Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 352
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bela51 napisał(a):
Słyszałam, ze wiesci o Elzie nie są niestety dobre.:shake: Podobno nastapiły przerzuty...

A czy jesteś w stanie dowiedzieć się jakiś szczegółów....
Co dalej w takiej sytuacji . . .

Posted

bela51 napisał(a):
Nie wiem, niestety jakie leczenie wdrozyła czarna anda, bo na pewno to zrobiła.

No wiem. Wiem. Nie wątpię że Elza jest leczona, tylko martwię się o tą naszą staruszeczkę :oops:

Posted

nie wchodzialam dlugo - prawei dwa lata Ela cieszyla sie dobrym zdrowiem - juz zapomnilalam o jej chorobie do czasu rtg przegladowego pluc
Ela ma przezuty do pluc - jest kilka malych guzkow - jeden dosyc duzy w tylnej czesci lewego pluca
Bylo kiepsko - temparatura 41 stopni brak apetytu ....
W teh chwili stan stabilny - Elutek n alekach - encorton najpierw w supresyjnej dawce 20 mg dwa razy dziennie - organizm zareagowal !!! - kroplowki z wit b ,cocarboksylaza wit c ,plus antybiotyk aby nie doposcic do rozwoju bakteryjnego zapalenai pluc

Ela to twarda sztuka - zareagowala na leki - w tej chwili kroplowki wycofane dozylne - podaje butle 500 ml glukoza z nacl plus combiwit oraz tylko raz dziennie sterydy 20 mg encorton - stan dobry .... az boje sie pisac zeby nie zapeszyc
jednak jak wiecie nwowotwor pluc to wyrok - w tej chwili zawieszony ale wyrok
Ostatnio ten cholerny nowotwor zniera u mnie zniwa ... i niesiety jestem wobec niego zupelnie bezsilna - nic nie moge zrobic> zupelnie nic
Moge tylko probowac go powstrzymac na jakis czas ....

Posted

czarna anda napisał(a):
nie wchodzialam dlugo - prawei dwa lata Ela cieszyla sie dobrym zdrowiem - juz zapomnilalam o jej chorobie do czasu rtg przegladowego pluc
Ela ma przezuty do pluc - jest kilka malych guzkow - jeden dosyc duzy w tylnej czesci lewego pluca
Bylo kiepsko - temparatura 41 stopni brak apetytu ....
W teh chwili stan stabilny - Elutek n alekach - encorton najpierw w supresyjnej dawce 20 mg dwa razy dziennie - organizm zareagowal !!! - kroplowki z wit b ,cocarboksylaza wit c ,plus antybiotyk aby nie doposcic do rozwoju bakteryjnego zapalenai pluc

Ela to twarda sztuka - zareagowala na leki - w tej chwili kroplowki wycofane dozylne - podaje butle 500 ml glukoza z nacl plus combiwit oraz tylko raz dziennie sterydy 20 mg encorton - stan dobry .... az boje sie pisac zeby nie zapeszyc
jednak jak wiecie nwowotwor pluc to wyrok - w tej chwili zawieszony ale wyrok
Ostatnio ten cholerny nowotwor zniera u mnie zniwa ... i niesiety jestem wobec niego zupelnie bezsilna - nic nie moge zrobic> zupelnie nic
Moge tylko probowac go powstrzymac na jakis czas ....

Bezsilność - boli najbardziej...
Co ja mogę powiedzieć, przykre wieści. Dziękuje Ci, że napisałaś nam co u Elzuchy...
Z chorobą czasem nie da się wygrać, chodź wiek Elzy też mówi sam za siebie.
Głaski dla sunieczki, zdrowia (mimo wszystko), no i jestem myślami z Wami. Napisz nam od czasu do czasu co z Elzą...
Może jakieś zdjątko małe...

Posted

mam sporo zdjec Elutka - jutro scigne na kompa i poprosze Beke zeby wkleila bo ja wciaz nie umie tego robic niesiety
Jutro jade na kontrolne badania krwi u Eli - dwa tygodni etemu miala kiepskie wyniki krwi - anemia jak to przy nowotworwach bywa oarz leukocytoza - po ostatnich psiakach m.inn Gabrysi mam caly program wdrozony przy nowotworze pluc - Elka dostawala zelazo przez dwa tygodnie i leki wiec jutro czas zeby zobaczyc jak jej organizm na to zareagowal - klinicznie czuje sie lepiej - ma apetyt , chodzi chetnie, ale brak jej tego blasku w oczach ktory miala zawsze - blasku Smoczycy - mam nadzieje ze to chwilowe i organizm Elutka nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa bo nie czas na to jeszcze

