Ra_dunia Posted October 22, 2010 Author Posted October 22, 2010 Do Szwecji potrzebne są badania na wytworzenie przeciwciał bakterii wścieklizny. Badania te są przeprowadzane nie wcześniej jak 120 i nie później niż 365 dni od daty szczepienia. Pobierana wówczas jest krew i wysyłana do laboratorium w Niemczech. Koszt to około 300 - 400 zł. Pies musi również posiadać paszport i mieć wszczepiony chip :) 10 dni przed wyjazdem musi być odrobaczony. Przechodziłam to w tym roku ;) Nota bene właśnie wczoraj wróciłam ze Szwecji ;) więc jakby co - to jeśli ktoś byłby zainteresowany adopcją w Malmo - mogę zrobić wizytę przedadopcyjną :evil_lol: A co tam u naszej ślicznotki? Nadal nie lubi Rufuska? Quote
halcia Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 Postaram sie zapytac P.Izy czy sprawdzała. Quote
Ulka18 Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 To jednak dluga i skomplikowana procedura. Musialaby Pixie pol roku czekac w hoteliku. Quote
AresekSE Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 niedobrze :shake: ja jestem w trakcie zalatwiania adopcji innego pieska i mamy po niego jechac pod koniec listopada, moglbym tez wziasc Dixi dla mojej mamy ale jezeli nie ma szczepien przeciw wsciekliznie to sie nie da zrobic czasowo:shake: Quote
Murka Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 Ona była szczepiona p. wściekliźnie 11.08.2010. Ale się nam rozbrykała, z Rufim to faktycznie jakaś dziwna antypatia, bo ogólnie to jest bardzo przyjazna do psów, uwielbia bawić się z nowoprzybyłą Sigmą. Wieczorem przejrzę co mi się udało złapać w aparacie i może coś wrzucę :) Quote
AresekSE Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 czyli krew do badania na przeciwciala moglaby byc pobrana gdzies tak 12 grudnia (120 dni od szczepinia), pozniej okolo 2 tygodnie czeka sie na odpowiedz, autoryzowane laboratorium jest tez w Polsce w Pulawach wiec chyba calkiem niedaleko, natomiast ja wiem ze ludzie z zachodniej Polski wysylaja Berlina bo tam blizej i chyba troche taniej ... w naszym bylo to przypadku 280zl dla zainteresowanych zamieszczam link do strony gdzie mozna sprawdzic autoryzowane laboratoria do takich celow w krajach unii [url]http://ec.europa.eu/food/animal/approved_establishments/laboratories_en.htm[/url] a tutaj strona lab. w pulawach [url]www.piwet.pulawy.pl[/url] jutro postaram sie porozmawiac z mama i jezeli ona wyrazi chec to cos wymyslimy Quote
AresekSE Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Murka: jezeli wiesz ze Dixie byla szczepiona czy mozesz mi powiedziec jakim preparatem bo to ma tez znaczenie? Quote
halcia Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Byłyśmy w schronisku.P.Iza nie potrafi powiedzieć czy mała była sterylizowana.Notatki nie ma,ale mogła byc pominieta.Wtedy sunia nie miała imienia,a zmiany boksu były,nie dojdzie się..... Quote
AresekSE Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 chodzi o szczepienie przeciwko wsciekliznie nie o sterylizacje Quote
halcia Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Wiem,ale ja odpowiadam Murce,która prosiła P.Izę o sprawdzenie tego... Quote
Murka Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Kurcze, czyli trzeba będzie USG robić. Oglądam, oglądam brzunio i już głupieję, czy to blizna czy nie. Nic to, w tym tygodniu postaramy sie z tym rozprawić. Wścieklizna robiona była szczepionką RABISIN. A tu filmik, na którym widać jaka Dixie odważna się zrobiła :) [video=youtube;qnY6t2wDs5A]http://www.youtube.com/watch?v=qnY6t2wDs5A[/video] Quote
AresekSE Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 [quote name='halcia']Wiem,ale ja odpowiadam Murce,która prosiła P.Izę o sprawdzenie tego...[/QUOTE] sorki troche pomieszalem posty Quote
