Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ulka18']Taka szybka adopcja, a tyle sie sunia nasiedziala w schronisku. SUPER ZE MA DOM :klacz:[/QUOTE]

Ja tez bardzo sie cieszę:lol:
Teraz z zadrą i moim TZ jedzie do Murki Kubus z Palucha:lol:

• Replies 210
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze wczoraj wieczorem TZ rozmawiał z nowym Pańciem Neski; dziewczyna na razie poznaje poznaje teren, jest tym bardzo podniecona.
Pan obiecał za jakis zcas wiadomosci i zdjęcia

Posted

Jeszcze wczoraj wieczorem TZ rozmawiał z nowym Pańciem Neski; dziewczyna na razie poznaje poznaje teren, jest tym bardzo podniecona.:cool3:
Pan obiecał za jakis czas wiadomosci i zdjęcia:lol:

Posted

Witam
Parę słów o Nesce w nowym domu :) . Ogólnie wygląda na bardzo energiczną i strasznie ciekawską. Wczoraj po przyjeździe myślałem, że będzie trochę onieśmielona ale gdzie tam, biegała po całym terenie i poznawała otoczenie, wyglądało jakby do końca dnia nie mogła się nabiegac. Ale dzisiaj już jest spokojniesza przynajmniej w domu bo jak wyprowadziłem ją na zewnątrz działki to z powrotem przemieniła się w tą wczorajszą Neskę - ledwo ją mogłem utrzymac na smyczy :) . I jak pisała Murka jest dużym pieszczochem i lubi zabawy, nie wiem jak będzie się dogadywac z dzieciakami bo one dopiero będą za tydzień ale myślę, że nie będzie problemu sądząc po jej reakcji na sąsiadów . Tak na szybko parę zdjęc, więcej może później jak i my i ona się ze sobą oswoimy :D.
Tutaj w domu:
[IMG]http://i33.tinypic.com/233bjk.jpg[/IMG]
[IMG]http://i34.tinypic.com/veulg.jpg[/IMG]
[IMG]http://i38.tinypic.com/70as1v.jpg[/IMG]
Ogólnie lubi leżec na schodach przed drzwiami wejściowymi, buda jej nie przypadła do gustu, jak na razie :)
A tu na spacerze:
[IMG]http://i35.tinypic.com/2rf4ju1.jpg[/IMG]
[IMG]http://i37.tinypic.com/vew0lg.jpg[/IMG]

Na koniec mam pytanie czym była karmiona do tej pory, bo daliśmy jej wczoraj gotowany ryż z mięskiem to podeszła do tego bez entuzjazmu, coś tam zjadła ale pół zostawiła, natomiast jak wieczorem żona przywiozła jej surową kośc z resztką mięsa to nie odpuściła aż ją całą pogryzła. Dzisiaj też gotowanego nie chce jeśc. Zastanawiam się czy nie karmic ją surowym ( z tego co doczytałem na wątku BARF to też jest dobra dieta).

Posted

[quote name='miol']Witam
Parę słów o Nesce w nowym domu :) . Ogólnie wygląda na bardzo energiczną i strasznie ciekawską. Wczoraj po przyjeździe myślałem, że będzie trochę onieśmielona ale gdzie tam, biegała po całym terenie i poznawała otoczenie, wyglądało jakby do końca dnia nie mogła się nabiegac. Ale dzisiaj już jest spokojniesza przynajmniej w domu bo jak wyprowadziłem ją na zewnątrz działki to z powrotem przemieniła się w tą wczorajszą Neskę - ledwo ją mogłem utrzymac na smyczy :) . I jak pisała Murka jest dużym pieszczochem i lubi zabawy, nie wiem jak będzie się dogadywac z dzieciakami bo one dopiero będą za tydzień ale myślę, że nie będzie problemu sądząc po jej reakcji na sąsiadów . Tak na szybko parę zdjęc, więcej może później jak i my i ona się ze sobą oswoimy :D.
Tutaj w domu:

