mmu Posted September 30, 2006 Posted September 30, 2006 mam nadzieję, że my nie będziemy długo brać tej karmy,że wyniki będą super i nie będzie grozić nam powikłanie w postaci choroby nerek chodzi o sam fakt, że te karmy takie drogie, za 2 kg Royal Canin zapłaciłam chyba 53 złote a to i tak chyba najtańsza z karm nerkowych, prawda? a w pon. zamawiam duży worek, pewnie z 250 kosztuje:( swoją drogą jak też myślę, że zbyt duże różnice są w cenie za karmę w małych i dużych opakowaniach, trochę mi się nie podoba taka polityka firmy! Quote
Kati Posted September 30, 2006 Posted September 30, 2006 Poszukaj w sklapach internetowych. Ja zawsze tak kupowalam, dostawa byla za darmo i chychodzilo taniej niz u weta. A leczenie naprawde jest bardzo drogie. Ja mialam to szczescie, ze akurat jak Raptus zachorowal mialam troche oszczednosci, bo by bylo bardzo ciezko, ale nie szkoda bylo tych pieniedzy, bo wiedzialam ze dzieki temu Raptus czul sie dobrze i normalnie funkcjonowal. Quote
Katerinas Posted September 30, 2006 Posted September 30, 2006 [B]mmu[/B] Nie wiem skąd jesteś. Jeśli z Warszawy lub okolic to polecam [url]http://www.sklep.kar-ma.pl/[/url] Ja za 14 kg Royala Renala płacę tu 219 zł z dostawą gratis. Kupujemy największe worki bo najbardziej się opłaca. Quote
mmu Posted October 1, 2006 Posted October 1, 2006 niestety, ale jestem z Białegostoku:( szkoda, że u nas nie przysyłają do domu w takiej cenie co ciekawe, w niektórych sklepach internetowych ten 2 kg worek jest droższy, niż ja kupowałam. ale powiem Wam, że mój pies, który wcześniej jadł Bewi Dog, Royal Canin, Bosha i nigdy nie był skory do chrupania, bardzo często odchodził od miski,teraz zajada, jak dziki a i tak chodzi głodny. a tej karmy przecież dostaje bardzo dużo!chyba mu smakuje po prostu Quote
mmu Posted October 1, 2006 Posted October 1, 2006 o,właśnie sprawdziłam,że sprzedają też na allegro!i tam już dostawa na terenie całego kraju! na pewno sobie zamówię, tylko upewnie się w pon, ile kosztuje w mojej lecznicy. dzięki za podpowiedź jakoś zapomniałam o internecie:) Quote
Romas Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Malawaszka i co z Bolusiem ? Gasparo dziekuje za podpowiedz ,to chyba dobry pomysl z tym bulionem na kurczakowym grzbiecie . Ja ide w piatek z Zuzia na bad. usg , oj , boje sie . Quote
moni@ Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Jeśli chodzi o karmy: na [URL="http://www.kar-ma.pl"]www.kar-ma.pl[/URL] [B]ROYAL Renal[/B] 14 kg - 219 zł 2 kg - 52 zł 7 kg - 135 zł puszka 420 g - 9,50 Przesyłka powyżej 160 zł (pobranie 6 zł, przelew 0 zł) do 160 zł (pobranie 12 zł, przelew 6 zł) na [URL="http://www.krakvet.pl"]www.krakvet.pl[/URL] [B]ROYAL Renal[/B] 14 kg - 235 zł 2 kg - 52 zł 7 kg - 136 zł puszka 8,50 Ktoś wcześniej wspomniał o [B]Trovet Renal RID[/B] 10 kg - 1779 zł [U][B]Koszt i forma dostawy: [/B][/U] [LIST] [*]Zamówiony towar wysyłany jest za pośrednictwem firmy kurierskiej GLS [*]Koszt dostawy:[/LIST][CENTER][B][COLOR=red]Przy zamówieniu na kwotę większą niż 99zł dostawa GRATIS W CAŁEJ POLSCE!! (bez względu na formę płatności)[/COLOR][/B][/CENTER] [LEFT][COLOR=#ff0000]powyżej 99zł - waga [/COLOR][COLOR=#ff0000]dowolna - [/COLOR][COLOR=#ff0000]gotówka przy odbiorze - [/COLOR][COLOR=#ff0000][B]0zł[/B][/COLOR] [COLOR=#ff0000]powyżej 99zł - waga [/COLOR][COLOR=#ff0000]dowolna - [/COLOR][COLOR=#ff0000]przelew/karta kredytowa [/COLOR][COLOR=#ff0000][B]0zł[/B][/COLOR] 1zł - 99zł - waga 0kg - 5kg - gotówka przy odbiorze 9,90zł 1zł - 99zł - waga 0kg - 5kg - przelew/karta kredytowa 8,90zł 1zł - 99zł - waga 5kg - 30kg - gotówka przy odbiorze 