Ulka18 Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Rzeczywiscie pies obronny z tej Dixie :D a w schronisku cichutka jak myszka byla. Quote
AresekSE Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 rozmawialem dzisiaj z mama i zgodzila sie wziasc DIXIE na stale, trzeba by sie zastanowic czy jest szansa na przeprowadzenie tego, musialby sie ktos tym zajac w polsce, ja moge cos wspomoc finansowo ... jak to bylo pisane tutaj wczesniej potrzebne jest zaswiadczenie na obecnosc przeciwcial we krwi minimum 0,5 IE/mililiter mozna to zrobic w pulawach, linka wyslalem wczesniej ... Murka czy moglabys zadzwonic do pulaw i wypytac sie o szczegoly najwiekszy problem jest ze probka krwi moze byc pobrana najwczesniej po 120 dniach od szczepienia czyli ok 12 grudnia, piesek musi miec chip w trakcie pobierania krwi, poznie przed wyjazdem odrobaczenie, najlepiej na 2 - 3 dni przed wyjazdem no i paszport mysle ze zaraz po nowym roku Dixie bylaby gotowa do wyjazdu no ale tymi wszyrkimi sprawami musialby sie ktos zajac na miejscu Quote
Murka Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 My się możemy wszystkim zająć, tylko prosiłabym o dokładne instrukcje. Możemy się umówić tak, że do 12 grudnia szukamy domku w Polsce, jeśli nic się nie znajdzie (a obawiam się, że nie znajdzie bo zaczyna się najgorszy okres na adopcje), to przygotowujemy sunię do wyjazdu. Pozostaje jeszcze kwestia transportu no i sprawdzenia domku w Szwecji... [B]AresekSE[/B], napisz coś o warunkach jakie Dixie miałaby u Twojej mamy :loveu: Dixie ma już chipa :) Quote
Ulka18 Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Dixie byla co roku szczepiona, mniej wiecej we wrzesniu. Raduni by sie trzeba zapytac ile kosztuje taka wyprawa do Szwecji. Quote
Ra_dunia Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 A w jakim regionie Szwecji miałaby zamieszkać Dixie? ;) Jakby co - ja w Szwecji będę od 11 do 15 listopada i potem znowu około 30 listopada. Ze Szwecji jest też Li i 1qaz o ile dobrze pamiętam :) Da się sprawdzić. Co do kosztów podróży - przez odległość wychodzi dość drogo (z Poznania do Malmo to już około 1000 km). Ja z psiakiem płynęłam promem z Puttgarden do Rodby, koszt to około 300 zł. Na tym promie psiak się nie stresuje, bo to zaledwie 50 minut płynięcia i można być z pupilem na pokładzie :) Aresek - napisz coś więcej :) Quote
AresekSE Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 no to sprobuje, najpierw troche regul - permanentny tatuaz albo mikrochip ISO-standard 11784 albo 11785 - Id-numer musi sie znajdowac we wszystkich dokumentach i w paszporcie zwierzecia - zwierze musi byc szczepione przeciwko wsciekliznie i posiadac odpowiednia ilosc przeciwcial - 0,5 IE na milliliter - przy szczepieniu zwierze musi byc id-numer albo mikrochip - probka krwi ma byc pobierana przez weterinarza najwczesniej 120 po szczepieniu ale zanim data waznosci szczepionki sie konczy w przypadku Rabisin wazna 1 rok i 45 dni, Nobivac 3-y lata - zwierze musi byc odrobaczone przweciwko tasiemcowi poprzez weterinarza, najdalej 10 dni przed wyjazdem a zalecane jest 2-3 dni srodki ktore sa uznawane do odrobaczania to -> Droncit, Drontal Comp vet, Drontal Comp Forte, Milbemax, Prazel - ponize link do dokument o odrobaczaniu do podpisu przez weterinarza, po angielsku [url]http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/blanketter/djur/in_o_utforsel/49B_3.PDF[/url] - piesek musi miec passzport, wydaje weterinarz na miejscu, szczepienia powinny byc wpisane przez weterinarza - pozniej jest oczywiscie pare papierkow