Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Flaire']Żeby z każdego miotu "kilka psiaków" skończyło z najwyższym wyszkoleniem, trzeba znaleźć na te psiaki klientów, którzy będą je serio szkolić, co wymaga doświadczenia i ogromnego nakładu czasu. Tak samo, żeby z każdego miotu kilka psów skończyło championaty, trzeba znaleźć klientów, którzy będa je serio wystawiać - to również wymaga doświadczenia i czasu.[/QUOTE]

No i jeszcze zobacz jak się ogranicza pula psów dobieranych do hodowli. Nie wiem czy to jest najlepsze oprzeć się na kilku multi-psach.. Ja tam też jestem zwolennikiem wąskiej specjalizacji, większy wybór dla samych hodowców- dużo łatwiej znaleźć psa super w jednej dziedzinie i podstawowym w drugiej niż super w dwóch czy kilku..

Sprawdziłam na stronach niemieckiego klubu AT listę psów, które zdobyły championat- chyba w zeszłym roku. I listę psów, które zakwalifikowały się do Mistrzostw AT IPO i Mistrzostw AT w tropieniu. Jeden pies na kilkadziesiąt był na obu listach.. Miał tytuł championa i 18 miejsce na mistrzostwach.. W 80% to przydomki psów na obu listach są zupełnie inne.. Także zgadzam się Flaire- jest to możliwe.. ale po co inwestować w jedną szansę na ileś tam? To znowu jest ryzyko..

Każdy może próbować łączyć i hodować co chce.. ale ja przykładowo wolę sięgnąć po coś sprawdzonego.

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

"Berek, czytając Twoje nieczęste posty w tym topiku zawsze nasuwa mi się pytanie, w jaki sposób Ty potrafisz tak znakomicie trafnie wskoczyć w dyskusję, kiedy schodzi ona na pewne tematy. Czyżbyś dokładnie śledziła ten topik cały czas i po prostu nie wypowiadała się, gdy dyskusja dotyczy najlepszej metody trymowania łap?"

Flaire, nie rozumiem - natomiast wyczuwam, hmmm, ton roz-draż-nie-nia. ;)

Czemuż, ach czemu mam się wypowiadać w kwestii trymowania łap - ani się na tym znam, ani tego lubię (podobno są tacy, są... albo jak u Czechowa bodajże - łaskotanie w pięty tam było zdaje się :lol: ), slowem, nie podoba mi się ani bycie podmiotem, ani przedmiotem czynności trymowania.
:lol: :eviltong:

Rozumiem że aby Cię usatysfakcjonowac należaloby nagle napisac post o łowieniu ryb na spinning.
:lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='zachraniarka']No i ale po co inwestować w jedną szansę na ileś tam? To znowu jest ryzyko..[/quote]Dla Ciebie to nie miałoby sensu, bo Ciebie interesuje tylko praca. Natomiast są osoby :lol: , które chciałyby mieć psa pracującego, który również jest psem wystawowym, tak jak ten ww biatlonista.

Posted

[quote name='Berek']Flaire, nie rozumiem [/quote]Rzeczywiście nie rozumiesz ;-) , a ja niestety nie bardzo wiem, jak to powiedzieć inaczej, niż już powiedziałam. Ale spróbuję. Nie chodzi mi, broń Boże, o to, że powinnaś się wypowiadać częściej w tym topiku, szczególnie na tematy, których nie znasz i nie lubisz, a które tutaj dominują. Raczej, interesuje mnie, skąd wiesz, gdy dyskusja schodzi na temat Tobie bliski? Czy na tyle interesujesz się Airedale'ami, żeby śledzić ten topik uważnie, poprzez to trymowanie i gorsze, czekając aż trafi się, raz na bardzo długo, temat, który Cię interesuje? :crazyeye: :crazyeye:

[quote name='Berek']Rozumiem że aby Cię usatysfakcjonowac należaloby nagle napisac post o łowieniu ryb na spinning.
:lol: :evil_lol:[/quote]Tego to z kolei ja nie rozumiem... :roll:

Posted

[quote name='Flaire']Dla Ciebie to nie miałoby sensu, bo Ciebie interesuje tylko praca. Natomiast są osoby :lol: , które chciałyby mieć psa pracującego, który również jest psem wystawowym, tak jak ten ww biatlonista.[/quote]

Jeżeli ideałem psa użytkowego (cokolwiek by to słowo miało oznaczać ;) ) w/g Flaire jest właśnie biathlonista, to zakładam, że i zach i Wind zgodza się, że hodowla takich psów jest możliwa i nawet niegłupia, bo psy będą i poprawne eksterierowo i będą miały fajne charaktery. Jeśłi jednak cały czas jesteśmy przy biathlonie, to pamiętajmy, że biathlonista nie ma szans w konkurencji ani z wyspecjalizowanymi skoczkami, ani z biegaczami. I jedni i drudzy spuszczą mu srogie bęcki, więc taki pies nie będzie ani wybitnym zawodnikiem na mistrzowskim poziomie ani championem - wymiataczem ringów.
I tu myślę leży różnica w tym nieszczęsnym określeniu "użytkowość", które według jednych osób charakteryzuje ładnego, prawidłowego psa o energicznym charakterze i chętnego do pracy, a według innych tylko i wyłącznie osobnika z wyspecjalizowanej linii "użytkowej", nastawionego na ekstremalne obciążenia i wręcz chorego na pasję do pracy.
Tak ja to widzę. Howgh :p