10,90zł 1zł - 99zł - waga5kg - 30kg - przelew/karta kredytowa 10,99zł[/LEFT] [U]Poniżej porównanie karm:[/U] [URL="http://javascript<b></b>:popupWindow('http://www.krakvet.pl/popup_image.php?pID=2332')"][IMG]http://www.krakvet.pl/images/imagecache/trovet_rid_pies.jpg[/IMG][/URL] TROVET Renal Insufficiencie Diet (RID dla psów) 10kg [IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG] Dieta Trovet RID jest to kompletny i zrównoważony pokarm dostosowany poziomem składników odżywczych w celu zapobiegania i łagodzenia zmian metabolicznych spowodowanych niewydolnością nerek, serca lub wątroby. Dieta Trovet RID ce****e się obniżonym poziomem fosforu i sodu co umożliwia zmniejszenie hiperfosfatemii oraz pozwala kontrolować niewydolność serca, nadciśnienie i wodobrzusze. Umiarkowany poziom wysokiej jakości białka zapewnia pokrycie minimalnego dziennego zapotrzebowania na aminokwasy oraz utrzymanie właściwej pracy nerek. Podwyższony poziom witamin z grupy B hamuje rozwój choroby i przyczynia się do złagodzenia objawów chorobowych. Dodatek substancji podnoszących pH moczu przeciwdziała kwasicy metabolicznej oraz zapobiega rozwojowi kamicy szczawianowej w drogach moczowych. [B]Skład:[/B] Mielona kukurydza, mięso z kurcząt /> 30%/, mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymami, jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, olej sojowy, pszenica bezglutenowa, siarczan miedzi, siarczan żelaza, tlenek manganu, tlenek cynku, witaminy, suszone drożdże piwne. ROYAL CANIN Renal 14kg[B][FONT=Tahoma][COLOR=#c45f2b][IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG][/COLOR][/FONT][/B] [B][SIZE=3]RENAL - RF 16[/SIZE][/B] [B][SIZE=3][URL="http://javascript<b></b>:popupWindow('http://www.krakvet.pl/popup_image.php?pID=858')"][B][FONT=Tahoma][COLOR=#c45f2b][IMG]http://www.krakvet.pl/images/imagecache/renal.jpg[/IMG][/COLOR][/FONT][/B][/URL][/SIZE][/B] [B][SIZE=3]NIEWYDOLNOŚĆ NEREK[/SIZE][/B] [B]WSKAZANIA:[/B] - Przewlekła niewydolność nerek. - Zapobieganie powstawaniu kamieni moczowych, poprzez alkalizację moczu: kamienie moczanowe oraz cystynowe. - Zapobieganie powstawaniu kamieni oksalatowych u psów z upośledzoną czynnością nerek. [B]PRZECIWSKAZANIA:[/B] - Ciąża, laktacja, okres wzrostu. [B]ZALETY PRODUKTU:[/B] - Ograniczony poziom fosforu jest niezbędny, aby spowolnić rozwój wtórnej nadczynności przytarczyc, która pogłębia zmiany w nerkach. - Flawonoidy (specjalny rodzaj polifenoli) posiadają dwa główne działania: spowalniają procesy utleniania oraz usprawniają filtrację w nerkach. - Wysoka zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA, DHA) ogranicza spadek szybkości przesączania kłębkowego (działanie przeciwzapalne). - Zwiększony poziom mocznika może być przyczyną tworzenia się owrzodzeń na błonie śluzowej żołądka oraz jelit. Połączone działanie zeolitu oraz FOS znacznie zmniejsza to ryzyko. [COLOR=white][B]CZAS TRWANIA TERAPII[/B][/COLOR] Dieta ta stanowi rozwiązanie żywieniowe w przypadku przewlekłej niewydolności nerek, uwzględniając początkowe jej etapy. Dieta Renal Canine może być stosowana do końca życia zwierzęcia. [B][COLOR=black]INFORMACJE DODATKOWE[/COLOR][/B] Psy z niewydolnością nerek mają zwykle słabszy apetyt. Dlatego też potrzebują diety o wysokiej smakowitości. Krokiety w diecie Renal Canine są kruche, dlatego też są odpowiednie nawet dla psów z problemami stomatologicznymi. Psy z niewydolnością nerek, to zazwyczaj psy starsze: dieta Renal Canine zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, aby walczyć z wolnymi rodnikami, których negatywny wpływ wzrasta wraz z wiekiem. [B][COLOR=black]SKŁADNIKI[/COLOR][/B] Ryż, mączka kukurydziana, izolat białka sojowego, wątróbka drobiowa, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, sole mineralne, proszek jajeczny, tran, fruktooligosacharydy (FOS), celuloza oczyszczona, olej roślinny, wyciąg z zielonej herbaty (bogaty w polifenole), zeolit, pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe), tauryna, cytrynian potasu, wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), witaminy. Quote