w szwecji ale to juz moja troska wyglada to zawile ale cala rzecz sie rozchodzi o probke i potwierdzenie zawartosci przeciwcial z tego co ja rozumiem najblizej by bylo dla ciebie w pulawach dlatego prosilem czy moglas tam zadzwonic i sie spytac o szczegoly, w naszym przypadku, inny piesek ktorego adoptujemy ze szczecina jest tak ze pani odpowiedzialna za niego ma pojsc do przychodni w ktorej maja wspolprace z labkiem w berlinie i tam nawet kurier zawozi bo czesto to robia - koszt 280zl - mie wiem jak w pulawach - TO CO JEST WAZNE ZE NAJPIERW ID NUMER ALBO CHIP zeby we wszystkich zaswiadczeniach sie znajdowal usch ... tyle o regulach co ja wiem ... jezeli Ra_dunia wiesz cos wiecej albo ktokolwiek inny to bede wdzieczny za kazde dopowiedzenie Quote
AresekSE Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 no a teraz cos miejscu zamieszknia ... hmm ... srodkowa szwecja ... Ra_dunia sie pytala jaki region - Närke - miasto - 120 tys - bardzo dobra dzielnica, duzo zieleni i lasek na odleglosc spacerowa - mama mieszka w mieszkaniu 2 pokojowym 60m2, na wysokim parterze, z wybiegiem na trawke, ogrodzone, w lecie moglaby tam hasac moja mama jest juz na emeryturze, ma lekka cukrzyce ale nie bieze lekow tylko dieta i spacerami to reguluje, jak jest ladna pogoda to potrafi byc kilka godzin na spacerach przez dzien ... bardzo lubi zwierzeta i czesto opiekowala sie naszymi jak wyjezdzalismy na urlop, ma juz swoje lata wiec tylko maly piesek ... my mieszkamy od niej 100m wiec zawsze moze zostawiac u nas kiedy sama musialaby "zniknac" na pare dni ... no i chyba tyle w skrocie, nie bede tu pisal curriculum vitae :lol: jezeli Dixie udaloby sie znalesc kogos na miejscu to niech zostanie w polsce, zawsze taki wyjazd to jakies obciazenie dla psa ale jezeli nie to tutaj przynajmniej by miala wlasny domek i wlasa pania i napewno dobre warunki nastepna rzecz ktora jest wazna w tym przypadku to ta sterylka bo ja w koncu nie wiem czy ona miala czy nie ale to by potrzebowala miec i to przed przyjazdem bo w szwecji kosztuje to mase pieniedzy to chyba narazie tylo co ja moge powiedziec, pozniejsze kwestie podrozy mozemy omowic dalej Quote
Ra_dunia Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 to, że dużo zieleni to nie wątpię :) W tym roku byłam na wakacjach w Vaermland. Naerke to niedaleko, ale z Malmoe to jeszcze kaaawaaaał. Co do wiadomości odnośnie wywiezienia psiaka do Szwecji - wszystko się zgadza :) Osobiście jestem za chipem, zamiast tatuażu... Murka sama się niedawno przekonałaś jaki po paru latach tatuaż potrafi być nieczytelny. Najgorsze, że przygotowanie do wyjazdu rzeczywiście kosztowne. Niestety Szwecja ma duże obostrzenia - nie tak jak Niemcy. Quote
Ulka18 Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Dobrze, ze czip byl przed szczepieniem, przynajmniej to jedno byloby juz z gorki. A reszta to jakis koszmar...rany boskie, to nawet moje wychuchane psy by sie na podroz nie zalapaly :wink: Quote
AresekSE Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 :lol: wiedzialem ze jak to tak opisze to bedzie to brzmialo jak jakis koszmar ... to nie jest koszmar jedyny problem to z wyslaniem probki na przeciwciala bo musi byc po 120 dniach i do atestowanego labka, pobrana przez lekarza ... reszta to standartdowe procedury, chip, paszport podanie pasty na odrobaczenie ... podejrzewam ze to wszystko zalatwia sie na miejscu i nie ma w tym chyba nic dziwnego ze na wszystko potrzebny jest podpis lekarza? weterynarz tez jak robi jakas szczepione obojetnie co nie ma chyba problemu zeby podpisac ze rzeczywiscie to zrobil? oczywiscie nie robi tego za darmo i paszport kosztuje chyba 50zl a odrobaczanie nie wiem ale niesadze aby to byly wielkie pieniadze, to powinnyscie wy wiedziec :lol: jezeli chodzi o transport to szczegoly mozemy uzgodnic blizej eventualnego przyjazdu Dixie, dobrze by bylo jakby ktos ja dowiozl do szwecji a z promu moge ja ja odebrac Quote
