madalenka Posted May 10, 2006 Share Posted May 10, 2006 Przyjmijmy, ze sobie ide, a pies rowna. Staje. Czy pies ma stac czy usiasc??? Jak to jest na PT? :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marysia_i_gończy Posted May 10, 2006 Share Posted May 10, 2006 A poszukać regulaminu nie łaska? :mad: "[...][FONT=Verdana]zatrzymuje się, a pies siada (wolno podać komendę siad)[...]"[/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Tyle to wiem. Tylko nie kapuje czy on ma siadac na komende, czy bez. Bo tu jest napisane, ze podac komende. To nie mozna od razu nauczyc psa zeby jak my sie zatrzymujemy to usiadl? Bez komendy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Madalenka, bez "rownaj" w zasadzie powinno sie obejsc... Uczysz psa komendy "noga" - na te komende pies ma usiasc przy Twojej lewej nodze. Gdy ruszasz z miejsca pies rusza wraz z Toba bez zadnej juz komendy, gotowy usiasc przy nodze (rowniez bez komendy) gdy sie zatrzymasz. Jesli chcesz, zeby siedzial kiedy zaczynasz isc - mowisz mu "zostan". Powinna wystarczyc komenda "noga" do siadu przy nodze i do marszu, czasem sie stosuje komende "rownaj" przy zmianie tempa lub kierunku marszu ale tu takze mogloby samo haslo "noga" wystarczyc. Naucz "noga" i sprobuj zrobic krok do przodu. Daje glowe, ze pies podazy za Toba i usiadzie kiedy trzeba. Ale najpierw porzednie "noga" naucz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Dodam - siad przy nodze. To podstawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Ja ucze noga, ze ma przyjsc i usiasc przy nodze. Potem zawsze komenda biegaj i sobie idzie. Ewentualnie jest noga, a potem rownaj. I teraz szlifuje rownaj, ale nie wiedzialam czy ma usiasc (a siada:D). Dzieki wielkie. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Uzupelnie moze na wszelki wypadek jeszcze - komenda "noga" ma wystarczyc na cala trase jaka zamierzasz przejsc, bez wzgledu na to ile razy zamierzasz sie zatrzymywac. Komenda wydana raz, na poczatku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 A moze sprobuj czy da sie obejsc bez tego "rownaj"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Ale mi z tym rownaj tak jakos wygodnie... Ale niestety nam jeszcze na cala trase nie wystarcza:( Chociaz cwiczymy na kazdym spacerze. Zostaje z tylu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Moze za dlugie te trasy sa? Nie chcesz aby za szybko i za duzo nauczyc, Madalenko??? Nie spiesz sie, nie przechodz do kolejnego etapu jak poprzedni nie jest dobrze przez psa opanowany. Nie cwicz za duzo, ona jeszcze jest malutka, baw sie z nia i w te zabawe wcisnij czasem jakies cwiczonko. Bardzo latwo jest zniechecic psa do cwiczen i wydluzyc sobie szkolenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Nie. Chyba nie. Najdluzsza to 20 m. Najdluzsza. A najczesciej to przez ulice i dalej idzie biegac. Staram sie by sie nie nudzila. Bardzo jej urozmaicam cwiczenia. Ale za jakies 2 miesiace mialabym ochote wybrac sie na PT. Dlatego tak naciskam... :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Na szkolenie PT czy na egzamin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
betty_labrador Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 [quote name='madalenka']Nie. Chyba nie. Najdluzsza to 20 m. Najdluzsza. A najczesciej to przez ulice i dalej idzie biegac. Staram sie by sie nie nudzila. Bardzo jej urozmaicam cwiczenia. Ale za jakies 2 miesiace mialabym ochote wybrac sie na PT. Dlatego tak naciskam... :cool3:[/QUOTE] za wiele wymagasz na raz! szybciej do celu dojdzie sie malymi kroczkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 Na egzamin. Nie chce isc na szkolenie. Staram sie wolno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