malawaszka Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 [quote name='Romas']Malawaszka i co z Bolusiem ? Gasparo dziekuje za podpowiedz ,to chyba dobry pomysl z tym bulionem na kurczakowym grzbiecie . Ja ide w piatek z Zuzia na bad. usg , oj , boje sie .[/quote] Bolo czuje się w miarę ok, tylko boli go ta wątroba - chyba już trochę mniej; niestety przez te ropnie jest cały czas na antybiotyku :shake: w czwartek chyba robimy znowu bad krwi ale próby wątrobowe, bo narazie to jest u nas większy problem chyba niż nerki :roll: na Bolusiowym USG nerki wyglądają dobrze - minimalnie są tylko zmienione, a wyniki krwi i tak są nienajlepsze Quote
mmu Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 moni@, dzieki za opis i tel. dziś zamówiłam przez allegro w kar-ma i ma być jutro.u mnie w lecznicy kosztuje 250 złotych, więc jest różnica aż 31!niezłe marże, co :angryy: malawaszka, trzymam kciuki za badania Bolusia, mam nadzieję, że tym razem wyniki będą lepsze! życzę dużo zdrówka i wymiziaj go ode mnie! my w czwartek robimy z kolei znowu badanie moczu, mam nadzieję, że tym razem te przeklęte wałeczki nerkowe się już nie pojawią:mad: Quote
Katerinas Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 [quote name='mmu']dziś zamówiłam przez allegro w kar-ma i ma być jutro.u mnie w lecznicy kosztuje 250 złotych, więc jest różnica aż 31!niezłe marże, co[/QUOTE] No niestety... tak to jest. Zresztą sklepy pod względem zwykłej karmy też nie są lepsze. Dla przykładu karma Nutra Nuggets w sklepie 180 zł, ja kupuję w [url]www.kar-ma.com.pl[/url] za 120 zł. U nas po następnych badaniach coraz gorzej :-( .... Kreatynina 4.8.... mocznik 181.... :-( wchodzi anemia.... Boję się co będzie dalej..... :-( Quote
malawaszka Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Kasia wyściskajcie ode mnie Gajusię i trzymajcie się :calus: Bolo ma jeszcze wysoki poziom leukocytów - cały czas jakiś stan zapalny w organiźmie mimo antybiotyków :shake: Quote
tufi Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Ja zamawiam karmy na [URL]http://www.karmydodomu.pl[/URL] - Trovet RID za 149zł, dostawa gratis przy wpłacie na konto. Katerinas - a Gaja zje buraki albo zielona pietruszke? Kiedy u Bigosa pojawila sie anemia to podawalam mu pietruszke wlasnie, przy kolejnym badaniu wyniki byly juz w normie. Ta kreatynina wysoka :( Trzymam kciuki i przesylam duzo sily. Dla Bolusia tez cieplutkie pozdrowienia i buziaki. Quote
malawaszka Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Tufi a jak te buraki? surowe? i pietruszka? Quote
Romas Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 To trzymam kciuki za bad. Bolusia .Ja z kolei na anemie podawalam mojemu psu surowa watrobke ale przy chorych nerkach to odpada. Pietruszka ,natka , jest silnie moczopedna i duzo w niej wit C. Co do burakow to pracujac w szpitalu widzialam ,ze pacjentom jest przynoszony sok z burakow ,jako "krwiotworczy".Nie wiem ile w tym prawdy ale fakt duzo ludzi piło ten soczek. Quote