• 2 weeks later...
Posted

Elza jest chora... Potrzebne drogie leki.:-(
Bardzo przydałoby sie wsparcie na leczenie, ktore moze jeszcze przedłuzyc jej zycie.
Czarna anda ma u siebie kilkanascie duzych , starych, chorych psow... Nawet nie wyobrazam sobie jak ona sobie radzi...
Spróbujmy choc troche pomoc.:-(

Posted

elutkowi jakis czas temu zrobily sie dwa dziwne guzki na grzbiecie ktore pekly - myslalam ze to kaszaki albo tluszczaki - ale guzki nie zaczely sie zasklepiac - wiecej zaczely sie saczyc =- poszlam do doktor Karas-teczy diagnoza wedlug niej to wskazanie na fibrosarkome - to nowotwor zloscliwy tkanek miekkich - najpierw sie zalamalam ... ale zaczelam troche dzialac - jutro umowilam sie na jeszcze jeden wymaz i biopsje do histopatologa ludzkiego wspolpracujacego z weterynarzami - pobiore raz jeszcze -0 czytalam sporo o tym guzie i cos mi nie gra ... ela czuje sie lepiej - dostaje theranecron zdobyczny - moze ktos ma jakis zapas - ela musi go dostawac raz w tygodniu w dawkach 3 mililitry ? dobra bylaby amigdalina - niedostepna w polsce - moze ktos ma lub wie jak zdobyc lub moze podzielic sie tym co posiada ?
Ela jest na encortonie - plus cefaseptin antybiotyk - bo zmiany na skorze sa w stanie zapalnym, wczoraj zrobilam usg zeby zobaczyc jak watroba - wiec lepiej nie ma juz stanu ostrego po lekowego, zrobilam badanie krwi - aspat z alatem z 900 zmniejszyl sie do 100 - nie ma objawow guza w plucach, koniec tygodnia bedzie wynik biopsji i rozmazu- jade do doktora olkowskiego zrobic raz jeszcze rtg pluc zobaczyc jak guz po 4 tygodniach - czy sie zwiekszyl nie daj bog - mam nadzieje ze stoi w miejscu - dzisiaj doktor powiedzial ze ma boksera ze zmianami w plucach od roku i wciaz na tym samym poziomie - moja Basia po operacji z guzem niny w klatce tez ma sie dobrze nic sie nie dzieje .... na ten rok wyczerpalam juz podatnosc na umieranie ... bardzo chcialabym wejsc w nowy bez nastepego zniwa

• 2 weeks later...
Posted

ela jest po usunieciu guzow na skorze - guzy w plucach od dwoch miesiecy nie drgnely ani o milimetr a guzki na skorze bardzo sie papraly sa szalenie ukrwione i nie chcialy sie zamykac - ela jest w dobrej formie zdecydowalam si eje usunac lekarz twierdzi ze trzeba bo z tego robi sie stan zapalny i dochodzi do nadkazen oraz wyplywow krwi - ela zniosl aoperacje dobrze mam nadzieje ze to przedluzy jej zycie o dobre kilka miesiecy

Posted

Mam dostęp do amigdaliny - mogę ściagnąc.
Ale potrzebna kasa, 1 op to ok. 500-600 zl.
Nie wyłoże tyle.
Irzeba szybko zbierać szmal, bo bardzo fajna to sunia.
Niech pożyje jeśli to możliwe.

Posted

jak dziala amigdalina ? szukam theranecronu bo ladnie ograniczyl stan zapalny u eli - generalnie mam dosc wszystkiego ostatnio i nie mam sily na walke z wiatrakami ... za duzo mi sie zwalilo na leb i mam dosc

Posted

czarna anda napisał(a):
jak dziala amigdalina ? szukam theranecronu bo ladnie ograniczyl stan zapalny u eli - generalnie mam dosc wszystkiego ostatnio i nie mam sily na walke z wiatrakami ... za duzo mi sie zwalilo na leb i mam dosc

Jestem myślami i trzymam kciuki, za Elzunie !

Posted

Amigdalina to biała chemia - to syntetyczny cyjanowodór w odpowiednim rozcieńczeniu do podań dożulnych i domięśniowych.
Komórki rakowe podlegają bardzo szybkiej mitozie i w trakcie tego procesu "przyciągają" związki wodoru - który je truje i niszczy w ten sposób.
Niestety są też skutki uboczne - trucizna działa na cały organizm, nie tylko na komórki rakowe.
Nie można przedawkować, bo nastąpi zejscie poptrzez uduszenie komórek ustroju.
Niestety, yrzeba liczyć sie z tym, że w takim stadium zaawansowania raka amogdalina nie pomoże.

Amigdakina to inaczej witamina B17 - występuje naturalnie w pestkach moreli, prstkach jabłek i gorzkich mogdałach.
Anett mieliła pestki moreli i podawała swojemu psu - z dobry, skutkiem - to czysta amigdalina.
I bez ksoztów.
Ale trzeba mielic na miał, aby nie poranic i nie poprzecinać jelit.