Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest papillonek
Posted

westie_justa napisał(a):
ja kurcze cały czas się zbieram do tej 101 tricks dogs ale jeszcze mi sie nie przewinęla nigdzie przez oczy....

My też mamy :)

Posted

Ja bym mogła naszą odsprzedać :)
Chodzi o książkę 101 psich sztuczek oczywiście :D

A nad blogiem się zastanawiam ...
Kto może potrafi zrobić edycję css , znacie kogoś ;) ?

Posted

Collie napisał(a):

A nad blogiem się zastanawiam ...
Kto może potrafi zrobić edycję css , znacie kogoś ;) ?

A po co chcesz zrobić edycję css? :)

A przeszkody bardzo fajne!

Posted

Paula03 napisał(a):
A po co chcesz zrobić edycję css? :)

A przeszkody bardzo fajne!

Planuje zmienić serwis bloga na blox ;)

Dziękujemy

dagaa111 napisał(a):
świetny ten wasz tor :) zazdroszczę, że macie miejsce, żeby sobie taki tor postawić

Dziękujemy ;) I tak musimy dojeżdżać do toru :D

Guest papillonek
Posted

Świetnie :D
A już wszystko opanowane z książki?
ja muszę kliker kupić ,a jaki Wy macie??

Posted

[quote name='papillonek']Świetnie :D
A już wszystko opanowane z książki?
ja muszę kliker kupić ,a jaki Wy macie??
Nie wszystko :D Ale jakoś ta książka mi nie służy, jedyna zaleta według mnie to dużo obrazków, ale od dawna te metody na Nele nie działają, więc na własną rękę ją szkole , a książka leży zakurzona.

My mamy kliker w kształcie kości (żółty), tak wygląda http://animalia.pl/produkt,3607,Trixie_Kliker.html i w kształcie łapki, tylko klips się nam oderwał http://animalia.pl/produkt,8018,Trixie_Kliker_w_kszta%C5%82cie_%C5%82apki.html

Guest papillonek
Posted

A co to są seminaria?Jakieś ośrodki szkoleniowe,szkolenia?
zamierzam uczyc soniuche chodzenia na przednich łapach i targetowania tylnymi łapami,nosem to kliker jest niezbędny ;)
i ogólnie się przyda :)

Posted

papillonek napisał(a):
A co to są seminaria?Jakieś ośrodki szkoleniowe,szkolenia?
zamierzam uczyc soniuche chodzenia na przednich łapach i targetowania tylnymi łapami,nosem to kliker jest niezbędny ;)
i ogólnie się przyda :)

To seminarium jest w Warszawie i jak jest napisane będą tam rady,uwagi, szkolenia etc. Coś w typie ośrodków szkoleniowych ;)

Powodzenia :)

Guest papillonek
Posted

Dzięki,a może Ty mi poradzisz jak zacząć??
twoje metody szkoleniowe skutkują w przypadku Soni ,więc chętnie przyjmę każde rady :)

Posted

papillonek napisał(a):
Dzięki,a może Ty mi poradzisz jak zacząć??
twoje metody szkoleniowe skutkują w przypadku Soni ,więc chętnie przyjmę każde rady :)

Dobrze wiedzieć :)
W sprawie targetowania ?
Nela nauczyła sie targetowania, ale tylko jeżeli chodzi o dotykanie nosem kulki na uchwycie :D
Co do chodzenia na przednich łapach bardzo chętnie, chodz trudno jest to opisać, lepiej było by pokazać, ale nie mam jak, spróbuje w każdym bądz razie ;)

Guest papillonek
Posted

Chętnie posłucham to może uniknę błędów :)
lepiej zacząc najpierw targetowanie ,czy chodzenie na przednich łapach?A może najpierw chodzenie do tyłu(na razie umiemy tylko slalom do tyłu,ale myślę ,ze się przyda :))
Więc??