betty_labrador Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 [quote name='madalenka'] Staram sie wolno.[/QUOTE] opisz jak mozesz , jak dokladnie zaczynasz nauke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 Tzn. nie wiem dokladnie o co chodzi no ale oki:D Ide na spacer. Potem jak suka sie juz troche wybiega wolam ja do siebie i daje smakolyk. Potem jest chwilke rownaj (np.) i mowie biegaj. Taka chwilka trwa krotko - 10 min urozmaiconych cwiczen, albo kilka metrow rownaj. A w nagrode znow smakolyk do pychola i biegaj. Ewentualnie zabawa z pancia. No i tyle. :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Zakladam, ze znasz regulamin i wiesz czego sedzia na egzaminie bedzie wymagal? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
betty_labrador Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 no to mniej wiecej chodzi i ot o ile czasu i ile metrow zaczynasz cwiczenie chodzenia przy nodze... nie wiem jak inni sie wypowiedza, ale z tego co wiem, zeby psa nie zniechecic, to trzeba zaczynac nauke chodzenia przy nodze, od doslownie kroku, i super nagroda, i za parenascie minut to samo, jak to bedzie opanowane, to dwa kroki, itd. Po co sie spieszyc i robic 10 metrow na raz? pies nic nie zrozumie z tego. Poprostu za duzo wymagasz od niej naraz. Poszukaj na szkoleniiu watkow o chodzeniu przy nodze, bylo mowione o tym wiele razy, i ostatnio jakos tez ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madzior_ka Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 [QUOTE]10 min urozmaiconych cwiczen, albo kilka metrow rownaj. [/QUOTE] może cwiczy czesciej a krócej i intensywniej!! my chodzenie to najwyżej 1-2 minuty na raz ćwiczymy i to już jest dużo i przerywam to innymi cwiczeniami:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 Ale ja zaczelam to cwiczenie dokladnie tak jak mowisz, Betty! 2 miesiace temu. I ciagle je dopracowuje... :lol: A regulamin caly mam i dokladny opis calego cwiczenia, kazdego! :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FigabaS Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Jak znasz regulamin no to do dziela, mozna jak najbardziej samemu pieska sobie do egzaminu przygotowac. Sprobujemy Ci pomoc jak napotkasz na jakies problemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
betty_labrador Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 [quote name='madalenka']Ale mi z tym rownaj tak jakos wygodnie... Ale niestety nam jeszcze na cala trase nie wystarcza:( Chociaz cwiczymy na kazdym spacerze. Zostaje z tylu....[/QUOTE] no ok, zaczelas jak powinnas, ale skoro mowisz, ze pies sie ociaga, i idzie niechetnie(?) to znaczy ze zbyt szybko podnioslas kryterium nauki chodzenia przy nodze. Dla psa powinno byc to radoscia. Wiec obniz ilosc krokow, nagradzaj zanim psu sie znudzi, i rob to czesciej ale tylko gdy widzisz ze jest chetna do nauki, a nie kiedy znudzona wszystkim, czyli przed wybieganiem sie, nie po. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sara Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 U nas samo chodzenie przy nodze, czyli zetka nie zajmuje więcej niż 30 sekund, gdy zostanie wykonana poprawnie pies ma spokój i przechodzimy do zabawy albo innego ćwiczenia. Przez pierwsze miesiące stałyśmy na etapie statycznej nogi i potem jednego kroczka. I potem stopniowo dochodził drugi, trzeci. Teraz mamy całkiem przyzwoitą nogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madalenka Posted May 13, 2006 Author Share Posted May 13, 2006 Aha, oki:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnisia =) Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 A mój piesio chodzi przy nodze pięknie i ile chce, ale tyko, gdy mam w ręce mam smakołyk. Jak widzi, że go nie ma, to trzeba co chwile go upominać, bo zaczyna wyprzedzać. Taki już jest. Tak, wiem, wiem, to wszystko tylko moja wina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts