Jump to content
Dogomania

Psie SZKIELETY Dogomanii-PROSZĘ MODaO DODATKOWE POSTY 2,3,4,5 na zdjecia

Recommended Posts

Posted

[FONT=Book Antiqua]Z potrzeby serca....

Z potrzeby ludzkiej odpowiedzialnosci....
[/FONT] [FONT=Book Antiqua]

zakładam wątek jakże okropny....okropny dlatego iż ukazuje on całą podłość człowieka w stosunku do zwierzaka...

[/FONT] [FONT=Book Antiqua]"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś"[/FONT][FONT=Book Antiqua]

w Polsce maturę ma co 3 człowiek...Mały Książę to lektura obowiązkowa...coś chyba nie tak z tą naszą polska edukacją..WIDAĆ TO NA ULICY!!!

W ostatnim czasie jako grupa osób wspierających bezdomniaki szydłwieckie
http://www.dogomania.pl/threads/182189-PSY-z-szyd%C5%82owieckiej-ULICY-kolejny-szkielet-psa-RAMZES-wola-JE%C5%9A%C4%86
spotkaliśmy na swojej drodze 3 psie szkielety...
bezradni nie wiedzieliśmy co robić
dwa uratowane, jeden TM...

Ciagły brak funduszy na naszą prywatną działalność...
brak zaplecza weterynaryjnego gdzie moglibyśmy przetrzymać taki psi szkielet...

z takimi przeciwnościami nie tylko my się borykamy

CO ROBIĆ JAK ZNAJDZIE SIĘ PSI SZKIELET NA ULICY!!!

prosta odpowiedź - ZABRAĆ...
zabrać - GDZIE??

każda odpowiedz skutkuje kolejne pytanie???

WAŻNE JEST DOBRO ZWIERZA - do czego byśmy nie doszli rozwijając temat dojdziemy do celu i stwierdzimy ZABRAĆ...ZGARNĄĆ mimo wszystko...

może warto stworzyć watek PSI SZKIELET
[/FONT][FONT=Book Antiqua] - aby pokazać innym, ze można pomagać mimo przeciwności....aby zebrać wszystkie psie szkielety i pokazać jaki jest obraz naszego kraju...aby skomunikować osoby, kt pomagają psim szkieletom dojść do formy...aby zebrać wątki, gdzie toczą się różne historie, które kończą się różnym "endem" niekoniecznie happy...może swego czasu powstanie Pogotowie dla szkieletorów /skierowane do osób prywatnych, kt działają prozwierzęco, nie mają za sobą żadnej organizacji/Fundacji...do osób, kt znalazły szieletora na ulicy i nie musiały sie bać go zabierać ze sobą - bo nie ma kasy...., a jest coś takiego jak Pogotowie dla szkieletora...

[/FONT]

[FONT=Book Antiqua]banerek dla szczupaczków

[/FONT]
[FONT=Book Antiqua]PLANY odnośnie istnienia wątku są takie:[/FONT][FONT=Book Antiqua]

1. Watek ma służyć jako komunikacja między uczestnikami Forum - nie każdy psi szkielecik jest widoczny ...

2. Watek ma służyć jako Vademecum - jak postępować gdy na drodze spotkam szkielecika:
a. na kogo mogę liczyć?
b. jakie powinny być pierwsze moje działania gdy zabiorę szkielecika ze sobą?
c. JAK karmić szkielecika
d. niekonwencjonalne metody leczenia szkieletora

3. Pomoc w lobbowaniu szkielecika,

4. Bazę Fundacji/Organizacji, które NIE ODMÓWIĄ pomocy mimo przeciwności...

5. Plany dalekosiężne - stworzenie Pogotowia dla SZKIELETORÓW, które oferowało by:
a. pomoc merytoryczną,
b. pomoc w pierwszych godzinach kiedy zgarniamy szkieletora z ulicy, /marzenia - pomoc finansowa na pierwsze 24 h kiedy to zabranego z ulicy szkieletora musimy umieścić w klinice wet, sami boimy się ogromu kosztów, kt mogą spaść na NAS - bo nie mamy co z nim zrobic...pomoc do momemntu uzyskania/znalezienia Fundacji/Organizacji, która zajmie się szkielecikiem

[/FONT]
[FONT=Book Antiqua]miejmy NADZIEJĘ.....
[/FONT]

[FONT=Book Antiqua]
[/FONT]

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

PSI LOS bywa okrutny.....

- JUNIOR - szkielet psiego dziecka... TM

• odszedł godnie 18-05-2010r. Talcott miej piecze nad tym malcem po tamtej stronie tęczy
    czy Miasto ma być kaźnią bezdomnych i bezpańskich???czy pozwolimy na to???
    http://www.dogomania.pl/threads/185349-SZKIELET-PSIEGO-DZIECKA-woła-JEŚĆ-jego-dom-to-ulica?p=14652689#post14652689

- LATIKA - owczarek Colie skrajnie wychudzony (10kg masa ciała)
    http://www.dogomania.pl/threads/185406-LatiKa-owczarek-Colie-10-kg-psa-Skóra-i-kości-znaleziona-na-ulicy-nowe-foty!