Katerinas Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='malawaszka'] Bolo ma jeszcze wysoki poziom leukocytów - cały czas jakiś stan zapalny w organiźmie mimo antybiotyków :shake:[/quote] Ten wysoki poziom leukocytów wskazujący na stan zapalny to wydaje mi się, że przez te ropnie na wątrobie. Wyściskaj Bolusia i wymyział go ode mnie za uszkiem. :calus: Quote
mmu Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='malawaszka']Kasia wyściskajcie ode mnie Gajusię i [/quote] i ode mnie również, mam nadzieję, że wyniki się poprawią... Quote
Katerinas Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='tufi']aterinas - a Gaja zje buraki albo zielona pietruszke? Kiedy u Bigosa pojawila sie anemia to podawalam mu pietruszke wlasnie, przy kolejnym badaniu wyniki byly juz w normie. Ta kreatynina wysoka :( Trzymam kciuki i przesylam duzo sily. Dla Bolusia tez cieplutkie pozdrowienia i buziaki.[/quote] Gaja zrobiła się ostatnio bardzo, bardzo wybredna pod względem jedzenia. Mogę spróbować buraki... ale szczerze... wątpię aby zjadła. :roll: Nie chce jeść ostatnio ani makaronu, ani ziemniaków, ani ryżu... Zje natomiast karmę Renala wymieszaną z Nutra Nuggets plus odrobina rosołku. Nadal będę robiła kroplówki. Tak co drugi dzień, aby wzmocnić organizm Gajki, aby mocznik nie rósł jeszcze bardziej. Dostałam też do robienia zastrzyki B12 plus żelazo w tabletkach. .... ta cholerna kreatynina ...... :-( :-( Co ciekawe jakbyście spojrzeli na Gaję i jej zachowanie, to mało widać, że coś jest nie tak. Bawi się z Dorką (rudzielcem), biega, pilnuje bramy (jej ulubione zajęcię)... Tylko jest przeraźliwie chuda.... :-( Quote
gasparo Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Cześć wszystkim. Trzymajcie się mocno i miejcie nadzieję, że jeszcze przyjdzie poprawa. Ja też panicznie boję się momentu, że nasze wyniki polecą na łeb na szyję. Narazie notujemy tylko nieduże wahnięcia, i choć daleko im do ideału, sam fakt, że nie skaczą za bardzo jest dla nas pocieszający. Na znaczącą poprawę i tak już nie liczymy. Nastawiamy sie psychicznie też na atak anemii, choć miesiąc temu było prawie w normie, ale pogorszenie jest nieuniknione. Rozmawiałam z naszym lekarzem co możemy zrobić w tym temacie i oto propozycje jakie otrzmaliśmy: 1) podać erytropaetynę - sztuczny hormon, którego nerki już nie produkują. Koszt jednego opakowania to ok. 1.400,-zł, bez gwarancji, że będzie znacząca poprawa w naszym przypadku. Oczywiście 1 opakowanie nic nie da, trzebaby wprowadzić na stałe. 2)transfuzja - skuteczność na kilka do kilkunastu dni i nie jest to sposób leczenia, tylko łagodzenie objawów anemii (piesek będzie mniej osłabiony). Koszt 200 - 400 zł w zależności od porcji krwi (wielkość psa). 3) Leczenie anemii dietą nie wchodzi w rachubę, gdyż podawanie surowej wołowinki czy wątróbki byłoby zgubne w temacie poziomu mocznika. Dlatego jedyną sensowną propozycją jest rozpoczęcie podawania preparatów żelaza i witamin z grupy B, a im wcześniej, tym lepiej - jest sznsa na spowolnienie anemizacji, jednak jej nie zahamuje. Strasznie mnie wkurza ta bezradność. Cóż, propozycje leczenia są, ale i tak nic nie dadzą. Okropnie to dołujące. Powinniśmy zrobić badania w tym tygodniu, ale boję się jechać. Może to odłożę o tydzień. Każde kolejne badania są dla mnie bardziej stresujące, bo wiem, że wciąż zbliżamy się do momentu załamania. Żeby te nerki chociaż wyglądały lepiej, to może łatwiej byłoby mi wzbudzić w sobie nadzieję, ale zdjęcie z USG oglądało kilku lekarzy, również ludzkich i dziwią się, że wogóle jeszcze żyje. Jeśli chodzi o karmy, to polecam sklep KRAKVETU. Przy zamówieniu pow. 99 zł dostawa gratis. RC Renal - 2 kg 52,- (tj.26/kg) 7kg 136,- (19,40/kg) 14 kg 235,- (16,80/kg) Hill's U/d 5 kg 86,05 (17,20/kg) 14 kg 200,67 (14,30/kg) Trovet RID 10 kg 179,- (17,90/kg) 3 kg 69,- ( 23,-/kg) Za "lojalkę" dostaje się jeszcze 5% zniżki. My kupujemy Hill'sa U/d i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Do tej pory kupowaliśmy worki 5 kg,żeby nie zostać z karmą, teraz po raz pierwszy zamówiliśmy worek 14 kg - Buńka nie ma innego wyjścia - musi się trzymać, przynajmniej dopóki tego nie zje. Dostała takie polecenie od "Rady rodzinnej". Myzianki dla Gajki, Bolusia i wszystkich pozostałych. Quote