Posted

papillonek napisał(a):
Chętnie posłucham to może uniknę błędów :)
lepiej zacząc najpierw targetowanie ,czy chodzenie na przednich łapach?A może najpierw chodzenie do tyłu(na razie umiemy tylko slalom do tyłu,ale myślę ,ze się przyda :))
Więc??

Więc tak :) : Najpierw proponuje komendę `cofaj` na którejś stronie już opisywałam bodajże dla justy, jeżeli opisać to powiedz . Dopiero później targetowania łapami i następnie chodzenie na przednich łapach (musisz jednak pamiętać,że pies długo się tak nie utrzyma, więc lepiej mówić o stawaniu na przednich łapach ;) )

Targetowanie łapami nie jest nie wiadomo jak trudną komendą, ale wymaga cierpliwości, czasu, umiejętności i oczywiście przysmaków.
Połóż np. dwie książki za psem (pies w pozycji stojącej) Ty natomiast stoisz przed psem. Często pierwsze wejścia zdążają się przypadkowe, więc ważne jest utrwalanie i nagradzanie.
Stojąc naprzeciwko psa zrób krok w jego stronę, odruchowo psiak powinien się cofnąć i wejść na książki (przydatna jest tu komenda `cofaj`) Jeżeli uda się pochwal i nagrodź. Wiele następnych prób może być udanych lub nie, ale nie można się poddawać. Trzeba powtarzać ćwiczenie aż przeważą sukcesy i wtedy pies zrozumie,że ma tylne łapy i będzie wiedział już o co Ci chodziło :D Z czasem ogranicza się podchodzenie w stronę psa i podwyższa dany przedmiot.

Na początku proponuje nie za wysoki przedmiot, ja używam na początek ok. 6 cm wysokości i dość szeroki przedmiot.

Posted

Zmotywowałaś mnie w tej chwili aby spróbować targetowania łapami z Nelą, no i właśnie próbujemy i już są postępy :-o
Nela kilka razy weszła i zaczęła pojmować,że ma tylne łapy :D

Posted

[quote name='Collie']Zmotywowałaś mnie w tej chwili aby spróbować targetowania łapami z Nelą, no i właśnie próbujemy i już są postępy :-o
Ja już nauczyłam targetowania przednimi łapami bez klikera;) a teraz robimy tylne też idzie bardzo dobrze:D a jak tam seminaria ja właśnie szukam:) a co do chodzenia na przednich łapach to też planuje ale najpierw trzeba nauczyć targetowania tylnymi łapami następnie wyżej wchodzenia nimi na sciane i dopiero chodzenia na przednich więc to nie od razu;) może w końcu do tego sie dojdzie:D no i kontynuujemy kształtowanie, tylko w końcu musze kupić ten kliker:) będzie łatwiej aczkolwiek nie jest on niezbędny;)

[quote name='Collie']Zmotywowałaś mnie w tej chwili aby spróbować targetowania łapami z Nelą, no i właśnie próbujemy i już są postępy :-o

miaąłm to samo :evil_lol: że jednak cos tam z tyłu jest:)

Posted

westie_justa napisał(a):
Ja już nauczyłam targetowania przednimi łapami bez klikera;) a teraz robimy tylne też idzie bardzo dobrze:D a jak tam seminaria ja właśnie szukam:) a co do chodzenia na przednich łapach to też planuje ale najpierw trzeba nauczyć targetowania tylnymi łapami następnie wyżej wchodzenia nimi na sciane i dopiero chodzenia na przednich więc to nie od razu;) może w końcu do tego sie dojdzie:D no i kontynuujemy kształtowanie, tylko w końcu musze kupić ten kliker:) będzie łatwiej aczkolwiek nie jest on niezbędny;)

miaąłm to samo :evil_lol: że jednak cos tam z tyłu jest:)

Widziałam na blogu :D
Ja klikera przestałam używać już dawno z parę lat temu, jakoś wole Nele uczyć bez niego, ale za to inne psy za pomocą klikera uczę ( na życzenia właścicieli:razz:)

Justa i co sądzisz o tym seminarium ;) ?