyte w domu u chetnych ludzi zrobiła i sprawdziła spaniela na koty w zamościu co się przyda nawet jesli panstwo okażą sie niewlasciwym domem dla takiego psa[/QUOTE]

A jeśli by się okazało, że spaniel jest absolutnym kocim killerem, to może państwu, jeśli pozytywnie przejdą wizytę, zaproponować innego psa? Jak np. Muszka ustosunkowuje się do kotów?

Posted

Martwi mnie to co pisze Funia, u nas w domu nie był agresywny do ludzi :( warczał tylko czasami jak ja spacerze ktoś do niego łapy wyciągał no i u weta jak go bolało. Kuuurde. Funiu napisz proszę jak to wygląda w przypadku ludzi, w jakich sytuacjach jest agresywny itd.
Lady zgodziła się we wtorek pójść na wizytę do Państwa i sprawdzić domek na razie bez psa...Pani napisała mi że najpierw chciałaby się spotkać i wtedy dogadać jak robimy z jego transportem i tym kotem nieszczęsnym. Może akurat ta Pani coś zaproponuje. Oczywiście jak Fado się nie nada do tego domu to będziemy proponować innego spaniela.

Posted

Bardzo bym chciała żeby ta Pani się zaangażowała...zobaczymy jak wypadnie wizyta...
Jak na razie nikt więcej nie dzwoni ani nie pisze w sprawie Fadusia :(

Posted

as_ko napisał(a):
Bardzo bym chciała żeby ta Pani się zaangażowała...zobaczymy jak wypadnie wizyta...
Jak na razie nikt więcej nie dzwoni ani nie pisze w sprawie Fadusia :(

Jest może jakaś grupa która zajmuje się spanielami?
Jeśli tak czy wiedzą o Fado?

Posted

Dostałam dzisiaj telefon od Pani z Ostrołęki, jednak Pani ta ma małe dziecko. Wytłumaczyłam jej że Fado nie ma łatwego charakteru i potrzebuje kogoś kto będzie w razie czego z nim pracował. Że jest dominantem. Pani powiedziała że miała psy wcześniej i jest całe dnie w domu. Pani nie ma samochodu, żeby pojechać do Zamościa i chciałaby żeby psa odwieść do Ostrołęki, a ja jednak bałabym się dać go do domu z małym dzieckiem. Pani powiedziała że pomyśli i zadzwoni jeśli znajdzie sobie transport do Zamościa.