malawaszka Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='Katerinas']Ten wysoki poziom leukocytów wskazujący na stan zapalny to wydaje mi się, że przez te ropnie na wątrobie. Wyściskaj Bolusia i wymyział go ode mnie za uszkiem. :calus:[/quote] aaa Kasiu Bolo ma/miał ropnie nie na wątrobie tylko na boczku pod skórą - prawdopodobnie coś go pogryzło (pająk albo coś takiego) :angryy: :placz: no i syneczek żarłoczek już tak ładnie nie wcina eukanuby -jak nie dodam mu do niej choć trochę ryżu i odrobinki mieska to nie zjada i wycofuje się od miski jk na szczudłach :shake: Quote
Katerinas Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 kurcze... [B]malawaszka[/B]... przepraszam. Z Twojego postu - cytat niżej - zrozumiałam, że Bolo ma ropnie na watrobie.... [quote name='malawaszka']Bolo czuje się w miarę ok, [B]tylko boli go ta wątroba - chyba już trochę mniej; niestety przez te ropnie jest cały czas na antybiotyku[/B] :shake: w czwartek chyba robimy znowu bad krwi ale próby wątrobowe, bo narazie to jest u nas większy problem chyba niż nerki :roll: [/quote] Quote
malawaszka Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 nie nop nie ma za co przepraszać ;) tylko aż mnie zmroziło jak pomyślałam, że ropnie mogłyby być na wątrobie :shocked!: faktycznie można było tak wywnioskować - pisałam skrótem myślowym :oops: Quote
mmu Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Dziewczyny, czy przy tej karmie weterynaryjnej piesek może więcej pić? wydawało mi się, że Zibi już mniej pije a teraz widzę, że znowu bardzo często podchodzi do miseczki... Quote
gasparo Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 My wręcz przeciwnie, wciąż mamy kłopoty z niechęcią do picia. Był czas, że wypiła tylko tyle, ile udało mi sie przemycić z jedzeniem. Ostatni miesiąc było lepiej, ale od kilku dni znów mniej pije. Dziś wcale nie tknęła wody, tylko tyle, co w rozmoczonej karmie. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe. Na szczęście wciąż sika. Quote
malawaszka Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='mmu']Dziewczyny, czy przy tej karmie weterynaryjnej piesek może więcej pić? wydawało mi się, że Zibi już mniej pije a teraz widzę, że znowu bardzo często podchodzi do miseczki...[/quote] nie wiem czy przy karmie, ale przy gorszych wynikach tak może być, po niektórych lekach tak może być - różne są przyczyny zwiększonego pragnienia - ale lepiej jak więcej pije, niż tak jak u gaspar że odmawia picia Quote
BeataSabra Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='Romas']To trzymam kciuki za bad. Bolusia .Ja z kolei na anemie podawalam mojemu psu surowa watrobke ale przy chorych nerkach to odpada. Pietruszka ,natka , jest silnie moczopedna i duzo w niej wit C. Co do burakow to pracujac w szpitalu widzialam ,ze pacjentom jest przynoszony sok z burakow ,jako "krwiotworczy".Nie wiem ile w tym prawdy ale fakt duzo ludzi piło ten soczek.[/quote] Potwierdzam w zeszlym roku mnie rodzinka jak bylam w szpitalu "katowala" sokiem z burakow -podobno dziala ale u mnie nie za bardzo skonczylo sie na transfuzji Quote
Recommended Posts