- RAMZES- pies w typie rodesiana (ok12kg masa ciała)
    http://www.dogomania.pl/threads/1877...1#post14901801

• Posted

tak mi sie wydaje, ze dobrze trzymać zbiór osób, kt nie boją sie "chudości" i mialy z nią doczynienia...straszny ten watek moze byc :(
    UKAZUJE człowieka w najgorszym swietle...

JA bardzo bym chciała, zeby potem zrobić raport szczupaków...zobaczyc gdzie ich jest najwiecej...

Posted

świetny pomysł - anito - polecam mapy google - i bernardyny i mikropsy mają takie mapki - od razu widać gdzie najwieksze zagęszczenie i gdzie w pierwszej kolejności trzeba pomagać. a i też ułatwiają adopcję - w pierwszej kolejności można pokazywać psiaki z okolic - taniej transport ewentualny wychodzi.

Posted

Bardzo dobry pomysł.
    Wątek niesamowicie smutny, ale moze pomóc kolejnym psom, okrutnie skrzywdzonym przez człowieka.
    Ja chciałam pokazac nasza zamojską Szanę i historie jej ratowania; zobaczyłam ją w schroniksu w Zamościu i zupełnie nie wiedziałam, gdzie szukać pomocy. Nie byłam jeszcze wtedy na dogomanii, pomogły mi osoby z tego forum, do ktorych zwróciłam sie o pomoc.
    Dziękuję dogomaniacy!
    Szana dzięki natychmiastowej pomocy wielu dogomaniaków i nie tylko została uratowana, jej dzieci również.
    To dzieki niej jestem na dogomanii...
    http://www.dogomania.pl/threads/32158-PSIE-NIESZCZAE-A-CIE-karmiAE-ca-suczka-A-ywiAE-ca-siAE-gazetami-i-3-jej-dzieci-juA-w-domach

Posted

kazdy z tych psiaków jest inny..łączy je jedno - przeraźliwa chudość i ogrom zła, jakie dostały od człowieka...

Pamietam słowa pewnej Pani, kt nie chciała oddac psa do adopcji, kt jej syn oddawał - pies był wyłapany z lasu przez tego Pana- nomen omen Sołtysa...
    gdy przyjechał nowy dom po psa Pani wybiegła z domu i krzyczala na syna....
    "..co ty robisz...nie oddawaj go to piekny pies...A JAKI PIES TAKI GOSPODARZ!!!.." cieszylibyśmy sie wszyscy gdyby takie przeświadczenie żyło na polskiej wsi :)

Posted

Duszka.

Upięta była na krowim łańcuchu, cięższym niż ona sama. Ona waży max 6 kg.Konała ok. 2 tyg. Skopana z jelitami , które wylały się pod skórą . Weci pukali się glowę, że nie godzę sie na etaunazję. Kilka razy nam umierała, ale wygrała ze smiercią. Obecnie jest zdrowa, rozrabia, kocha cały swiat.
    Przebywa w schronisku dla zwierzą tw Elbląg i czeka na swojego człowieka.

Posted

Mój Boże, jeszcze temat sie na dobre nie zadomowil a już zaczyna się kłótnia !!!..jakie to wstrętne.
    Według mnie temat dobry , trafiony, każdy może na dogo zakładać tematy aby tylko miały służyć zwierzetom. Ten ukazuje jedną z najbardziej wyrafinowanych form uniecestwiania zwierząt i należy to pokazywać wszem i wobec.
    Komu temat przeszkadza niech na niego nie wchodzi. Sprawa mojej Duszki pokazuje , że czasem warto walczyć do końca .
    Oto wątek Duszy http://www.dogomania.pl/threads/182713-ElblAE-g-zagA-odzona-i-pobita-Dusza-walczy-o-A-ycie-POMOCY?p=14379041

Posted

dziwczyny - może w kilku pierwszych postach zrobić takie vademecum jak powinno się takiego chudzielca karmić ? żeby nie pytać się 1000 razy a i wszystko było w jednym miejscu ?

Posted

baronka23 napisał(a):
    dziwczyny - może w kilku pierwszych postach zrobić takie vademecum jak powinno się takiego chudzielca karmić ? żeby nie pytać się 1000 razy a i wszystko było w jednym miejscu ?

To bardzo dobry pomysł!!! ... wszysc wiemy, że po długim okresie głodowania nie wolno dawać psu obfitych posiłkow ...

ale kto dokładnie wie ... co i ile dać , by pomóc a nie zaszkodzić psiakowi ???

Wątek bardzo potrzebny!!!