Murka Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Nie jest to takie skomplikowane. A pobranie krwi trzeba będzie zrobić w Puławach czy można na miejscu i tam wysłać do labolatorium? Paszport faktycznie kosztuje 50 zł, odrobaczenia to groszowe sprawy. Jutro Dixie jedzie na oględziny i ostateczne rozwiązanie zagadki sterylki. Nie dostała już wieczorem amu, żeby w razie co można ją było od razu ciachnąć. Quote
AresekSE Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Murka: nie mam zielonego pojecia, tam gdzie my adoptujemy pieska ze szczecina opiekunka byla w klinice ktora ma umowe z tym labem w berlinie i oni maja prawo pobrac krew i wysylaja kurierem sami ... dlatego pisalem wczesniej zebys jak mozesz zadzwonila do pulaw sama i wtedy sie wypytasz dokladnie co i jak ale jezeli masz jakis z tym problem do daj znac i zadzwonie ja i sie wypytam ... tu masz linka do labka w pulawach [URL="http://www.piwet.pulawy.pl/"]www.piwet.pulawy.pl[/URL] - znalazlem tez linka do strony w pulawach samego badania - zamieszczam - [url]www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html[/url] - badanie w pulawach kosztuje 160zl tu masz tel. nr. Centrala tel. 081 889 30 00 znalazlem wiecej informacji oni raczej nie bawia sie w pobieranie krwi ---------------------------------------------------------------------------------------------------- [LEFT]Materiałem do badania serologicznego jest [U]surowica[/U]. Powstaje ona w wyniku krzepnięcia krwi i organizacji skrzepu, a od osocza różni się brakiem fibrynogenu. Krew powinna być pobrana w sposób jałowy jak również w sposób jałowy powinna być opracowana przed wysłaniem do pracowni serologicznej laboratorium badającego poziom przeciwciał dla wirusa wścieklizny. [/LEFT] [I]UWAGA!!! [/I][FONT=Wingdings][/FONT][I]Jeżeli czas transportu i temperatura w czasie transportu nie przekraczają kilkunastu godzin i 4-120C dopuszcza się przesłanie do badania skrzepu krwi z wydzieloną surowicą. PREFEROWANA JEST JEDNAK SUROWICA.[/I] Krew pobierana jest przez lekarza weterynarii, który przed jej pobraniem winien jest sprawdzić i zanotować numer identyfikacyjny zwierzęcia. [CENTER] [COLOR=#C0C0C0][U]Pobieranie próbek krwi[/U][/COLOR][/CENTER] Pobrać jałowo strzykawką krew (około 3-5 ml), tak by uzyskać nie mniej niż 1,5 ml surowicy. [LIST=1] [*] Pobraną krew wtłoczyć delikatnie do jałowej probówki polistyrenowej lub polietylenowej tak by strumień pobranej krwi spływał skośnie po ścianie, co zapobiega hemolizie krwinek. [*]Po wlaniu krwi do probówki należy ją zamknąć jałowym korkiem. Przy wykonywaniu tych czynności należy przestrzegać zasad aseptyki[I].[/I] [/LIST] [CENTER][I]UWAGA!!![/I] [LEFT] [LIST] [*][I]Niewskazane jest pobieranie krwi sama igłą z odbieraniem wypływającej krwi do przyłożonej niżej probówki, tak jak to jest niekiedy praktykowane przy uzyskiwaniu krwi do badań biochemicznych. W wyjątkowych przypadkach (trudności w pobieraniu, wielkość zwierzęcia) dopuszcza się takie pobieranie krwi. Należy jednak zwrócić uwagę, by krew powoli spływała po ściance probówki.N[/I] [/LIST] [/LEFT] [LIST] [*][I]Nie należy stosować żadnych środków przeciwkrzepliwych (antykoagulantów) lub środków konserwujących.