funia Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 JA juz wiem bo dzwoniam .Ale konkrety napisze Zadra nie chce nic przekrecic . Quote
IVV Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 dziewczyny litosci please !!!!!! czy juz ktos rozmawial z Pania z W-wy? Quote
funia Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Skoro nie ma wiadomości to ja chociaż jako jego opiekun napisze .W 70 % to trzustka .Tylko tyle napisze aby nie siać fermentu . Dzwoniłam dzisiaj do Pani kilka razy .Nikt nie odebrał telefonu :roll: Quote
sacred PIRANHA Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 rozmawiałam z zadrą badanie wskazuje na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki...takie badanie daje nam 70% pewnosci że to to... teraz są dwa wyjścia: można zrobić badanie któro da 100% pewnosci (to jest to wysyłanie próbki do Niemiec) kosztuje to około 120zł lub włączyć mu leki w tym kierunku (enzymy) i po jakis 2 miesiącach jak będzie poprawa to będzie wiadomo że to napewno to... co robić dalej to juz pytanie do sponsorów no i z panią chętną na Hunterka też trzebabby pogadać jak ona to widzi, czy podjęłaby się opieki nad takim psem itd jeszcze dodam od siebie ze moja znajoma ma owczarka niemieckiego z tym schorzeniem (odkryte w 2 roku życia psa), sunia ma teraz 8lat i ma się świetnie tylko po prostu stale bierze tabletki Quote
zadra Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 sacred PIRANHA napisał(a):rozmawiałam z zadrą badanie wskazuje na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki...takie badanie daje nam 70% pewnosci że to to... teraz są dwa wyjścia: można zrobić badanie któro da 100% pewnosci (to jest to wysyłanie próbki do Niemiec) kosztuje to około 120zł lub włączyć mu leki w tym kierunku (enzymy) i po jakis 2 miesiącach jak będzie poprawa to będzie wiadomo że to napewno to... co robić dalej to juz pytanie do sponsorów no i z panią chętną na Hunterka też trzebabby pogadać jak ona to widzi, czy podjęłaby się opieki nad takim psem itd jeszcze dodam od siebie ze moja znajoma ma owczarka niemieckiego z tym schorzeniem (odkryte w 2 roku życia psa), sunia ma teraz 8lat i ma się świetnie tylko po prostu stale bierze tabletki KOszt leczenia enzymami to kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Quote
jogolcia@pdx Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Hunterku :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: Quote
E-S Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 sacred PIRANHA napisał(a):rozmawiałam z zadrą badanie wskazuje na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki...takie badanie daje nam 70% pewnosci że to to... teraz są dwa wyjścia: można zrobić badanie któro da 100% pewnosci (to jest to wysyłanie próbki do Niemiec) kosztuje to około 120zł lub włączyć mu leki w tym kierunku (enzymy) i po jakis 2 miesiącach jak będzie poprawa to będzie wiadomo że to napewno to... co robić dalej to juz pytanie do sponsorów no i z panią chętną na Hunterka też trzebabby pogadać jak ona to widzi, czy podjęłaby się opieki nad takim psem itd jeszcze dodam od siebie ze moja znajoma ma owczarka niemieckiego z tym schorzeniem (odkryte w 2 roku życia psa), sunia ma teraz 8lat i ma się świetnie tylko po prostu stale bierze tabletki Oż kurcze .... Jeśli z prawdopodobieństwem 30% nie ma tej zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki - to czy podanie enzymów /leków/ może mu zaszkodzić ? Czy powinien mimo wszystko brać te leki profilaktycznie jeśli IVV zdecyduje się na dodatkowe badanie w Niemczech - dopóki nie przyjdą wyniki ? Co mu grozi, jeśli leków nie będzie przyjmować ? I te kilkadziesiąt zł/mies to bliżej 90 zł czy np. 30 zł ? Quote
sacred PIRANHA Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 około 40zł nie wiem jak jest z tymi enzymami trzustkowymi- są to enzymy zewnątrzwydzielnicze, pomagające trawić róznie składniki żarcia(a nie zmieniające ciśnienie krwi czy coś w ten deseń)czyli tak na chłopski rozum na logike biorąc podawanie ich zakładając że się pomylilismy i organizm ma ich wystarczającą ilość nie powinnno dawać żadnych negatywnych skutków bo po prostu organizm z nich nie korzysta...ale to tak na chłopski rozum, niech się wet wypowie:-) Quote
MaDi Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Znam ONka z chora trzustką, minęło już kilka lat od diagnozy i ma się całkiem dobrze. Jak długo trzeba czekać na wyniki badań z Niemiec? Quote
E-S Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Ano właśnie, czy ktoś się orientuje jak długo się czeka na te niemieckie wyniki ? Quote
funia Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 czekam zatem na decyzje finansowe i działamy .Rozumie ze jak najszybciej trzeba zrobić badanie krwi . Jesli wet zadecyduje bedziemy mu podawać leki juz teraz .nie ma problemu . Chciałabym w końcu zobaczyc go podtuczonego i z ładną sierścią Jesli chodzi o jego kondycje to jest w porzadku .Biega ,gra w piłke . Patrzac teraz na niego a na psa ,który przyszedł to tak jakby porównywac dwa rózne psy . Quote