Na koniec mam pytanie czym była karmiona do tej pory, bo daliśmy jej wczoraj gotowany ryż z mięskiem to podeszła do tego bez entuzjazmu, coś tam zjadła ale pół zostawiła, natomiast jak wieczorem żona przywiozła jej surową kośc z resztką mięsa to nie odpuściła aż ją całą pogryzła. Dzisiaj też gotowanego nie chce jeśc. Zastanawiam się czy nie karmic ją surowym ( z tego co doczytałem na wątku BARF to też jest dobra dieta).[/QUOTE]
Pies nie może odzywiać sie kośćmi,może je tylko ogryzać.Po ogryzieniu miesa kość nalezy zabrać.Dieta powinna być zbilansowanaJesli sucha karma,to masz to z głowy,sama w sobie jest już zbilansowana.Trzeba tylko podjąc decyzję jaką karmę wybierasz.Polecam coś "ze średniej półki"Arion,Purina,Royal-jest nowa linia w cenie ok 8-9 pln za kilogram.
Jeśli gotujesz musisz blilansować białka,węglowodany i tłuszcze,oczywiście z dodatkiem witamin.
Ja osobiście polecam suchą karmę,ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.

Posted

Świetne zdjecia, Neska wyglada na totalnie wyluzowaną:lol:
Moze jeszcze Murka tu zajrzy i podpowie, co u niej lubiała jesc Neska:cool3:
Dorzuciłam dziewczynę do zamojskich szczęściarzy:loveu:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/139674-Szczęściarze-z-zamojskiego-schroniska-)?p=15225184#post15225184[/URL]

Posted

Neska u nas jadła suchą karmę, ale nie jest jakimś łakomczuchem, nje niewiele. Nawet jeśli chodzi o smakołyki to się nimi nie interesuje. Miałam ogromne problemy z podawaniem jej antybiotyków po sterylizacji, bo nie chciała nawet powąchać parówki czy innego specyfiku, typu pasztet itp. Także nie ma się co przejmować jej niejedzeniem, ona tak ma po prostu.

Cudownie widzieć Neskę w swoim domku :loveu:
Z dziećmi na pewno nie będzie problemu, ona jest baaaardzo łagodna i w żadnych sytuacjach nie reagowała agresją wobec człowieka, nawet przy kąpieli. A mokra być niecierpi, jak jest deszcz to nosa nie wystawi. W kąpieli cały czas się otrzepywała i zlizywała wodę z sierści, jeszcze przy żadnej psiej kąpieli nie byłam tak zmoczona :lol:

Posted

Jeszcze nie, ale sąsiadów to już wszystkich :) . Strasznie lubi zabawy, szczególnie wieczorem bo w dzień jak jest gorąco to raczej chowa się gdzieś w cieniu. Jedynie co to z tym jedzeniem jest problem, daliśmy jej suchą karmę (purina) i też nie bardzo chciała jeść, chyba że rzeczywiście ona tak mało je (żona twierdzi, że jest podobna do mnie :D )

Posted

Witaj miol :)
Wielkie dzięki za adopcję Neski!
Jeśli chodzi o akity to są to bardzo często niejadki. Poniekąd ze względu na pierwotne geny, dzięki którym doskonale potrafią wykorzystywać małe porcje jedzenia na niezbędną im energię :)
Jeśli coś mogę podpowiedzieć- Akity, żeby być zdrowe muszą być natłuszczane "od wewnątrz" i "z zewnątrz". Często występują u nich problemy skórne m. in. przy niedoborach NKT (nienasycone kwasy tłuszczowe). Zatem- profilaktycznie i do smaku łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek nie zaszkodzi :). Powinna też na tyle "przyprawić do smaku", że Neska będzie chętniej jadła.

Posted

Super wieści :)

A ja robię spóźnione rozliczonko końcowe:

[B]Stan konta na 4 sierpnia wynosił +577,50 zł
Wpłaty:[/B]
50 zł Ewa z Warszawy
14,50 zł Andrzej z Katowic
[B]Razem: 642 zł[/B]

[B]Koszty:[/B]
150 zł hotelowanie (5-19.08)
233,40 zł rachunek wystawiony na Fundację, za który jeszcze nie dostałam wpłaty (powtórne szycie rany po sterylizacji + koszty transportu Melisy do DS)
[B]Razem: 383,40 zł[/B]

642 zł - 383,40 zł = 258,60 zł
[COLOR=Red][B]Pozostałość po hotelowaniu Neski wynosi +258,60 zł.[/B][/COLOR]

Posted

Dodałem oliwy z winogron i nic, powąchała, raz lizneła i zostawiła. Ale dałem jej trochę makaronu z kurczakiem pokrojonym w kostkę z łagodnym sosem (czyli mój obiad :) ) i to o dziwo zjadła i jeszcze wylizała miskę, wychodzi na to, że trochę wybredna jest. Będe musiał poszukac czegoś co będzie jej smakowało :D .