[/I][COLOR=#C0C0C0][U][I][/I][/U][/COLOR] [/LIST] [LEFT] [CENTER][COLOR=#C0C0C0][U]Wstępne opracowanie próbki krwi[/U][/COLOR] [/CENTER] [COLOR=#C0C0C0][U][/U][/COLOR][/LEFT] [COLOR=#C0C0C0][U] [/U][/COLOR] [LIST=1] [*] Pobraną próbkę krwi pozostawić w temperaturze pokojowej (2-3 godz.) lub lepiej w temperaturze 370C do czasu powstania skrzepu (30-45 minut). [*]W celu przyspieszenia organizacji skrzepu należy oddzielić go od ścian probówki przy użyciu jałowej cienkiej bagietki lub jałowej pipety pasteurowskiej. [*]Umieścić krew w lodówce w temperaturze 40C na okres kilku do kilkunastu godzin do uzyskania całkowitej organizacji skrzepu. [*]Oddzielić surowice od skrzepu zlewając ja ostrożnie do nowej, jałowej probówki.[I][B][/B][/I] [/LIST] [CENTER][I][B]UWAGA!!![/B][/I] [FONT=Wingdings] [/FONT] [LIST] [*][I]Jeżeli przy zlewaniu surowicy lub odciąganiu dostanie się do niej nawet niewielka ilość krwinek czerwonych, surowice należy odwirować i ponownie odciągnąć. Wirować należy przez 10-15 minut przy sile nie przekraczającej 1000xg (1200-1700 obr./min. w zależności od typu wirówki), gdyż przy większej sile wirowania może dojść do hemolizy krwinek.[/I] [*]Przy przechowywaniu w lodówce należy chronić krew przed przypadkowym zamrożeniem prowadzącym do hemolizy krwinek.[FONT=Wingdings][/FONT][FONT="] [/FONT] [*][FONT="]S[/FONT]urowice należy oddzielić od skrzepu i krwinek przed upływem 48 h od pobrania próbki krwi. [*][FONT=Wingdings] [/FONT]Nie wystawiać próbki krwi do skrzepnięcia na działanie promieni słonecznych [/LIST] [/CENTER] [/CENTER] [CENTER][COLOR=#C0C0C0][U]Przechowywanie próbek surowicy[/U][/COLOR][/CENTER] Jeśli nie przewiduje się natychmiastowego przesłania próbki surowicy do laboratorium serologicznego, należy ją przechowywać w warunkach zabezpieczających aktywność przeciwciał. Przy krótkotrwałym przechowywaniu (do 5 dni) dopuszczalne jest umieszczenie próbki w lodówce (40C), pod warunkiem szczelnego zamknięcia probówki. Niedopuszczalne jest zamykanie pojemników z surowicą korkami z waty, ligniny gdyż takie postępowanie nie zabezpiecza próbki przed wysychaniem, a więc zagęszczeniem jej, uniemożliwiającym dokładne określenie pierwotnej zawartości przeciwciał w surowicy. Niedopuszczalne jest również umieszczenie surowicy w zamrażalniku zwykłej chłodni, gdzie temperatura wynosi –10 do –180C, co wpływa uszkadzająco na przeciwciała, głównie klasy IgM. [CENTER] [I]UWAGA!!! [/I][/CENTER] [LEFT][I]Optymalnym sposobem przechowywania surowic przez długi okres czasu (do kilkunastu lat) jest przetrzymywanie ich w stanie zamrożenia w temp. Od –21 do –700C. Do przechowywania surowicy w takich warunkach wykorzystuje się probówki ze szkła lub tworzyw sztucznych.[/I][/LEFT] [CENTER] [COLOR=#C0C0C0][U]Przesyłanie próbek[/U][/COLOR][/CENTER] Probówkę zawierająca próbkę surowicy należy dokładnie oznaczyć nazwiskiem właściciela, imieniem zwierzęcia i numerem identyfikacyjnym(tatuaż/mikroczip). Do przesyłania nadaje się wyłącznie jałowa surowica przelana do probówek z tworzywa sztucznego szczelnie zakręcanych. Probówka z surowicą zabezpieczona powinna być ligniną, watą lub ręcznikiem papierowym włożona w szczelny woreczek foliowy i umieszczone w opakowaniu chroniącym przed zgnieceniem. Zapakowaną, jak wyżej, próbkę surowicy umieścić w pudełku styropianowym. Pudełko powinno być na tyle duże, by wraz z próbka zmieściły się 2 chłodziki, które uprzednio mrozimy w zamrażarce przez całą noc. Jeśli próbka zostanie tak zapakowana nie ulegnie ona zamrożeniu. Wniosek o badanie włożyć do oddzielnego woreczka foliowego i zakleić tak by nie uległ zamoczeniu. Pudełko zapakować i wysłać poczta kurierską do laboratorium badającego poziom przeciwciał dla wirusa wścieklizny. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Quote
Recommended Posts