Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Byłam z samego rana w krzaczorach.
Kubuś przychodzi z osiedla, jeść nie chciał, może dlatego, że tam suczka ma cieczkę. Troszkę się pogryzły poczem pomaszerowały za sunią.
Co mnie niepokoi, przechodzą przez bardzo ruchliwą ulicę.

Sama nie dam rady złapać Kubę.

Posted

Jaaga napisał(a):
Sznaucerki są kochliwe, to nie ma się co dziwić. Takie psy najlepiej własnie na sukę z cieczką złapać, tylko ją trzeba mieć.

Na razie jest, ale nie wiem od kiedy ma tę cieczkę. Kubuś chudy nie jest. Ma bardzo niefajną sierść. Skołtunioną i brudną. Dojść nie chciał do mnie. Może go pomału oswoję.

Posted

Tak sunia pobliskich meneli.

Próbowałyśmy dzisiaj złapać Kubusia, nie myślałyśmy, że będzie tak ciężko.
To bardzo inteligentny, przyjacielski pies.
Panicznie się boi obroży, pętli ze smyczy. Wyślizguje się. Na rękach Oczka_go do samochodu dotargała, ale się wymknął.
Zrezygnowałyśmy, bo stracił do nas zaufanie i zaczął uciekać na ulicę. Szeroka normalnie jest bardzo ruchliwa, a dzisiaj to koszmar.

Macie jakiś pomysł?
Spróbujemy go oswajać znów do siebie i w sobotę spróbujemy. Sedalinu się boję. Może jakiś inny specyfik?

Posted

Ale przy sedalinie trzeba pamiętać, aby psa pilnować. Niektóre psy po podaniu sedalinu zaczynają na oślep uciekać i się chować. Potem, gdy usną, nie sposób ich odnaleźć.
Pamiętasz ocelot tę chow - chowkę, którą ganiałyśmy po Spale. Ona właśnie zniknęła po sedalinie.

Posted

On przychodzi do suni z cieczką, inne psy też. No i doszło do psiej awantury. Kubuś podobno bronił suni.

Nie dam mu sedalinu, bo jak pisała Rybba łapałyśmy suczkę w Spale i nam po nim przepadła w lesie.
Poza tym świadomość, że pies mimo, że się nie rusza, czuje, boi się i chce uciekać, a nie może wydaje mi się straszna. Bynajmniej ja nie chciałabym być więźniem we własnym ciele. Może się mylę, ale nie.
Poza tym przedwczoraj Oczka_ za nim szła i zgubiła go na Smutnej, wlazł gdzieś i koniec kropka.

Ja się zastanawiam czy on tam nie ma jakiegoś schronienie, bo gdzieś na noc się musi chować?

Co myślicie o Hydroxyzinum 10 mg?

Nie ma w pobliżu zamkniętego terenu:( zresztą on daje podchodzić do siebie, głaskać się. Podaje łapy, wystawia brzuchol, merda ogonem. Nie daje tylko obroży sobie założyć.

Posted

nie wiem czy hydroxyzyna podziała do łapania psa - ja podawałam mojej Pepie jak wygryzała łapy, trochę jej to pomagało przetrwać burzowy czas, ale czy aż tak psa uspokoi żeby dał się złapać?

a jak ona się kładzie do miziania brzuszek daje - to wtedy nie da się go złapać na ręce?

Posted

malawaszka napisał(a):
nie wiem czy hydroxyzyna podziała do łapania psa - ja podawałam mojej Pepie jak wygryzała łapy, trochę jej to pomagało przetrwać burzowy czas, ale czy aż tak psa uspokoi żeby dał się złapać?

a jak ona się kładzie do miziania brzuszek daje - to wtedy nie da się go złapać na ręce?

On ciężki pierun i się wysuwa. Piszczy.
Już go do auta prawie zapakowałyśmy i się wymknął. Tu było nasze gapiostwo przyznam.

Posted

malawaszka napisał(a):
kurcze szkoda, że tamta akcja sie nie powiodła bo to eż nadszarpnęło zaufanie i będzie ostrozniejszy teraz

A nie tego samego dnia po południu z moją córą go głaskałam. Nie widział obroży i smyczy i było ok.

Posted

Oby dał się złapac, bo być moze mam dla niego DS.
Dziś powiedzielismy o nim klientowi z czarną sznaucerką i własnie jego znajomi sa tak nia zauroczeni, że chcą takiego psa. Tylko trzeba na kastrację nazbierac, żeby ludzie później nie mieli kłopotów we wzajemnych kontaktach. Wole zresztą sama to zrobić, bo o ile sterylizacja suki nie wzbudza takich kontrowersji, to kastrować psa ludziom jest szkoda. Prawie żaden mężczyzna nie chce na to skazać swojego psa :evil_lol:.

Posted

Kastracja by nie była problemem.

Kubusia dziewczyny szukały. Nie ma go:(
gdzieś się znowu schował. Dzisiaj pada i zimno.

Znowu nie wiem kiedy i gdzie się pojawi....

Myślicie, że on może mieć dom z taką zaniedbaną, brudną sierścią? Ja się chyba łudzę....

Posted

No, ale chyba nie na osiedlu. Nikt przeciez takiego brudaska nie wsadzi do mieszkania. Obojętne, czy ma dom,jesli jest w takim stanie, to i tak zasłuzył na lepsze zycie.

Posted

Czytam zaległości...Hydroksyzyna 10mg na 10 kg ciała. Na przykładzie mojej suni, która waży 10 kg-jedna tabletka -NIC, dwie-Nic.
Nie wierzę w działanie tego leku. Na psa w dużym stresie moim zdaniem słabo działa. Dziewczyny czy porozwieszałyście może ogłoszenia? Może i męczę ucho, ale to akurat działa!!!!! Ostatnio dwie wolontariuszki pojechały w okolice Sieradza i porozwieszały ogłoszenia dotyczące psa adoptowanego ze schroniska, który uciekł z posesji, a właściciele go nie szukali-nawet się nie chcieli przyznać, że zwiał. Na następny dzień rozdzwoniły się telefony i psiak się znalazł. Sama też mam miłe doświadczenia ze znajdowaniem psiaków dzieki rozwieszanym ogłoszeniom.

Posted

Ja mam dobre doświadczenia z hydroksyzyną. Stosuje ją u psów w róznych stresujących sytuacjach. Nawet na sylwestra ostatnio dawalam i był spokój. Psy są bardziej wyluzowane, odstresowane. Do tego nie usypia, wiec spróbowac mozna, jesli planujecie.
Wiem z doswiadczenia, ze na rózne psy różne dawki działają. Niektórym wystarczy mało, a innym wiecej potrzeba. Nie lubie np. relanium. moja sunia york tak sie rozluźniła po nim, że chciała zagryźć rotweilera :evil_lol:. Mój nerwowy przez ból pies miał go też przepisany, ale w dawce 3-krotnej nawet nie pomogł.

Posted

"Poza tym świadomość, że pies mimo, że się nie rusza, czuje, boi się i chce uciekać, a nie może wydaje mi się straszna. Bynajmniej ja nie chciałabym być więźniem we własnym ciele. Może się mylę, ale nie."

Nie nalegam na sedalin, ale godzina tej męczarni może mu uratować życie....Nie wiem co gorsze, chwila ogłupienia czy powolna agonia z głodu, pogryzienia, skopania czy po potrąceniu przez samochód....?