funia Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 E-S napisał(a):Ano właśnie, czy ktoś się orientuje jak długo się czeka na te niemieckie wyniki ? Z tego co pamietam to chyba mowa była o terminie do tygodnia . Quote
agni Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 [FONT=Calibri]przepraszam za offa[/FONT] [FONT=verdana]chciałam zaprosić na bazarek prowadzony przeze mnie na opłacenie DT Luny[/FONT][FONT=Calibri] [/FONT][FONT=verdana]może znajdziesz dla siebie cos ciekawego ...[/FONT] [FONT=verdana]polecisz jakiejś osobie ...[/FONT] [FONT=verdana]lub chociaż pomożesz mi w jego podnoszeniu [/FONT] [FONT=verdana]http://www.dogomania.pl/threads/1995...-LUNY-do-21.01[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=verdana]oraz na bazarek cegiełkowy - Gufiemu brakuje dosłownie wszystkiego....[/FONT] [FONT=verdana]http://www.dogomania.pl/threads/199565-Gufi-b%C5%82aga-o-wsparcie-!!!-choroba-sk%C3%B3ry-brak-funduszy-na-DT-cegie%C5%82kowy-do-21.01[/FONT] [FONT=verdana]Z góry gorąco dziękuję [/FONT] Quote
E-S Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 funia napisał(a):Z tego co pamietam to chyba mowa była o terminie do tygodnia . E, to szybciorkiem. A jak te próbkie tam się śle, coby się nie postarzała/spleśniała/stłukła/coś tam jeszcze ? To już weterynarz wysyła, czy samemu trzeba ? Quote
sacred PIRANHA Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 badanie robi się z krwi i o ile sie nie mylę wysyła to wet Quote
IVV Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 czekamy na dokladna opinie veta i wtedy zadecydujemy co dalej . a co z karma ? pewnie bedzie potrzebna specjalistyczna ? Quote
jogolcia@pdx Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Też tak myślę IVV jeżeli chodzi o dokładną diagnozę od weta - to konieczność :???:! Ale muszę też "wypuścić parę" - no, żeby to jasny gwint - wszędzie jakieś świństwa wychodzą u tych naszych milusińskich :shake: Quote
sacred PIRANHA Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 rozmawiałam z wetem: - na wyniki tego badania z Niemiec zwykle czeka się kilka dni ale ostatnio był jakiś problem z wysłaniem próbek bo nie przyjmowali (zawiane, okres świąteczny trudno powiedzieć dlaczego) i wet ma sam nie wysłaną zamrozoną krew, w poniedziałek będzie tam dzwonił i pytał czy już można wysyłać - wet uważa, że jeśli chcecie robić to badanie z krwi można się wstrzymać z podawaniem enzymów do czasu wyniku (w literaturze nie ma żadnych dowodów na to, że takie podawanie enzymów zdrowemu psu szkodzi ale nie ma też żadnych że nie szkodzi - po prostu kiedyś jak nie było mozliwości zrobienia specjalistycznego badania z krwi taki wynik jak otrzymaliśmy z kału Huntera był wystarczający do podjęcia leczenia enzymami) - Hunter powinien być na diecie lekkostrawnej, najlepiej gotowanym bo jakby co łatwiej zmieszać z enzymami - przed pobraniem krwi Hunter ma być na czczo I to tyle Mam nadzieje, że pomogłam. Jakbyście mieli jeszcze jakies pytania to zadzwonie znowu (zadra nie ma możliwości zbyt często wchodzic na forum gdyż jest społecznie zabiegana hihi) Quote
funia Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 Damy sobie radę bez przekazywania info przez osoby postronne dla psa . Ja mam kontakt i telefoniczny i osobisty .Nie pisałam szczegółow bo Zadra mówiła ,ze napisze .Rozumiem ,ze nie ma czasu .Bo z tym u kazdego krucho . Bedę w takim razie teraz dokładnie zapamietywała albo pisała sobie opinie weta aby przekazac tu na forum jak najszybciej . Quote
sonia71 Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 o qurczę -trzymaj się Hunterku -ta czekająca krew to Patyśki :( Quote
IVV Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 dziekuje dziewczyny za chec pomocy Hunterowi...bidulek :(. Funiu czy rozmawialas kochana ,moze z pania z W-wy w sprawie Huntera? czy vet zaleca to badanie ,czy uwaza to za zbedne ? Quote
jogolcia@pdx Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 sonia71 napisał(a):o qurczę -trzymaj się Hunterku -ta czekająca krew to Patyśki :( Bidaki nasze kochane ;=( Quote
funia Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 Kobieta nie odbiera telefonu .,....Dziwi mnie to troszkę bo była bardzo chętna ,Ale z doświadczenia wiem ,ze byc moze juz jkiegos wzięła i głupio jej teraz powiedziec o tym . Ma mój numer widziała przecież ,ze dzwoniłam kilka razy ..... Mozna pODAĆ mu hormony bez badań .Jutro dowiem się szcegółów . Quote
IVV Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 to sa hormony czy enzymy ? jesli vet inaczej nie zaleci to mysle ,ze trzeba robic chlopakowi te badania . czekamy Funiu... Quote
Recommended Posts