Posted

[quote name='Mokka']Jeśli jednak cały czas jesteśmy przy biathlonie, to pamiętajmy, że biathlonista nie ma szans w konkurencji ani z wyspecjalizowanymi skoczkami, ani z biegaczami.[/quote]Mokka, o ile się nie mylę, na biatlon składają się bieg i strzelanie. Sport składający się ze skakania i biegów to kombinacja norweska. ;-) Wybrałam jako przykład biatlon, bo strzelanie i bieganie mają ze sobą bardzo mało wspólnego (mniej niż skakanie i biegi), podobnie jak np. eksterior i pasienie. ;-)

I o ile się nie mylę, wśród biatlonistów zdarzają się czasem przykłady biegaczy, którzy dają sobie radę wśród biegaczy-specjalistów. Ale tu głowy nie dam. Jest też możliwe, że tak było kiedyś, a teraz, gdy świat zmierza ku węższej i węższej specjalizacji, takie przypadki będą coraz rzadsze. :-(

Posted

[quote name='Flaire']Mokka, o ile się nie mylę, na biatlon składają się bieg i strzelanie. Sport składający się ze skakania i biegów to kombinacja norweska. ;-) Wybrałam jako przykład biatlon, bo strzelanie i bieganie mają ze sobą bardzo mało wspólnego (mniej niż skakanie i biegi), podobnie jak np. eksterior i pasienie. ;-)

I o ile się nie mylę, wśród biatlonistów zdarzają się czasem przykłady biegaczy, którzy dają sobie radę wśród biegaczy-specjalistów. Ale tu głowy nie dam. Jest też możliwe, że tak było kiedyś, a teraz, gdy świat zmierza ku węższej i węższej specjalizacji, takie przypadki będą coraz rzadsze. :-([/quote]

Sorki, masz rację, myślami byłam nie tam, gdzie trzeba, co nie zmienia faktu, że wybitny biathlonista nie ma wielkich szans na czołowe miejsca ani wśród biegaczy ani wśród strzelców. Nie zawsze da się bezpośrednio porównać czasy osiągane w biathlonie i w biegu, ale takie porównania były czynione i biathloniści nie osiągają czasów zbliżonych do czołówki biegaczy.

Posted

[B] Wojtek[/B]---to wszystko w temacie olimpiady:mdrmed: :mdrmed: ; czekam na zimową z zaprzęgami a letnią z agillity...; zresztą w letniej można pochwalić się "wielobojem":razz:

Posted

[quote name='bogula'][B] Wojtek[/B]---to wszystko w temacie olimpiady:mdrmed: :mdrmed: ; czekam na zimową z zaprzęgami a letnią z agillity... [/quote]No ja też!

Posted

[B]Flaire[/B]---życzę Ci pieska/psiczki tzw. "renesansu". Czucie wielofunkcyjności mieści się chyba w typie naszej osobowości, stąd i potrzeba doznawania wielu talentów u najbliższych;) ; zresztą trochę bzdurzę: aby robić dobrze a czasami wybitnie wiele rzeczy , trzeba sporego wysiłku, konsekwencji, sztuki uporania się z mizernością, energii ,aby dalej "do przodu" ( a niekoniecznie wyżej)...

Posted

[B]Mokka[/B]
pięknie podsumowałaś naszą dysputę!
Jak dla mnie nic dodać nic ująć i tak jak pisałam wcześniej, różne są wymagania i fajnie że każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie :multi:

Posted

[quote name='zachraniarka'][B]Mokka[/B]
pięknie podsumowałaś naszą dysputę!
Jak dla mnie nic dodać nic ująć i tak jak pisałam wcześniej, różne są wymagania i fajnie że każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie :multi:[/quote]

A ja ma Leona :mad:

Posted

[quote name='Mokka']A ja ma Leona :mad:[/quote]To i tak masz nienajgorzej, niektórzy mają jednego owczarka poniemieckiego o temperamencie zająca i drugiego owczarka poniemieckiego o temperamencie hipopotama :evil_lol:

Posted

[quote name='asher']
[quote name='Mokka']A ja ma Leona[/QUOTE]
To i tak masz nienajgorzej, niektórzy mają jednego owczarka poniemieckiego o temperamencie zająca i drugiego owczarka poniemieckiego o temperamencie hipopotama :evil_lol:[/QUOTE]
A jeszcze inni mają Kreski :diabloti:
[quote name='zachraniarka']
Mokka
pięknie podsumowałaś naszą dysputę![/QUOTE]
:hmmmm: Czy to znaczy, że to już koniec tej arcyinteresującej dyskusji?

:multi:
;)

Posted

[quote name='zadziorny']To obie macie Leonów :crazyeye: :hmmmm: :niewiem:[/quote]

Ano obie. :mad:
A jakie te Leony podobne do siebie. Oba wredne jak cholera :evil_lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...