WŁADCZYNI Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Migotqa pies czuje że się denerwujesz- nie spinaj się, nie napinaj smyczy itd- psy sobie poradzą. :) Jeśli nie wiesz czy sobie poradzisz może spróbuj się umówić chociaż na jedną lekcję- spodoba Ci się zostaniesz, jeśli nie to nie. Quote
Guest Mrzewinska Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 nathaniel napisał(a): Zosiu masz może jakieś linki jak nauczyć psa "węszenia" (chodiz o pracę węchową) - może to by go zainteresowało :D . Z góry dzięki. Bogusław Górny - Nowoczesne szkolenie psów tropiacych, wyd. Multico. Tyle, ze Multico niestety nie jest tanie. To jest doskonaly poradnik jesli chodzi o prace na tropie czlowieka, bo chyba o to Ci chodzi? Zofia Quote
Sara Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Ja chciałam aporpo tych ras. Ktoś kto ma ambicje żeby wyszkolić psa sportowego bierze psa odpowiedniej rasy ( najczęściej owczarka ), ale ile jest takich ludzi ? Garstka !!! Nie wiem czemu ludzie sobie koniecznie chcą zycie utrudniać. Husky nie umrze jak się nauczy siadać a i właścicielowi się to przyda. Norowiec też nie umrze jak się go nauczy warować, sama mam w domu z założenia norowca i co ? I żyje całkiem dobrze ! Najszczęśliwsza jest wtedy gdy pracuje ze mną ! Bo ja jej zapewniam rozrywkę w postaci np węszenia bo ja z nią ćwiczę, ona wie że jestem przewodnikiem o twardej ręce ale sprawiedliwym i w każdej sytuacji podbramkowej ma we mnie oparcie. Całe to głupie szkolenie psa to nic więcej jak zapewnienie psu namiastki poczucia bezpieczeństwa jakie miałby w stadzie psów i ułatwianie sobie życia, bo nie muszę się z psem w róznych sytuacjach szarpać powiem "siad" i jest spokój, nie przypomnę sobie ile razy najprostsze komendy szalenie mi ułatwiały egzystencję ! Moja suka wie że ja wymagam, ja karcę ale i ja nagradzam, zapewniam psu rozrywkę. Jeśli szkolenie psom które zostały wyhodowane do czegoś innego niż posłuszeństwo ( a jaka rasa została wyhodowana stricte do posłuszeństwa ? na dobrą sprawę w takim razie w ogóle nie powinniśmy mieć psów) przeszkadza im w "spełnieniu" się to dlaczego ja mogę mojego norowca od kreta odwołać ?! Bez użycia bodźców negatywnych ?! Dla mnie każdy pies powinien mieć opanowane PT, bo z każdym psem da się to zrobić. Chyba że pies byłby absolutnie autystyczny i o tak pokręconej psychice że nie byłby w stanie. Ale więszkość psiej populacji jest w stanie pojąć te podstawy jakimi są egzaminy PT czy prostsza sportowa zerówka w Obedience. Quote
migotqa Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Dzięki za wsparcie :-) Na pewno się nie poddam, czy sama, czy ze szkoleniowcem na pewno będziemy się siebie na wzajem uczyć :-). To cudowny mały piesek, z wielkim sercem pełnym miłości (zaakceptowal nas bezwarunkowo w 100%). Wielki pieszczoch (więc przytulamy się jak tylko przyjdzie się przytulać), ale bardzo posłuszny w domu (nie ma najmniejszego problemu by coć od niego, podkreślam W DOMU, wyegzekwować). Świat się wywraca, gdy na spacerze pojawią się inne psy - jego reakcje są skrajne. Dodam: Karo ma swoją zabawową grupkę - pieski które zna i którym ufa bez względu na ich nieraz duże rozmaiary. Gdy bawi się w ich towarzystwie jest posłuszny na powidzmy 3+, 4. Za raz po adopji był niesamowicie agresywny i nerwowy wobec innych spacerowiczów. Bardzo starałam się mimo wszystko zapewniać mu pozytywny kontakt z innymi pieskami (akurat trafiliśmy na cierpliwe, kochane psiaki) i w ten sposób jego relacje z innymi czworonogami z osiedla są coraz lepsze. Quote
WŁADCZYNI Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Moja Su nie spotkała się z kretem, a kopce jej nie nakręciły jakoś- ale chyba wolałabym żeby nie spotkała, już zabierałam kreta pitbullowi i nie chce więcej wyjmować żywego zwierzęcia z pyska mojego psa/psa którym się zajmuje (martwego też nie). Wiadomo że nie umrze ale praca włożona w nauczenie psa czegoś do czego go nie stworzono jest trudniejsza - zwłaszcza jeśli założymy że ta rasa jest jakaś taka nie bardzo do tego "bo haszczaki są nie do przywołania" są! tylko trzeba np. dłuzej ćwiczyć! Na przykład ja nie wyobrażam sobie bordera jako psa przewodnika, choć może i można go tak ułożyć. Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Mrzewinska napisał(a):Bogusław Górny - Nowoczesne szkolenie psów tropiacych, wyd. Multico. Tyle, ze Multico niestety nie jest tanie. To jest doskonaly poradnik jesli chodzi o prace na tropie czlowieka, bo chyba o to Ci chodzi? Zofia Dzięki, zobacze w księgarni , wątpie że by u mnie było :roll: Quote
Mokka Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nathaniel napisał(a):Dzięki, zobacze w księgarni , wątpie że by u mnie było :roll: Jeszcze niedawno widziałam w MPIKu. Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Mokka napisał(a):Jeszcze niedawno widziałam w MPIKu. Eeeee, no ja nie wiem czy w Zabrzu wogóle Mpik znajdę, tu nic nie ma :/ Quote
Ifat Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nathaniel napisał(a):Eeeee, no ja nie wiem czy w Zabrzu wogóle Mpik znajdę, tu nic nie ma :/ A nie ma przypadkiem EMPIKa w M1 w Zabrzu? Quote
Guest Mrzewinska Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Ksiegarnie internetowe mialy, moze ma wydawca - www.multicobooks.com.pl Zofia Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Ifat napisał(a):A nie ma przypadkiem EMPIKa w M1 w Zabrzu? nie chodzę do M1 :) Chcociaż zobaczyć by trzeba. W tej księgarni co podala Zofia to 36 złoty kosztuje, zawsze mogło byc więcej , ja myślałam że z 60 zł :) ... :) Quote
Recommended Posts